Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Συμφωνία Γερμανίας - Ισπανίας για επιστροφή προσφύγων

Από αύριο Σάββατο 11 Αυγούστου θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία που υπογράφτηκε στις αρχές της βδομάδας ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ισπανίας για την υποδοχή προσφύγων από την τελευταία. Συγκεκριμένα, η Ισπανία δεσμεύτηκε να δέχεται πρόσφυγες που φθάνουν στη Γερμανία, αλλά έχουν ήδη καταγραφεί στο έδαφός της. Οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαπιστώνεται ότι πέρασαν και καταγράφηκαν στην Ισπανία και στη συνέχεια πήγαν στη Γερμανία, θα στέλνονται πίσω σε διάστημα 48 ωρών. Αυτό διευκρίνισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, Ελεονόρε Πέτερμαν, η οποία πρόσθεσε πως η ισπανική κυβέρνηση δεν «ζήτησε κανένα αντάλλαγμα».

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε στα τέλη Ιούνη ότι η Ισπανία συμφώνησε επί της αρχής, όπως και η Ελλάδα, με την οποία οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Από την άλλη, η κυβέρνηση της Ιταλίας, που έχει δηλώσει ότι θα αυστηροποιήσει ακόμα περισσότερο τη μεταναστευτική πολιτική της, εμφανίζεται αρνητική και ζητάει ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πριν από οποιαδήποτε συμφωνία για τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Αυτές οι διμερείς συμφωνίες στο πλαίσιο της ΕΕ αποτελούν έναν ελιγμό διευθετήσεων μεταξύ αστικών τάξεων προκειμένου να ξεπεραστούν αντιθέσεις και στο εσωτερικό χωρών (όπως στη Γερμανία η αντιπαράθεση χριστιανοκοινωνιστών - CSU - του υπουργού Χ. Ζεεχόφερ και χριστιανοδημοκρατών - CDU - της καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ) αλλά δεν μπορούν να δώσουν ουσιαστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα του ξεριζωμού χιλιάδων ανθρώπων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, όπου έχει καθοριστική συμμετοχή και η λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινή πάλη Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων εργαζομένων ενάντια στην εργαλειοποίηση του Προσφυγικού από την ΕΕ(2021-06-16 00:00:00.0)
Ενισχύει την καταστολή σε βάρος προσφύγων και μεταναστών(2019-10-05 00:00:00.0)
Εντείνεται η καταστολή στα εσωτερικά και εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα(2018-06-22 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η «Οδύσσεια» προσφύγων και μεταναστών(2015-12-29 00:00:00.0)
Περισσότερη καταστολή, περισσότεροι έλεγχοι στα σύνορα(2015-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ