Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κλειδαράδες» και... «λαχειοπώλες»

Το «κλοτσοσκούφι» της εκλογολογίας αρχίζει να γίνεται πολύ ενοχλητικό. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, από τη στιγμή που επισημοποιήθηκε η υπερψήφιση και από τη ΝΔ του Κ.Στεφανόπουλου για την προεδρία της Δημοκρατίας, επιδίδονται σε ένα παιχνίδι που δε διεκδικεί ούτε δάφνες πολιτικής υπευθυνότητας, αλλά ούτε και στοιχειώδους πολιτικής ευφυΐας. Οσον αφορά το πρώτο, όσο κι αν ο κ. Σημίτης προσπαθεί τις τελευταίες μέρες να πείσει ότι δεν είναι ο υπαίτιος που τροφοδοτεί την εκλογολογία, όλοι θυμούνται ότι εκείνος ήταν που δήλωσε πριν τα Χριστούγεννα ότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή, «από τώρα μέχρι τον Οκτώβρη», όπως είχε πει. Οσον αφορά το «ευφυές» του παιχνιδιού που παίζεται, ο κ. πρωθυπουργός μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν είναι... «κλειδαράς», αλλά σίγουρα μοιάζει όλο και περισσότερο με... «λαχειοπώλη», που κάθε μέρα τριγυρίζει διαλαλώντας για την πραμάτεια του ότι «αύριο κληρώνει».

***

Εκείνο που πρέπει να τονιστεί, όμως, με αφορμή όλη αυτή τη δήθεν πολιτική συζήτηση περί του πότε θα γίνουν εκλογές, είναι το εξής: Οι εκλογές θα γίνουν όποτε θεωρήσει ο κ.Σημίτης ότι θα τις κερδίσει. Τότε θα τις προκηρύξει. Οποτε τον συμφέρει. Πότε είναι αυτό το «πότε»; Η αλήθεια είναι πως ο κ. Σημίτης - δέσμιος κι αυτός μιας πολιτικής που επενδύει κυρίως στις τεχνητές βιτρίνες των γκαλοπολόγων και όχι φυσικά στην ουσία της που είναι αποκρουστική - ούτε αυτός το γνωρίζει. Γι' αυτό θα περιμένει μέχρι τη στιγμή που οι εκλογομάγειροι του κόμματος θα του δώσουν το σύνθημα.

***

Εκείνο όμως που γνωρίζει πολύ καλά ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί του «μονόδρομου» (και προσπαθούν να το αποκρύψουν πίσω από τα πυροτεχνήματα τούτης της καρικατούρας πολιτικής συζήτησης που θυμίζει Καζαμία) είναι το τι θα γίνει μετά τις εκλογές. Τι θα γίνει μετά τις εκλογές; Ορίστε: Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική. Η ΝΔ λέει ότι θα ακολουθήσει - εφόσον κερδίσει - την ίδια πολιτική, αλλά πιο γρήγορα από το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΝ δε χρειάζεται να πει τίποτα, αφού ήδη σειρά στελεχών του έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους στους «αποταμιευτές» του συγκυβερνητισμού με το ΠΑΣΟΚ. Οσο για το ΔΗΚΚΙ, μόλις προχτές ο πρόεδρός του μας το αποκάλυψε: Το κόμμα του είναι έτοιμο να «σώσει» την Ελλάδα συμπράττοντας σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, εφόσον αποτύχει ο δικομματισμός να εξέλθει αυτοδύναμος από τις εκλογές.

***

Εκείνο λοιπόν, που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία είναι να αναλογιστεί κανείς, όχι το πότε θα γίνουν οι εκλογές, αλλά το τι θα συμβεί μετά τις εκλογές. Και να πάρει, βεβαίως, τα μέτρα του πριν από τις εκλογές. Οι άλλοι πάντως, ήδη έχουν πάρει τα μέτρα τους. Για να αποτρέψουν κάθε συζήτηση περί του τι θα γίνει μετά τις εκλογές, επενδύουν στην ανοητολογία περί του πότε θα γίνουν οι εκλογές. Λες κι αν γίνουν ένα μήνα νωρίτερα ή ένα μήνα αργότερα θα αλλάξουν και οι απόψεις τους ή τα πολιτικά τους προγράμματα.


Ν. ΜΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ