Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανατριχίλα

Από τον περασμένο Νοέμβρη, που ο Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκε τον «διαβολικά καλό» Τραμπ και συμφώνησαν στην ενίσχυση της «αμυντικής συνεργασίας» ανάμεσα στις δύο χώρες, με αναβάθμιση της Ελλάδας σε πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, έχει τρέξει πολύ νερό στο αυλάκι. Είδαμε τις συνεκπαιδεύσεις να αυξάνονται, τις τριμερείς όπου συμμετέχει η Ελλάδα υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα να ενισχύονται, τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη να σταθμεύουν μόνιμα στη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη, το Τυμπάκι, τη Σύρο και την Κάρπαθο να μπαίνουν στο «κάδρο» της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή, τον Αραξο να εκσυγχρονίζεται για το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει πυρηνικά, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να συνοδεύει αμερικανικά αεροπλανοφόρα ανοιχτά της Συρίας, τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό να «τρέχει» με τη συμφωνία των Πρεσπών και άλλα πολλά. Σημειώνουμε ότι τίποτα απ' αυτά δεν έγινε γνωστό μετά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, και ενώ μέχρι σήμερα μεσολάβησαν πολλά ακόμα «πήγαινε - έλα» στρατιωτικών αξιωματούχων και υπουργών. Θυμίζουμε ότι από την πρώτη ώρα, το ΚΚΕ είχε απαιτήσει αναλυτική ενημέρωση από την κυβέρνηση για το τι συζήτησε με τις ΗΠΑ πίσω από τις κλειστές πόρτες. Εννοείται βέβαια πως τέτοια ενημέρωση δεν υπήρξε ποτέ και έτσι σήμερα βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας να ξετυλίγονται οι συμφωνίες και ο σχεδιασμός εκείνης της επίσκεψης. Κι αν μέσα σ' ένα χρόνο συνέβησαν όλα τα παραπάνω, ο λαός πρέπει να ανατριχιάζει στη σκέψη του τι πρόκειται να ακολουθήσει, παίρνοντας υπόψη και τις «εκπλήξεις» που ακολούθησαν την επίσκεψη Καμμένου στις ΗΠΑ.

Κλασικό παράδειγμα

«Συμπυκνωμένη» την κοροϊδία όλων των περιβόητων «αντίμετρων» βρίσκει κανείς στην περίπτωση του επιδόματος θέρμανσης. Το συγκεκριμένο μέτρο είχε πρωτοπαρουσιαστεί μετά βαΐων και κλάδων, ως «αντίδοτο» τάχα στην απογείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και των δεκάδων άλλων φόρων που μπαίνουν πάνω σε ένα στοιχειώδες αγαθό για το λαό, αλλά και για να εξισορροπήσει υποτίθεται τις «διακυμάνσεις της αγοράς», ώστε να καλύπτονται τα μεγάλα περιθώρια κέρδους για τα μονοπώλια. Από τότε, κάθε χρόνο το μέτρο παρουσιάζεται περίπου ως... νέο και κάθε χρόνο κόβεται παραπέρα για χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, έχοντας φτάσει να καλύπτει ελάχιστους (και με μικρότερα ποσά), με βάση τα κριτήρια της απόλυτης εξαθλίωσης. Τώρα πια, και αφού η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει εκτοξευτεί στα 1,14 ευρώ το λίτρο, όσοι δικαιούνται το στοιχειώδες επίδομα θα πρέπει να προπληρώσουν χιλιάδες ευρώ, που δεν έχουν, για να ζεσταθούν, και να περιμένουν κατά την άνοιξη να πάρουν... 12,5 λεπτά ανά λίτρο! Μετά από όλα αυτά, που προδιαγράφουν έναν ακόμα εφιαλτικό χειμώνα για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά σπίτια, οι «κυβερνητικοί κύκλοι» λένε τώρα ότι σκέφτονται να γίνουν «χουβαρντάδες» και να επιστρέψουν 25 λεπτά στο λίτρο, αν τα αντιλαϊκά μέτρα «υπεραποδώσουν», δηλαδή αν γδάρουν καλά το λαό! Παίρνουν δέκα σε μόνιμη βάση, πετάνε ένα εφάπαξ «ψίχουλο» και ζητάνε από το λαό να πει κι ευχαριστώ. Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να δεχτούν ούτε την κοροϊδία, ούτε πολύ περισσότερο να ξεπαγιάζουν κάθε χειμώνα, λες και ζουν στον 19ο αιώνα.

Συμπληρωματικά σχέδια

Μόνο υποκρισία προδίδουν οι αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που καμώνονται ότι «έπεσαν από τα σύννεφα» ακούγοντας το «Plan B» του Καμμένου για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στα Βαλκάνια, όταν οι διεργασίες που «τρέχουν» στη Βαλκανική επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν πολλαπλοί δρόμοι για να πατήσουν καλύτερα πόδι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στην περιοχή. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι στρατιωτικές ασκήσεις που γίνονται με το μανδύα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, όπως η μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση στη Σερβία (με τη συμμετοχή και της Ελλάδας) και με σενάριο την αντιμετώπιση των συνεπειών από μεγάλο σεισμό. Προχτές πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία, πάλι με σενάριο έναν ισχυρό σεισμό, η μεγαλύτερη άσκηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, όπου συμμετέχουν (εκτός από τα 28 κράτη - μέλη) η Ισλανδία, το Μαυροβούνιο, η Νορβηγία, η Σερβία, η ΠΓΔΜ και η Τουρκία. Τέλος, την περασμένη βδομάδα η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε σε ένα ακόμα σχήμα: Στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEDM), που πραγματοποιήθηκε στη Σερβία. Εκεί συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ, η Αλβανία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Ουκρανία, η ΠΓΔΜ, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία και η Τουρκία. Οι πολιτικο-στρατιωτικές διεργασίες λοιπόν καλά κρατούν, ταυτόχρονα με τη συγκρότηση μεγάλων και μικρών σχηματισμών, πάντα υπό ευρωΝΑΤΟική σκέπη. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι διάφορα σχέδια, συμπληρωματικά το ένα στο άλλο, όπως αυτό που παρουσίασε ο Π. Καμμένος, «τρέχουν» ήδη, με τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, αποκαλύπτοντας την κοροϊδία από τους «πεφτοσυννεφάκηδες» του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν μαζεύεται...

Δεν φτάνει το γεγονός ότι η δίκη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής έχει καθυστερήσει δραματικά, συμπληρώνοντας 3 χρόνια, με ευθύνη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Δεν φτάνει ότι οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι και προκαλούν. Ηρθε προχτές μία άκρως αμφιλεγόμενη δήλωση, του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου, που άφηνε ως υπονοούμενο - ή μπορούσε να ερμηνευτεί - ότι οι συλλήψεις των χρυσαυγιτών δολοφόνων έγιναν για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και εντυπωσιασμού... Βεβαίως ο ίδιος ο υπουργός προσπάθησε την επομένη να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, λέγοντας ότι δεν αναφέρθηκε σε διώξεις πολιτικών. Εντούτοις η ουσία παραμένει: Η κυβέρνηση και οι υπουργοί της οφείλουν να είναι προσεκτικοί και να μην μπλέκουν τέτοια ζητήματα στους ψευτοκαβγάδες τους με τη ΝΔ. Εκτός αν για άλλη μια φορά επιδιώκουν να κλείσουν το μάτι προς τα ακροδεξιά....

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1777 Γεννιέται ο Γερμανός ποιητής και δραματουργός Χάινριχ φον Κλάιστ.

1827 Μετά την απόβασή τους την προηγούμενη μέρα, οι Ελληνες με αρχηγό τον Φαβιέρο ελευθερώνουν όλη τη Χίο, εκτός από το κάστρο, το οποίο θέτουν σε πολιορκία. Αποχώρησαν το Γενάρη του 1828, έπειτα από πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων και του Καποδίστρια, καθώς η Χίος δεν θα περιλαμβανόταν στο ελληνικό κράτος.

1842 Τίθεται σε λειτουργία ο πρώτος τηλέγραφος, από τον ίδιο τον δημιουργό του, τον Αμερικανό εφευρέτη Σάμιουελ Μορς (σήματα Μορς).

1871 Πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός, μηχανικός και εφευρέτης Τσαρλς Μπάμπατζ, που θεωρείται «πατέρας» των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

1889 Πεθαίνει ο Ιταλός εφευρέτης Αντόνιο Μέουτσι, θεωρούμενος από πολλούς ως ο «πατέρας» του τηλεφώνου.

1918 Γεννιέται ο πολιτικός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1990 - 1993.

1920 Γεννιέται η ηθοποιός και πολιτικός Μελίνα Μερκούρη.

1922 Δημιουργείται το Βρετανικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας, το γνωστό BBC.

1931 Πεθαίνει ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Εντισον, δημιουργός άνω των χιλίων επαναστατικών εφευρέσεων, μεταξύ των οποίων της ηλεκτρικής λάμπας, του φωνογράφου και της μηχανής προβολής.

1944 Τη νύχτα της 17ης προς 18η Οκτώβρη, δυνάμεις της 10ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ καταλαμβάνουν ένα από τα ισχυρότερα οχυρά των ταγματασφαλιτών στη Μακεδονία, το χωριό Κούκος.

1944 Εξι μέρες μετά την Απελευθέρωση της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ, καταφτάνει στην πρωτεύουσα η κυβέρνηση της «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γ. Παπανδρέου. Την ίδια μέρα έρχεται στην Αθήνα και ο Βρετανός στρατηγός Σκόμπι.

1947 Η κυβέρνηση Σοφούλη απαγορεύει την έκδοση του «Ριζοσπάστη». Ο «Ρίζος» θα κυκλοφορήσει ξανά νόμιμα έπειτα από 27 ολόκληρα χρόνια.

1958 Ο Στέφανος Παπαγιάννης, στέλεχος του ΚΚΕ, καταδικάζεται σε θάνατο για κατασκοπεία από το Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.

1973 Οι φοιτητές της Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών κηρύσσουν αποχή από τα μαθήματά τους. Οι διαμαρτυρίες στα πανεπιστήμια για τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες θα επεκταθούν και θα ενταθούν τις επόμενες μέρες, οδεύοντας προς το Πολυτεχνείο.

1979 Η Σουηδική Ακαδημία αναγγέλλει την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη.

1981 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ έρχεται πρώτο με 48,06% και ο Ανδρέας Παπανδρέου γίνεται πρωθυπουργός. Η ΝΔ λαμβάνει 35,88% και το ΚΚΕ 10,93%.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org