Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την ερχόμενη Τετάρτη η μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Αλέκο Ξένο

Ο Αλ. Ξένος
Ο Αλ. Ξένος
Την Τετάρτη 17 Οκτώβρη, στις 19.30 (ώρα προσέλευσης 19.00), στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό θα πραγματοποιηθεί συναυλία κλασικής μουσικής, που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματος. Η συναυλία αποτελεί φόρο τιμής στον σπουδαίο Ελληνα συνθέτη Αλέκο Ξένο, που αφιέρωσε τη ζωή και το έργο του στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση.

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν έργα των Αλέκου Ξένου και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Τα έργα θα ερμηνεύσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Χρήστου Κολοβού.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης θα κάνει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της.

Τα έργα που θα ακουστούν

Αλέκος Ξένος (1912 - 1995):

-- «Κύπρος Ελλάδα μας», συμφωνικό ποίημα (1964), το οποίο είναι αφιερωμένο στον αγώνα του κυπριακού λαού απέναντι στην αγγλική κατοχή.

-- «Ο Διγενής δεν Πέθανε», συμφωνικό ποίημα (1952), αφιερωμένο στον εκτελεσμένο κομμουνιστή Νίκο Μπελογιάννη. Οπως σημείωνε χαρακτηριστικά ο ίδιος: «Μπορεί να σκοτώσεις έναν άνθρωπο, αλλά να σκοτώσεις τις ιδέες δεν είναι δυνατόν... Είναι ένα έργο αισιόδοξο. Παρ' όλα αυτά που περάσαμε, τις κακουχίες, τους φόνους, τα κυνηγητά. Ετσι έχει και τις εικόνες τις τοτινές, αλλά και το καινούργιο, που... θέλει να τραβήξουμε μπροστά. Ισως αυτό να είναι ρομαντικό, μα υπάρχει ρομαντισμός της φυγής και ρομαντισμός του προχωρήματος». Για τον συνθέτη η πιο αγαπημένη του εκτέλεση ήταν από την Ορχήστρα του Λένινγκραντ και της Μόσχας, με μαέστρους τον Παρίδη και τον Οδυσσέα Δημητριάδη. Η εκτέλεση αυτή έγινε το 1956.

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770 - 1827):

-- Συμφωνία αρ. 5, σε ντο ελ., έργο 67 (Ι. Allegro con brio ΙΙ. Andante con moto ΙΙΙ. Allegro IV. Allegro).

Ενα από τα πιο διάσημα έργα της κλασικής μουσικής. Το πρώτο από τα τέσσερα μέρη της Συμφωνίας περιέχει ένα από τα γνωστότερα μουσικά θέματα όλων των εποχών. Το κάλεσμα της μοίρας. Μια ανάλυση όμως που κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια είναι ότι η 5η Συμφωνία είναι βαθιά επηρεασμένη από όλα εκείνα τα συνταρακτικά γεγονότα της εποχής που σηματοδοτούσαν το πέρασμα από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό.

Επίσης, για τη συγκεκριμένη συναυλία, ο συνθέτης, μαέστρος και ενορχηστρωτής Σπύρος Μαυρόπουλος ενορχήστρωσε για μεγάλη ορχήστρα τη «Διεθνή», η οποία θα ακουστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

  • Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org