Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Αντιλαϊκό «σφαγείο» με φόντο την επίφοβη ανάκαμψη

«Η ευαισθησία της Ελλάδας σε κίνδυνο εκδήλωσης ατυχημάτων παραμένει υψηλή», λέει ο «Moody's»
«Η ευαισθησία της Ελλάδας σε κίνδυνο εκδήλωσης ατυχημάτων παραμένει υψηλή», λέει ο «Moody's»
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα αντιλαϊκά παζάρια της κυβέρνησης με την Ευρωζώνη αναφορικά με τη «μορφή» του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, που κατατίθεται την ερχόμενη Δευτέρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με φόντο βέβαια τις δεσμεύσεις που προβλέπονται τόσο από το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» όσο και από την κανονικότητα των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων», όπου εντάσσεται από φέτος και η ελληνική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ και των νέων επενδύσεων συμβαδίζουν με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, τόσο στο σκέλος της περαιτέρω κατακρεούργησης των κάθε είδους κοινωνικών δαπανών και των προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει για τη λαϊκή οικογένεια, όσο και στο σκέλος της φοροληστείας.

Χαρακτηριστική είναι και η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε προχτές από το ΔΝΤ, σύμφωνα με το οποίο, το ύψος των κρατικών δαπανών από 48,1% του ΑΕΠ για το 2018 θα συρρικνωθεί στο 47,1% το 2019, ποσό που αντιστοιχεί σε νέες περικοπές που φτάνουν τα 1,9 δισ. ευρώ! Βέβαια, το αντιλαϊκό «σφαγείο» θα συνεχιστεί αδιάλειπτα σε ολόκληρη την επόμενη περίοδο, με τα κρατικά κονδύλια να συμπιέζονται στο 44,9% του ΑΕΠ το 2022.

Παράλληλα, στο επίκεντρο των παζαριών αυτής της περιόδου βρίσκεται ο εντοπισμός του λεγόμενου διαθέσιμου «δημοσιονομικού χώρου», με άλλα λόγια του βαθμού υπέρβασης των αντιλαϊκών στόχων, που αποτελεί το κριτήριο για την τελική διαμόρφωση του «μείγματος» των αντιλαϊκών μέτρων στη διάρκεια και της επόμενης χρονιάς. Επιπλέον, ο προσδιορισμός του υπερπλεονάσματος συνδυάζεται με τα μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης», τα οποία και θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα «μεταμνημονιακά» χρόνια.

Ανταγωνισμοί γύρω από τους τραπεζικούς ομίλους

Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός «οίκος αξιολόγησης» «Moody's» έδωσε νέα τροπή στο ζήτημα της κατάστασης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, κάνοντας ανοιχτά λόγο για τους γενικότερους «κινδύνους» αναφορικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε αργά το απόγευμα χτες, χαρακτηριστικά τονίζει: «Η ευαισθησία της Ελλάδας σε κίνδυνο εκδήλωσης ατυχημάτων παραμένει υψηλή λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος έχει πολύ χαμηλή ποιότητα ενεργητικού, χαμηλή κερδοφορία και ένα μεγάλο μερίδιο κατώτερης ποιότητας κεφαλαίου με τη μορφή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων». Να σημειωθεί ότι οι «αναβαλλόμενοι φόροι» εμφανίζονται στα λεγόμενα εποπτικά κεφάλαια των ισολογισμών τους και υπολογίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στον «σκληρό πυρήνα» που αφορά στην «κεφαλαιακή επάρκεια», δηλαδή στο κατά πόσο έχουν την ικανότητα να ανταποκριθούν σε μελλοντικές «δυσκολίες» και κλυδωνισμούς.

Ο «οίκος αξιολόγησης» αναφέρει ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση και η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων παραμένει η βασική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είχαν σχεδόν 89 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Αυτός ο τεράστιος όγκος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καταναλώνει πόρους και μειώνει την κερδοφορία και το κεφάλαιο των τραπεζών, σύμφωνα με τον «Moody's». Επιπλέον, θεωρεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει πολιτική ρευστότητα λόγω της μικρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και της «ανάγκης» να υιοθετηθούν «συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις επί πολλά χρόνια».

Νωρίτερα χτες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, με αφορμή τη μείωση του ποσού από τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) προς τις εγχώριες τράπεζες, υπογράμμισε: «Η συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες μέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες».

«Προειδοποιήσεις» για την επόμενη κρίση

Συνέχεια δόθηκε και από τον «οίκο αξιολόγησης» «Fitch», σύμφωνα με τον οποίο η επόμενη παγκόσμια κρίση θα προκαλέσει σοβαρούς εκτροχιασμούς σε χώρες που τη δεκαετία της ανάπτυξης που προηγήθηκε, απέτυχαν να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους.

Βέβαια, τα παραπάνω σηματοδοτούν την «ανάγκη» κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, τόσο για την τρέχουσα φάση ανάκαμψης του κεφαλαίου όσο και για τη «διαχείριση» της επόμενης καπιταλιστικής κρίσης.

Μάλιστα, στην έκθεση του «Fitch» παρατίθεται και λίστα κρατών με τη μεγαλύτερη μάζα χρεών (αναλογικά με το ΑΕΠ), όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση με 183% του ΑΕΠ και με επόμενους Ιταλία 131%, Πορτογαλία 122%, Κύπρο 110%, Βέλγιο 102% και ΗΠΑ 101% του ΑΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ