Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
Με το βλέμμα στην επόμενη μοιρασιά

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Συνεχίστηκαν χτες, για δεύτερο 24ωρο, στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, οι διαβουλεύσεις του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν Ντε Μιστούρα με τις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, δίχως να γίνουν, άμεσα, απτά συγκεκριμένα αποτελέσματα. Διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ δεν απέκλειαν την (έστω και μικρή) πιθανότητα άμεσων συνομιλιών ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης, Νασρ Χαρίρι, δήλωσε νωρίτερα ότι είναι «έτοιμος για συνομιλίες με την αντιπροσωπεία της κυβέρνησης δίχως προϋποθέσεις». Ωστόσο, η επίμονη απαίτηση της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης για αποχώρηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, από την πολιτική εξουσία ώστε να προχωρήσει η λεγόμενη φάση «πολιτικής μετάβασης», μπλοκάρει την πρόοδο στις συνομιλίες. Σε ένδειξη δυσαρέσκειας μάλιστα, η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης καθυστέρησε την άφιξή της στη Γενεύη ένα 24ωρο.

Κινητικότητα ξένων στρατευμάτων

Το ίδιο 24ωρο, στη Συρία παρατηρείται, τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο, μία «κινητικότητα» ενδείξεων για «μείωση» της παρουσίας ορισμένων ξένων στρατευμάτων. Διεθνή δίκτυα μετέδωσαν χτες πως επιστρέφουν στις ΗΠΑ περίπου 400 Αμερικανοί πεζοναύτες μετά την επιτυχή ανακατάληψη της συριακής πόλης Ράκα. Στη Μόσχα, ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρουσέφ, τόνισε πως «ξεκινούν οι προετοιμασίες για αποχώρηση» (ορισμένων) ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία, δίχως να προβεί σε λεπτομέρειες.

Αντίθετα, η Τουρκία ανακοίνωσε την ανάπτυξη 180 στρατιωτικών των ειδικών δυνάμεων στη συριακή μεθοριακή πόλη Αλ Μπαμπ σαν «ενισχύσεις», περίπου ενάμιση μήνα μετά την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ, στο πλαίσιο της δημιουργίας των λεγόμενων «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων». Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από το Αζερμπαϊτζάν απείλησε με νέα εισβολή του τουρκικού στρατού στη συριακή επαρχία Αφρίν, που είναι υπό τον έλεγχο Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG «εφόσον κριθεί πως υπάρχει απειλή για την Τουρκία». «Ο τουρκικός στρατός θα επέμβει οποτεδήποτε δίχως δισταγμό» είπε χαρακτηριστικά, καλώντας το Πεντάγωνο να εφαρμόσει την πρόσφατη «δέσμευση» του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για «διακοπή» του εξοπλισμού των Κούρδων μαχητών στη Συρία από τις ΗΠΑ.

Βεβαίως, ενόψει της νέας μοιρασιάς στη Συρία και το Ιράκ, όλες οι δυνάμεις ετοιμάζουν τις κινήσεις τους και το σενάριο διαμελισμού σε ζώνες επιρροής της Συρίας είναι πάντα ανοιχτό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ