Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
του Χρήστου Κατσούλια, μέλους του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «ΣΟΦΤΕΞ»
Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της

- Οι εργαζόμενοι της «ΣΟΦΤΕΞ» πραγματοποιούν αυτές τις μέρες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ποια είναι τα βασικά αιτήματά σας;

- Τα αιτήματα των εργαζομένων της «Σόφτεξ» είναι ουσιαστικά δύο. Το πρώτο είναι να σταματήσει η διάλυση της εταιρίας, που μεθοδευμένα προωθούν η κυβέρνηση και η αμερικάνικη πολυεθνική «Λόκριτς», στην οποία παραδόθηκε η επιχείρηση. Ζητάμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση και να δώσει προοπτική ανάπτυξης στην εταιρία. Και το δεύτερο αίτημά μας είναι να ακυρωθούν οι απολύσεις των επτά εργαζομένων που έγιναν, πριν τα Χριστούγεννα, σε μονάδες της Δράμας και της Πάτρας και που ήταν το «Δώρο» της Διοίκησης στους εργαζόμενους. Πιστεύουμε πως αυτές οι απολύσεις ήταν μόνο η αρχή. Αν γίνουν δεκτές αυτές οι εφτά απολύσεις, πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες.

- Κατά τη διάρκεια της χτεσινής σας κινητοποίησης είχατε συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα. Ποια ήταν τα αποτελέσματα της συνάντησης;

- Με τον υφυπουργό Χ. Πρωτόπαππα έχουμε κάνει μία σειρά από συναντήσεις. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε πριν την περιοδεία που έκανε στη Δράμα. Μάλιστα είχε εκδώσει και Δελτίο Τύπου, που έλεγε πως δε θα δεχτεί απολύσεις. Από ό,τι φάνηκε εκ των υστέρων, ο υπουργός απλώς μας κορόιδευε. Από το «δε θα δεχτώ απολύσεις...» ο υφυπουργός εύκολα πέρασε - στην επόμενη συνάντηση που είχαμε - στο να αποδεχτεί και να προωθεί «οικειοθελείς» απολύσεις. Επρόκειτο για μια στημένη πρόταση της εργοδοσίας, που συνοψιζόταν στο «να δώσουμε κάτι παραπάνω» ώστε να εξαγοραστούν οι εργαζόμενοι, να καμφθούν οι αντιστάσεις και εύκολα να τους πετάξουν στο δρόμο. Στη χτεσινή συνάντηση μάς παρέπεμψε ουσιαστικά στα δικαστήρια και στο υπουργείο Ανάπτυξης. Μάλιστα, μας είπε πως «εσείς του σωματείου μπορείτε να έρχεστε κάθε μέρα, αλλά όχι με τον κόσμο, γιατί έτσι φαίνεται πως το υπουργείο Εργασίας δεν κάνει καλά τη δουλιά του»!

- Ποιες θα είναι οι κινήσεις σας από δω και πέρα;

- Συνεχίζουμε τους αγώνες μας. Σήμερα έχουμε τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, αύριο Παρασκευή έχουμε πάλι τετράωρη στάση και κατάληψη των κεντρικών γραφείων της εταιρίας. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιήσουμε ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου για να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό, σε περίπτωση που δεν πάρουν πίσω τις απολύσεις. Η αλήθεια είναι ότι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση έχει και η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου που συμφώνησε στην ιδιωτικοποίηση της «ΣΟΦΤΕΞ», στους Αμερικανούς και που υπέγραψε μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με την οποία παραχωρούνται δικαιώματα που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι της «ΣΟΦΤΕΞ» εδώ και μισό αιώνα. Με τον τρόπο αυτό άνοιξε η «όρεξη» της πολυεθνικής, που εντείνει την αντεργατική της επίθεση. Ως ΕΣΑΚ - «ΣΟΦΤΕΞ» παλεύουμε και προτείνουμε να διεκδικηθεί από την κυβέρνηση να πάρει δραστικά μέτρα. Να πετάξει έξω την πολυεθνική και η επιχείρηση να περιέλθει στον έλεγχο του υπουργείου Ανάπτυξης. Επίσης, θα πρέπει το ΔΣ του Σωματείου να δει σοβαρά την καταγγελία της Συλλογικής Σύμβασης που υπέγραψε και που στην ουσία άνοιξε το δρόμο για τη σημερινή κατάσταση, η οποία έφτασε μέχρι και τις απολύσεις.


Ε.Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ