Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το Σάββατο 13/10 η εκδήλωση για την επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας

Στην πλατεία Κοραή η συγκέντρωση. Θα ακολουθήσει πορεία στο Σύνταγμα

Στην πλατεία Κοραή της Αθήνας, έξω από το κτίριο όπου στεγάστηκαν τα γραφεία του ΕΑΜ, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, η εκδήλωση για τα 74 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ (12 Οκτώβρη του '44).

Στην εκδήλωση, που εντάσσεται στα 100χρονα του ΚΚΕ, θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και Γραμματέας της ΕΠ Αττικής.

Θα ακολουθήσει πορεία στο Σύνταγμα, όπου σε κεντρικό σημείο θα στηθεί ξανά η μεγάλη πινακίδα που είχε αναρτήσει η ΚΟΑ στην πλατεία τις μέρες της Απελευθέρωσης, για να τιμήσει τα θύματα, μέλη του Κόμματος, κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Μπροστά σε αυτήν την «αιμάτινη σπονδή», όπως υπογραφόταν τότε το μνημείο αυτό, με τις κλαδικές και συνοικιακές Αχτίδες του Κόμματος να μετρούν τους νεκρούς τους, φέτος, 74 χρόνια μετά, οι σημερινές Τομεακές Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής θα αποτίσουν φόρο τιμής, καταθέτοντας συμβολικά στεφάνια.

Τιμάμε τη μέρα που «η Λευτεριά φτερούγισε πάνω από την Αθήνα»

Στις 12 του Οκτώβρη του 1944, από το πρωί οι Γερμανοί κατακτητές αποχωρούσαν ηττημένοι από την Ελλάδα και οι ΕΛΑΣίτες κατέβαζαν τον λαομίσητο αγκυλωτό σταυρό από την Ακρόπολη, ενώ σε άλλα σημεία της Αττικής δίνονταν ακόμα μάχες για να αποτραπούν τα σαμποτάζ των ναζί που εγκατέλειπαν τη χώρα. Βέβαια η απελευθέρωση είχε αρχίσει αρκετές μέρες νωρίτερα, π.χ. στην Καισαριανή στις 27 Σεπτέμβρη γιορτάστηκαν τα τρίχρονα του ΕΑΜ με παρέλαση ενόπλων ΕΛΑΣιτών. Επίσης, στις 23 Σεπτέμβρη του 1944 είχε μεταδοθεί αιφνιδιαστικά από τον γερμανοκρατούμενο ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών μήνυμα του ΕΑΜ που καλούσε στον τελικό αγώνα για την απελευθέρωση.


Και ενώ ο κατακτητής δεν είχε ακόμα προλάβει να εκκενώσει την πόλη, στις 12 Οκτώβρη ο λαός από τις συνοικίες, τα εργοστάσια, τα σχολεία, τα καταστήματα κ.α. πλημμυρίζει τους δρόμους. Παντού υψώνονται σημαίες και πανό του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, γράφονται και ακούγονται συνθήματα, που εκφράζουν το λαϊκό πόθο για μια νέα Ελλάδα, με τον λαό να κάνει κουμάντο.

Ο «Ριζοσπάστης» κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις, και στη δεύτερη που περιλαμβάνει ρεπορτάζ από τη γιορτή της Απελευθέρωσης, αναφέρει:

«Ωρα έντεκα π.μ. - Η ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΦΤΕΡΟΥΓΙΖΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΑΣ - Οι Γερμανοί εκκενώνουν οριστικά την πρωτεύουσα - Ο Γερμανός διοικητής και όλο το στρατηγείο του Λυκαβηττού ανεχώρησαν - Η Αθήνα κηρύχτηκε ανοχύρωτη»!

Και στις εσωτερικές σελίδες αναφέρει: «Πριν φύγουν και οι τελευταίοι Ούννοι, ο λαός ξεχύθηκε με σημαίες και ζητωκραυγές στους δρόμους. Απ' το Πανεπιστήμιο, απ' τις τράπεζες, απ' όλα τα κέντρα οι τηλεβόες του ΕΛΑΣ σαλπίζουν το χαρμόσυνο μήνυμα. Οι συνοικίες σε παραλήρημα ενθουσιασμού ετοιμάζονται για το μεγάλο γιορτασμό. Στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη αντιπροσωπείες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ κατέθεσαν στεφάνι. Εξαλλος από τον ενθουσιασμό ο συγκεντρωμένος κατά χιλιάδες λαός ζητωκραύγαζε. Δακρύζοντας οι πολίτες αγκάλιαζε ο ένας τον άλλο.

Ο προδότης Ράλλης δημοσίευσε νόμο με την παραίτησή του. Θα δώσει - λέει - λόγο για τις πράξεις του. Ανυπόμονος ο λαός περιμένει να δικάσει τον εγκληματία.

Η γερμανική σημαία κατέβηκε απ' την Ακρόπολη και τα τελευταία γερμανικά τμήματα έφυγαν το πρωί απ' την Αθήνα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Σάββατο 13/10 η εκδήλωση για την επέτειο από την Απελευθέρωση της Αθήνας(2018-10-10 00:00:00.0)
Λαμπρή στιγμή της λαϊκής πάλης «πλούσια» σε συμπεράσματα(2015-10-23 00:00:00.0)
12 Οκτώβρη 1944(2012-10-12 00:00:00.0)
Γιορτάστηκε η απελευθέρωση από τον ΕΛΑΣ(2006-10-31 00:00:00.0)
1944: Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Ελλάδα(2001-10-18 00:00:00.0)
Η νικηφόρα μάχη της Πύλας(1997-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ