Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Κάνει πράξη» το δίκιο των μονοπωλίων

Ενα ακόμα προκλητικό σποτάκι του περιβόητου σίριαλ... «ήταν δίκαιο, έγινε πράξη» κυκλοφόρησε χτες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διαλέγοντας αυτήν τη φορά ως θέμα της απατηλής προπαγάνδας της τα Εργασιακά και τη δήθεν «επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Χωρίς ίχνος ντροπής, το κυβερνητικό σποτ ισχυρίζεται ότι «η κυβέρνηση υλοποιεί τη δέσμευσή της για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων», ενώ η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, εμφανίζεται να δηλώνει χαμογελαστή ότι «δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βλέπουν ήδη σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς τους».

Η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, βέβαια, δεν έχει καμία σχέση με τα κυβερνητικά ψεύδη.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν ενισχύει τη «διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων», αλλά ενεργοποιεί για πρώτη φορά τον μνημονιακό νόμο της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δικαιωματικά πλέον ονομάστηκε νόμος «Βρούτση - Αχτσιόγλου» και που μ' αυτόν καταργούνται μόνιμα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, ο καθορισμός του οποίου θα γίνεται με κριτήριο την «ανταγωνιστικότητα» και την «παραγωγικότητα», δηλαδή με βάση τις ανάγκες των μονοπωλίων.

Αντίστοιχα, αντί για «σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς τους», οι εργαζόμενοι βλέπουν τη διαρκή ένταση της εκμετάλλευσης, το χτύπημα μισθών και δικαιωμάτων, με το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διασφαλίσει στη μεγαλοεργοδοσία η σημερινή κυβέρνηση και οι προκάτοχοί της. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει και στο σποτ τα περί «επέκτασης των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων», τη στιγμή που αυτό ακριβώς το πλαίσιο επιτρέπει στην εργοδοσία να αφήνει το 90% των εργαζομένων έξω από οποιαδήποτε κλαδική Σύμβαση, ενώ ακόμα και στις μόλις 7 κλαδικές ΣΣΕ που «επεκτάθηκαν», πάμπολλα είναι τα «παραθυράκια» της εργοδοσίας για να συνεχίσει να κρατά εκτός ΣΣΕ χιλιάδες εργαζόμενους, ειδικά αυτούς που δουλεύουν σε καθεστώς «ευελιξίας».

ΚΚΕ: Συμπρωταγωνιστής στο σποτ της κας Αχτσιόγλου θα έπρεπε να είναι ο Γ. Βρούτσης

Σε σχόλιό του για το σποτάκι της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το σποτάκι της κας Αχτσιόγλου για τα εργασιακά, εκτός απ' την εικονική πραγματικότητα που επιχειρεί να παρουσιάσει, έχει μια σημαντική παράλειψη: Σ' αυτό το σποτάκι θα έπρεπε η κα Αχτσιόγλου να μείνει μακριά από "βεντετισμούς" και να μοιραστεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο με τον πρώην υπουργό Εργασίας της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, Γ. Βρούτση, αφού μαζί ενεργοποίησαν τον μνημονιακό νόμο που απαγορεύει διά παντός τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για το ύψος του κατώτατου μισθού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ