Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΣΟΓΚΙ
Αποκαλύψεις για βασανισμό και τεμαχισμό εν ζωή...

ΑΓΚΥΡΑ - ΡΙΑΝΤ.--

Νέα ανατριχιαστικά στοιχεία για βασανιστήρια και τεμαχισμό του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ενώ ήταν ναρκωμένος αλλά ζωντανός αποκαλύφθηκαν χτες από μερίδα του τουρκικού Τύπου και την ηλεκτρονική ιστοσελίδα «Middle East Eye» (ΜEΕ), με φόντο τις κόντρες ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων αλλά και αξιωματούχων ιμπεριαλιστικών χωρών, που επιχειρούν να αξιοποιήσουν την υπόθεση για δικό τους όφελος.

Οι πληροφορίες του MEE αναφέρουν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε πάνω στο τραπέζι του Σαουδάραβα προξένου, Μοχάμεντ αλ Οταΐμπι, «μέσα σε επτά λεπτά» από το ειδικό πριόνι του Σαλάχ Μουχάμαντ αλ Τουμπάιγκι, ο οποίος φέρεται να έχει την ιδιότητα ανώτερου ιατροδικαστή και ήταν επικεφαλής μίας ομάδας 15 ατόμων που έφτασε στην Τουρκία μια μέρα πριν την εξαφάνιση του Κασόγκι στις 2 Οκτώβρη, με ιδιωτικό αεροσκάφος και «αποκλειστική αποστολή» την εξόντωση του δημοσιογράφου. Ο Οταΐμπι, που επέστρεψε στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» παύθηκε από τα καθήκοντά του και διενεργείται «έρευνα» σε βάρος του για το ρόλο του στα γεγονότα.

Από την άλλη, η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», επικαλούμενη ηχητικό υλικό, υποστήριξε πως ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος βασανίστηκε κατά τη διάρκεια «ανάκρισης» στην οποία Σαουδάραβες πράκτορες του έκοψαν τα δάκτυλα και μετά τον αποκεφάλισαν μέσα στο προξενείο.

Η τύχη του Κασόγκι, που φέρεται πως είχε κακές σχέσεις ιδιαίτερα με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα και διάδοχο στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, συζητήθηκε χτες κατά την πολύωρη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν και άλλους Τούρκους αξιωματούχους στην Αγκυρα. «Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ εξέφρασε ακόμη την ανησυχία της Ουάσιγκτον σε σχέση με την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση.

Η πολύκροτη υπόθεση δίνει «τροφή» σε δεκάδες πιθανά σενάρια πίσω από την εξαφάνιση του δημοσιογράφου, ενώ πολλοί αναλυτές προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί επελέγη αυτή η αφορμή ως μοχλός πίεσης στη σαουδαραβική μοναρχία, με δεδομένο τον βρώμικο ρόλο της σε όλη τη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στον βάρβαρο πόλεμο που έχει εξαπολύσει από το 2015 στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, την Υεμένη. Κάποιοι συσχετίζουν το σάλο που έχει προκαλέσει η υπόθεση με την αντίθεση των ΗΠΑ σε συμφωνία που είχε κάνει ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν με τη Ρωσία, με στόχο (μεταξύ πολλών άλλων χρυσοφόρων συμφωνιών) την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος «S-400».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2019-06-20 00:00:00.0)
Πακέτο 15 δισ. δολαρίων για εξοπλισμούς(2018-11-30 00:00:00.0)
Νέα στοιχεία στην «υπόθεση Κασόγκι»(2018-10-30 00:00:00.0)
Χαλαρές επικρίσεις στη Σ. Αραβία για την εξαφάνιση του Κασόγκι(2018-10-12 00:00:00.0)
Παζάρια Σαλμάν για εμπόριο, επενδύσεις και πολέμους(2018-03-08 00:00:00.0)
Διμερείς διαβουλεύσεις και συμφωνίες συνεργασίας(2015-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ