Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Συμφωνίες και διευθετήσεις με το βλέμμα στον ενεργειακό πλούτο της περιοχής

Από τις συναντήσεις της τριμερούς

INTIME NEWS

Από τις συναντήσεις της τριμερούς
Επιτάχυνση στην κατεύθυνση διευθέτησης των «τεχνικών δυσκολιών», ώστε απρόσκοπτα να «τρέξουν» οι μπίζνες των μονοπωλίων στην περιοχή, ξεχωρίζοντας τον ενεργειακό τομέα, σηματοδότησε η 6η τριμερής Σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε χτες στην Κρήτη. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι παραπέρα κινήσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, αλλά και τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ και η εκμετάλλευσή τους.

Μετά το πέρας των εργασιών της ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε την Κρήτη το σημείο - κλειδί των σχετικών επιχειρηματικών σχεδιασμών, που έλκουν σαν μαγνήτης τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, κάνοντας λόγο για «κόμβο μεταφοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας». Εκτός από την Ενέργεια, η τριμερής ασχολήθηκε και με τις επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται για τα μονοπώλια στους τομείς των μεταφορών, των υποδομών με τα σχέδια του «νέου Καΐρου» και της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ, ενώ υπογράφτηκαν και τα σχετικά μνημόνια συνεργασίας. Για τον συντονισμό και τον έλεγχο της «δουλειάς» στους παραπάνω τομείς αποφασίστηκε και η λειτουργία Γραμματείας με έδρα την Κύπρο.

Στρατιωτική συνεργασία...

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τις μπίζνες που πρέπει να προωθηθούν στην περιοχή, επιβεβαίωσε ότι αυτές «πάνε πακέτο» με στρατιωτικοπολιτικούς σχεδιασμούς. Ετσι, την ίδια στιγμή που ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, ανακοίνωνε από τις ΗΠΑ την πρόθεση της κυβέρνησης να σπείρει σε όλη τη χώρα αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, ο Αλ. Τσίπρας από την Κρήτη τόνιζε ότι για την καλύτερη εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου απαιτείται και «αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας των τριών κρατών». Σε αυτό το επικίνδυνο φόντο έκανε λόγο για «συνεργασία» που αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας», καθώς «εντείνεται η αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, ενώ επιδεινώνεται και η ένταση στην Ευρώπη και στη Δύση γενικότερα». Στο πλαίσιο αυτό, υποσχέθηκε «μεγάλες ευκαιρίες» που, όπως είπε, ανοίγονται για μεταφορά LNG μέσω Ρεβυθούσας και Αλεξανδρούπολης και λόγω της ανάπτυξης του «East Med».

Στη βάση αυτή, επικαλέστηκε το σεβασμό του «διεθνούς δίκαιου» ως ένα μίνιμουμ πλαίσιο για να προχωρούν απρόσκοπτα οι επενδυτικοί σχεδιασμοί, κάνοντας λόγο για «οικοδόμηση σταθερών σχέσεων φιλίας μεταξύ όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου». Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στήριξη της τριμερούς στην Κύπρο για να αξιοποιηθεί ο ενεργειακός της πλούτος από τους ενεργειακούς μονοπωλιακούς κολοσσούς.

...εγγύηση για τις «μπίζνες»

Αναφερόμενος στις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Α. Φ. Αλ Σίσι, εστίασε στην οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι συμφωνήθηκε να βρεθεί τρόπος «να παρακάμψουμε τις τεχνικές δυσκολίες και να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία». Πρόσθεσε ότι αντικείμενο των συνομιλιών ήταν και οι αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, «στις οποίες πρωτοστατούν οι χώρες μας και δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των νέων ενεργειακών διόδων, την προστασία τους από απειλές, μεταξύ άλλων και μέσω της συνεργασίας μας με τρίτες χώρες».

Ο πρωθυπουργός εξήρε ως «αναντικατάστατο» το ρόλο της Αιγύπτου στην προώθηση κι άλλων διευθετήσεων στην ευρύτερη περιοχή, αναφέροντας ότι χωρίς τον δικό της ενεργητικό ρόλο δεν μπορεί να υπάρξει λύση σε κανένα απ' τα ζητήματα που «καίνε» στην περιοχή, όπως το Παλαιστινιακό, το Συριακό, την κατάσταση στη Λιβύη, ούτε να αντιμετωπιστεί η «τρομοκρατία» και να ελεγχθούν «οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές απ' την Αφρική». Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του στηρίζει τη συζήτηση για μια στρατηγική σχέση ΕΕ και Αιγύπτου, που θα προωθεί «μια σειρά από μεταρρυθμίσεις» και «οικονομική στήριξη» για το κεφάλαιο της Αιγύπτου. Τον ερχόμενο Φλεβάρη, μάλιστα, θα διεξαχθεί στο Κάιρο η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου, ενώ τέλος Οκτώβρη η Αθήνα θα φιλοξενήσει την ετήσια Ευρωαραβική Διάσκεψη.

Για το Παλαιστινιακό ο Αλ. Τσίπρας, στη λογική των ίσων αποστάσεων από θύτες και θύματα και με δεδομένη την προνομιακή σχέση που αναπτύσσει η κυβέρνηση με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, ζήτησε μια λύση που «θα ικανοποιεί και το δίκαιο αίτημα των πολιτών του Ισραήλ για ασφάλεια» και «το δίκαιο αίτημα του Παλαιστινιακού λαού» για βιώσιμο και ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Α. Φ. Αλ Σίσι κατέγραψε τη «συμφωνία απόψεων» για θέματα όπως το Παλαιστινιακό, το Συριακό και τη Λιβύη και αναφέρθηκε στην ανάγκη σύσφιξης των σχέσεων και ενίσχυσης της συνεργασίας σε έργα υποδομών και κυρίως στον τομέα της Ενέργειας.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης μίλησε για «περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη εξαίρετων σχέσεων» των τριών κρατών και για την αποφασιστικότητά τους να εντατικοποιήσουν το διάλογο για «ακόμα βαθύτερες συνεργασίες σε όλες τους τομείς», στον ενεργειακό, στον τουριστικό, στο εμπόριο, τις επενδύσεις κ.ά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον «EuroAfrica Connector», που όπως είπε θα εξασφαλίσει επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος στα τρία κράτη αλλά και στην ΕΕ, «δίνοντας άλλη διάσταση στη δυναμική των χωρών μας». Ενημέρωσε επίσης για τις εξελίξεις που αφορούν στο Κυπριακό, με την τριμερή να διατυπώνει τη στήριξή της στην προοπτική εξεύρεσης «δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό» και στην επανέναρξη των συνομιλιών που θα «μαγειρεύουν» νέα διχοτομική διευθέτηση απ' το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξύνεται η τουρκική επιθετικότητα(2018-11-14 00:00:00.0)
Για την ασφάλεια των μονοπωλίων(2018-10-12 00:00:00.0)
«Σταθερότητα» για τα μονοπώλια και ασφάλεια για τα κέρδη τους(2017-06-16 00:00:00.0)
Για τις μπίζνες του κεφαλαίου στην Αίγυπτο και την ευρύτερη περιοχή(2016-02-25 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο οι μπίζνες του κεφαλαίου(2015-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ