Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Κρούσματα σε φάρμες εκτροφής μινκ

Εντείνεται η ανησυχία στη Δυτική Μακεδονία για πιθανή εμφάνιση του κορονοϊού σε μινκ, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στη Δανία, η κυβέρνηση της οποίας είχε διατάξει στις 4/11 τη θανάτωση όλων των περίπου 15 - 17 εκατ. μινκ που εκτρέφονται στη χώρα, έπειτα από την ανακάλυψη μιας μετάλλαξης του νέου κορονοϊού (Cluster 5), που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από αυτά τα θηλαστικά.

Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, μέχρι χτες είχαν επιβεβαιωθεί 10 θετικά κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους σε φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην Καστοριά. Αντίθετα, αρνητικά ήταν τα rapid tests και όλα τα δείγματα σε Φλώρινα και Γρεβενά, με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να συνεχίζει τους ελέγχους πλέον και στα ίδια τα ζώα που εκτρέφονται στις φάρμες. Συνολικά στην ΠΕ Καστοριάς διενεργήθηκαν 91 rapid tests, από τα οποία τα 10 ήταν θετικά, ενώ 22 στη Φλώρινα και 21 σε εκτροφείς της ΠΕ Γρεβενών.

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων

Με παρεμβάσεις στην εργοδοσία, κινητοποιήσεις, πρωτοβουλίες πλατιάς συζήτησης και ενημέρωσης, τα σωματεία συνεχίζουν τη δράση τους για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς από τη μετάδοση του κορονοϊού. Κόντρα σε εργοδοσία και κυβέρνηση διεκδικούν μέτρα στους χώρους δουλειάς, δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους, ενημέρωση για τα κρούσματα που προκύπτουν και τα πρωτόκολλα με τα οποία τα διαχειρίζεται η εκάστοτε εταιρεία.

Διεκδίκησαν και πέτυχαν τεστ για όλους

Να γίνουν τεστ για κορονοϊό σε όλους τους εργαζόμενους επέβαλαν χτες με την αγωνιστική στάση τους η διοίκηση του Σωματείου και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Mellon», η εργοδοσία της οποίας είχε αρνηθεί να κάνει τα τεστ, παρόλο που υπήρξε επιβεβαιωμένο κρούσμα στο χώρο δουλειάς. Οι εργαζόμενοι θα γυρίσουν στη δουλειά αφού βγουν τα αποτελέσματα των τεστ.

Σύμφωνα με το Σωματείο, το απόγευμα της Τετάρτης, η διοίκηση ενημέρωσε, μέσω email, όλους τους εργαζόμενους ότι υπήρξε κρούσμα κορονοϊού σε εργαζόμενο της εταιρείας. Οι πρώτες κινήσεις της διοίκησης ήταν να γίνει απολύμανση του συγκεκριμένου χώρου όπου διαπιστώθηκε το κρούσμα, χωρίς ωστόσο να θεωρήσει αναγκαία τη διεξαγωγή τεστ σε όλο το προσωπικό, παρά μόνο σε 4 εργαζόμενους με βάση και τη σχετική διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Το Σωματείο από το βράδυ της Τετάρτης απαίτησε να γίνουν τεστ για όλο το προσωπικό, όμως συνάντησε την άρνηση της διοίκησης, η οποία επικαλέστηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο. Χτες το πρωί οι εργαζόμενοι, μετά από κάλεσμα του Σωματείου τους, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο της εταιρείας και αποφάσισαν ότι δεν θα προσέλθουν στο χώρο δουλειάς, αν δεν γίνουν τεστ σε όλο το προσωπικό. Τελικά, κάτω από την αποφασιστικότητα και την ανυποχώρητη στάση των εργαζομένων, η διοίκηση της εταιρείας αναγκάστηκε να δεχτεί το αίτημά τους.

Καθημερινές καταγγελίες και παρεμβάσεις σε σούπερ μάρκετ

Τις παρεμβάσεις σε καταστήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ, όπου οι καταγγελίες για τα κρούσματα και τα «πρωτόκολλα» της εργοδοσίας αλλά και τις συνθήκες εντατικοποίησης είναι καθημερινά, συνεχίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Η ιχνηλάτηση... από την εταιρεία, η διενέργεια τεστ και η προληπτική καραντίνα για όσους αυτή αποφασίζει, η ενημέρωση με το σταγονόμετρο και η καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας προς τους εργαζόμενους ώστε «να μη βγει τίποτα προς τα έξω», αποτελούν τους βασικούς άξονες με τους οποίους η εργοδοσία σε όλες τις αλυσίδες διαχειρίζεται τα κρούσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ίδια καταστήματα που επιβεβαιώθηκαν κρούσματα το προηγούμενο διάστημα, προκύπτουν νέες περιπτώσεις για δεύτερη και τρίτη φορά.

Χτες αντιπροσωπεία του Συλλόγου βρέθηκε σε μια σειρά καταστήματα, μεταξύ αυτών και σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας στον Αλιμο. Μετά από καταγγελίες εργαζομένων για την ύπαρξη κρουσμάτων, έκανε παρέμβαση στον διευθυντή και τηλεφωνική παρέμβαση στα κεντρικά, ζητώντας ενημέρωση για τα κρούσματα. Κόντρα στην άρνηση της εταιρείας να ενημερώσει, οι πιέσεις του Συλλόγου ανάγκασαν τους εκπροσώπους τους να παραδεχθούν ότι υπάρχουν 11 κρούσματα.

Στο μεταξύ, δίπλα στον κίνδυνο για την υγεία τους από την πανδημία, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την αυξημένη εντατικοποίηση και τα ωράρια - λάστιχο. Μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε ότι τα σούπερ μάρκετ δεν θα ανοίξουν την Κυριακή, αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα πως το προσωπικό δεν θα δουλέψει. Εξάλλου, την περασμένη Κυριακή εργαζόμενοι σε μεγάλο κατάστημα κλήθηκαν να δουλέψουν για να ετοιμάσουν τα ράφια, ενώ το ίδιο συμβαίνει καθημερινά τόσο πριν ανοίξουν όσο και αφού κατέβουν τα ρολά για τους πελάτες.

Καταγγέλλουν την προσπάθεια απόκρυψης

Τη διαχείριση των κρουσμάτων από την εργοδοσία της PQH με το πρωτόκολλο της ...απόκρυψης καταγγέλλουν η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής. «Η συγκεκριμένη εταιρεία αψηφά ακόμα και τα ελλιπή μέτρα του ΕΟΔΥ, αναλαμβάνει την ευθύνη και μετατρέπει τα γραφεία της σε εστία μετάδοσης του κορονοϊού», σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση.

Την προηγούμενη βδομάδα εργαζόμενοι που δουλεύουν στα γραφεία της εταιρείας, που έχει διοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας για να λειτουργήσει ως Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Η διοίκηση της εταιρείας δεν ενημέρωσε «ούτε καν τους συναδέλφους που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο», δεν προχώρησε σε απολύμανση των γραφείων «μόλις έμαθε το πρώτο από τα περιστατικά Πέμπτη 5/11, πάρα μόνο την Κυριακή 8/11», δεν κάλυψε οικονομικά τα τεστ «παρά μόνο τους πολύ κοντινούς», ενώ αγνοεί προκλητικά τα ερωτήματα των εργαζομένων «που θέλουν να μάθουν εάν η διοίκηση έχει προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες» για να προστατεύσει την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους.

Σε αποχή προχωρούν οι εξεταστές στις Περιφέρειες

Αποχή των εξεταστών από τις πρακτικές εξετάσεις οδήγησης φορτηγών και απόκτησης Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας όλων των κατηγοριών κήρυξε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Αττικής (ΟΣΥΑΠΕ) μετά από την αδικαιολόγητη απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τις εξετάσεις από την αναστολή.

Η αποχή αφορά όλους τους εξεταστές «που υπηρετούν στις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών, στις Διευθύνσεις ΚΤΕΟ και λοιπές υπηρεσίες όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων και Τομέων όλων των Περιφερειών της χώρας, από την Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2020 έως τη λήξη των έκτακτων μέτρων προστασίας».

Εξηγώντας τους λόγους της, αναφέρει ότι «το μέγεθος της καμπίνας των φορτηγών δεν επιτρέπει την τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των τριών εμπλεκόμενων προσώπων (υποψήφιο οδηγό, εκπαιδευτή και εξεταστή), όπως προβλέπεται από όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα» και καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί «κάνουν πως δεν ακούν... και πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων τους δικαιολογημένους προβληματισμούς που τους προβάλαμε τόσο εμείς, όσο και εμπλεκόμενοι φορείς των Σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών».

Απευθυνόμενη στις περιφερειακές αρχές, τις καλεί «να κάνουν το αυτονόητο (...) και να μην προγραμματίσουν πρακτικές εξετάσεις για φορτηγά», ενώ καλεί τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες «να ανακαλέσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση και να αναστείλουν τις πρακτικές εξετάσεις για τα φορτηγά όλων των κατηγοριών».

«Εστίες μετάδοσης του νέου κορονοϊού» - «κίνδυνος για τη δημόσια υγεία» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς!

Αποκαλυπτική αυτοψία Εποπτών Δημόσιας Υγείας στους σταθμούς Μετρό - ΗΣΑΠ Ομόνοιας

«Δεν υπήρξε επιβάτης, ο οποίος να μην τηρεί το υποχρεωτικό μέτρο της μάσκας προσώπου», ωστόσο «ΔΕΝ τηρείται το μέτρο της αποστασιαποίησης για τον περιορισμό της διασποράς του ιού COVID-19, αποτελώντας οι χώροι αυτοί των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς εστίες μετάδοσης του νέου κορονοϊού, με κίνδυνο για τους επιβαίνοντας και τη Δημόσια Υγεία γενικότερα».

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε αυτοψία Εποπτών Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής στους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ στην Ομόνοια. Η αυτοψία επιβεβαιώνει πέρα για πέρα ότι ο λαός αναλαμβάνει την «ατομική ευθύνη», τηρώντας τα μέτρα, αλλά ότι η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει τις δικές της, δεν έχει κάνει τίποτα για να πυκνώσει τα δρομολόγια, με αποτέλεσμα οι συγκοινωνίες να έχουν μετατραπεί σε εστίες μετάδοσης.

Η αυτοψία έγινε στις 6 Νοέμβρη, στις 9.45 το πρωί. Παρόλο που δεν ήταν ώρα αιχμής η αυτοψία διαπιστώνει συνθήκες συγχρωτισμού:

  • «Στην αποβάθρα του ΜΕΤΡΟ με κατεύθυνση "Ελληνικό" επικρατούσαν συνθήκες συγχρωτισμού. Εντός του συρμού του ΜΕΤΡΟ επικρατούσαν σε κάθε βαγόνι συνθήκες συγχρωτισμού, και τα καθίσματα ήταν σχεδόν όλα κατειλημμένα».
  • «Στην αποβάθρα του ΗΣΑΠ και προς τις δύο κατευθύνσεις επικρατούσαν συνθήκες συγχρωτισμού».
  • «Εντός του συρμού του ΗΣΑΠ επικρατούσαν σε κάθε βαγόνι συνθήκες έντονου συγχρωτισμού και τα καθίσματα ήταν σχεδόν όλα κατειλημμένα».
  • «Η συχνότητα των δρομολογίων τη στιγμή του ελέγχου, ήταν για το ΜΕΤΡΟ και τον ΗΣΑΠ 4 λεπτά και 9 λεπτά αντίστοιχα».
  • «Αποψη της Υπηρεσίας είναι ότι για να αντιμετωπιστεί το αρνητικό αυτό φαινόμενο και να τηρείται το μέτρο της αποστασιοποίησης, θα πρέπει τα δρομολόγια των συρμών να γίνουν πιο συχνά, αποσυμφορώντας έτσι το χώρο των αποβαθρών όσο και των βαγονιών των συρμών».


Η αυτοψία διαψεύδει παταγωδώς τους αστείους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει συνωστισμός και ότι η κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών δεν τις μετατρέπει σε εστίες μετάδοσης.

Και αυτή η αυτοψία υπογραμμίζει με έμφαση να ληφθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα για να πυκνώσουν τα δρομολόγια. Αναδεικνύει το επιτακτικό των αιτημάτων των συνδικάτων που απαιτούν επίταξη των ιδιωτικών μέσων μεταφοράς, προσλήψεις προσωπικού κ.ά.

Θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 16 είναι τα κρούσματα στους εργαζόμενους της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες, λεωφορεία και τρόλεϊ) και ένα στη ΣΤΑΣΥ (Σταθέρες Συγκοινωνίες, μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) όπως προκύπτει από καταγγελίες συνδικαλιστών και εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη διασπορά του ιού καθώς δεν λήφθηκαν τα αναγκαία μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σεμινάριο οδηγών της ΟΣΥ διαπιστώθηκε την προηγούμενη βδομάδα πως ο εκπαιδευτής ήταν θετικός. Αν και έγινε τεστ στους συμμετέχοντες οδηγούς από τον ΕΟΔΥ η διοίκηση της ΟΣΥ τους έστειλε για δουλειά πριν βγουν τα αποτελέσματα, αντί να τους βάλει σε καραντίνα. Αφού είχαν περάσει μερικές μέρες και οι εργαζόμενοι δούλευαν ερχόμενοι σε επαφή με άλλον κόσμο ενημερώθηκαν ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι θετικοί!

Ο Θ. Οικονόμου, οδηγός στην ΟΣΥ και μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Σωματείων Μεταφορών Ελλάδας, σχολιάζοντας τα παραπάνω δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι εργαζόμενοι και οι επιβάτες είναι απροστάτευτοι».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Στην πρώτη γραμμή της μάχης μαζί με το λαό

Ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ καλεί φοιτητές και φοιτήτριες που βρίσκονται στο 4ο, 5ο και 6ο έτος να συνεισφέρουν στον αγώνα που διεξάγεται αυτήν τη στιγμή για την προστασία και την υπεράσπιση της υγείας του λαού, θέτοντας τους εαυτούς τους «στη διάθεση των νοσοκομείων της πόλης, των αυριανών συναδέλφων τους που δίνουν τη "μητέρα" των μαχών ενάντια στον κορονοϊό». Ταυτόχρονα, απευθύνει κάλεσμα στους Φοιτητικούς Συλλόγους των Ιατρικών Σχολών όλης της Ελλάδας για τον συντονισμό της δράσης τους σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Ηδη ξεκίνησε η κατάρτιση λίστας των φοιτητών που επιθυμούν να συμβάλουν και τις επόμενες μέρες, σε συνάντηση με τον πρόεδρο του Τμήματος, θα καταθέσουν τις δηλώσεις.

Παράλληλα θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη μαζί με τους υγειονομικούς και το λαό και στο πεδίο των διεκδικήσεων.

Εκτόξευση κρουσμάτων, θανάτων, διασωληνωμένων

Σε 3.316 (+5,2%) έφτασαν χτες τα κρούσματα, ενώ 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε άλλο ένα θλιβερό ρεκόρ, με τους καταγεγραμμένους θανάτους να φτάνουν πλέον τους 959. Ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει εκτοξευτεί στους 310, εκ των οποίων το 45,5% είναι μεταξύ 40 - 64 ετών και το 51,9% άνω των 65 ετών.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 66.637.

Από τα 3.316 νέα κρούσματα, τα 828 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 11 μέρες μετά την επιβολή lockdown, 756 στην Αττική, 194 στην Πέλλα, 160 στη Λάρισα, 105 στην Πιερία, 101 στην Ημαθία.

Είκοσι εννιά Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Μεταξύ τους: Δράμα (98), Καβάλα (88), Σέρρες (87), Εβρος (76), Μαγνησία (71), Χαλκιδική (68), Καρδίτσα (60). 42 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Αλλαγή στο ωράριο των σούπερ μάρκετ

Το κλείσιμο των καταστημάτων σούπερ μάρκετ στις 8.30 μ.μ. από τη Δευτέρα 16/11 και για όσο διαρκούν τα μέτρα του lockdown ανακοίνωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, τα καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν τελικά την Κυριακή, παρά τη ρύθμιση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση.

Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία και εξαντλημένο το ελλιπές προσωπικό

Σενάρια για αξιοποίηση χώρων όπως η ΔΕΘ, αλλά ούτε λόγος για επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων

Εικόνες από το μέλλον, από τα όσα δηλαδή ενδέχεται να ζήσει ο λαός της Θεσσαλονίκης το επόμενο διάστημα, αποτελούν οι πληροφορίες που διαρρέονται τα τελευταία 24ωρα για πιθανή ανάπτυξη κλινών νοσηλείας και κλινών ΜΕΘ στο Βελλίδειο και ίσως σε άλλους χώρους της ΔΕΘ.

Κυβερνητικοί παράγοντες που κλήθηκαν να σχολιάσουν, όπως ο υφυπουργός Εσωτερικών (ΥΜΑΘ), δηλώνουν ότι υπάρχουν διάφοροι σχεδιασμοί από την κυβέρνηση ώστε και άλλοι χώροι να μετατραπούν σε μονάδες θεραπείας, όμως το χαρακτηρίζουν πολύ μακρινό σχέδιο και εκφράζουν την αισιοδοξία ότι δεν θα φτάσουμε εκεί. Σε κάθε περίπτωση, δηλώνουν ότι η χρήση τέτοιων χώρων θα είναι το τελευταίο μέτρο.

Η διοίκηση της ΔΕΘ - Helexpo, και στο πρώτο κύμα της πανδημίας και τώρα, δηλώνει ότι οι υποδομές της, περίπτερα αλλά και το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, είναι στη διάθεση της πολιτείας για την αντιμετώπιση της μεγάλης πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία. Τονίζει όμως ότι έως τώρα δεν έχει ζητηθεί η παραχώρηση χώρων της ΔΕΘ.

Πληροφορίες διακινούνται και για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ότι ετοιμάζεται να μετατρέψει σε θαλάμους νοσηλείας ακόμα και τους χώρους στο υπόγειο (πυρηνικό καταφύγιο).

Με αυτά και με εκείνα στήνεται ένα σκηνικό «πολέμου», πάνω στις εγκληματικές ελλείψεις των νοσοκομείων, αλλά που χρησιμεύει και σε όσους θέλουν να κρύψουν τις ευθύνες της πολιτικής τους γι' αυτήν την κατάσταση. Δείχνουν έτσι ως αιτία μόνο τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, ενώ το πρόβλημα είναι διαχρονικό, και τώρα εμφανίζεται σε όλο του το μεγαλείο, όπως συμβαίνει σε έκτακτες καταστάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα που διακινούνται τέτοια σενάρια, ούτε λόγος δεν γίνεται από την κυβέρνηση για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν το 2013 (Λοιμωδών και «Παναγία»). Και τα δύο αυτά νοσοκομεία έχουν αφεθεί να ρημάζουν ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν έτοιμες εγκαταστάσεις οξυγόνου. Στο Λοιμωδών μάλιστα υπάρχουν και κρεβάτια και το μόνο που λείπει είναι ο εξοπλισμός ταχείας διασωλήνωσης για μεταφορά σε ΜΕΘ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται η μεταφορά των κρεβατιών από το Λοιμωδών για τη μετατροπή χώρων στα λειτουργούντα νοσοκομεία σε θαλάμους νοσηλείας.

Επίσης, στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» ετοιμάζονται να αδειάσουν την Ψυχιατρική κλινική, για να μπαλώσουν με το προσωπικό της άλλες τρύπες... Συνολικά φαίνεται ότι υπάρχει σχεδιασμός να μεταφερθούν όλοι οι ασθενείς των δημόσιων κλινικών Ψυχικής Υγείας της Θεσσαλονίκης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της πόλης. Ετσι, μετά τη μεταφορά των ασθενών της Ψυχιατρικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ, ξεκινά η μεταφορά των ασθενών της κλινικής του «Παπανικολάου» και σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τις 20 Νοέμβρη θα ακολουθήσει και η μεταφορά των ασθενών από την Ψυχιατρική του «Παπαγεωργίου».

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι εφημερίες του μήνα και οι νοσηλείες πολλαπλάσιου αριθμού ασθενών θα καλύπτονται από το ΨΝΘ, που έτσι κι αλλιώς αντιμετώπιζε τρομερές ελλείψεις σε προσωπικό.

Στα άλλα νοσοκομεία

Στα άλλα νοσοκομεία της πόλης η κατάσταση και χτες συνεχίστηκε εξίσου δραματική: Η μία μετά την άλλη οι κλινικές αδειάζουν από ασθενείς άλλων παθήσεων και μετατρέπονται σε κλινικές κορονοϊού, με δεκάδες νέα κρούσματα στους υγειονομικούς, με τις γνωστές ελλείψεις κλινών ΜΕΘ, και με ολοένα και περισσότερους ασθενείς να οδηγούνται στις ιδιωτικές κλινικές.

Χτες, το Ιπποκράτειο ξεκίνησε την εφημερία του χωρίς διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ. Χτες επίσης μετακινήθηκαν στο Ιπποκράτειο και 10 νοσηλεύτριες από το Θεαγένειο. Οπως είπε εκπρόσωπος του νοσοκομείου, «δημιουργήθηκαν από χθες το μεσημέρι (προχτές) άλλα 50 - 60 κρεβάτια για περιστατικά Covid αδειάζοντας τρεις κλινικές και μεταφέροντάς τες σε άλλες κλινικές, όπου συλλειτουργούν υποβαθμισμένες με 5 - 10 κρεβάτια η καθεμία, με το προσωπικό να είναι εξαντλημένο».

Στο «Παπαγεωργίου», χτες, 97 εργαζόμενοι ήταν σε καραντίνα (θετικοί και επαφές). Περίπου 10 άτομα τη μέρα βγαίνουν εκτός, με το προσωπικό να είναι πλέον στα όρια των αντοχών του. Στο μεταξύ, ήρθε επιπλέον εξοπλισμός ΜΕΘ προκειμένου να μπει σε λειτουργία, αλλά χωρίς επιπλέον προσωπικό.

Στον «Αγιο Παύλο» οι ειδικευόμενοι κάνουν 10 εφημερίες/μήνα για να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει και επαρκής αριθμός στολών.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αγωνιστική απάντηση απέναντι στη δραματική κατάσταση των νοσοκομείων

Αλλεπάλληλες παρεμβάσεις από εργατικά σωματεία, υγειονομικούς και άλλους μαζικούς φορείς

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Αγωνιστικά στέκονται σωματεία και μαζικοί φορείς της Θεσσαλονίκης απέναντι στη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στην πόλη.

Στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων αγωνιστικών παρεμβάσεων, άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας διεκδίκησαν χτες οι υγειονομικοί (γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό), που πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις με αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα έξω από τα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Θεαγένειο, «Παπαγεωργίου» και «Παπανικολάου».

Την ίδια ώρα, Σωματεία Εργαζομένων στη Βιομηχανία πραγματοποίησαν παρέμβαση στην Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας, καταγγέλλοντας την έλλειψη μέτρων και ελέγχων στους χώρους δουλειάς, ενώ στη συνέχεια έκαναν εξόρμηση στη ΒΙΠΕ Σίνδου, ενημερώνοντας πλατιά τους εργαζομένους για το πλαίσιο διεκδικήσεων.

Επίσης, συνταξιουχικές οργανώσεις έκαναν παρέμβαση στο ΙΚΑ Βότση.

Η δράση των σωματείων συνεχίζεται τις επόμενες μέρες με παρεμβάσεις σε χώρους του εμπορίου. Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης σήμερα 13, αύριο 14 και στις 16 Νοέμβρη οργανώνει εξορμήσεις και παρεμβάσεις στα σούπερ μάρκετ της πόλης. Τη Δευτέρα 16 Νοέμβρη θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στον ΕΟΔΥ, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Θεαγένειο Νοσοκομείο
Θεαγένειο Νοσοκομείο
Τα σωματεία θα συνεχίσουν δυναμικά τιμώντας την επέτειο της 17 Νοέμβρη, και θα οργανώσουν μέρα δράσης για την απαράδεκτη κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στις 19 Νοέμβρη. Ακολουθεί η απεργιακή κλιμάκωση στις 26 Νοέμβρη.

Στις πύλες των νοσοκομείων

Με πανό, πλακάτ και συνθήματα, οι υγειονομικοί απαίτησαν γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, την επαναλειτουργία των Νοσοκομείων «Λοιμωδών» και «Παναγία», την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, τη μαζική και επαναλαμβανόμενη διεξαγωγή τεστ από τον ΕΟΔΥ και την αποσυμφόρηση ΜΜΜ, σχολικών αιθουσών και χώρων δουλειάς.

Κατήγγειλαν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης που, λειτουργώντας με τη λογική κόστους - οφέλους, δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό προκειμένου να θωρακίσει νοσοκομεία και άλλες δομές Υγείας. Και ανέδειξαν την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και των συνεχών μετατροπών των κλινικών σε κλινικές κορονοϊού, που έχουν σαν αποτέλεσμα οι υπόλοιποι ασθενείς να μην έχουν πια πού να απευθυνθούν, ή να χρυσοπληρώνουν τον ιδιωτικό τομέα.

Αποκάλυψαν ότι οι περιβόητες προσλήψεις στην πραγματικότητα είναι ελάχιστες και αναντίστοιχες με τις ανάγκες, που ήταν πολλαπλάσιες και πριν από την πανδημία, αλλά και την εξουθένωση των υγειονομικών, που καλούνται να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες μέσα σε μια κατάσταση όπου πολλοί από αυτούς νοσούν, τίθενται σε καραντίνα, είναι σε ευπαθείς ομάδες και λείπουν με άδειες ειδικού σκοπού ή βγαίνουν στη σύνταξη.

Στις άλλες πόλεις

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μπροστά στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Σερρών, με τη συμμετοχή υγειονομικών και εκπροσώπων σωματείων και φορέων του νομού. Μίλησε ο Βαγγέλης Παπαμιχάλης, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Σερρών, ο οποίος κατήγγειλε ότι το νοσοκομείο λειτουργεί εκτός των ορίων ασφαλείας, λόγω της έλλειψης προσωπικού, και ανέδειξε την αποδυνάμωση των δομών ΠΦΥ αλλά και τις απρόβλεπτες συνέπειες για τους χρονίως πάσχοντες, τις ευπαθείς ομάδες και τα διάφορα μη Covid έκτακτα και τακτικά περιστατικά.

Μαζί με τους υγειονομικούς, έξω από το Νοσοκομείο Κατερίνης βρέθηκαν το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Πιερίας και το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Πιερίας «Η Πρωτοπορία», στο πλαίσιο δίωρης στάσης εργασίας που κήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝΚ.

Και στο Νοσοκομείο Κατερίνης η μία κλινική μετά την άλλη μετατρέπονται σε Covid, ενώ η έλλειψη προσωπικού φαίνεται πλέον σε κάθε βήμα, με τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση την εντολή να μεταφερθεί ο φύλακας του νοσοκομείου για εργασία στα πλυντήρια, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που προέκυψε λόγω τεσσάρων κρουσμάτων στο χώρο.

Μαχητικές παρεμβάσεις έγιναν επίσης στο Κιλκίς, στη Βέροια και στη Νάουσα, με τη μαζική συμμετοχή και των συμβασιούχων των νοσοκομείων.

Πρωτοβουλίες άλλων φορέων

Μέτρα για προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους, με αιχμή την κατάσταση στα σχολεία και στους χώρους δουλειάς, διεκδικούν σωματεία και φορείς των δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού, που προετοιμάζουν σύσκεψη τις επόμενες μέρες, συλλογή υπογραφών από κατοίκους της περιοχής και παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα Κέντρα Υγείας Μηχανιώνας και Θέρμης.

Στην Πέλλα, μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού, με ενίσχυση της ΠΦΥ, αλλά και μέτρα οικονομικής στήριξης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης «Ομόνοια».

Στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια

Συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου Χαλκίδας πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων. Στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς, το Σωματείο Εργαζομένων χτες και σήμερα πραγματοποιεί συσκέψεις με εργαζόμενους ανά τμήμα.

Συνολικά στη Στερεά Ελλάδα εντείνεται η ανησυχία από τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικά, καταγράφονται δεκάδες κρούσματα σε Ευρυτανία και Φωκίδα, όπου οι δομές Υγείας αδυνατούν να νοσηλεύσουν ακόμη και ήπια περιστατικά. Αυτά έρχονται να προστεθούν στα κρούσματα που εντοπίζονται στις μεγαλύτερες σε πληθυσμό Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας, Φωκίδας και Βοιωτίας, όπου υπάρχουν εκατοντάδες μεγάλα εργοστάσια και άλλοι χώροι συγχρωτισμού.

Σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν μόνο στα νοσοκομεία Λαμίας και Χαλκίδας και δεν υπερβαίνουν τις 20. Για νοσηλεία βαρέων περιστατικών COVID-19, έχουν διατεθεί 6 στο Νοσοκομείο Λαμίας και από χτες άλλες 6 στο νοσοκομείο Χαλκίδας, στο οποίο το σύνολο των κλινών ΜΕΘ έχουν πλέον μετατραπεί σε ΜΕΘ COVID. Για να απελευθερωθούν κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο Χαλκίδας, ασθενείς με άλλα σοβαρά νοσήματα μεταφέρθηκαν στα Νοσοκομεία Λαμίας και Καρδίτσας, ενώ ασθενείς με COVID-19 από την Καρδίτσα έχουν μεταφερθεί στις ΜΕΘ της Λαμίας και της Χαλκίδας... Ταυτόχρονα οι κλίνες εντατικής θεραπείας για άλλα νοσήματα που για όλη τη Στερεά υπάρχουν στη Λαμία, είναι σχεδόν στο όριό τους. Οι ΜΕΘ, μάλιστα, ιδιαίτερα στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, λειτουργούν χωρίς το αναγκαίο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας έχουν αναπτυχθεί περίπου 80 απλές κλίνες COVID-19, ωστόσο λειτουργικές είναι μόνο σε Λαμία, Χαλκίδα και Λιβαδειά, καθώς σε Θήβα, Αμφισσα και Καρπενήσι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό.

Την ίδια στιγμή, θετικοί στον κορονοϊό εντοπίζονται υγειονομικοί όπως σε Αμφισσα, Λιβαδειά αλλά και το θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων στο Καρπενήσι, οδηγώντας σε κλείσιμο κλινικών και καραντίνες...

Στη Βόρεια Ελλάδα

Συμβολικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν έξω από τις πύλες νοσοκομείων και στη Βόρεια Ελλάδα, σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Φλώρινα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Δράμα(για τις συγκεντρώσεις στην Κ. Μακεδονία βλ. το ρεπορτάζ στη σελ. 13).

Στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης έγινε κινητοποίηση μετά το κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Υγειονομικών του ΓΝ Κοζάνης και του ΚΥ Σιάτιστας, έχοντας στο πλευρό τους αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων. Απαίτησαν άμεσα μέτρα πραγματικής ενίσχυσης, ιδιαίτερα του προσωπικού της Παθολογικής, των ΤΕΠ και του ΕΚΑΒ που βρίσκεται στα όρια της εξουθένωσης. Παράλληλα, έδωσαν μια πρώτη απάντηση στη μεθόδευση για μετατροπή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου σε κλινική Covid-19, τη στιγμή που αποτελεί τη μοναδική δημόσια Ψυχιατρική Κλινική σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία!

Αντίστοιχη συγκέντρωση έγινε στην πύλη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Υγειονομικοί, συνδικάτα και φορείς ανέδειξαν την οριακή κατάσταση στο νοσοκομείο αναφοράς της Περιφέρειας, όπου έχουν γεμίσει ουσιαστικά 3 κλινικές με ασθενείς με κορονοϊό, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται τα κρούσματα στο προσωπικό, με αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας της Α' Πανεπιστημιακής χειρουργικής κλινικής.

Στο μεταξύ, «εκτός μάχης» τέθηκε το Κέντρο Υγείας Δεσκάτης Γρεβενών, καθώς 13 εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, μαζί με άλλους 7 εργαζόμενους του δημαρχείου Δεσκάτης. Θυμίζουμε πως η Δεσκάτη αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα σοβαρή έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς στα τεστ που πραγματοποιήθηκαν στις 5 Νοέμβρη, 3 στα 4 δείγματα βρέθηκαν θετικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Νοσοκομείο Γρεβενών νοσηλεύονται 25 επιβεβαιωμένα και 5 ύποπτα περιστατικά κορονοϊού από τη Δεσκάτη, φτάνοντας στα όρια της πληρότητας στο Νοσοκομείο, το οποίο αναγκάστηκε να συμπτύξει κλινικές (Παιδιατρική, Παθολογική, Καρδιολογική) για να ελευθερώσει κλίνες για ασθενείς κορονοϊού. Το θέμα του ΚΥ Δεσκάτης έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Συγκέντρωση στο φόντο της δραματικής μείωσης στα χειρουργεία

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Κινητοποίηση έξω από την είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) πραγματοποίησαν υγειονομικοί και μέλη σωματείων του Εργατικού Κέντρου.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Λευκάδας από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου και το Εργατικό Κέντρο του νησιού.

Στο μεταξύ, στην αναμονή μένουν εκατοντάδες τακτικά χειρουργεία που είχαν προγραμματιστεί στο ΠΓΝΙ. Η χρόνια υποστελέχωση του νοσοκομείου και οι μετακινήσεις προσωπικού για την κάλυψη των κλινικών Covid οδηγούν σε μείωση 70% - 80% των χειρουργικών αιθουσών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το προσωρινό πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί, οι αίθουσες από 10 κάθε μέρα μειώθηκαν σε 2 τη Δευτέρα 9/11 και σε 3 τις υπόλοιπες μέρες μέχρι σήμερα Παρασκευή. Την εικόνα ολοκληρώνουν η μείωση των ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων κατά 50% και η συρρίκνωση κλινικών με τη μεταφορά και συστέγασή τους για να ανοίξουν οι 3 ΜΕΘ Covid.

Στο ΠΓΝΙ μάλιστα το 55% των ασθενών είναι από νόμους εκτός Ιωαννίνων, καλύπτοντας χειρουργικές ανάγκες όλης της Βορειοδυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων. Οι εξειδικευμένες δε χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο του ΠΓΝΙ δεν μπορούν να καλυφθούν από άλλο νοσοκομείο της ευρύτερης περιοχής...

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες έκλεισε το χειρουργείο του Νοσοκομείου Φιλιατών και ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες επεμβάσεις, καθώς νοσηλεύτρια που συμμετείχε στα χειρουργεία διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό.

Πρέβεζα: Μαχητική απάντηση στην επιχείρηση φίμωσης

Και ενώ αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και ασθενείς, διευθύντρια νοσηλευτικής υπηρεσίας επιχείρησε να τρομοκρατήσει υγειονομικούς στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, απαιτώντας να πάρουν πίσω την υπογραφή τους από κείμενο διαμαρτυρίας που διακινούσαν συνάδελφοί τους για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.

Αμέσως μετά την παραπάνω εξέλιξη, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας και στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου αναφέρει ότι «είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που η διευθύνουσα χρησιμοποιεί την ιδιότητά της για να δείξει το μένος της σε αγωνιζόμενους εργαζόμενους και συνδικαλιστές. Επειδή η σιωπή της διοίκησης του νοσοκομείου απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές μόνο ως συγκάλυψη μπορεί να ερμηνευτεί, ζητάμε από τον διοικητή του νοσοκομείου να πάρει θέση».

Το ίδιο το κείμενο που υπογράφουν ήδη πάνω από 40 υγειονομικοί είναι αποκαλυπτικό της επικίνδυνης κατάστασης: Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Γνωρίζουμε ότι στην Παθολογική κλινική νοσηλεύονται 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19. Οι ασθενείς αυτοί διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο μας κατόπιν προφορικής εντολής του διοικητή κ. Σκανδάλη στους εφημερεύοντες ιατρούς, χωρίς τη συναίνεσή τους. Νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους, στον ίδιο όροφο με την Παιδιατρική και την Καρδιολογική κλινική. Το ιατρικό προσωπικό που ασχολείται με τη θεραπεία και την παρακολούθησή τους είναι το ίδιο προσωπικό που επισκέπτεται πλέον και τη Χειρουργική και την Καρδιολογική κλινική, όπου φιλοξενούνται όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς της Παθολογικής (...) Στο νοσοκομείο 11 ημέρες το μήνα δεν εφημερεύει αναισθησιολόγος, ενώ δεν υπάρχει ούτε πνευμονολόγος, ούτε και φυσικοθεραπευτής. Επίσης, είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Στην Αχαΐα

Με κινητοποίηση στην πύλη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, εκπρόσωποι συνδικάτων, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΓΝΠ απαίτησαν μεταξύ άλλων να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» με κρατική χρηματοδότηση και εξασφάλιση νέων κρεβατιών ΜΕΘ. Οπως επισημαίνουν, η πληρότητα στα κρεβάτια και τις ΜΕΘ Covid των νοσοκομείων του νομού ξεπερνά το 80% (4 στις 6 κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ στο ΠΓΝΠ, 2 στις 3 στον Αγ. Ανδρέα).

Κινητοποίηση έγινε και στο Νοσοκομείο Αιγίου, από την Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων του Νοσοκομείου και φορείς.

Στη Θεσσαλία

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Η κρισιμότητα των αιτημάτων των υγειονομικών, σωματείων και φορέων, απέναντι στην εκρηκτική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής, αναδείχθηκε στις κινητοποιήσεις στις πύλες των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλίας.

Στη Λάρισα, ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας, Νίκος Νταφούλης, επισήμανε πως το Γενικό Νοσοκομείο εμφανίζει πληρότητα 95% (19/20) στις ΜΕΘ, ενώ αντίστοιχα υψηλή είναι η πληρότητα και στις απλές κλίνες Covid. Δεκάδες υγειονομικοί έχουν μπει σε καραντίνα, ενώ έχουν μειωθεί τα τακτικά χειρουργεία στο 20%, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι λίστες αναμονής. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 90%.

Στην Καρδίτσα, στις ομιλίες της προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Μ. Τέτσιου και του γραμματέα της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ε. Γάζου αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, οι μεγάλες ελλείψεις και οι συνέπειες από τα «μπαλώματα», όπως π.χ. στη νέα Πνευμονολογική κλινική, που στελεχώθηκε με γιατρούς και προσωπικό που αποσπάστηκε από τις Μονάδες Εντατικής του Νοσοκομείου, αποδυναμώνοντάς τες.

Στον Βόλο αναδείχθηκε επίσης ότι αυτήν τη στιγμή στο Νοσοκομείο δεν υπάρχουν αποκλειστικά νοσηλευτές για τις κλινικές Covid, υπάρχουν καθυστερήσεις στην έκδοση αποτελεσμάτων στα τεστ κορονοϊού στους υγειονομικούς, το προσωπικό καθαριότητας καθαρίζει στην κλινική Covid και έπειτα μπορεί να μεταβεί σε άλλο τμήμα για να συνεχίσει...

Στα Τρίκαλα, όπου 12 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καραντίνα, ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Β. Τάσιος, ανέφερε πως από χτες αφαιρούνται κρεβάτια από την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική, την Πνευμονολογική και την Παιδιατρική, με στόχο η κλινική Covid-19 να φτάσει τα 60 κρεβάτια, καθώς μέχρι χτες ήταν κατειλημμένα τα 42 από τα 45. Οι υγειονομικοί απαίτησαν μεταξύ άλλων να εξοπλιστεί και στελεχωθεί άμεσα το παλιό Γενικό Νοσοκομείου του νομού.

Οριακή κατάσταση στα Κέντρα Υγείας της υπαίθρου

Στο μεταξύ, στη Λάρισα, μαζί με την ασφυκτική κατάσταση στα δύο νοσοκομεία, οριακή είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας της υπαίθρου, όπως επιβεβαιώθηκε σε χτεσινή σύσκεψη της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας με εκπροσώπους των Κέντρων Υγείας.

Εκτός από την ακραία υποστελέχωση, οι λοιπές μεγάλες ελλείψεις συμπληρώνουν το παζλ: Υπάρχει έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών Μέσων Ατομικής Προστασίας. Τα ΚΥ Ελασσόνας, Φαρσάλων και Αγιάς δεν διαθέτουν μεταφερόμενο προκατασκευασμένο δώμα για την εξέταση αρρώστων υπόπτων για Covid-19 και δειγματοληψίες βιολογικού υλικού. Εκτός του ΚΥ Ελασσόνας, τα ΚΥ Φαρσάλων, Τυρνάβου, Αγιάς και Γόννων δεν διαθέτουν βιοχημικό και αιματολογικό εργαστήριο. Στο ΚΥ Φαρσάλων η βλάβη του πεπαλαιωμένου εμφανιστηρίου του Ακτινολογικού Εργαστηρίου δεν επιτρέπει τη διενέργεια ακτινογραφιών.

ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Δυνατό μήνυμα από υγειονομικούς, συνδικάτα και φορείς για άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

ΑΤΤΙΚΟΝ
ΑΤΤΙΚΟΝ
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με κατεπείγουσες διαδικασίες για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, είναι τα αιτήματα που κυριάρχησαν χτες στις πύλες των νοσοκομείων όλης της χώρας.

Στο πλαίσιο της μέρας δράσης, που προκήρυξαν οι Ομοσπονδίες των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι υγειονομικοί, μαζί με εργατικά συνδικάτα και φορείς απαίτησαν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει έστω και τώρα τα κρίσιμα μέτρα που ζητούν από την πρώτη στιγμή για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Μαχητική συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό»

Τη μάχη σε δύο μέτωπα, ενάντια στον ιό, αλλά και στην επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κυβερνητική πολιτική, ανέδειξαν με την κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού», έξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Με μια φωνή, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, καθαρίστριες, εργαζόμενοι στη σίτιση, απαίτησαν: «Προσλήψεις. Αυξήσεις. Ανθυγιεινό. Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό».

«Δίνουμε καθημερινά τη μάχη απέναντι στον ιό χωρίς επαρκές προσωπικό, μέσα προστασίας και κλίνες ΜΕΘ», σημείωσε στην ομιλία του ο Γιώργος Φερεντίνος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και υπεύθυνος της Σωματειακής Επιτροπής Ειδικευόμενων Γιατρών. Αναφέρθηκε στα 26 θετικά κρούσματα στο προσωπικό και στους 73 εργαζόμενους που τέθηκαν σε καραντίνα μόνο τις δύο τελευταίες βδομάδες, επιτείνοντας την έλλειψη προσωπικού. «Δεν υπάρχουν εφεδρείες. Δίνουμε καθημερινά τη μάχη, χωρίς ρεπό, χωρίς ξεκούραση», επισήμανε και υπογράμμισε: «Διεκδικούμε τα αυτονόητα. Οπλα για να αντιπαλέψουμε την πανδημία».

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
«Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και ηθικός. Οι υγειονομικοί σώζουν το λαό, όταν το κεφάλαιο κερδοσκοπεί πάνω στην πανδημία», σημείωσε στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Σωματείου, Ηλίας Σιώρας.«Εδώ και 8 μήνες, τα σωματεία του κλάδου, η ΟΕΝΓΕ προειδοποιούσαν, φώναζαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, για τα τεστ που δεν γίνονταν... Δεν εισακουστήκαμε. Και η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα, επαναφέρει το ζήτημα της ατομικής ευθύνης!».

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους και άλλα μέλη του ΔΣ του σωματείου, αναδεικνύοντας ότι 8 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το ΕΣΥ παραμένει ανοχύρωτο.

Στις συνθήκες εργασίας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι ΜΕΘ covid, αναφέρθηκε στην παρέμβασή της η Αννα Καλούρη, εργαζόμενη σε τέτοια μονάδα, υπογραμμίζοντας τις ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Η απόφαση του υπουργείου για μετακινήσεις προσωπικού, σημείωσε, είναι μια πρόσθετη απόδειξη ότι δεν ενίσχυσε όπως έπρεπε τα νοσοκομεία.

«Δεν φτάνει που δίνουμε τη ζωή μας εδώ μέσα... αλλά ούτε στα ΒΑΕ δεν μας έχουν εντάξει», λέει χαρακτηριστικά στον «Ριζοσπάστη» η Κωνσταντίνα, εργαζόμενη τραυματιοφορέας.«Διπλοβάρδιες, δουλεύουμε πρωί - νύχτα (από 7 π.μ. έως στις 3 μ.μ. και μετά στις 11 μ.μ. μέχρι τις 7 π.μ.), δεν μπορούμε να δούμε ούτε τα παιδιά μας, ούτε τους γονείς μας». Η ίδια μάνα τριών παιδιών, εξαιτίας των βαρών, έχει χειρουργηθεί και στα δύο χέρια και μετά από 22 χρόνια δουλειάς λαμβάνει μισθό 840 ευρώ...

ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Για το πρόβλημα της απληρωσιάς που αντιμετωπίζουν οι πολλοί εργολαβικοί μάς μίλησε ο Αλέξανδρος, μάγειρας στο νοσοκομείο, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια κατάσταση μόνιμη τα τελευταία 5 χρόνια. Και για μισθό που, μετά από 12 χρόνια δουλειάς, με 6ήμερη εργασία είναι 700 ευρώ, ενώ οι τραπεζοκόμες με 5ήμερο παίρνουν μόλις 550 ευρώ.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία μέχρι τη λεωφόρο Β. Σοφίας, με τους εργαζόμενους να φωνάζουν συνθήματα πίσω από το πανό του σωματείου. Οπως σημείωσε η Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, αναπληρώτρια γραμματέας στο ΔΣ του Σωματείου, «οι υγειονομικοί θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υγεία του λαού. Δεν κάνουμε πίσω όμως και από τον αγώνα και τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», ενώ έκανε ειδική αναφορά σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι συνεχίζουν με αυταπάρνηση να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής

«Διεκδικούμε το αυτονόητο. Δεν φτάσαμε εδώ επειδή έχουμε έναν αόρατο αντίπαλο, αλλά κι έναν ορατό εχθρό, που κόβει πρωτόκολλα, δικαιώματα, στερεί πόρους κι υποδομές από το ΕΣΥ που θα έπρεπε να έχουν δοθεί εδώ και πολλά χρόνια», ήταν το μήνυμα που έστειλε το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», έχοντας στο πλευρό του αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων της περιοχής.

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησε και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, απαιτώντας άμεσα μέτρα θωράκισης, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι μόλις 1 κρεβάτι ΜΕΘ covid από τα 12, ήταν κενό μέχρι χτες το απόγευμα στο νοσοκομείο.

Σε κοινή συγκέντρωση προχώρησαν εργαζόμενοι, επικουρικοί και συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ των Νοσοκομείων «Σωτηρία» και «Γεννηματά». Ηδη στο «Σωτηρία» η πληρότητα στα κρεβάτια ΜΕΘ ξεπερνά το 80%. Τα χειρουργεία έχουν μειωθεί κατά 50%, ενώ στο 50% των πνευμονολογικών κλινικών που έχουν ήδη κλείσει θα προστεθούν τις επόμενες μέρες κι άλλες, προκειμένου να μετατραπούν σε κρεβάτια covid. Εκατοντάδες ασθενείς με σοβαρά πνευμονολογικά νοσήματα έχουν μείνει στον αέρα.

Συγκέντρωση έγινε και στο Νοσοκομείο «Αγ. Σάββας», όπου διοικητικοί εργαζόμενοι στοιβάζονται σε μικρά γραφεία με μόνο «όπλο» μια μάσκα, ογκολογικοί ασθενείς δεν δικαιούνται τεστ, ο μοριακός έλεγχος γίνεται με χίλια ζόρια και στους εργαζόμενους. Πάνω από 60 εργαζόμενοι έχουν νοσήσει από την αρχή της πανδημίας, ενώ πάνω από 100 έχουν τεθεί σε καραντίνα...

Στο ΚΑΤ, όπου διαδήλωσαν φορείς της περιοχής μαζί με το Σωματείο του νοσοκομείου, διαρρέεται η επικείμενη μετατροπή του 1/3 των κρεβατιών ΜΕΘ (7 από τα 21) και των 7 κλινών ΜΑΦ, σε ΜΕΘ Covid, μειώνοντας τα κρεβάτια Εντατικής που προορίζονται για σοβαρά τροχαία κι άλλες χειρουργικές πράξεις.

Στο ΨΝΑ «Δαφνί» - μετά το κρούσμα σε εργαζόμενο της Ψυχιατρικής Κλινικής Θριασίου - οι εργαζόμενοι εφημερεύουν επί 5 συνεχόμενες μέρες, η πληρότητα στο νοσοκομείο έχει φτάσει το 120% και δεν υπάρχει ούτε ένα ασθενοφόρο, οι εργαζόμενοι μεταφέρουν ασθενείς στα διάσπαρτα κτίρια είτε με τα πόδια, είτε με δικά τους μεταφορικά μέσα. Πριν από λίγες μέρες επιβεβαιώθηκαν 3 θετικά κρούσματα σε εργαζόμενους στο Γηροψυχιατρικό Τμήμα, όπου διαμένουν 20 ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα. Από την Κυριακή έχει γίνει μοριακός έλεγχος, ωστόσο η διοίκηση αρνείται να ενημερώσει το σωματείο.

Στο Νοσοκομείο Νίκαιας αποτυπώθηκαν τα τεράστια προβλήματα: Μόνο τις τελευταίες 10 μέρες έχουν βρεθεί θετικοί πάνω από 30 υγειονομικοί, ενώ όλοι δουλεύουν μέχρι να βγει το τεστ. Από την πολυδιαφημισμένη εδώ και 5 μήνες «δωρεά» 12 κρεβατιών ΜΕΘ, δεν έχει ανοίξει ούτε ένα. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγ. Σοφία», Ιπποκράτειο, «Αλεξάνδρα», Λαϊκό, «Αγία Ολγα», «Ελπίς», κ.ά.

Το ημερολόγιο... μιας εξέτασης για την Covid-19

Το πώς έχουν καταντήσει με τα χρόνια το δημόσιο σύστημα Υγείας όλες οι κυβερνήσεις, είναι γνωστό. Λες όμως, δεν μπορεί, σε συνθήκες παγκόσμιας πανδημίας, τουλάχιστον ως προς την αντιμετώπιση των εξετάσεων για το συγκεκριμένο ιό, κάπως καλύτερα θα είναι. Το είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός ότι είμαστε πανέτοιμοι...

Και τελικά πόσο έξω πέφτεις... Υπάρχουν εξάλλου τα χίλια δυο παραδείγματα με τις μάσκες, τα παγουρίνια, την τηλεκπαίδευση και άλλα τόσα.

Λίγα δέκατα και είναι αρκετά για να ξεκινήσει η περιπέτεια της ζωής σου. Ξεκινάς παίρνοντας το Κέντρο Υγείας της περιοχής σου για να σου κλείσουν ραντεβού. Η απάντηση που παίρνεις είναι ότι το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας δεν είναι κέντρο αναφοράς Covid-19 και ενημερώνεσαι ότι πρέπει να πάρεις τηλέφωνο στο ΚΥ Ηλιούπολης που είναι. Λες, εντάξει, ένα τηλέφωνο ακόμα και παίρνεις, ξαναπαίρνεις... 3 αριθμοί τηλεφώνων υπάρχουν, κάποιον θα βρω, τους παίρνεις τον έναν μετά τον άλλον. Σύνολο δεκάδες τηλέφωνα χωρίς απάντηση.

Αναρωτιέσαι, να ξαναπάρεις αύριο; Θα είναι αλλιώς ή θα είναι μια από τα ίδια; Τελικά παίρνεις τηλέφωνο ένα από τα 5ψήφια με χρέωση πάνω από 1 ευρώ... γιατί για να κλείσεις τελικά ραντεβού στο δημόσιο σύστημα Υγείας πρέπει να πληρώσεις. Επόμενο ραντεβού; 8 μέρες αργότερα! Σε άλλο Κέντρο Υγείας κοντά; 7 μέρες αργότερα. Μα γιατί να κάνεις καν τεστ αν μέχρι να πάρεις τα αποτελέσματα, είτε θα έχει περάσει είτε θα σου έχουν κάνει εισαγωγή σε νοσοκομείο γιατί χειροτέρεψες; Για να μην τα πολυλογώ, τελικά κλείστηκε ραντεβού στο ΚΥ Αλεξάνδρας για 2 μέρες μετά και για εμένα και για τη γυναίκα μου.

Ερχεται η μεγάλη μέρα. Μπαίνεις μέσα στο αμάξι μαζί με τη γυναίκα σου και το 7 μηνών μωρό σου, για να πας να κάνεις πια αυτές τις εξετάσεις. Προφανώς παίρνεις το μωρό μαζί σου γιατί δεν ξέρεις αν έχεις τον ιό, εξάλλου πού να το αφήσεις με την καραντίνα; Φτάνεις στο Κέντρο Υγείας στην ώρα που σου έκλεισαν ραντεβού και αντικρίζεις να συμβαίνει ο κακός χαμός από συνωστισμό και στις 3 ουρές που είχε. Η ουρά για άλλες εξετάσεις, η ουρά για τεστ Covid-19 χωρίς συμπτώματα και η ουρά για τεστ Covid-19 με συμπτώματα. Στήνεσαι και εσύ στην ουρά για να δώσεις τα στοιχεία σου, ενώ παράλληλα ακούς βήχα αριστερά και δεξιά σου. Μετά τα στοιχεία περιμένεις να σε φωνάξουν, στον ίδιο χώρο με καμιά εικοσαριά ασθενείς. Τελικά καταλήγεις να περιμένεις μιάμιση ώρα, με τη γυναίκα και το μωρό στο αμάξι. Ακόμα και αρνητικό να βγει το τεστ... μήπως πρέπει να το ξανακάνουμε γιατί ήρθαμε σε επαφή για μιάμιση ώρα με ανθρώπους που νοσούν; Πού να μην υπήρχε και το αυτοκίνητο... με τα ΜΜΜ το ταξίδι θα ήταν ακόμα καλύτερο. Η συνέχεια μάλλον στην παραλαβή των αποτελεσμάτων.

Το χρονικό αμείλικτο, αλλά τελικά τι φταίει γι' αυτήν την κατάσταση; Είναι ο ανάδρομος Ερμής ή το κακό ριζικό μας; Μήπως τελικά φταίει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων που αβαντάρουν την ιδιωτική Υγεία, ρημάζοντας ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια για να αυγαταίνουν τα κέρδη της; Οι άνθρωποι δεν θα μπουν ποτέ πάνω από τα κέρδη σε αυτό το σύστημα και η πανδημία και ο τρόπος αντιμετώπισής της είναι η καλύτερη απόδειξη. Ο μόνος δρόμος είναι η κλιμάκωση του αγώνα για την υγεία του λαού με απεργία στις 26 Νοέμβρη.

ΥΓ1: Το ιατρικό και λοιπό προσωπικό ήταν ευγενέστατο και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια. Είναι όμως λίγοι και αυτό βαραίνει την κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και τις προηγούμενες που δεν κάνουν τις απαραίτητες προσλήψεις σε προσωπικό.

ΥΓ2: Ο κόσμος φορούσε τη μάσκα του και προσπαθούσε να κρατήσει αποστάσεις, απλά δεν ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να περιμένεις να φωνάξουν το όνομά σου και να μην είσαι εκεί. Αντίστοιχα βαραίνει τις κυβερνήσεις το γεγονός ότι δεν οργανώνουν το δημόσιο σύστημα Υγείας με τρόπο τέτοιο ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα.

ΥΓ3: Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση για να αποφύγει κάποιος αυτόν τον «Γολγοθά», να τα «σκάσει» σε μια ιδιωτική κλινική (80 - 120 ευρώ κοστίζει το τεστ). Γι' αυτούς δουλεύει άλλωστε και η κυβέρνηση. Αν η δημόσια Υγεία δεν είχε προβλήματα... πού θα έβρισκε πελάτες η ιδιωτική;


Ενας πιθανός ασθενής

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα επίθεση στην Υγεία με τη στήριξη της ηγεσίας του ΠΙΣ

Τοποθέτηση του Χρήστου Παπάζογλου, εκπροσώπου της ΔΗΠΑΚ, στο διά περιφοράς ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Τη νέα επίθεση της κυβέρνησης στην Υγεία, που προωθείται και μέσα στην έξαρση την πανδημίας, όπως και τη στάση της ηγεσίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και Ιατρικών Συλλόγων, καταδίκασε στην τοποθέτησή του στη διά περιφοράς συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΙΣ ο Χρήστος Παπάζογλου, εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ.

Μεταξύ άλλων επισήμανε τα εξής:

«Βλέποντας τον τεράστιο αγώνα που δίνουν αυτές τις μέρες γιατροί, νοσηλευτές και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στην πανδημία, και έχοντας επίγνωση ότι οι ανάγκες θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, ότι οι ανάγκες ασθενών μη Covid έμειναν ακάλυπτες την άνοιξη και ότι το κλείσιμο δομών Υγείας, χειρουργείων κ.λπ. θα οδηγήσει σε ακόμα πιο επικίνδυνη κατάσταση, απαιτήσαμε την άμεση επίταξη των ιδιωτικών ομίλων Υγείας, κλινικών, διαγνωστικών αλυσίδων κ.λπ. Απαιτήσαμε την άμεση ένταξη και αξιοποίηση των αυτοαπασχολούμενων στη μάχη ενάντια στην πανδημία, με ίδιους μισθολογικούς και εργασιακούς όρους με τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση όμως επιλέγει να στηρίξει παραπέρα τους μεγαλοεπιχειρηματίες της Υγείας, "ενοικιάζοντας" με αυξημένο κονδύλι κλίνες ΜΕΘ, άλλες υπηρεσίες, επιτρέποντας την κερδοσκοπία με τα διαγνωστικά τεστ κ.λπ. Παράλληλα με την επίκληση των οξυμένων αναγκών, ετοιμάζει νέα επίθεση ακόμα και στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της εισόδου ιδιωτών με δελτίο παροχής υπηρεσιών, της επίθεσης στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο ΕΣΥ. Η νέα επίθεση προμηνύει την επέκταση των ΣΔΙΤ, την επέλαση μεγαλοεπιχειρηματιών στα δημόσια νοσοκομεία, την επέκταση του εμπορευματικού χαρακτήρα τους και της λειτουργίας τους με γνώμονα τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Σε αυτή την επίθεση η κυβέρνηση έχει την πλήρη στήριξη και αρωγή της ηγεσίας του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων. Στήσανε μία απαράδεκτη φιέστα, με τη μορφή της κοινής συνεδρίασης του ΔΣ του ΠΙΣ και των προέδρων των ΙΣ με τον υπουργό, για να προωθήσουν μια "πλουραλιστική" μονοπαραταξιακή στήριξη των κυβερνητικών επιλογών. Ακολουθούν απαράδεκτες - τυπικά, διαδικαστικά και ουσιαστικά - μεθοδεύσεις με διά περιφοράς συνεδριάσεις για στήριξη του βασικού άξονα των κυβερνητικών μεθοδεύσεων, γιατί ακριβώς στηρίζουν τις ΣΔΙΤ, την επέκταση των μεγαλοεπιχειρηματιών στα δημόσια νοσοκομεία και τη λειτουργία των νόμων της αγοράς στην παροχή υπηρεσιών Υγείας (...).

Μαζί με τους ασθενείς υπονομεύεται και η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων γιατρών

Η επέκταση των μεγαλοεπιχειρηματιών, οι ΣΔΙΤ, η παραπέρα άλωση κάθε δημόσιου χαρακτήρα στην παροχή υπηρεσιών Υγείας πέρα από τις ανάγκες των ασθενών μας, της δημόσιας υγείας και των δικαιωμάτων των γιατρών και συνολικά των εργαζομένων στο ΕΣΥ, υπονομεύουν και τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων - γιατρών. Το έχουμε βιώσει στο πετσί μας τι σημαίνει "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό", τι σημαίνει ανταγωνισμός με ομίλους Υγείας και αλυσίδες διαγνωστικών (...).

Η νέα επίθεση για τους νέους γιατρούς και τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων θα σημαίνει επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, επιδείνωση των όρων εργασίας και των όρων λειτουργίας και συντήρησης του μικρού ιατρείου, στον ανταγωνισμό με τις αλυσίδες και τους νόμους της ζούγκλας της ελεύθερης αγοράς.

Καταδικάζουμε την επίθεση της κυβέρνησης και τη στάση της ηγεσίας του ΠΙΣ και Ιατρικών Συλλόγων.

  • Εξω οι μεγαλοεπιχειρηματίες από τα δημόσια νοσοκομεία, όχι στις ΣΔΙΤ.
  • Πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο δημόσιο σύστημα Υγείας - νοσοκομεία, ΚΥ κ.λπ. - με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.
  • Αμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση ΜΕΘ αλλά και δομών ΠΦΥ. Να ανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία, οι περίπου 10.000 νοσοκομειακές κλίνες και οι δομές ΠΦΥ που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να ενταχθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί στη μάχη πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας, με ίδιους μισθολογικούς και εργασιακούς όρους με τους γιατρούς του ΕΣΥ, και να δοθεί η δυνατότητα να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
  • Αμεση επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών, για να διασφαλιστούν υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε ασθενείς με Covid-19, αλλά και ουσιαστική παρακολούθηση και αντιμετώπιση μη μολυσματικών μη Covid-19 ασθενειών.
  • Στελέχωση τμημάτων Ιατρικής της Εργασίας σε δημόσια νοσοκομεία, με άμεσες προσλήψεις μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για την ουσιαστική συμβολή στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και τη συμβολή στην πρόληψη και αντιμετώπιση συνεπειών στη δημόσια υγεία και την εξάπλωση της πανδημίας. Αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών στους υγειονομικούς που νοσούν με Covid-19 λόγω της επαγγελματικής τους έκθεσης.
  • Δημιουργία τοπικών μονάδων Δημόσιας Υγείας, σε άμεση διασύνδεση με τις δομές της ΠΦΥ, υπεύθυνων για την καταγραφή των επιδημιολογικών δεδομένων, τον εντοπισμό - απομόνωση κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση των επαφών τους. Πλήρης - αναλυτική καταγραφή και επικοινωνία όλων των επιδημιολογικών δεδομένων της επιδημίας».
Διασπορά κορονοϊού σε ένα ακόμα γηροκομείο

Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν τρόφιμοι και εργαζόμενοι του «Ιωακείμειου» Γηροκομείου Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, θετικοί είναι τουλάχιστον 8 από τους 33 υπαλλήλους του γηροκομείου. Σε ανακοίνωσή της η Ι. Μ. Αλεξανδρούπολης, που λειτουργεί το γηροκομείο, επιβεβαιώνει ότι στις 10/11 έλαβε τα αποτελέσματα από τεστ που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 2-6/11, τα οποία κατέδειξαν θετικά κρούσματα σε εργαζόμενους, χωρίς να αναφέρει αριθμό. Σύμφωνα με νεότερη, χτεσινή ανακοίνωση, τα αποτελέσματα των τεστ που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ στις 11-12/11 κατέδειξαν θετικά κρούσματα τόσο σε τρόφιμους όσο και σε εργαζόμενους του γηροκομείου, οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί, με τους πρώτους να απομονώνονται σε ιδιαίτερα δωμάτια και τους δεύτερους σε κατ' οίκον καραντίνα. Στο ίδιο γηροκομείο, στα τέλη Οκτώβρη, είχαν βρεθεί θετικοί μία εργαζόμενη και μία ηλικιωμένη τρόφιμος. Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι η εργαζόμενη τέθηκε σε κατ' οίκον καραντίνα και η τρόφιμος απομονώθηκε σε ειδικό δωμάτιο, «όπου μετά από έξι μέρες νοσηλείας αρνητικοποιήθηκε τελείως».

Κατέληξε στο σπίτι του επιβεβαιωμένο κρούσμα

Στο μεταξύ, τα ξημερώματα της Τετάρτης κατέληξε στο σπίτι του στην Ορεστιάδα ένας 69χρονος άνδρας, επιβεβαιωμένο κρούσμα, ο οποίος είχε εμφανίσει ήπια συμπτώματα και είχε τεθεί σε καραντίνα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο θάνατος αναφέρεται ως «αιφνίδιος καρδιακός», καθώς εικάζεται ότι στην εξέλιξη της ασθένειας από τον ιό ο 69χρονος εμφάνισε μυοκαρδίτιδα, που του προκάλεσε αρρυθμία.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος lockdown στα σχολεία

Τι κι αν μήνες τώρα προειδοποιούσαμε την κυβέρνηση ότι πρέπει:

  • να ληφθούν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς,
  • να αποσυμφορηθούν τα ΜΜΜ,
  • να τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα σε πλοία και αεροπλάνα,
  • να πραγματοποιούνται τακτικά τεστ για τον κορονοϊό σε μαζικούς χώρους όπως οι βιομηχανίες και τα σχολεία...

Τι κι αν σε όλους τους τόνους θέταμε στο υπουργείο Παιδείας επιτακτικά τα ζητήματα:

  • της μείωσης του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, εξασφαλίζοντας περισσότερες αίθουσες και εκπαιδευτικούς,
  • της πρόσληψης καθαριστριών πλήρους ωραρίου για να τηρηθούν οι απαραίτητες υγειονομικές προδιαγραφές καθαριότητας...

Τι κι αν τονίζαμε ότι σε περίπτωση που χρειαστεί να περάσουμε σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης πρέπει:

  • να παρασχεθούν έγκαιρα, ισότιμα και δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς επαρκή μέσα για την τηλεκπαίδευση (όπως τάμπλετ ή Η/Υ, γραφίδες), να εξασφαλιστεί δωρεάν πρόσβαση σε γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο,
  • να δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης από κρατικό επιστημονικό φορέα και να παρέχονται στους εκπαιδευτικούς πιστοποιημένα εκπαιδευτικά λογισμικά για την υποστήριξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης...

...του κάκου!

Η κυβέρνηση, πιστή στη στρατηγική του κεφαλαίου, που θεωρεί την παιδεία κόστος, άφησε έκθετα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών! Εκλεισε άρον - άρον τα σχολεία, ενώ μέχρι τελευταία στιγμή υποστήριζε ότι δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορονοϊού, και χωρίς ιδιαίτερη μέριμνα, «ξεκίνησε» την τηλεκπαίδευση. Αποτέλεσμα, η τραγική κατάσταση που βιώνουν δύο μέρες τώρα μαθητές και εκπαιδευτικοί, να μη λειτουργεί η «παρεχόμενη» πλατφόρμα, να πέφτουν οι συνδέσεις, να μη γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσοι έχουν πρόσβαση κι έτσι να χάνονται πολλές εκπαιδευτικές ώρες!

Το μόνο μέλημα του υπουργείου το προηγούμενο διάστημα ήταν πώς θα φροντίσει να μπαίνουν απουσίες στους μαθητές που δεν θα παρακολουθούν τα τηλεμαθήματα (λες και όλοι έχουν τα μέσα για να μπουν!) και πώς θα επιβάλει με το έτσι θέλω να θεωρηθεί ότι μέσα σε αυτές τις προβληματικές συνθήκες η ύλη των μαθημάτων προχωρά κανονικά!

Ως εδώ! Τώρα να παρθούν μέτρα, πριν έχουμε κι άλλη κουτσή εκπαιδευτική χρονιά!

  • Μέτρα για την ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση μαθητών - εκπαιδευτικών στην τηλεκπαίδευση (σύγχρονη και ασύγχρονη).
  • Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων όταν αυτό πραγματοποιηθεί.
  • Μείωση - προσαρμογή της ύλης για όλες τις τάξεις που κλείνουν και ειδικά για τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Να επαναδιδαχτεί η ύλη που «προχώρησε» στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όταν ανοίξουν τα σχολεία.
  • Να μην προσμετρηθούν οι απουσίες των μαθητών, εφόσον δεν εξασφαλίζονται με καθολικό τρόπο τα τεχνολογικά μέσα για την τηλεκπαίδευση.

Καλούμε μαθητές - εκπαιδευτικούς - γονείς να διεκδικήσουν μαχητικά ό,τι είναι απαραίτητο για να στηριχθεί άμεσα η εκπαιδευτική διαδικασία, να μην επιτρέψουμε κι άλλη υποβάθμισή της!

Στεκόμαστε δίπλα στον συμμαθητή, στον μαθητή, στο παιδί μας!

Και μέσα στην καραντίνα έχουμε φωνή!


Παναγιώτης ΜΕΡΤΙΚΑΣ
Εκπαιδευτικός, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ

ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μια βδομάδα γεμάτη προβλήματα για χιλιάδες μαθητές

RIZOSPASTIS

Μια βδομάδα τηλεκπαίδευσης συμπληρώνεται σήμερα για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας και σχεδόν ούτε μία μέρα της δεν κύλησε χωρίς προβλήματα! Για άλλη μια φορά χτες, από το τέλος της τρίτης ώρας οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί σε διάφορες περιοχές όλης της χώρας, ακόμα και στην Αττική δεν μπορούσαν να συνδεθούν, τους πέταγε το σύστημα εκτός σύνδεσης ή αντιμετώπιζαν προβλήματα με τον ήχο κι έπρεπε να βγαίνει όλη η τάξη από την πλατφόρμα και να ξαναμπαίνει κι αυτό γινόταν για δυο και τρεις φορές κατά τη διάρκεια της διδακτικής ώρας, τορπιλίζοντας όλη τη διαδικασία του μαθήματος.

Μιλώντας χτες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως ισχυρίστηκε ότι «αρρυθμίες θα υπάρχουν και είμαστε εδώ για να τις επιλύουμε», ενώ προσπάθησε να φωτογραφίσει ως αιτία την υπερφόρτωση του συστήματος, λέγοντας ότι «μιλάμε για ένα τεράστιο εγχείρημα»... Αναφορικά με τη μοναδική πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης που χρησιμοποιείται, τη webex της εταιρείας «Cisco», είπε ότι «πρόκειται για δωρεά, το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ξοδέψει ούτε μισό ευρώ», ομολογώντας ουσιαστικά ότι το κράτος δεν έχει ξοδέψει ούτε μισό ευρώ για να στηρίξει τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και να έχει εναλλακτικές σε περίπτωση προβλημάτων, που καθημερινά φαίνεται ότι υπάρχουν. Μάλιστα, αναφορικά με την απουσία εναλλακτικού πλάνου η υπουργός ανέφερε πως αυτό το σύστημα είχε δοκιμαστεί σε πανελλαδική εμβέλεια την άνοιξη κατά τη διάρκεια του προηγούμενου lockdown και είχε ήδη λειτουργήσει και πως δεν υπάρχει καλύτερο κρας τεστ από αυτό. Ωστόσο τότε, η πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης δεν χρησιμοποιούνταν ταυτόχρονα από όλα τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς της χώρας, ενώ και για τις πλατφόρμες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης που χρησιμοποιούνταν πιο συχνά την άνοιξη, οι καταγγελίες για δυσλειτουργίες ήταν καθημερινές και πάρα πολλές. Με άλλα λόγια, από τότε μέχρι τώρα και με τα προβλήματα να είναι πολλά και γνωστά, δεν έγινε τίποτα για την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων τηλεκπαίδευσης.


INTIME NEWS

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας διαφημίζει ότι εξασφάλισε από δωρεές επιχειρηματικών ομίλων και ιδρυμάτων άλλες 10.000 περίπου φορητές ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν παραδοθεί ή θα παραδοθούν στις σχολικές μονάδες και μπορούν να δίνονται σε εκπαιδευτικούς ή/και μαθητές για προσωρινή χρήση, ωστόσο πολλές είναι ακόμα οι οικογένειες που λαμβάνουν αρνητικά μηνύματα από τα σχολεία τους, όταν δηλώνουν ότι δεν έχουν τις απαιτούμενες συσκευές, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης.

«Οι κυβερνητικές πλέον ευθύνες, μετά και την πρόσφατη κάλυψη που παρείχε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο ΥΠΠΑΙΘ, για το εξελισσόμενο φιάσκο της τηλεκπαίδευσης είναι τεράστιες. Επιτέλους ας τις αναλάβουν!», δηλώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», σε σχετική ανακοίνωσή της και μεταξύ άλλων απαιτεί εδώ και τώρα από την κυβέρνηση:

Καμία επιβολή στον τρόπο (σύγχρονη ή ασύγχρονη) ή του μέσου της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αξιοποίηση όλων των τεχνολογικών μέσων, ώστε κανένα παιδί να μη μείνει πίσω. Το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ο προγραμματισμός και τα μέσα που θα επιλεγούν πρέπει να αποφασίζονται με ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων. Να εξασφαλιστεί η κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δωρεάν τάμπλετ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet. Αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες των δημόσιων σχολείων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαδικτυακές συζητήσεις για μέτρα προστασίας στα σχολεία και τηλεκπαίδευση

Με διαδικτυακές πρωτοβουλίες συνεχίζεται ο αγώνας των μαθητών στη Θεσσαλονίκη, για μέτρα προστασίας στα σχολεία αλλά και για μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των μαθητών στην τηλεκπαίδευση.

Στο πλαίσιο αυτό, διαδικτυακές συζητήσεις οργανώνουν ήδη τα 5μελή και 15μελή σε 2ο ΕΠΑΛ Νεάπολης, 1ο Γυμνάσιο Μενεμένης, 1ο Γυμνάσιο Κάτω Τούμπας, 27ο ΓΕΛ, 7ο ΕΠΑΛ Ευκλείδη, 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, 4ο ΓΕΛ Βότση, Γ2 Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ευόσμου, Γ1 Πειραματικού Γυμνασίου Νεάπολης, Γ4 1ουΓυμνασίου Ευόσμου, και θα γίνουν ακόμη περισσότερες...!

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν την πρώτη μέρα της τηλεκπαίδευσης, σημειώνει ότι οι μαθητές δεν θα ανεχτούν να χαθεί άλλη μια σχολική χρονιά.

Απαιτεί:

-- Παροχή γρήγορου και δωρεάν ίντερνετ σε όλους τους μαθητές.

-- Παροχή δωρεάν τεχνικού εξοπλισμού (laptop, tablet) για όλους τους μαθητές! Οπου υπάρχει δυνατότητα να αξιοποιείται ο τεχνικός εξοπλισμός του σχολείου για να παρακολουθούν οι μαθητές τα διαδικτυακά μαθήματα.

-- Πάρτε τώρα μέτρα για τους μαθητές της Γ' Λυκείου ώστε να καλυφθούν τα περσινά κενά και να μη χαθεί η φετινή κρίσιμη χρονιά.

-- Να μειωθούν οι μαθητές σε 15 ανά τάξη.

-- Απολυμάνσεις στα σχολεία.

-- Πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας.

-- Πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού.

ΣΕΦΙΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητά μέτρα για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας για μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων - Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδος (ΣΕΦΙΕ).

Καταγγέλλει ότι σε αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες, οι εκπαιδευτικοί φροντιστηρίων και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων είναι αντιμέτωποι με την επίθεση των εργοδοτών που ξεκίνησε ήδη από την περίοδο του πρώτου lockdown, την άνοιξη, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οπως αναφέρει, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι εργοδότες σπεύδουν την τελευταία στιγμή να μεταβάλουν συμβάσεις μειώνοντας μισθούς, χρησιμοποιώντας την εξ αποστάσεως διδασκαλία, καθαρά ως εργαλείο εντατικοποίησης της εργασίας και καταπάτησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μέσα σε αυτήν την αβεβαιότητα που διαμορφώνεται, αυξάνεται και ο κίνδυνος εκπαιδευτικοί να μείνουν εκτός χώρου εργασίας.

Ο ΣΕΦΙΕ απαιτεί:

  • Τήρηση των συμβάσεων χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή. Καμία μεταβολή στα ωρολόγια προγράμματα, καμία σύμπτυξη τμημάτων, καμία μετακίνηση εργαζομένων εντός των ομίλων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.
  • Καμία αλλαγή στα καθήκοντα των εκπαιδευτικών! Εδώ και τώρα μισθολογική ρύθμιση για τις επιπλέον ώρες προετοιμασίας της τηλεκπαίδευσης και διορθώσεων στο σπίτι!
  • Καμία απόλυση.
  • Αμεση καταβολή δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών προς τους εργαζόμενους χωρίς καμία καθυστέρηση.
  • Αυξήσεις ωρομισθίων και πρόσθετο επίδομα οθόνης για τους συναδέλφους που κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως.
  • Μείωση διδακτικής ώρας για τα εξ αποστάσεως μαθήματα στα 35' με 15' διάλειμμα.
  • Εξασφάλιση υλικοτεχνικού εξοπλισμού στο χώρο του φροντιστηρίου.
  • Εδώ και τώρα υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, Ιδιωτικά ΙΕΚ και Κέντρα Μελέτης.


Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ