Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΜΑΙΑ
Μακελειό σε σχολή

ΚΕΡΤΣ.--

Δεκαοχτώ άνθρωποι - στην πλειοψηφία τους έφηβοι και κάποια μέλη διδακτικού προσωπικού - σκοτώθηκαν και πάνω από 50 τραυματίστηκαν όταν σε τεχνική σχολή στην πόλη - λιμάνι Κερτς της χερσονήσου της Κριμαίας ένας 18χρονος ένοπλος, σπουδαστής της σχολής, άνοιξε πυρ κατά πάντων. Υπήρξε επίσης έκρηξη, για την οποία αρχικά έγινε λόγος ότι προήλθε από διαρροή φυσικού αερίου. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε βομβιστικός μηχανισμός με άγνωστη εκρηκτική ύλη και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ανέλαβε τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ο Σεργκέι Αξιόνοφ, κυβερνήτης της επαρχίας της Κριμαίας, ανέφερε αμέσως μετά ότι από τα μέχρι τότε στοιχεία ο δράστης φαίνεται πως είχε δράσει μόνος του. Λίγο αργότερα ο δράστης ταυτοποιήθηκε ως ο 18χρονος Βλάντισλαβ Ροσλιάκοφ, που πρόσφατα πήρε άδεια για αυτόματο όπλο, ενώ φέρεται πως θαύμαζε τους κατά συρροήν δολοφόνους, όπως στα περιστατικά σε αμερικανικά σχολεία. Ετσι, η υπόθεση τείνει να εξηγείται ως μια μαζική δολοφονία από ένα διαταραγμένο άτομο.

Σε διάγγελμά του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν συλλυπήθηκε τις οικογένειες των θυμάτων και ανακοίνωσε ότι όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες θα υπάρξει δημόσια ενημέρωση για τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν. Πάντως, μετά το περιστατικό, χτες όλες οι δημόσιες υπηρεσίες τέθηκαν σε αυξημένη επιφυλακή, ενώ όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κριμαία ανέστειλαν τη λειτουργία τους και ανακοινώθηκε τριήμερο πένθος. Συλλυπητήρια επίσης στη Ρωσία εξέφρασαν ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που βρίσκεται στη χώρα, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Θυμίζουμε ότι η Κριμαία ενσωματώθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά από δημοψήφισμα το Μάρτη του 2014, που ακολούθησε την ανατροπή της αστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις, με τη στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η ανατροπή αυτή, που οδήγησε σε συγκρούσεις, ειδικά στις ανατολικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, οι οποίες συνεχίζονται, είχε αφενός ενδοαστικό χαρακτήρα, για τις συμμαχίες της Ουκρανίας, αφετέρου ενδοϊμπεριαλιστικό, στο πλαίσιο του ευρύτερου ανταγωνισμού των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία για το μοίρασμα ενεργειακών πηγών, αγωγών μεταφοράς τους, αγορών και σφαιρών επιρροής, αιτίες που συνεχίζουν να τροφοδοτούν την αντιπαράθεση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ