Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Συνάντηση Μέρκελ - Σόλμπεργκ στο Βερολίνο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΣΛΟ.--

Τις στενές σχέσεις και την «κοινή οπτική» των δύο κυβερνήσεων σε μια σειρά από «παγκόσμια και ευρωπαϊκά ζητήματα» υπογράμμισαν κατά την προχτεσινή τους συνάντηση στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Ερνα Σόλμπεργκ.

Η Μέρκελ σημείωσε: «Εχουμε κοινά συμφέροντα (...), συνεργαζόμαστε στο ΝΑΤΟ» (στις 25/10 ξεκινάει μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση στη Νορβηγία με σενάριο αντιμετώπισης ρωσικής επίθεσης). Και πρόσθεσε ότι «οι οικονομίες μας είναι πολύ στενά συνδεδεμένες», όπως για παράδειγμα «στον τομέα της Ενέργειας», ενώ «οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ των πολυμερών οικονομικών κι εμπορικών σχέσεων, αλλά και της συνεργασίας με την Αφρική».

Η Νορβηγία και η Γερμανία «είναι στενοί σύμμαχοι σε πολλά διεθνή θέματα» και «έχουν εκτενή και αυξανόμενη διμερή συνεργασία σχεδόν σε όλους τους τομείς: Ερευνα, ανάπτυξη, οικονομική πολιτική», είπε η Ερνα Σόλμπεργκ. Υπογράμμισε πως «η Γερμανία είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Νορβηγίας» καθώς «ένα μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στη Γερμανία προέρχεται από τη Νορβηγία» και εξέφρασε την επιδίωξη να αυξηθεί η εξαγωγή ενεργειακών πόρων προς τη Γερμανία. Η Νορβηγία «μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας (σ.σ. έξοδο από τον άνθρακα)», είπε η Νορβηγίδα πρωθυπουργός, τονίζοντας τη συνεργασία των δύο χωρών «στα καλώδια μεταφοράς τα οποία, όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, μπορούν να δημιουργήσουν μια αλληλεπίδραση με την υδροηλεκτρική μας ενέργεια».

Τέλος, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, τονίζοντας πως η Νορβηγία επηρεάζεται ιδιαίτερα ως μια από τις χώρες που συνδέονται με την ΕΕ μέσω της ειδικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Οικονομικής Περιοχής (ΕΕΑ).


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org