Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Μετατρέπουν το δίκαιο αίτημα του λαού μας σε επικοινωνιακό τρικ;

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Με το δίκαιο αίτημα του λαού για τις γερμανικές αποζημιώσεις φαίνεται ότι άρχισε να «παίζει» τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε μια προσπάθεια, όπως όλα δείχνουν, να στήσει ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ, ενώ δεν αποκλείεται η κίνηση αυτή να συνδέεται με τις γενικότερες αντιλαϊκές διεργασίες και τα παζάρια που «τρέχουν» στο εσωτερικό και στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Μηταφίδης, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Επιτροπής για τη διεκδίκηση Γερμανικών Οφειλών της Βουλής - που ολοκλήρωσε τις εργασίες της το καλοκαίρι του 2016 - με δηλώσεις του σε ΜΜΕ είπε ότι ενδέχεται το Νοέμβρη να συζητηθεί τελικά το πόρισμα της Επιτροπής στη Βουλή, δηλαδή με καθυστέρηση άνω των δύο ετών.

Επιπλέον, χτες, πριν ακόμα βγει επίσημη ανακοίνωση, είχαν δοθεί πληροφορίες στα ΜΜΕ για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου, κατά τη σημερινή συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος από σήμερα ξεκινάει διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ελληνας Πρόεδρος αναμένεται να δηλώσει ότι «οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι νομικώς ενεργές και δικαστικά επιδιώξιμες και δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής. Η θέση αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη».

Να πάρει τώρα επίσημη θέση η κυβέρνηση

Ολα τα παραπάνω, πέρα από προθέσεις, δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα, αφού αυτός που θα πρέπει να αποσαφηνίσει τη θέση του είναι η κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη δήλωση από την πλευρά της ότι έχει την πολιτική βούληση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Θυμίζουμε ότι το πόρισμα της Επιτροπής, το οποίο είχε επικυρωθεί κατά πλειοψηφία, παρά το πλήθος σημαντικών στοιχείων που περιέχει, τα οποία δείχνουν ότι έχουν γίνει σοβαρές επεξεργασίες, δεν περιέχει καμία απαίτηση προς την κυβέρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις, ενώ αποσιωπούνται πλήρως οι τεράστιες ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα να μοιάζει περισσότερο με... επιστημονική μελέτη, παρά με κείμενο διεκδίκησης.

Το ΚΚΕ είχε ψηφίσει «παρών», καταθέτοντας γραπτή δήλωση, ζητώντας αυτή να προστεθεί στο τέλος του σχετικού πορίσματος ως άποψη της μειοψηφίας, στην οποία αναδείκνυε τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τονίζοντας ότι «ο κύριος λόγος για την πολιτική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων και τη μη διεκδίκηση των επανορθώσεων - αποζημιώσεων από τη Γερμανία ήταν η εναρμόνισή τους με τις επιλογές της αστικής τάξης να μη διαταραχθούν οι συμμαχίες της που συνδέονται με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της».

Τόνιζε ότι «το ΚΚΕ, που στάθηκε αιμοδότης και ψυχή των αγώνων του λαού μας, συσπειρωμένος στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, αντιπάλεψε νικηφόρα με το όπλο στο χέρι τις φασιστικές ορδές, από την πρώτη στιγμή ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία, σε κοινή δράση με την οργάνωση των αντιστασιακών, την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ». Δράση που, όπως γινόταν σαφές, το ΚΚΕ θα συνεχίσει, «αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του λαού μας».

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι η κυβέρνηση ουδέποτε απάντησε στην από 3/11/2015 επιστολή της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, αν διεκδικεί ή όχι τις γερμανικές αποζημιώσεις, συμβάλλοντας στο να «κλείσει» χωρίς συζήτηση η σχετική Αναφορά που είχε καταθέσει από τις 15/10/2015 η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με τη στήριξη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Ενώ κι ο πρωθυπουργός έχει κάνει λόγο μόνο για «ηθική αποζημίωση»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ