Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επιχειρήσεις «προθέρμανσης» για ανακατάληψη του Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πυκνώνουν οι κινήσεις δυνάμεων του συριακού στρατού σε νοτιοδυτικές περιοχές της επαρχίας Ιντλίμπ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και στην οποία έχουν καταφύγει μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι περισσότεροι τζιχαντιστές και άλλοι αντικαθεστωτικοί ένοπλοι μαζί με τις οικογένειές τους.

Η αυξημένη κινητικότητα του συριακού στρατού προς την επαρχία Ιντλίμπ, έπειτα και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ πως προτεραιότητα πλέον δίνεται στο Ιντλίμπ, την τελευταία πλέον επαρχία της χώρας που παραμένει σε χέρια αντικαθεστωτικών, προκαλεί «ανησυχία» σε αξιωματούχους του ΟΗΕ. Χτες, ο σύμβουλος του ΟΗΕ σε ανθρωπιστικά ζητήματα, Γιαν Εγκελαντ, υποστήριξε πως αξιωματούχοι από τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία, που συναντήθηκαν χτες με στελέχη αποστολής του ΟΗΕ για τη Συρία, τον διαβεβαίωσαν πως θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να αποφευχθεί μια μάχη στο Ιντλίμπ. Ο Εγκελαντ δήλωσε πως στο Ιντλίμπ βρίσκονται σήμερα τουλάχιστον 4.000.000 άνθρωποι και εξέφρασε την ελπίδα ότι διπλωμάτες και στρατιωτικοί απεσταλμένοι θα καταφέρουν να επιτύχουν μια συμφωνία ώστε να αποφευχθεί ένα «λουτρό αίματος».

Σε αυτό το κλίμα, ενδιαφέρον προκάλεσε η χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον αρχηγό του ιρανικού στρατού, στρατηγό Μοχάμεντ Μπακέρι, και τον Σύρο υπουργό Αμυνας, στρατηγό Αλί Αμπντάλα Αγιούμπ. Ο Ιρανός στρατηγός εξέφρασε την ελπίδα πως ο συριακός λαός, «που αντιστέκεται, θα μπορέσει να επιστρέψει σύντομα στις πόλεις και τα χωριά του και να ξεκινήσουν στη Συρία οι απαραίτητες οικονομικές και άλλες δραστηριότητες με στόχο την ανοικοδόμηση των ελεύθερων περιοχών το συντομότερο δυνατόν». Τέλος, συνεχάρη τον Σύρο υπουργό Αμυνας για τις πρόσφατες νίκες του συριακού στρατού σε διάφορες περιοχές της χώρας και προέβλεψε ότι «στο κοντινό μέλλον» ο συριακός λαός θα δει «την έξοδο των τρομοκρατών και άλλων κατοχικών ξένων δυνάμεων σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται ανατολικά του ποταμού Ευφράτη».

Παράλληλα, χτες, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα εκτίμησε πως μέσα στο επόμενο διάστημα μπορεί να επιστρέψουν στις κατεστραμμένες από τον πόλεμο εστίες τους πάνω από 800.000 Σύροι πρόσφυγες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ