Ρίγη συγκίνησης στα αποκαλυπτήρια
Χιλιάδες κατέκλυσαν τον χώρο κι από το πλήθος ξεχώρισαν οι μαθητές, που δεν σταμάτησαν να φωνάζουν: «Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασες ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ»!
Οι καρδιές σφίχτηκαν όταν αποκαλύφθηκε το μνημείο με τη φράση: «Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα». Ράγισαν καρδιές όταν κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Πόσο πόνο έκρυβε αυτός ο λίγος χρόνος, μέχρι να ακουστεί σαν λύτρωση η λέξη «Αθάνατοι» και η θλίψη να γίνει χειροκρότημα... Και ύστερα το σύνθημα από τα στόματα όλων: «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί...».
Στα αποκαλυπτήρια του μνημείου παραβρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος.
«Συνένοχο στον φόνο δεν θα με έχετε...», σιγοτραγούδησε ο κόσμος μαζί με τους καλλιτέχνες από το παράρτημα του Μουσικού Συλλόγου.
«Αφιερώνεται στους 57 αδικοχαμένες ψυχές στο σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη στις 28/2/2023. Εγκλημα προδιαγεγραμμένο. Αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση των νεκρών μας». Με αυτές τις φράσεις υπογράφουν το μνημείο το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: Ψηφιακών Συστημάτων/Εστιών/Βιοχημείας/Ζωικής Παραγωγής/Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.
Στο ίδιο σημείο βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης δεκάδες φοιτητές και μαθητές της Λάρισας, μέσα σε φορτισμένο κλίμα, στέλνοντας μήνυμα ότι «το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί» και καταγγέλλοντας την πολιτική που φτάνει να θυσιάζει ακόμα και τη ζωή του λαού για τα κέρδη των λίγων. Τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 57 θυμάτων και άφησαν συμβολικά φαναράκια στον ουρανό.
Eurokinissi |
Σκηνές γεμάτες συγκίνηση εκτυλίχτηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μενίδι, Πειραιά
Συγκινητική ήταν η εκδήλωση και στο Μενίδι |
Εξω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αθήνας οι διαδηλωτές κράτησαν ενός λεπτού σιγή, άφησαν φαναράκια στον ουρανό και άναψαν κεριά στην είσοδο, διαβεβαίωσαν πως «το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί», όπως έγραψαν με κόκκινη μπογιά στο οδόστρωμα.
Χαιρετισμούς απηύθυναν σωματεία και φορείς. Τα «Τέμπη» που μετρά ο κλάδος των Κατασκευών, με 23 νεκρούς σε εργατικά «ατυχήματα» μέσα στο 2023, κατήγγειλε ο Παναγιώτης Βακαλόπουλος, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Την προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση ανέδειξε ο Γιάννης Σκλάβος, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.
«Πριν έναν χρόνο τέτοια μέρα σαστίσαμε. Ομως δεν σιωπήσαμε. Πλημμυρίσαμε τους δρόμους. Η οργή μας έγινε αγώνας», θύμισε ο Θεοδόσης Μπενάτος, πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Σεπολίων «Αναγέννηση». Την πολιτική που αφήνει απροστάτευτους στα φυσικά φαινόμενα, λεηλατεί το εισόδημα, μετατρέπει τους χώρους δουλειάς σε κρεματόρια, κατήγγειλε ο Μιλτιάδης Κρητικός, μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.
Πλήθος κόσμου στον Σιδηροδρομικό Σταθμό στην Αθήνα |
Αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Αττική έγιναν από σωματεία και φορείς στον Πειραιά έξω από τον σταθμό του Προαστιακού και στο Μενίδι.
Νέα μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα και στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία των εργατικών σωματείων. Αυτήν τη φορά με σημείο συγκέντρωσης τον ΟΣΕ. Χιλιάδες λαού βροντοφώναξαν ξανά την απαίτηση «Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί».
Μια συγκέντρωση που έγινε σε βαρύ κλίμα, με πολλούς συγγενείς και φίλους των θυμάτων, επιζήσαντες από το τρένο, να δίνουν το «παρών». Μια συγκέντρωση που όμως έστειλε και το μήνυμα της αγωνιστικής ανάτασης, από τον λαό που δεν σκύβει το κεφάλι, παίρνει την ευθύνη και το χρέος να συνεχίσει να παλεύει, για να ανατρέψει τον οδοστρωτήρα που θυσιάζει τις ζωές των πολλών για τα κέρδη των λίγων.
Συγγενείς των θυμάτων δήλωναν με πλακάτ ότι οι νεκροί τους ζητούν δικαίωση: «Τάσος - Ζωντανός στις μνήμες όλων μας», «Δεν θα επιτρέψουμε συγκάλυψη ευθυνών», «Δικαιοσύνη τώρα».
Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που στο βήμα ανέβηκε η Εύη Τσάπαρη, επιζήσασα από το τρένο: «Αυτό που ζητώ είναι να μην ξεχάσουμε, μέχρι να τιμωρηθούν όλοι όσοι φταίνε. Αυτό που πάει να γίνει είναι μια αηδιαστική συγκάλυψη για να μη βρούμε ποτέ το δίκιο μας, ούτε εμείς που ακόμα βλέπουμε εφιάλτες, ούτε οι γονείς, οι συγγενείς, οι φίλοι των παιδιών, των ανθρώπων που χάθηκαν τόσο άδικα».
Eurokinissi |
Πλημμύρισαν ξανά με νεολαία οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης το απόγευμα της Τετάρτης |
Αμέσως μετά τις ομιλίες, από τα ηχεία απλώθηκε στον χώρο η φωνή του Γιάννη Ρίτσου να απαγγέλλει το ποίημά του «Ο λαός». Ακολούθησε η ανάγνωση των ονομάτων των 57 νεκρών. Ταυτόχρονα, σε όλες τις κολώνες του σιδηροδρομικού σταθμού κολλήθηκαν χαρτάκια που έγραφαν «Οταν φτάσεις...» για καθέναν από τους 57.
Οταν ολοκληρώθηκε η ανάγνωση των ονομάτων, ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα και σε συνθήματα όπως «οι ράγες της ανάπτυξης βάφτηκαν με αίμα, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα» και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Στη διάρκεια της διαδήλωσης οι φοιτητές έγραψαν με σπρέι στην είσοδο του ΟΣΕ «Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί - ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».
Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην κεφαλή μπήκαν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων και επιζώντες της τραγωδίας. Η πορεία κατέληξε στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη ένα συγκινητικό δρώμενο από το Σωματείο Καθηγητών Χορού.
Από την εκδήλωση στον Πειραιά |
57 κόκκινα τριαντάφυλλα κατέθεσε στον τόπο του εγκλήματος ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
RIZOSPASTIS |
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απόθεσε 57 κόκκινα τριαντάφυλλα, ένα για κάθε θύμα, και επανέλαβε την υπόσχεση πως το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθούν οι υπεύθυνοι, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την απόδοση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών.
Σε δήλωσή του, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε τα εξής:
«57 κόκκινα τριαντάφυλλα για 57 αθώες ψυχές που χάθηκαν πέρυσι τέτοια μέρα σ' αυτό το πρωτοφανές έγκλημα των Τεμπών. Δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί αυτό το έγκλημα.
Επαναλαμβάνουμε την υπόσχεση που δώσαμε απ' την πρώτη μέρα για απόδοση όλων των πολιτικών και ποινικών ευθυνών σε όλους, είτε αφορά κυβερνώντες, υπουργούς, είτε αφορά υπηρεσίες της ΕΕ, είτε αφορά υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του Δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα και της ιδιωτικής εταιρείας που διαχειρίζεται τους σιδηροδρόμους του ελληνικού κράτους, είτε αφορά διευθυντές, προϊσταμένους, υπάλληλους, υπεύθυνους γι' αυτό το τραγικό έγκλημα.
Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθεί αυτή η τραγωδία, αυτό το έγκλημα, γιατί όλο και νέα στοιχεία βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει άρον άρον την Εξεταστική Επιτροπή, τη διερεύνηση αυτού του εγκλήματος, την ίδια ώρα που προκύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία γι' αυτό το έγκλημα, γι' αυτή την τραγωδία, στην οποία χάθηκαν 57 αθώες ψυχές, τα περισσότερα παιδιά μας».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συνοδευόταν από τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, την Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ, τους δύο βουλευτές της Θεσσαλίας Γιώργο Λαμπρούλη και Βασίλη Μεταξά, καθώς και κλιμάκιο της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ.
Eurokinissi |
Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν ακούστηκαν τα ονόματα των 57 νεκρών. Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους όταν φώναξαν «αθάνατοι» χειροκροτώντας. Ολοι είχαν στο στήθος μια μαύρη κορδέλα που έγραφε την ημερομηνία της τραγωδίας: 28/2/2023.
Προκλητικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός με μήνυμά του χθες για τη θλιβερή επέτειο από το έγκλημα στα Τέμπη, παριστάνοντας ότι η κυβέρνηση είναι «αθώα του αίματος» και ζητώντας... να χυθεί φως στις αιτίες του εγκλήματος, που κάνει ό,τι μπορεί για να μείνουν στο σκοτάδι και με νουθεσίες από πάνω τύπου «η θλίψη δεν μπορεί να βαφτεί με χρώμα κομματικό. Και ο σεβασμός στην οδύνη απαιτεί ωριμότητα και σύνεση».
Την ώρα δε που η κυβέρνηση έκανε και κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να κλείσει άρον άρον την Εξεταστική Επιτροπή, αλλά και προηγουμένως, σε συνεργασία με την τότε Περιφερειακή Διοίκηση, προχώρησε στην εγκληματική αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος, ο Κυρ. Μητσοτάκης προανήγγειλε και νέες προσπάθειες να καθυστερήσουν την απόδοση ευθυνών λέγοντας ότι καιρός... «δεν θα είναι σύμμαχος. Μπορεί, όμως, να προσφέρει κάποια ανακούφιση όταν αναδειχθούν όλες οι αιτίες του κακού. Οταν σβηστεί κάθε αμφιβολία. Οταν διαψευστούν ακόμη και οι πιο παράλογες φήμες. Και, κυρίως, όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι».
«Και αυτό θα γίνει», επέμεινε, όταν βοά ο κόσμος για τη συγκάλυψη που επιχειρεί από την πρώτη στιγμή και μέχρι σήμερα η κυβέρνηση. Αλλωστε και ο πρωθυπουργός χθες μίλησε γενικά και αόριστα για «ανθρώπινα λάθη» που «συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους», επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι προσπαθούν να προσωποποιήσουν τις ευθύνες στη «βάρδια» του σταθμάρχη, του ελεγκτή, του μηχανοδηγού, για να βγάλουν λάδι την πολιτική τους.
Με την κυβέρνηση εξάλλου να έχει σπεύσει να κλείσει την Εξεταστική Επιτροπή, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη, ότι «είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση», ισχυριζόμενος ότι «ήδη κινείται γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό». Στο μεταξύ, με την υπόθεση να έχει βαλτώσει έναν ολόκληρο χρόνο, οι γονείς των αδικοχαμένων παιδιών καταγγέλλουν τους απελπιστικά αργούς ρυθμούς της δικαστικής διερεύνησης ως άλλο ένα μέσο συγκάλυψης.
Επιπρόσθετα, σε μια χυδαία προσπάθεια διάχυσης των ευθυνών ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα οφείλουμε να διακρίνουμε πίσω από την τραγωδία μία συλλογική αποτυχία». Δεν πρόκειται όμως για καμία «αστοχία»: Χρόνια ολόκληρα πριν το έγκλημα στα Τέμπη, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου έφερναν και ψήφιζαν νόμους επί νόμων στο όνομα της «εξυγίανσης» και της «αποδοτικότερης λειτουργίας» του ΟΣΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής της «απελευθέρωσης» των Μεταφορών, με κατάτμηση του ΟΣΕ σε επιμέρους θυγατρικές εταιρείες (ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και συμβάσεις επί συμβάσεων για ζητήματα ασφαλείας οι οποίες δεν υλοποιούνταν ή έμεναν στη μέση, καθώς πέρα από τα παχιά τους λόγια την έβλεπαν ως κόστος, οδηγώντας στο έγκλημα.
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός κάλεσε γι' αυτήν τη «συλλογική αποτυχία» «να βρούμε τον κορμό και τα κλαδιά της και με τόλμη να την ξεριζώσουμε, όχι διχασμένοι αλλά ενωμένοι». Σε τι; Σε προτεραιότητες του κεφαλαίου και στην πολιτική που οδηγεί τον λαό από έγκλημα σε έγκλημα, όπως «το Δημόσιο να μη μένει αιχμάλωτο της γραφειοκρατίας, που καθυστερεί κρίσιμα έργα. Και τα δικαστήρια να αποφασίζουν εγκαίρως, ιδίως για υποθέσεις που απασχολούν την κοινωνία». Στόχοι που στην πραγματικότητα έχουν να κάνουν με ξεμπλοκάρισμα «επενδύσεων» και που ακριβώς οδηγούν τον λαό από τραγωδία σε τραγωδία, όπως αποδείχθηκε στα Τέμπη, στις φωτιές στη Δαδιά, στις πλημμύρες στη Θεσσαλία και αλλού.
Στο μεταξύ, ντράπηκε και η ντροπή με την ανακοίνωση που έβγαλε χτες ο τότε υπουργός Μεταφορών, Κ. Καραμανλής εκφράζοντας τον ...«σεβασμό» του στους συγγενείς των θυμάτων και την «αίσθηση πολιτικής ευθύνης» που τάχα τον οδήγησε σε παραίτηση. Λίγες μέρες πριν, βέβαια, στην Εξεταστική, είχε επαναλάβει τις χυδαιότητες ενάντια στους συνδικαλιστές οι οποίοι προειδοποιούσαν για το ατύχημα που έρχεται, κάνοντας λόγο για «συνήθη πρακτική»...
Χαιρετίζοντας τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας χτες από το βήμα της Βουλής, απαίτησε να συνεχιστεί η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το έγκλημα στα Τέμπη.
Πρόσθεσε ότι βγήκαν σημαντικά συμπεράσματα, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης για συγκάλυψη και την άγονη αντιπαράθεση με άλλα κόμματα, που επιχείρησαν να απαλλάξουν τα στελέχη των δικών τους κυβερνήσεων. Απαριθμώντας τα συμπεράσματα, στάθηκε στα παρακάτω:
Πρώτον ότι κανένα σύστημα ασφαλείας δεν λειτουργούσε κατά το έγκλημα στα Τέμπη και πως παρά το γεγονός ότι «έτρεχαν» 4 συμβάσεις, καμία δεν είχε ολοκληρωθεί, αφού όπως η ίδια η επιτροπή Γεραπετρίτη σημείωσε στην αναφορά της, αυτές αποτέλεσαν πεδίο έντονου ανταγωνισμού μεταξύ εργολάβων, κατασκευαστών, προμηθευτών, κυρίως αλλοδαπών, κάτι που οδήγησε σε ασυμβατότητες στα συστήματα κατά τμήματα. «Δηλαδή συμβάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των επιχειρήσεων και του ανταγωνισμού και κατάτμηση των έργων για να ικανοποιηθούν οι προμηθευτές. Γι' αυτό δεν είχαν ολοκληρωθεί τα έργα, γιατί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων ήταν το πρωτεύον», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, προσθέτοντας πως «στο όνομα του κόστους - οφέλους μειώθηκε η χρηματοδότηση του ΟΣΕ με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συντηρεί το δίκτυο».
Δεύτερον, αναδείχτηκε η μεγάλη έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς ο ΟΣΕ λειτουργούσε με το 1/3 του απαιτούμενου προσωπικού, άρα σε συνθήκες εντατικοποίησης, λειψής εκπαίδευσης και εμπειρίας. Αυτοί οι παράγοντες, είπε, οδήγησαν τη συνδικαλιστική παράταξη στην οποία συμμετέχουν οι κομμουνιστές να μιλήσει για ενδεχόμενο μεγάλο δυστύχημα, 20 μέρες πριν το έγκλημα.
Τρίτον, έπαιξε σημαντικό αρνητικό ρόλο ο τεμαχισμός του ΟΣΕ στο πλαίσιο της αγοράς με θυγατρικές εταιρείες που λειτουργούσαν ανταγωνιστικά, μιας και δεν έλεγχε καν η μητρική τις θυγατρικές για τα έργα που έκαναν. Στη συνέχεια η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επί ΣΥΡΙΖΑ όξυνε τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις εταιρείες.
Τέταρτον, αναδείχθηκαν οι τεράστιες ευθύνες της ΕΕ, η οποία δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια στους σιδηρόδρομους, παρά μόνο για ένα διασυνδεδεμένο δίκτυο με αύξηση της χωρητικότητας και της ταχύτητας για να κερδίζουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Αρα θέτει μέτρα ασφαλείας μόνο στο διασυνδεδεμένο δίκτυο και επιτρέπει να κυκλοφορούν τρένα με λειψές προδιαγραφές ασφαλείας οπουδήποτε αλλού.
Οι διαχρονικές ευθύνες, πολιτικές και ποινικές, θα καταγραφούν στο πόρισμα του ΚΚΕ, υπογράμμισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας ότι η εσπευσμένη ολοκλήρωση της Εξεταστικής έγινε επίσης για να μην εξετάσει την έκρηξη και το μπάζωμα του χώρου και για να μην υπάρχουν νέες αποκαλύψεις. Σημείωσε ακόμη πως καμία επίσημη απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμα στο αίτημα του ΚΚΕ να συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή μετά το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Λάρισας να αποσταλεί η δικογραφία στην Εξεταστική.
Ενώ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει τα κροκοδείλια δάκρυα για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθώς στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση αρνήθηκε την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση, μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Στη ΒΙΠΕ Πατρών |
Μια απεργία που οργανώθηκε από τα εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, από τα 37 Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών τα μεγαλύτερα και εκείνα που καλύπτουν μεγάλες βιομηχανικές ζώνες, και μια σειρά κλαδικές Ομοσπονδίες, παίρνοντας τη σκυτάλη από σημαντικές μάχες για τις Συλλογικές Συμβάσεις και τους μισθούς, έφερε στην επιφάνεια νέες μεγάλες δυνατότητες για να μπουν στη μάχη περισσότερες δυνάμεις εργαζομένων και συνδικάτα.
Αλλωστε τη μάχη για την υπεράσπιση της απεργίας, κόντρα σε μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, έδωσαν εργαζόμενοι που βρίσκονταν από τα χαράματα στους χώρους δουλειάς μαζί με τα σωματεία τους.
Πολύ υψηλά ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία των εργαζομένων στις Μεταφορές, κάτι που και για συμβολικούς λόγους, λόγω του ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη, αποκτά ξεχωριστή σημασία.
Στο πλαίσιο αυτό, χθες νέκρωσε το λιμάνι του Πειραιά, με όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων, ναυτεργάτες, λιμενεργάτες και μεταλλεργάτες να συμμετέχουν καθολικά στην απεργία.
Στα αεροδρόμια ακυρώθηκαν δεκάδες πτήσεις σε όλη τη χώρα, παρά την επίδειξη αυταρχισμού από την κυβέρνηση και την αστική Δικαιοσύνη, που έβγαλε «παράνομη» την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Οι εργαζόμενοι στον Σιδηρόδρομο, που θρηνούν τα θύματα και τους συναδέλφους τους στο έγκλημα των Τεμπών, συμμετείχαν καθολικά στην απεργία.
Σε εργοστάσια στο Σχηματάρι |
Σε λεωφορεία και τρόλεϊ της ΟΣΥ (θυγατρική του ΟΑΣΑ), παρά το γεγονός ότι τα αντίστοιχα σωματεία είχαν πάρει απόφαση για στάση εργασίας, πάνω από 1.000 οδηγοί δήλωσαν συμμετοχή στην 24ωρη απεργία. με αποτέλεσμα να κινηθούν πολύ λίγα λεωφορεία και τρόλεϊ.
Καθολική επίσης ήταν η συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία, με αποτέλεσμα «να μη γυρίσει προπέλα».
«Χειρόφρενο» τράβηξαν για δεύτερη μέρα οι αυτοκινητιστές ταξί, που χθες ολοκλήρωσαν τη 48ωρη απεργία τους.
Οι χθεσινές μάχες, που αποτέλεσαν καθοριστική συνέχεια αναμετρήσεων που δόθηκαν σε χώρους δουλειάς το προηγούμενο διάστημα, είχε αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλα ποσοστά συμμετοχής σε μια σειρά κλάδους. Ενδεικτικά στα Τρόφιμα, σε «Tasty» και EMFI τα ποσοστά έφτασαν το 80% και στον «Παυλίδη» το 90%. Καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία σε εργοστάσια του κλάδου του Φαρμάκου, όπως στη «Johnson», ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην «Boehringer». Χαρακτηριστικά είναι και τα παραδείγματα από μεγάλα εργοστάσια της Χημικής Βιομηχανίας, με εργαζόμενους να απεργούν μαζικά, «παγώνοντας» την παραγωγή.
Στο λιμάνι του Πειραιά |
Ακόμα, στα μεγάλα εργοτάξια δεν έπεσε «σφυριά», με τα Συνδικάτα των Οικοδόμων να είναι όλη μέρα «στο πόδι».
Υπερασπιζόμενοι την απεργία, στο λιμάνι του Πειραιά οι εργαζόμενοι με τα ναυτεργατικά σωματεία βρέθηκαν μπροστά από τους καταπέλτες των πλοίων πριν ακόμα ξημερώσει.
Στην COSCO η πύλη «ντύθηκε» με το πανό του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, που ανέγραφε «Αυξήσεις μισθών - ΣΣΕ κλαδικές - Ενσημα ΒΑΕ εδώ και τώρα».
Στην Αθήνα, επίσης, μεταξύ άλλων το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας βρέθηκε από τα χαράματα στα κεντρικά γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ (Περραιβού και Καλλιρρόης).
Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών μαζί με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο της πανεργατικής απεργίας, πραγματοποίησαν δυναμική παρέμβαση έξω από τις εγκαταστάσεις των εταιρειών «Foodlink» και «The Mart».
Στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στους απεργούς βρέθηκε το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης στο έργο του Flyover. Απεργιακές περιφρουρήσεις έγιναν επίσης στην «Teleperformance» και σε ξενοδοχεία, όπως το «The ΜET» και το «Νικόπολις». Σε χώρους δουλειάς βρέθηκε από νωρίς το πρωί και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας.
Στον «Αρμό» στη Λάρισα |
Στην Πάτρα, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και κλαδικών συνδικάτων βρέθηκαν στη ΒΙΠΕ, σε εργοστάσια όπως της ΝΟΥΝΟΥ στα Τρόφιμα, στου «Λιαρομάτη» στο Μέταλλο. Τη μάχη έδωσε και το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, με τα μεγάλα έργα γύρω από την πόλη να νεκρώνουν. Μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στα βιομηχανικά πλυντήρια «Βανταράκης» από το Σωματείο Εργαζομένων στο Εμπόριο και στις Υπηρεσίες. Επίσης, στην εταιρεία νέων τεχνολογιών «Think Digital» στην Πάτρα βρέθηκε από το πρωί το Συνδικάτο Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών Αχαΐας, απαιτώντας ταυτόχρονα να παρθούν πίσω οι απολύσεις.
Στο Αγρίνιο, το Εργατικό Κέντρο, κλαδικά συνδικάτα και εργαζόμενοι έδωσαν το «παρών» στις πύλες μεγάλων αλυσίδων πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ, όπως «Jumbo» και «My Market».
Στην Ηπειρο σημειώθηκαν πολύ υψηλά ποσοστά απεργών, μέχρι και «λουκέτο» στην παραγωγή μπήκε σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, επιβεβαιώνοντας την επιλογή των συνδικάτων να ιεραρχήσουν τη δουλειά τους χώρους αυτούς, με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και περιοδείες. Π.χ. στα Γιάννενα μπήκε «λουκέτο» στην παραγωγή των εργοστασίων εμφιάλωσης στο «Ζαγόρι». Αντίστοιχα, πολύ υψηλά ποσοστά απεργών καταγράφονται στη φαρμακοβιομηχανία «Help», στα «Πλαστικά Θράκης», στο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμάτων της ΤΕΡΝΑ στο Ελευθεροχώρι και στο κατάστημα της αλυσίδας τροφίμων «ΜΕΤΡΟ». Ενώ στην Αρτα μεγάλο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία από τους εργάτες στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό.
Στην Ηγουμενίτσα, το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας και σωματεία βρέθηκαν από τα ξημερώματα έξω από τα «Lidl», ενώ το Συνδικάτο Οικοδόμων Γρεβενών στο εργοτάξιο του έργου Ε65.
Υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία σε μια σειρά μεγάλους χώρους δουλειάς της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας καταγράφηκαν χθες, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή συνδικάτα και εργαζόμενοι έδωσαν τη μάχη της απεργίας στις πύλες εργοστασίων και άλλων επιχειρήσεων.
Μεγάλα εργοστάσια στις Βιομηχανικές Περιοχές Οινοφύτων - Σχηματαρίου και Θήβας («Coca Cola», «Μόρνος ΑΕ», «Dasyc ΑΕ», «Μινέρβα» κ.ά.) νέκρωσαν και η παραγωγή σταμάτησε. Το ίδιο στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Χαλκίδας («HQF - Μιμίκος», «Αγροζωή», «Κελαϊδίτης ΕΠΕ») και σε άλλους χώρους δουλειάς. Σημαντική ήταν επίσης η συμμετοχή στην απεργία εργαζομένων από εργοστάσια και επιχειρήσεις που το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει σημαντικά βήματα στην οργάνωση του αγώνα και της διεκδίκησής τους, όπως στη Λοκρίδα και στη Λαμία.
Συνδικάτα και εργαζόμενοι έδωσαν μέχρι την τελευταία στιγμή τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων. Από την Τρίτη το βράδυ στα εργοστάσια όπου η απεργία ξεκίνησε με την έναρξη της νυχτερινής βάρδιας, αλλά και χθες τα ξημερώματα, εκπρόσωποι συνδικάτων και εργαζόμενοι βρέθηκαν στις πύλες εργοστασίων (όπως σε «Coca Cola», «Μόρνος ΑΕ», «Sabo SA» κ.α.), καλώντας τους συναδέλφους τους να δείξουν τη δύναμή τους συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις.
Παρέμβαση έξω από τα γυρίσματα σίριαλ, ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας για απεργοσπασία, πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι το Σωματείο «Κλακέτα» και μέλη του ΔΣ του ΣΕΗ, εκλεγμένοι με τη «Δημοκρατική Ενότητα». Πιο συγκεκριμένα, η παρέμβαση έγινε έξω από τα γυρίσματα της σειράς «Σασμός», αφού, ενώ το σετ του σίριαλ είχε πάρει απόφαση για απεργία, η εργοδοσία μετέφερε εργαζόμενους από άλλο σετ προκειμένου να σπάσουν την απεργία. «Συνεχίζουμε, σπάμε τον φόβο», διαμήνυσαν οι εργαζόμενοι.
Προσπάθεια εκφοβισμού τους από την αστυνομία, και μάλιστα μετά την ολοκλήρωση προχθεσινών τους κινητοποιήσεων στο Μεσολόγγι, κατήγγειλαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας.
Οπως σημείωσαν, μετά την αποχώρησή τους από την Περιφερειακή Ενότητα το μεσημέρι της Τρίτης, οδεύοντας οι περισσότεροι με τα τρακτέρ τους στα χωριά τους, έγιναν στόχος «ελέγχων» από αστυνομικά κλιμάκια σε διάφορα σημεία, όπου τους ζητούσαν προσωπικά στοιχεία και κρατούσαν αριθμούς πινακίδων των οχημάτων τους.
Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να ακολουθήσουν κτηνοτρόφο μέχρι και έξω από το μαντρί του με αυτοκίνητο της ασφάλειας, ξεκινώντας από το Μεσολόγγι και φτάνοντας σε περιοχή κοντά στο Αγρίνιο, προκειμένου να ζητήσουν τα στοιχεία του!
Για το απαράδεκτο αυτό περιστατικό φέρει ευθύνη η κυβέρνηση, με τη μη ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης των αγροτοκτηνοτρόφων, αλλά και όσοι «σφυρίζουν αδιάφορα», όπως η περιφερειακή αρχή Δυτικής Ελλάδας, παρότι γνωρίζει και η ίδια τα αιτήματα. Και προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση και αγανάκτηση των αγροτοκτηνοτρόφων, που δήλωναν ότι δεν επρόκειτο να τους κάμψουν τέτοιες ενέργειες, λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη της μεγάλης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας.
ΑΘΗΝΑ |
Με χιλιάδες απεργούς εργάτες να κατεβαίνουν μαζικά στους δρόμους, έχοντας στο πλάι τους αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, μαθητές και φοιτητές.
Ολοι μαζί, «νεκρώνοντας» χώρους δουλειάς και διαδηλώνοντας κατά χιλιάδες, καταδίκασαν την εγκληματική πολιτική του κέρδους, την προσπάθεια «κουκουλώματος» του εγκλήματος στα Τέμπη, τιμώντας έτσι τη μνήμη των 57 νεκρών αλλά και των εκατοντάδων νεκρών εργατών στους χώρους δουλειάς.
Νωρίτερα είχαν βρεθεί στους χώρους δουλειάς, βάζοντας εμπόδια σε μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των εργοδοτών, και συμβάλλοντας ώστε η απεργία να έχει επιτυχία, να αποτελέσει σταθμό κλιμάκωσης.
Η μάχη αυτή δόθηκε από τα εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα, παίρνοντας τη σκυτάλη από μεγάλους αγώνες που δίνονται για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, για αυξήσεις στους μισθούς, κόντρα στην ακρίβεια και στο κόστος ζωής που εκτοξεύεται, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
Την έδωσαν οι χιλιάδες εργαζόμενοι, πολλοί απ' αυτούς που βγήκαν στον αγώνα για πρώτη φορά μέσα από τα νεοσύστατα σωματεία τους σε πολλούς χώρους δουλειάς, αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες αναμετρήσεις.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ |
Σήμερα, μια μέρα μετά την επιτυχία της χτεσινής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, το εργατικό κίνημα βγαίνει ακόμα πιο έτοιμο για τις επόμενες μάχες, για τις απεργίες στις 17 Απρίλη και την Πρωτομαγιά. Από σήμερα τα συνδικάτα σχεδιάζουν και υλοποιούν τα επόμενα βήματα οργάνωσης των εργαζομένων, οπλισμένα με τη δύναμη του συλλογικού οργανωμένου αγώνα.
«Η μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων ετών με τα ποτάμια εργαζομένων και νεολαίας να κατακλύζουν την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Ηράκλειο, την Πάτρα, τα Γιάννενα και δεκάδες πόλεις όλης της χώρας, έστειλε μήνυμα ανυπακοής και σύγκρουσης βάζοντας μπροστά το σύνθημα "Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας"», σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του για τη χτεσινή απεργία. Και συνεχίζει:
«Εναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, η οργή μεγαλώνει. Δίπλα στους συγγενείς των 57 νεκρών, η χώρα παρέλυσε για να κάνει ξεκάθαρο πως η οποιαδήποτε προσπάθεια συγκάλυψης δεν θα περάσει, κανένας δεν θα μείνει ατιμώρητος, απαιτώντας να υπάρξει άμεση απόδοση όλων των πολιτικών και ποινικών ευθυνών για το έγκλημα.
ΠΑΤΡΑ |
Η σημερινή απεργία έστειλε ηχηρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που τσακίζει τη ζωή του λαού. Το νέκρωμα εργοστασίων και χώρων δουλειάς, η μεγάλη συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενη κινητοποίηση γιατί το ποτήρι έχει ξεχειλίσει στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς.
Συνεχίζουμε! Η απεργία, με αριθμό - ρεκόρ απεργιακών αποφάσεων των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών, των εκατοντάδων συνδικάτων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι σταθμός. Σταθμός μεγάλου αγώνα και σταθμός νέας κλιμάκωσης.
Κλιμάκωση που έρχεται με τις καθημερινές κινητοποιήσεις στους χώρους δουλειάς για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, για την προστασία του δικαιώματος της εργασίας, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Κλιμάκωση με νέα απεργία στις 17 Απρίλη.
Με τη δράση μας να γίνουμε ο χειρότερος εφιάλτης όλων αυτών που τρέμουν τους αγώνες που βάζουν μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων, που πάνε κόντρα στα κέρδη και την εκμετάλλευση, που αμφισβητούν την πολιτική του κέρδους, των πολέμων, της εμπλοκής της χώρας μας στις πολεμικές επιχειρήσεις, τη "δημοσιονομική ισορροπία" της φτώχειας για τους πολλούς.
Σε αυτούς τους αγώνες μπορούν και είναι ανάγκη να συναντηθούν οι εργαζόμενοι μαζί με τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, με τους φοιτητές και τους μαθητές, ενάντια στους κοινούς τους εχθρούς, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις τους».
Από τη μία, στα Προπύλαια η ογκώδης συγκέντρωση των εκατοντάδων συνδικάτων, των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών, με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ανάμεσά τους και οι εργαζόμενοι στον Σιδηρόδρομο, με μαθητές και φοιτητές να δίνουν μαζικό και μαχητικό «παρών».
Και από την άλλη, η πορεία που οργάνωσε η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ με μερικά σωματεία στην Κλαυθμώνος, μαζί με αντιπροσωπείες κομμάτων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Κασσελάκη παρόντα, και κάπου εκεί να κυκλοφορούν και εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Λίγο παρακάτω στα Χαυτεία είχαν συγκεντρωθεί δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων ομάδων, που στη συνέχεια ενώθηκαν με την πορεία της ΑΔΕΔΥ.
Προς το τέλος της συγκέντρωσης, στο Σύνταγμα σημειώθηκαν μικρής κλίμακας επεισόδια, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών, ενώ πραγματοποίησε 8 συλλήψεις. Μικροσυγκρούσεις έγιναν και στην Ομόνοια και μπροστά από το Πολυτεχνείο, όπου οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν και μια «Αύρα» ρίχνοντας νερό.
Στη Θεσσαλονίκη, μετά το τέλος της πορείας διαδηλωτές και δημοσιογράφοι δέχθηκαν αναίτια επίθεση από τις δυνάμεις της αστυνομίας που έκαναν χρήση χημικών, ενώ προχώρησαν και σε προσαγωγές ατόμων. Επίθεση από άντρες των ΜΑΤ δέχτηκαν ρεπόρτερ που πλησίασαν για να καταγράψουν τη σύλληψη ενός διαδηλωτή.
«Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», μυριόστομο το σύνθημα από χιλιάδες διαδηλωτές.
Οι κλούβες υποχωρούν, οι διαδηλωτές φτάνουν στην πύλη της Hellenic Train |
Μπροστά στην προκλητική αυτή στάση απαίτησαν την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να «φυλάνε» τις εγκαταστάσεις της εταιρείας.
Για «πρόκληση και προσβολή στη μνήμη των 57 νεκρών» έκανε λόγο ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Ποιον προστατεύουν;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι η στάση της κυβέρνησης αποδεικνύει τη συνενοχή της στο έγκλημα.
Τελικά, η κλούβα της αστυνομίας κάτω από τη γενικευμένη κατακραυγή και τις καταγγελίες των συνδικάτων, αποσύρθηκε, ο δρόμος άνοιξε και τα μπλοκ κατέκλυσαν τον δρόμο.
Μαζικότατη η παρουσία φοιτητών και μαθητών στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας
Από νωρίς οι φοιτητικοί σύλλογοι παρέταξαν τα πανό τους στα Προπύλαια, εκεί που 8 βδομάδες τώρα δίνουν τα αγωνιστικά τους ραντεβού και κατάφεραν να σμπαραλιάσουν το αφήγημα της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, εκεί που διαδήλωναν ασταμάτητα πριν έναν χρόνο για τους νεκρούς συμφοιτητές τους. Και τώρα το δίλημμα είναι το ίδιο, λένε: «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας». Τα συνθήματα στα πανό τους «παντρεύουν» την απαίτησή τους να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με την απαίτηση να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα.
Και ενώνουν τις φωνές τους μαζί με τους εργάτες, μαζί με τους γονείς τους, για το ψωμί της οικογένειάς της, για τους ολόκληρους μισθούς που φεύγουν για να σπουδάσει ένας νέος σε άλλη πόλη, για όλα όσα δικαιούνται και τους κλέβουν.
Μαζικότατη όμως ήταν και η παρουσία των μαθητών. Τα δικά τους μηνύματα ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί, από τα σχολεία τους, εκεί όπου αποφάσιζαν καταλήψεις και αποχές, έφτιαχναν πανό και τα κρεμούσαν στα κάγκελα, σχημάτιζαν μηνύματα με τις τσάντες τους, όπως έκαναν και έναν χρόνο πριν, για το έγκλημα που τους είχε συγκλονίσει, γι' αυτό που δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ. Και έπειτα, κατά εκατοντάδες άρχισαν να καταφτάνουν στα Προπύλαια. «Δεν ξεχνώ», «Ηταν έγκλημα», έγραφαν στα πρόσωπά τους, στα σακίδιά τους, και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας γέμισε τον χώρο με τρικάκια που ανέγραφαν: «Δώσαμε υπόσχεση για τα παιδιά στο τρένο, τις οικογένειές τους, για εμάς... Οχι άλλο πόνο, αίμα και νεκρούς. Παλεύουμε για εμάς, παλεύουμε γι' αυτούς!».
Γιγαντοπανό στον ΟΣΕ και στο υπουργείο Ανάπτυξης |
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συνδικάτων και μαζικών φορέων γέμισαν το κέντρο της Αθήνας και διαδήλωσαν ενάντια στην πολιτική που βάζει στο ζύγι ακόμα και την προστασία της ανθρώπινης ζωής προκειμένου να μη θίξει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και τα δημοσιονομικά περιθώρια της οικονομίας. Με τα συνθήματα και τα πανό τους κατήγγειλαν τις ράγες αυτής της πολιτικής που ισοπεδώνουν κάθε πλευρά της ζωής τους. «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν ξανά και ξανά.
Η συγκέντρωση στα Προπύλαια ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής, ενώ στη συνέχεια οι ομιλητές επανέλαβαν την υπόσχεση που δόθηκε πριν από έναν χρόνο: Να γίνουν η φωνή των αδικοχαμένων, να παλέψουν για να μη συγκαλυφθούν το έγκλημα και οι αιτίες του, να διεκδικήσουν να πληρώσουν οι ένοχοι, να ανοίξουν τον δρόμο για να πάψει να θεωρείται η ανθρώπινη ζωή κόστος. «Οχι άλλο πόνο, αίμα και νεκρούς, παλεύουμε για μας, παλεύουμε γι' αυτούς», διαμήνυσαν.
Η μαζική προσυγκέντρωση στα γραφεία του ΟΣΕ |
Στην πλατεία Κάνιγγος πολλά απεργιακά μπλοκ σωματείων από κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα κατέφθαναν από τις 9.30 το πρωί, ενώ μέχρι να ξεκινήσει η προσυγκέντρωση το μπλοκ μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο. Ενδεικτικό της μαζικότητάς της ήταν το ότι η κεφαλή της προσυγκέντρωσης μετακινήθηκε μέχρι την οδό Εμμανουήλ Μπενάκη προκειμένου να μπορούν να κατέβουν και τα υπόλοιπα μπλοκ απεργών στον δρόμο. Κάτι που επαναλήφθηκε λίγο αργότερα με την κεφαλή να μετακινείται ακόμα πιο ψηλά στην Ακαδημίας για τον ίδιο λόγο.
Ακολούθησε πορεία με επικεφαλής την Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων, μέσω της Ακαδημίας. Από εκεί έστριψε δεξιά στην οδό Σίνα για να φθάσει και να απλωθεί στην Πανεπιστημίου, δίπλα στους χιλιάδες απεργούς, σε φοιτητές και μαθητές.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το μαύρο πανό των εργαζομένων στη «Hellenic Train», να υπενθυμίζει τον βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσαν στα Τέμπη: «Μετρηθήκαμε και είμαστε λιγότεροι».
Μαζί με τα συνδικάτα διαδήλωσαν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής και σωματεία αυτοαπασχολούμενων, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.
«Οχι άλλο πόνο, αίμα και νεκρούς, παλεύουμε για μας, παλεύουμε γι' αυτούς»: Το σύνθημα αυτό ακούστηκε δυνατά στα γραφεία της «Hellenic Train», όπου και ολοκληρώθηκε η μεγάλη απεργιακή διαδήλωση.
«Από την επόμενη μέρα της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής τραγωδίας ξεκίνησε ένα νέο έγκλημα», ανέφερε μιλώντας έξω από τα γραφεία της εταιρείας ο Ηλίας Τρεβλός, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στη «Hellenic Train», καταγγέλλοντας την προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών, τα κενά στην έρευνα, την επιχείρηση να αποσιωπηθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες.
«Οσο κι αν προσπαθήσουν να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες, εμείς θα βρισκόμαστε εδώ για να τις αναδεικνύουμε», ξεκαθάρισε ο Ηλ. Τρεβλός. Εναν χρόνο μετά, όπως εξήγησε, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για εργαζόμενους και επιβάτες, καθώς το τροχαίο υλικό παραμένει απαρχαιωμένο και ασυντήρητο, τα μέτρα ασφάλειας ανύπαρκτα, το προσωπικό ελλιπές και «ευέλικτο».
Δεύτερη μέρα απεργίας χτες για τους οδηγούς ταξί |
Από τα Προπύλαια προς το Σύνταγμα |
Από τα Προπύλαια προς την Ομόνοια. Τεράστιος ο όγκος των διαδηλωτών γεμίζει όλη την Πανεπιστημίου |
Η Συγγρού γεμάτη διαδηλωτές |
Το μαύρο πανό των εργαζομένων στη «Hellenic Train» |
Και όταν η διαδήλωση ξεκίνησε με προορισμό τα γραφεία της «Hellenic Train» στη Συγγρού, έγινε φανερό ότι η συμμετοχή ήταν πρωτόγνωρη, με συνδικαλιστές να σημειώνουν ότι ο όγκος είναι μεγαλύτερος ακόμα και από την περσινή μεγάλη απεργιακή απάντηση στο έγκλημα των Τεμπών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η κεφαλή των διαδηλωτών έφτανε στην «Hellenic Train», η «ουρά» δεν είχε ακόμα ξεκινήσει από τα «χαμηλά» της Πανεπιστημίου αφού ήταν στο ύψος της Πεσματζόγλου (βλέπε τον χάρτη δίπλα), γεμίζοντας τη Συγγρού και την Αμαλίας.
Κάλεσμα προετοιμασίας της επόμενης πανεργατικής απεργίας στις 17 Απρίλη και της απεργιακής Πρωτομαγιάς απηύθυνε ο Ν.Μαυροκέφαλος
«Πριν έναν χρόνο, στη διάρκεια των λαϊκών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη χώρα ύστερα από το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη, δώσαμε μια υπόσχεση. Οτι το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί. Οτι δεν θα περάσει η συγκάλυψη που επιχειρούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας που έχουν κυβερνήσει, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την απαίτηση να αποδοθούν όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το έγκλημα, ενώ κατήγγειλε το κλείσιμο της Εξεταστικής Επιτροπής. «Δεν θα περάσει η συγκάλυψη. Θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση. Γιατί η ζωή μας δεν είναι κόστος. Το σύνθημα που φώναζαν στους δρόμους τα εκατομμύρια λαού μας πριν έναν χρόνο, "τα κέρδη τους ή οι ζωές μας", είναι αληθινό και πάντα επίκαιρο», υπογράμμισε.
Η επικαιρότητα, εξάλλου, του συγκεκριμένου συνθήματος επιβεβαιώνεται από τα εργατικά «ατυχήματα» που κοστίζουν ακόμα και τη ζωή εργαζομένων, από τις πληγές που μετρούν ολόκληρες περιοχές της χώρας από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, από την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας. Τη ζοφερή αυτή εικόνα συμπληρώνουν η μεγάλη ακρίβεια, οι φόροι και τα χαράτσια, οι πλειστηριασμοί που φορτώνονται στην πλάτη του λαού, οι μισθοί που παραμένουν καθηλωμένοι σε επίπεδα που δεν επιτρέπουν καλά - καλά την επιβίωση. «Αυτή είναι η ανάπτυξή τους. Κέρδη βουτηγμένα στων λαών το αίμα και τον ιδρώτα! Απέναντι σε αυτή την άσχημη κατάσταση, εκατοντάδες εργατικά συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα πήραν την πρωτοβουλία να οργανώσουν την αγωνιστική αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων», ανέφερε.
«Δεν σταματάμε στη σημερινή επιτυχία της απεργίας! Κλιμακώνουμε με απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες μορφές πάλης στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς.
Προετοιμάζουμε τις επόμενες πανελλαδικές - πανεργατικές απεργίες τόσο στις 17 Απρίλη όσο και την Πρωτομαγιά, που η κυβέρνηση έτρεξε να "μετακινήσει" ως αργία αλλά δεν θα της περάσει», είπε ο Ν. Μαυροκέφαλος. «Σε μια εποχή που η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας γεννούν τεράστιες δυνατότητες λαϊκής ευημερίας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα άλματα στην εργασία και στη ζωή μας να γίνονται προς τα πίσω. Στις απεργίες και στις διαδηλώσεις των εργαζομένων, στα μεγάλα συλλαλητήρια των φοιτητών και των αγροτών, στα μπλόκα και τις καταλήψεις, καταρρέει το κυβερνητικό αφήγημα της "ανάπτυξης" και της "σταθερότητας", δυναμώνουν οι διεκδικήσεις για ζωή με δικαιώματα, για μόρφωση και για δουλειά με βάση τις δυνατότητες της εποχή μας. Στους αγώνες των εργατών και των αγροτών όλης της Ευρώπης, που όλους μας γεμίζουν αγωνιστική αισιοδοξία, καταρρέει το αφήγημα για "Ευρωπαϊκή Ενωση σπίτι των λαών". Φανερώνεται τι πραγματική λυκοσυμμαχία είναι», τόνισε. Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε σε ενίσχυση των αγώνων «που βάζουν μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων, που πάνε κόντρα στα κέρδη και την εκμετάλλευση, που αμφισβητούν την πολιτική του κέρδους, των πολέμων, της φτώχειας και της προσφυγιάς».
«Σε αυτούς τους αγώνες μπορούν και πρέπει να συναντηθούν οι εργαζόμενοι μαζί με τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, με τους φοιτητές και τους μαθητές, ενάντια στους κοινούς τους εχθρούς, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις τους. Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε», διαβεβαίωσε.
Αποσπάσματα από τις ομιλίες στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας
Ο Φ. Τουμ |
Μεταφέροντας τον παλμό και τη μαχητικότητα από τους εργαζόμενους και τις μάχες που δίνουν, από τη νεολαία που συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, από τους αυτοαπασχολούμενους που ενώνονται στον κοινό αγώνα ενάντια στην εγκληματική πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου, έδωσαν τον τόνο της αποφασιστικής κλιμάκωσης της πάλης.
Αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις και τους κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, μετέφεραν την απαίτηση να απεμπλακεί η χώρα από το μακελειό, να γυρίσει πίσω η φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα, όπου στάλθηκε για να περιφρουρούνται τα συμφέροντα των εφοπλιστών.
Τη φωνή αγώνα και διεκδίκησης που υψώνουν οι εργαζόμενοι, Ελληνες και μετανάστες, στα τηλεφωνικά κέντρα, μετέφερε ο Φεράτ Τουμ, πρόεδρος της Προσωρινής Διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στην «Teleperformance», των εργαζομένων που μετά από δύο μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις και τη συγκρότηση του σωματείου τους παλεύουν για τη ΣΣΕ.
Ο Ν.Ντίγκος |
«Ολη αυτή η δράση είναι που έφερε την ίδρυση των δύο επιχειρησιακών σωματείων στην "Teleperformance" και τη "Webhelp"», σημείωσε. Αυτές οι εταιρείες, κατά τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις, «μας έταξαν πίτσες, μπισκότα, κουλουράκια, καφέδες για να μην απεργήσουμε», σχολίασε. «Τους γυρίσαμε πλάτη γιατί εμείς δεν θέλουμε μόνο μια μέρα πίτσα, θέλουμε τους μισθούς που μας αξίζουν», πρόσθεσε. «Δεν κάνουμε πίσω! Θα φτάσουμε μέχρι τη νίκη!», κατέληξε.
«Μαζί με τον λαό για τα προβλήματά μας. Κανένας στρατιωτικός έξω από τα σύνορά μας», έγραψε στο πανό με το οποίο συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ). Το μήνυμα αυτό έστειλε και από το βήμα της συγκέντρωσης ο Νίκος Ντίγκος, πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού σε αποστρατεία, γενικός γραμματέας της ΠΟΜΑΣ. «Μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων θα γίνουμε η φωνή των νεκρών. Για τη δικαίωσή τους», διαμήνυσε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Ιδιαίτερα στάθηκε στο ζήτημα της εμπλοκής της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς. «Με ευθύνη της κυβέρνησης στέλνονται εν ενεργεία συνάδελφοί μας στρατιωτικοί, τα παιδιά μας, τα παιδιά σας, τα παιδιά του ελληνικού λαού στο "στόμα του λύκου"», επισήμανε αναφερόμενος στον απόπλου της φρεγάτας «Υδρα» και στην εμπλοκή της χώρας μας «ολοένα και βαθύτερα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ερυθρά Θάλασσα και μέρα με τη μέρα επεκτείνεται», σε μια πολεμική επιχείρηση «στην οποία καμία δουλειά δεν έχουμε». «Ο λαός μπορεί να ανατρέψει όλα όσα σχεδιάζονται εις βάρος μας, από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Μπορούμε να υψώσουμε τείχη. Μπορούμε να χτίσουμε τη ζωή μας. Μια ζωή με αξιοπρέπεια και δουλειές με δικαιώματα και μισθούς για τα παιδιά μας. Με μέλλον», τόνισε.
Ο Π.Σπηλιόπουλος |
Ο Μ.Μπεκρής |
Η Βέτα Πανουτσάκου |
Στο νήμα που συνδέει την πολιτική της απαξίωσης των υπηρεσιών, της υποστελέχωσης, των πενιχρών μισθών, της καταλήστευσης των φυσικών πόρων, των εργατικών εγκλημάτων, των απαρχαιωμένων υποδομών ανέδειξε η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας. «Αυτό το νήμα που είναι ματωμένο και συνδέει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων με τις πολιτικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων που τα στηρίζουν, δεν ήθελαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να γίνει ορατό σε περισσότερους εργαζόμενους και γι' αυτό λύσσαξαν για να μη ληφθεί η απόφαση για απεργία στην ΑΔΕΔΥ και την καταψήφισαν», επισήμανε. «ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ νομίζουν πως ξεχνάμε τους ισχυρισμούς τους ότι δεν μπορεί να ζητάμε να τιμηθεί η μνήμη των νεκρών με τον αγώνα για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, για να μην επαναληφθεί», σχολίασε.
Στην ομιλία κατήγγειλε τη διάλυση των τεχνικών υπηρεσιών, σε όφελος των κερδών των μεγάλων εργολαβικών εταιρειών, την τραγική υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και τη λειτουργία τους με τα κριτήρια της αγοράς, με στόχο την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, τη λειτουργία των δομών πολιτικής προστασίας ως γραφειοκρατικού μηχανισμού διοχέτευσης εκατομμυρίων σε επιχειρηματικούς ομίλους. Η ίδια πολιτική που απαξιώνει κάθε μέτρο προστασίας της ανθρώπινης ζωής, έσυρε στα δικαστήρια τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για να βγάλει παράνομη τη συμμετοχή τους στην απεργία προσπαθώντας «να τους επιβάλει σιωπητήριο για τις συνθήκες που επικρατούν στην ΥΠΑ».
«Δώσαμε λόγο πριν από έναν χρόνο ότι αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί», υπενθύμισε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, ο οποίος αναφέρθηκε στους ενόχους για την απώλεια 57 ανθρώπινων ζωών στις ράγες των Τεμπών:
«Τους σκότωσαν αυτοί που κοστολογούν τις ανθρώπινες ζωές με μερικά εκατομμύρια ευρώ. Τους σκότωσαν αυτοί που βγαίνουν και κλαίνε στις κάμερες για τα θύματα αλλά δεν έκαναν τίποτα για να ικανοποιήσουν τα αυτονόητα αιτήματα των εργαζομένων και των σωματείων τους», κατήγγειλε. Στην κατεύθυνση αυτή, στηλίτευσε την προσπάθεια να πέσουν άρον άρον «τίτλοι τέλους» στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι δεν λειτουργούσε κανένα σύστημα ασφάλειας όταν έγινε το δυστύχημα, ενώ επιβεβαιώθηκε η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, σχεδόν στο 1/3 του οργανογράμματος, με αναπόφευκτα επακόλουθα την ελλιπή εκπαίδευση, τη λειψή εμπειρία, την εντατικοποίηση της δουλειάς. «Τους σκότωσαν αυτοί που μας καίνε τα καλοκαίρια και που μας πνίγουν τον χειμώνα, αυτοί που ποινικοποιούν τους αγώνες μας και μας ζητάνε να βάλουμε πλάτη σε φάση ανάπτυξης και φάση κρίσης για να κονομάνε πάνω στον δικό μας ιδρώτα», τόνισε.
Ο Δ. Κουτσάφτης |
Ο Π. Αποστόλου |
ΒΟΛΟΣ |
Τραντάχτηκε ο Βόλος από την ογκώδη συγκέντρωση και την πορεία χιλιάδων εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών, αγροτών. Από πολύ νωρίς η πλατεία Ελευθερίας πλημμύρισε από απεργούς, φοιτητές, μαθητές, αγρότες, που έδωσαν συνέχεια στους αγώνες και βροντοφώναξαν τα δίκαια αιτήματά τους για αυξήσεις στους μισθούς, κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, κατά της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Παιδείας, για την προστασία της ζωής και την επιβίωσή τους.
Ακολούθησε πορεία, με «επικεφαλής» νέους ανθρώπους που με τύμπανα έδιναν τον ρυθμό των συνθημάτων, δονώντας το κέντρο της πόλης. Η πορεία από την πλατεία Ελευθερίας κατέβηκε την Ιωλκού, διέσχισε την Ιάσονος και βγήκε στη λεωφόρο Δημητριάδος, με τους χιλιάδες συμμετέχοντες να καταλήγουν στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ.
Μεγαλειώδης ήταν η συγκέντρωση στα Τρίκαλα, με δεκάδες σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να συμμετέχουν. Το «παρών» έδωσαν πολλοί φορείς του λαϊκού κινήματος, όπως φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία αυτοαπασχολούμενων, αγροτικοί σύλλογοι, επιτροπές πλημμυροπαθών.
ΚΑΡΔΙΤΣΑ |
«Απεργούμε για τις ζωές μας!», «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Αυτά ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη μαζική απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.
Στο διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης μεταξύ των άλλων αναφερόταν: «Ενας χρόνος μετά και τίποτα δεν έχει αλλάξει, αφού η πολιτική που τα πάντα τα μετράει σε κέρδη και ζημιές είναι εδώ. Γι' αυτόν τον λόγο τον Σεπτέμβρη πνίγηκε και βούλιαξε ο νομός της Καρδίτσας για μια ακόμη φορά, όπως και πολλές περιοχές της Θεσσαλίας. Κι αυτό γιατί οτιδήποτε έχει να κάνει με την προστασία της ζωής μας και των οικογενειών μας δεν αποτελεί προτεραιότητα για όλα τα κόμματα που υπηρετούν διαχρονικά την ίδια πολιτική, αφού δεν αποφέρει κέρδος σε αυτούς που υπηρετούν, δηλαδή στα μονοπώλια, στους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές, στη μεγαλοεργοδοσία».
Εγινε πολύ μεγάλη πορεία στους δρόμους της πόλης που κατέληξε στον σιδηροδρομικό σταθμό, όπου οι συγκεντρωμένοι και κύρια μαθητές άφησαν λουλούδια στις γραμμές και φώναξαν συνθήματα ενώ τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τραγωδίας.
ΤΡΙΚΑΛΑ |
Ο λαός δεν ξέχασε και δεν θα ξεχάσει! Πορεία χιλιομέτρων από την πλατεία μέχρι τον σταθμό των τρένων
Από τη μαζική συγκέντρωση στη Λάρισα |
Η Λάρισα παρέλυσε! Η πόλη που πέρυσι έγινε το επίκεντρο της ανείπωτης τραγωδίας, εκεί που ακολούθησαν πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις λαού και νεολαίας, χτες βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο. Με μια τεράστια συγκέντρωση, με μια πορεία χιλιομέτρων από την κεντρική πλατεία έως τον σταθμό των τρένων φώναξε: «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή!».
Εναν χρόνο μετά τον άδικο χαμό 57 ανθρώπων, ο κόσμος της Λάρισας έδειξε ότι «διψούσε» για αυτήν τη μέρα, για αυτήν την απεργία, για να κάνει και πάλι την θλίψη του οργή και την οργή του αγώνα!
Χιλιάδες ήταν οι απεργοί που νέκρωσαν μεγάλους χώρους δουλειάς, αφού στο απεργιακό μέτωπο συντονίστηκαν 5 Εργατικά Κέντρα από όλη τη Θεσσαλία και δεκάδες σωματεία.
Τα καταστήματα στην πόλη έκλεισαν, τα ταξί κόρναραν με αυτοκινητοπορεία που πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους.
Η συγκίνηση για τους 57 νεκρούς, η οργή για την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη και η διεκδίκηση για να μην είναι η ζωή του λαού έρμαιο του κέρδους, έγιναν παλμός και σύνθημα στα χείλη των χιλιάδων που συγκρότησαν την τεράστια απεργιακή συγκέντρωση, θυμίζοντας την αντίστοιχη που έγινε στις 8 Μάρτη του 2023, λίγες μέρες μετά το έγκλημα.
Χιλιάδες διαδηλώνουν μέχρι τον σταθμό των τρένων |
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που νωρίτερα κατέθεσε 57 τριαντάφυλλα στον τόπο του πολύνεκρου εγκλήματος στα Τέμπη, ενώ στην απεργιακή συγκέντρωση είχε ολιγόλεπτη συζήτηση με τους μαθητές.
Δακρυσμένα έφτασαν αρκετά νέα παιδιά στη συγκέντρωση! «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ», «είμαστε εδώ για να αποδοθεί δικαιοσύνη», «δεν θα αφήσουμε να κουκουλωθεί το έγκλημα, ήταν έγκλημα», «θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τους νεκρούς και τις μάνες τους», μας είπαν μαθητές και μαθήτριες, που με τα πρόχειρα πλακάτ και τα πανό τους ξεκίνησαν πορεία από τα σχολεία τους για να φτάσουν στη συγκέντρωση και να γίνουν μια φωνή και μια γροθιά.
«Παρών» έδωσαν και τα τρακτέρ των αγροτών που βγαίνουν από τον περήφανο αγώνα τους στα μπλόκα, ενώνοντας ξανά τη φωνή τους με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες για τις ανάγκες του λαού και όχι για τα κέρδη των ομίλων.
Οι συγκεντρωμένοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή και αμέσως μετά φώναξαν «Αθάνατοι» και «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή», σκορπώντας ρίγη συγκίνησης, αλλά και στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, για να μην περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρούν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο ΟΣΕ, η ίδια η ΕΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ώρα, οι αγρότες με τα τρακτέρ τους είχαν αποκλείσει συμβολικά τη σιδηροδρομική γραμμή.
«Ενας χρόνος μετά και ακόμα αντηχούν στα αυτιά και στο μυαλό όλων μας τα συνθήματα εκείνων των ημερών: "`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας"», τόνισε στην κεντρική ομιλία ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, προσθέτοντας: «Δεν ξεχνάμε την υπόσχεσή μας απέναντι στους 57 αδικοχαμένους, δολοφονημένους συνανθρώπους μας. Κλιμακώνουμε την πάλη μας με νέα απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Απρίλη απαιτώντας να προστατευτεί το εισόδημά μας, να προστατευτεί πλήρως η ζωή μας με κάθε τρόπο, χωρίς εκπτώσεις σε όλα τα επίπεδα. Η ζωή μας δεν είναι κόστος!».
Η πορεία φτάνει στον σιδηροδρομικό σταθμό |
«Η νέα γενιά και ο λαός ξέρουμε περήφανα να θρηνούμε τους νεκρούς μας, όπως περήφανα ξέρουμε να στεκόμαστε στα πόδια μας για να τα βγάλουμε πέρα, να ζήσουμε, να μορφωθούμε», τόνισε η εκπρόσωπος των φοιτητικών συλλόγων.
Λέμε «όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια» σημείωσε η εκπαιδευτικός που χαιρέτισε, «είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι στον δρόμο και διεκδικούμε το δίκιο μας...», ανέφερε ο αγρότης, εκπρόσωπος του μπλόκου Πλατύκαμπου. «Δεν είμαστε αναλώσιμοι, θέλουμε την ευημερία και την ασφάλεια του λαού», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος των επαγγελματιών. «Μέσα στο τρένο ήμασταν όλοι, θα συνεχίσουμε τον αγώνα», τόνισε εκπρόσωπος των επαγγελματιών στην εστίαση, ενώ από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο σημειώθηκε πως «θρηνούμε αλλά σηκώνουμε το κεφάλι και διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο με ασφάλεια». «Το έγκλημα στα Τέμπη και το έγκλημα στον κάμπο της Θεσσαλίας με τις πλημμύρες προκλήθηκαν από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική», τόνισε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Φαλάνης.
Eurokinissi |
Ο Δ. Κουτσούμπας με μαθητές που διαδήλωσαν στη Λάρισα |
«Σήμερα αγωνιζόμαστε, παλεύουμε, διεκδικούμε για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών, για να αποδοθούν όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες που οδήγησαν στη σύγκρουση, στην έκρηξη και στον αθώο "χαμό" 57 ανθρώπινων ψυχών, τα περισσότερα παιδιά μας.
Αγωνιζόμαστε για αυξήσεις σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για εργασιακά δικαιώματα, πλήρη δικαιώματα, εργασία πλήρη και σταθερή, αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
Αγωνιζόμαστε για να μειωθεί το κόστος παραγωγής για τους Ελληνες αγρότες, για εγγυημένες κατώτερες τιμές, για ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ που τους ξεκληρίζει απ' τα χωράφια τους.
Παλεύουμε για να καταργηθεί ο φοροληστρικός νόμος της ΝΔ, που ψηφίστηκε με την ανοχή των άλλων κομμάτων, που γονατίζει τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, εμπόρους, επιστήμονες στις πόλεις και στα χωριά και κλείνει τα μαγαζιά. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αλλά και επαγγελματικής στέγης.
Παλεύουμε για δημόσια δωρεάν Υγεία, για κάλυψη όλων των αναγκών των νοσοκομείων με μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, άλλου βοηθητικού προσωπικού. Αγωνιζόμαστε για να αποσυρθεί το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που επιβάλλει ουσιαστικά να χώνει όλο και βαθύτερα το χέρι στην τσέπη η εργατική - λαϊκή οικογένεια για να σπουδάσει τα παιδιά της.
Αγωνιζόμαστε ενάντια σε όλες τις πολεμικές δαπάνες που γίνονται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και εμπλέκουν τη χώρα μας στέλνοντας φρεγάτες - με επιτελείο εδώ, από τη Λάρισα, της ΕΕ. Στέλνουν φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα, σε άλλες θάλασσες εκτός συνόρων. Στέλνουν μακριά τις Ενοπλες Δυνάμεις μας για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Είμαστε όλοι ενωμένοι, εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές σ' αυτόν τον αγώνα. Συνεχίζουμε με πανελλαδικό μέτωπο αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, για ριζοσπαστικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία, για ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των εργαζομένων, για να ανοίξει ο δρόμος για μια πραγματική πρόοδο και ελευθερία για τους εργαζόμενους και τον λαό μας».
RIZOSPASTIS |
Οι εκπρόσωποι των μηλοπαραγωγών ενημέρωσαν τον Δ. Κουτσούμπα για τα οξυμένα προβλήματά τους, που έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής και τα οποία επιδεινώθηκαν μετά την τεράστια καταστροφή που υπέστησαν από την πλημμύρα. Επίσης κατήγγειλαν τον άδικο αποκλεισμό τους από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, παρότι αντιμετώπισαν ακριβώς τις ίδιες ζημιές από τις καταστροφές του «Ντάνιελ» με το Πήλιο και άλλες κοντινές περιοχές. Αναφέρθηκαν δε συνολικότερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι αγρότες και τα οποία τους οδηγούν στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους.
Ο Δ. Κουτσούμπας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των αγροτών πως το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και, όσον αφορά το ιδιαίτερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν, πως θα το προωθήσει και στη Βουλή.
Στις 10 Μάρτη τιμούν αγωνιστικά την επέτειο του Κιλελέρ
Με τα τρακτέρ στη συγκέντρωση στη Λάρισα |
Σε πολλές πόλεις πήραν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις, σε ορισμένες πόλεις μάλιστα και με τρακτέρ. Συναντήθηκαν ξανά αγωνιστικά με τους εργάτες και τους επαγγελματίες που στήριξαν και στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης των αγροτών, καθώς η υλοποίησή τους σημαίνει οφέλη και γι' αυτούς, ιδίως ενάντια στην ακρίβεια, για φτηνά και ποιοτικά προϊόντα από το χωράφι στο ράφι.
«Συνεχίζουμε τον αγώνα με διάφορες μορφές», τόνιζε στην πρόσφατη ανακοίνωση η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που είχε «σημαδέψει» τη μέρα της πανελλαδικής απεργίας ως βασικό αγωνιστικό σταθμό στην ανάδειξη της ανάγκης για μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα με 7 λεπτά την κιλοβατώρα και για να μην εφαρμοστεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που χρόνο με τον χρόνο αφανίζει τον αγροτόκοσμο.
Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των αγροτών είναι την Κυριακή 10 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στο Κιλελέρ, για να τιμήσουν την 114η επέτειο της θυσίας των κολίγων. Επίσης, οι Θεσσαλοί αγρότες είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα ενόψει και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλία, κατά πάσα πιθανότητα στις 11 Μάρτη, για τα προβλήματα από τις καταστροφικές πλημμύρες, με σκοπό να διαμηνύσουν και πάλι στην κυβέρνηση ότι «Συνεχίζουμε - θα νικήσουμε!».
Σε μια συγκέντρωση που το «παρών» έδωσε σύσσωμη η δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, χιλιάδες διαδηλωτές διεμήνυσαν ότι δεν κάνουν «ούτε βήμα πίσω» από την πάλη για τη ζωή του λαού, κόντρα στα κέρδη των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων.
Ακολούθησε η μεγάλη πορεία σε κεντρικούς δρόμους, με την ατμόσφαιρα να δονείται από τα συνθήματα που βροντοφώναξε ο λαός και η νεολαία: «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία», «στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ».
Στην κεφαλή βρέθηκαν μάλιστα τρακτέρ και ένα όχημα καθαριότητας του δήμου, ενώ ακολουθούσαν συγκροτημένα τα μπλοκ των απεργών. Οι διαδηλωτές θύμιζαν ξανά πως «το πάμε και όπου βγει δεν βγάζει πουθενά», ενώ απαιτούσαν να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς, όχι λεφτά για την εργοδοσία.
Στα Δικαστήρια η μεγάλη πορεία ενώθηκε με τη συγκέντρωση των δικηγόρων, που ζητούν προσλήψεις και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
Με την ολοκλήρωση της πορείας, ακολούθησε μεγάλο μηχανοκίνητο συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων, που με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έφτασαν έως το κέντρο της Πάτρας, ενώθηκαν με τους απεργούς έξω από το Εργατικό Κέντρο, σπάζοντας και τις απαγορεύσεις της Αστυνομίας. «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, όλοι μια γροθιά θα βγούμε νικητές», ακούστηκε δυνατά, μέσα σε συνθήματα, χειροκροτήματα και κόρνες των τρακτέρ και των συγκεντρωμένων, που ανανέωσαν το αγωνιστικό τους «ραντεβού» και για το επόμενο διάστημα.
Eurokinissi |
«Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος, δεν ξεχνάς τα Τέμπη», σημείωσε χαρακτηριστικά η Λυδία Καστανά, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πάτρας, λέγοντας ότι το έγκλημα δεν θα αφήσουν η νεολαία και οι εργαζόμενοι να ξεχαστεί, ενώ από την πλευρά του ο Γρηγόρης Συμεωνίδης, πρόεδρος της Ενωσης Αποστράτων Δυτικής Ελλάδας, δήλωσε πως η ίδια εγκληματική πολιτική που «γεννά» τέτοια εγκλήματα, φτάνει στο σημείο να θέτει σε κίνδυνο συνολικά τον λαό, όπως με την αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η Ερμιόνη Διονυσάτου, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, ο Χρήστος Δάβουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, και η Βανέσα Αλίχου, από το Σωματείο των Μαγείρων.
Στην κεντρική ομιλία του, ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Δημήτρης Μαρμούτας, χαιρέτισε τη μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων διάφορων κλάδων, λαού και νεολαίας στην απεργία, αναδεικνύοντας ότι αυτή η επιτυχία της απεργίας έρχεται παρά την υπονόμευση από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που για λογαριασμό κυβέρνησης και εργοδοσίας επιχείρησε να επιβάλει σιωπητήριο, χωρίς όμως να τα καταφέρει για άλλη μια φορά.
Eurokinissi |
Τέλος, με αφορμή και την αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα, κάλεσε σε πάλη για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, όπως και να συνεχιστεί η έκφραση αλληλεγγύης με κάθε τρόπο στον λαό της Παλαιστίνης.
Eurokinissi |
Eurokinissi |
Σ' αυτήν την τεράστια διαδήλωση συνενώθηκαν δεκάδες εστίες αγώνα σε χώρους δουλειάς και κλάδους για αυξήσεις στους μισθούς, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, για ασφάλεια στις μεταφορές, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Και "έγραψαν" με την παρουσία τους ότι θα συνεχίσουν και θα δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει τη ζωή για τα κέρδη των λίγων. Για να κερδίσει τελικά η ζωή.
Εστειλαν παράλληλα μήνυμα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, απαιτώντας να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «Υδρα», που στέλνεται στην Ερυθρά, και να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου.
Η μεγάλη απεργιακή διαδήλωση ξεκίνησε από το Αγαλμα Βενιζέλου, κατευθύνθηκε στον ΟΣΕ, όπου περικύκλωσε τις εγκαταστάσεις του Σιδηροδρομικού Σταθμού, και κατέληξε μετά το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Eurokinissi |
Στις προσυγκεντρώσεις αντάμωσαν οι εργαζόμενοι από μια σειρά χώρους δουλειάς. Στην Τσιμισκή - Αριστοτέλους τα Σωματεία στους κλάδους του Εμπορίου, του Επισιτισμού, του Τουρισμού και των Υπηρεσιών, Σύλλογοι Αυτοαπασχολούμενων. Στη Βενιζέλου - Ερμού τα Σωματεία στους κλάδους των Κατασκευών, των Μεταφορών, των Τροφίμων, της Χημικής Βιομηχανίας, της Ενέργειας και λοιπά του ιδιωτικού τομέα. Στην Καρόλου Ντηλ και Ερμού τα Σωματεία στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών. Στην πλατεία Αγίας Σοφίας τα Σωματεία στους κλάδους της Υγείας, των Εκπαιδευτικών, του Δημοσίου, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι γονέων.
Eurokinissi |
Στη μεγάλη πλατεία και στους γύρω δρόμους απλώθηκαν τα μεγάλα μπλοκ των φοιτητών, των μαθητών, των αγροτών, των απεργών της «Μαλαματίνας» και των εργαζομένων του «Τσάνταλη», των εκπαιδευτικών Γενικής και Ειδικής Αγωγής, των διδασκόντων και των άλλων εργαζομένων στα πανεπιστήμια, των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Μαζικά ήταν επίσης τα μπλοκ της ΟΓΕ και άλλων φορέων του κινήματος. Ο χώρος πλημμύρισε και από τη νεανική ορμή φοιτητών και μαθητών, που από το πρωί προχώρησαν σε αποχές και άλλες δράσεις στα σχολεία τους.
Τα αιτήματά τους, τα οξυμένα προβλήματα, η δύναμη του οργανωμένου αγώνα αναδείχθηκαν και από τους χαιρετισμούς στη συγκέντρωση.
Ο Κοσμάς Μακρίδης, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, σημείωσε: «Είμαστε εδώ σήμερα με το δίκιο των αιτημάτων μας, με τη δύναμη των μπλόκων, με τη συμπαράσταση του λαού. Η δύναμή μας είναι ο κοινός αγώνας, γιατί απέναντί μας έχουμε κοινούς αντιπάλους. Είμαστε εδώ σήμερα γιατί μας πνίγει το δίκιο. Γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε στα χωριά μας με αυτές τις συνθήκες».
Πλημμύρισε το κέντρο της Θεσσαλονίκης |
Ο Διονύσης Τσαρούχας, πρόεδρος του ΦΣ Φαρμακευτικής ΑΠΘ, είπε ότι οι φοιτητές «τιμάμε τον όρκο που δώσαμε στους 16 νεκρούς συμφοιτητές μας, και στους δεκάδες άλλους νεκρούς συνανθρώπους μας και στις οικογένειές τους, όπως τους αρμόζει: Στον αγώνα». Και πρόσθεσε πως «αυτή η πολιτική οδηγεί σε πανεπιστήμια - σούπερ μάρκετ γνώσης, με τραγικές ελλείψεις στην κρατική χρηματοδότηση, καθηγητές και υποδομές, πανεπιστήμια με φοιτητές - πελάτες, στα οποία όλα πωλούνται και αγοράζονται, πανεπιστήμια με πτυχία και αποφοίτους φτηνούς και προσαρμοσμένους στις ανάγκες της αγοράς για τα κέρδη των λίγων».
Χαιρέτισαν επίσης εργαζόμενες από χώρους τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, όπου βρίσκονται σε κινητοποιήσεις: Η Χέμη Μποζίνη από την «Teleperformance», η Αγάπη Φασούλα, απολυμένη από την πολυεθνική «TaskUs», και η Μαρία Μαθιουδάκη, εργαζόμενη στο ΕΚΕΤΑ και μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΗΠ. Οπως είπαν, οι εργαζόμενοι δίνουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις με πρωτόγνωρη συμμετοχή. Καταδικάζουν τις πολιτικές που βάζουν τα κέρδη πάνω από τις ζωές τους, που οδηγούν σε εγκλήματα, σε εξαθλίωση, σε πολέμους, όπως στην Παλαιστίνη. Που αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους σαν νούμερα και ποτήρια μίας χρήσης. Διεκδικούν ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση της δουλειάς με το «μπλοκάκι» και της βίζας «ειδικού σκοπού» για συναδέλφους εκτός ΕΕ.
Ο Αρης Μερκενίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Πωλητών, Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών και Τροφίμων, απολυμένος εργάτης από τη «Μαλαματίνα», αναφέρθηκε στον αγώνα των απεργών της «Μαλαματίνας», που διεκδικούν την επάνοδο στις θέσεις εργασίας των παράνομα απολυμένων αλλά και όλων των εργαζομένων που αναγκάστηκαν να φύγουν. Αλλά και στον αγώνα των εργαζομένων στην «Τσάνταλη», που βρίσκονται εδώ και πέντε μήνες σε επίσχεση εργασίας, απαιτώντας άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και επαναλειτουργία του εργοστασίου.
Ο Νίκος Τσακλίδης από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων της «Hellenic Train» ανέφερε: «Εναν χρόνο μετά απ' αυτό το μεγάλο έγκλημα, σήμερα ξαναγεννιέται η ελπίδα μέσα απ' αυτήν την τεράστια απεργιακή διαδήλωση. Αυτό το έγκλημα όχι μόνο δεν ξεχάστηκε, αλλά είναι αφορμή να οργανώσουμε την πάλη μας απέναντι σε όλα τα αίτια που το γέννησαν (...) Τα συστήματα ασφαλείας, που ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί στον σιδηρόδρομο, θα τα επιβάλουμε με την πάλη μας. Θα επιβάλουμε μέτρα προστασίας σε κάθε χώρο δουλειάς, για να γνωρίζει ο κάθε εργαζόμενος που πάει στη δουλειά του ότι θα γυρίσει να αγκαλιάσει ξανά την οικογένειά του μετά».
Ο Αλέξανδρος Ιορδανίδης, γραμματέας του Σωματείου Μηχανοδηγών, είπε ότι «στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, τη δήθεν επιτροπή για δικαιοσύνη, μας κούνησαν και το χέρι και μας είπαν ότι φταίγαμε κιόλας. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, να είναι σίγουροι όλοι αυτοί οι κύριοι ότι δεν θα μείνουμε στο ανθρώπινο λάθος, αλλά θα φτάσουμε όσο ψηλά κι αν χρειαστεί. Οι μηχανοδηγοί δεν ξεχνάμε».
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Μπελόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. «Η σημερινή απεργία είναι μέρα αγώνα για τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης. Οι προσπάθειες εργοδοσίας, προϊσταμένων και διαφόρων πρόθυμων να τρομοκρατήσουν, να πείσουν ότι δεν υπάρχει απεργία, έπεσε στο κενό. Γιατί σήμερα απεργούν χιλιάδες εργαζόμενοι, κόντρα στην τρομοκρατία. Ενάντια σε αυτούς που για τα κέρδη τους δεν υπολογίζουν ούτε δικαιώματα, ούτε ζωές. Αυτός είναι ο μεγάλος εχθρός, η δίψα των λίγων για όλο και μεγαλύτερα κέρδη, που βγαίνουν με τη δουλειά μας και το αίμα μας», είπε. Και κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα με απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες μορφές πάλης στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς, με επόμενους μεγάλους σταθμούς τις πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες στις 17 Απρίλη και την Πρωτομαγιά: «Ούτε λεπτό για χάσιμο! Τώρα με ακόμα μεγαλύτερη ορμή μπαίνουμε μπροστά. Πολλά περνάνε από τη δική μας δράση. Θα νικήσουμε!».
Η απεργιακή συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους 57 νεκρούς, με το σύνθημα, αμέσως μετά, να ακούγεται μυριόστομα και να δηλώνει αποφασιστικά: «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί - χρέος ο αγώνας για την ανατροπή».
Αμέσως μετά ένα πολύβουο, πολύχρωμο ποτάμι ξεχύθηκε στον δρόμο. Στην κεφαλή το πανό των εργατικών σωματείων, να βάζει το πραγματικό δίλημμα, «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», και να προβάλλει τις βασικές διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς και ΣΣΕ.
Ακολουθούσαν τα μεγάλα μπλοκ με τα πανό και τα πλακάτ, τις πικέτες. Η νεανική ορμή των φοιτητών και των μαθητών έδινε τον παλμό. Διαδοχικά τα συνθήματα σε ασταμάτητο ρυθμό: «ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, το έγκλημα αυτό έχει Ιστορία», «Οι ράγες της ανάπτυξης βάφτηκαν με αίμα, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα», «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή - Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί».
Η πορεία κατευθύνθηκε προς τον ΟΣΕ. Η τεράστια διαδήλωση περικύκλωσε τις εγκαταστάσεις και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (ΥΜΑΘ).
Στο πέρασμα της μεγάλης διαδήλωσης μπροστά από το ΥΜΑΘ, οι φοιτητές άρχισαν να τραγουδούν το «Κάποτε θα 'ρθουν» του Π. Σιδηρόπουλου, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και σε όλους τους περίοικους, που άρχισαν να χειροκροτούν παρατεταμένα. Και το σύνθημα «Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ - Εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ» αντήχησε πολύ μακριά.
Μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα |
Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε και στον Πολύγυρο με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων Χαλκιδικής.
Πολύ μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση εργατικών σωματείων και φορέων πραγματοποιήθηκε έξω από την Αντιπεριφέρεια Σερρών και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.
Δυναμικά διαδήλωσε και ο λαός της Πέλλας, στις δύο συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Εδεσσα και Γιαννιτσά, με ιδιαίτερα μαζική τη συμμετοχή των εργαζομένων στα νοσοκομεία, αλλά και των αγροτών. Ακολούθησε μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης, η οποία κατέληξε στον σιδηροδρομικό σταθμό, όπου και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 57 νεκρών.
Μεγάλες και μαχητικές απεργιακές διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε Νάουσα, Βέροια και Κιλκίς, με μαζική παρουσία και των αγροτών, που επί μέρες τώρα βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα παλεύοντας για την επιβίωσή τους.
Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις σε Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη και Καβάλα, με τους μαθητές και τους φοιτητές να δίνουν με τα πλακάτ και τα συνθήματά τους τον τόνο. Αντίστοιχα μεγάλες και μαχητικές ήταν οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Μακεδονία, σε Κοζάνη, Καστοριά και Πτολεμαΐδα, ενώ για άλλη μια φορά τα τρακτέρ των βιοπαλαιστών αγροτών συναντήθηκαν με τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς του κινήματος και τους φοιτητικούς συλλόγους σε Φλώρινα και Γρεβενά.
ΚΟΖΑΝΗ |
ΑΡΤΑ |
Λαοθάλασσα ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στα Γιάννενα, με μια πορεία χιλιομέτρων, που αγκάλιασε όλο το κέντρο της πόλης. Στην κεφαλή της πορείας μπήκαν τα τρακτέρ της αγροτιάς, που δίνει μάχη επιβίωσης και διεκδικεί το δίκιο της εδώ και πάνω από έναν μήνα. Ακολούθησαν τα εργατικά μπλοκ, με πρώτο αυτό των εργατών στη βιομηχανία εμφιάλωσης «Ζαγόρι». Με σύνθημα «Ο μισθός δεν φτάνει ούτε με το ζόρι, αυξήσεις στους μισθούς τώρα στο "Ζαγόρι"» πορεύτηκαν υπερήφανα, με τη σιγουριά της δύναμής τους. Μαζική ήταν η παρουσία και από άλλους μεγάλους χώρους. Εργάτες από την «ΤΕΡΝΑ» και την «Ανακύκλωση» ύψωσαν τη φωνή τους με το σύνθημα «Δουλειά μες στα σκουπίδια, μέτρα πουθενά - Θέλουμε Βαρέα και Ανθυγιεινά». Μαχητική ήταν επίσης η παρουσία δεκάδων εργαζομένων από τα σούπερ μάρκετ, ενώ δικό τους μπλόκο συγκρότησαν οι εργαζόμενες από το «ΜΕΤΡΟ». Εκπροσώπηση είχαν όλοι οι κλάδοι εργαζομένων τις περιοχής.
Συγκλονιστική ήταν η παρουσία χιλιάδων φοιτητών που βροντοφώναξαν «Το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί», ενώ ύψωσαν στον γιαννιώτικο ουρανό 57 φαναράκια, όσα και τα θύματα του εγκλήματος στα Τέμπη.
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ |
Μήνυμα ξεσηκωμού έστειλε και η απεργιακή συγκέντρωση στην Αρτα, όπου από νωρίς οι αγρότες προχώρησαν σε κατάληψη στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου. Εκεί πραγματοποιήθηκε και η απεργιακή συγκέντρωση, με κεντρικό ομιλητή τον Γιάννη Γάλλιο, πρόεδρο του ΕΚ Αρτας. Μαζικό «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν εργάτες από πολλούς χώρους, ενώ ξεχώρισε η συμμετοχή των εργαζομένων του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας. Με παλμό και με έντονη την παρουσία μαθητών και φοιτητών, τα συνθήματα για το έγκλημα των Τεμπών αντηχούσαν σε όλη την πόλη, ενώ τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πρωτότυπο καλλιτεχνικό έργο, με τραγούδια και ποίηση από μαθητές της Αρτας.
Ογκώδης διαδήλωση στα Γιάννενα |
Στην Πρέβεζα, την απεργία οργάνωσαν σωματεία του ιδιωτικού τομέα και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στα παλιά ΚΤΕΛ. Στη συνέχεια, με επικεφαλής τους αγρότες πραγματοποιήθηκε μεγάλη και μαχητική πορεία. Τέλος, οι αγρότες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου και κάλεσαν σε συμμετοχή στη συναυλία αλληλεγγύης στο μπλόκο στο Λούρο, την Κυριακή 3 Μάρτη στις 11 π.μ.
ΓΙΑΝΝΕΝΑ |
ΧΑΛΚΙΔΑ |
Εργοστάσια και άλλοι μεγάλοι χώροι δουλειάς «νέκρωσαν» και οι πλατείες πλημμύρισαν από απεργούς εργαζόμενους. Οι αγρότες των μπλόκων με τα τρακτέρ τους έδωσαν τον τόνο στις συγκεντρώσεις, ενώ φοιτητές και μαθητές βροντοφώναξαν μαζί με τους εργάτες και τους υπόλοιπους απεργούς και διαδηλωτές ότι «το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί». Δίπλα τους και οι υγειονομικοί με τα σωματεία τους που παλεύουν ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τη διάλυση της Υγείας.
Από αυτήν τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, που συνεχίζουν εδώ και 4 χρόνια τον δικό τους μεγαλειώδη αγώνα.
Στην απεργιακή συγκέντρωση της Χαλκίδας συμμετείχε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας.
Στη Χαλκίδα, η οργή για τα πρόσφατα εργοδοτικά εγκλήματα με έναν νεκρό και 5 τραυματίες ήρθε να ανταμώσει με την οργή για τις προσπάθειες συγκάλυψης του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος των Τεμπών, σε μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις στην πόλη. Εκεί ήταν και οι εργαζόμενοι στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της περιοχής, που από κοινού τα σωματεία τους διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, εκπαιδευτικοί, εμποροϋπάλληλοι, συνταξιούχοι. Η μεγάλη συγκέντρωση της Χαλκίδας κατέληξε με πορεία στον σταθμό του ΟΣΕ, όπου μαθητές και φοιτητές άφησαν λευκά τριαντάφυλλα στις γραμμές του τρένου, στη μνήμη των 57 νεκρών του εγκλήματος στα Τέμπη, ενώ ακολούθησε συναυλία.
ΑΛΙΒΕΡΙ |
Στην πολύπαθη βόρεια Εύβοια το μπλόκο και ο αγώνας των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων ενώθηκε με την απεργία των εργατών της περιοχής στις πολύ μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις, σε Μαντούδι και Ιστιαία.
Στη Λοκρίδα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, συνάδελφοί τους από εργοστάσια της περιοχής, βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι που για πάνω από έναν μήνα βρίσκονταν στο μπλόκο, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες και μαθητές ενώθηκαν σε μία μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Αταλάντης, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα παραπέρα συντονισμού και κλιμάκωσης του κοινού αγώνα «για να μη μαραζώσει ο τόπος τους».
Εκατοντάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, φοιτητές, αγρότες, συνταξιούχοι συμμετείχαν και στην απεργιακή συγκέντρωση της Λαμίας, η οποία παράλληλα αποτελεί και το ξεκίνημα του κοινού αγώνα Σωματείων και φορέων για να μπει ένα τέλος στην κατάρρευση του νοσοκομείου. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των φοιτητών της πόλης, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως επίσης και η παρουσία εργαζομένων από χώρους δουλειάς που κάνουν μεγάλα βήματα στην οργάνωσή τους.
Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στη Θήβα, στην καρδιά μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες της χώρας, όπως και στη Λιβαδειά, στέλνοντας δυναμικό μήνυμα αντίστασης και αγώνα ενάντια στις βάρβαρες συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια και τους επιχειρηματικούς ομίλους, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, στην κατάργηση και υποβάθμιση υπηρεσιών και συνολικότερα στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική που τσακίζει τα λαϊκά νοικοκυριά.
Εκατοντάδες επίσης εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νέοι πλημμύρισαν τις πλατείες και τους δρόμους στις απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στην Αμφισσα και το Καρπενήσι, δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα σε χώρους δουλειάς, αλλά και για την ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, στις δύο ορεινές περιοχές της Φωκίδας και της Ευρυτανίας.
Εντυπωσιακή η συγκέντρωση στο Ηράκλειο |
Χαρακτηριστικό της μαζικότητας της απεργιακής συγκέντρωσης και της επιτυχίας της απεργίας ήταν ότι από το πρωί μεγάλες βιομηχανίες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία νέκρωσαν.
Ιδιαίτερα μαζικό «παρών» έδωσαν οι μαθητές και οι φοιτητικοί σύλλογοι, με τους μαθητές από δεκάδες σχολεία να έχουν πολύμορφη παρουσία, με πανό και πλακάτ για «το έγκλημα που δεν θα ξεχαστεί».
Ηχηρό «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν και οι αυτοκινητιστές ταξί, που κατέβηκαν με τα αυτοκίνητά τους, και προφανώς οι αγρότες που συνεχίζουν τον αγώνα επιβίωσης.
Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιάννης Γωνιανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, ξεκαθαρίζοντας ότι κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι δεν θα «ξεμπερδέψουν εύκολα» με τους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους, ενώ κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης «σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, μέτρα προστασίας και ανθρώπινα ωράρια. Συνεχίζουμε με επόμενο σταθμό την πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη».
ΧΑΝΙΑ |
Με ένα μεγάλο απεργιακό ποτάμι, συνέχεια των μαζικών κινητοποιήσεων για την Υγεία, διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι και στο Ρέθυμνο, μαζί με τους φοιτητές, τους επαγγελματίες και τους αγρότες.
Αντίστοιχες μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Αγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Λασίθι, με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως και των μαθητών που από το πρωί προχώρησαν σε κατάληψη πολλών σχολικών μονάδων.
ΚΕΡΚΥΡΑ |
Με μαζικότητα πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση και στη Ζάκυνθο. Ξεχώρισαν με την παρουσία τους εκατοντάδες μαθητές από διάφορα σχολεία, που έστειλαν ηχηρό μήνυμα ότι τίποτα δεν πρόκειται να ξεχαστεί από το έγκλημα στα Τέμπη, σε συνδυασμό με τον αγώνα απέναντι στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Συμμετοχή είχαν επίσης δάσκαλοι, καθηγητές και εργαζόμενοι από διάφορους άλλους κλάδους, ενώ κλειστά κράτησαν τα καταστήματά τους έμποροι και φαρμακοποιοί.
Μαζική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην Κεφαλονιά. Η κεντρική πλατεία του Αργοστολίου έγινε «σημείο αναφορές» στο νησί. Και σ' αυτήν την απεργιακή συγκέντρωση ξεχώρισε η συμμετοχή της νεολαίας, ιδιαίτερα των μαθητών, ενώ το δικό τους «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι μιας σειράς κλάδων, εκπαιδευτικοί και αγρότες.
Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Βαθύ της Ιθάκης.
Μεγάλο πλήθος διαδηλώνει στην Καλαμάτα |
Μία από τις πιο μεγάλες ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στην Καλαμάτα. Μαζική συμμετοχή με τα τρακτέρ τους είχαν οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που έφτασαν στην πόλη από το μπλόκο τους στη Μεσσήνη, πραγματοποιώντας μηχανοκίνητη πορεία μέχρι την Περιφερειακή Ενότητα. Στους δρόμους βρέθηκαν φοιτητές, μαθητές και συνταξιούχοι, ενώ και επαγγελματίες κράτησαν κλειστά τα καταστήματά τους.
Μαχητική συγκέντρωση, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων και των Συνταξιουχικών Σωματείων, πραγματοποιήθηκε και στην Κυπαρισσία.
Μέχρι και καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία εργαζομένων από διάφορους χώρους δουλειάς στην Κορινθία, ενώ ακολούθησε μαχητική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου. Τον τόνο έδωσαν εργαζόμενοι μιας σειράς κλάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ μαζί τους βρέθηκαν νεολαίοι αλλά και συνταξιούχοι, πραγματοποιώντας πορεία προς τον σταθμό του ΟΣΕ, όπου έγινε συμβολική διαμαρτυρία για τον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη.
«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» ήταν το σύνθημα που ακούστηκε δυνατά και στο Αργος, στην απεργία και στη συγκέντρωση που οργάνωσαν εργατικά συνδικάτα. Τη δική τους δυναμική παρουσία είχαν μαθητές από το Γυμνάσιο της Αγίας Τριάδας, φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου και αγρότες, σε συνέχεια και των προηγούμενων κινητοποιήσεών τους. Επίσης έδωσαν το «παρών» επαγγελματίες της πόλης.
ΣΠΑΡΤΗ |
Απεργιακή συγκέντρωση με αιτήματα άμεση ενίσχυση με προσωπικό και δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Μολάων, έξω από το ίδρυμα. Τέλος, συγκέντρωση έγινε και στην Τρίπολη.
ΑΓΡΙΝΙΟ |
Στην Αιτωλοακαρνανία, στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στο Αγρίνιο, μαζικό «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι στις κατασκευές (όπου στα έργα η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική σε όλο τον νομό), στις ιχθυοκαλλιέργειες, όπως επίσης οι σχολικές καθαρίστριες και τροχονόμοι με τα γιλέκα τους, που απαίτησαν μόνιμη, σταθερή δουλειά, αλλά και μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενη νεολαία. Τη δική τους παρουσία είχαν οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι, έχοντας στην κεφαλή της πορείας τρακτέρ, ενώ ακούστηκαν δυνατά τα αιτήματα για ΣΣΕ, για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, που ενώθηκαν με τα συνθήματα για τα Τέμπη και την απεμπλοκή της χώρας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Στον νομό, απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στο Μεσολόγγι και στη Ναύπακτο, με πρωτοβουλία συνδικάτων και τη συμμετοχή λαϊκών στρωμάτων και νεολαίας.
Δύο μαχητικές συγκεντρώσεις, σε Αμαλιάδα νωρίς το πρωί και Πύργο αργότερα, πραγματοποιήθηκαν στην Ηλεία. Στην απεργία συμμετείχαν εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων και στις δύο πόλεις, ενώ στον Πύργο έγινε και μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με τη συμμετοχή, εκτός των εργατοϋπαλλήλων, μαθητών και αγροτών, που έφτασαν ως το κτίριο του ΟΣΕ καταθέτοντας συμβολικά λουλούδια, στη μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος στα Τέμπη.
Με πλήθος εργαζομένων, νεολαίας αλλά και αγροτών ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στο Αίγιο, που οργάνωσαν εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, όπως και ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας». «Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», φώναζαν οι μαθητές, ενώ με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα, με καπνογόνα και συνθήματα, μαζική παρουσία είχαν οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που πραγματοποιώντας μηχανοκίνητη πορεία ενώθηκαν με τους απεργούς εργαζόμενους και τη μαθητική νεολαία.