Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εγκλημα εν ψυχρώ η ιδιωτικοποίηση!

Στο λιμάνι του Πειραιά περιόδευσε χτες η Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος. Εκεί συναντήθηκε με εργαζόμενους, αλλά και τη διοίκηση του ΟΛΠ, άκουσε τα προβλήματα και ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ είναι ένα έγκλημα εν ψυχρώ, που διαπράττεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο λαός με τον αγώνα του πρέπει να το αποτρέψει. Αυτό τόνισε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας με εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στο λιμάνι του Πειραιά. Ταυτόχρονα, κάλεσε τα άλλα κόμματα που λένε ότι έχουν διαφορετική πολιτική από το ΠΑΣΟΚ, ιδίως αυτά που κάνουν αναφορά για μια προοδευτική κυβέρνηση μετά τις εκλογές, να πάρουν καθαρή θέση στο τι θα κάνουν με τις ήδη ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας.

Η Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τον γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ Σήφη Κωτσαντή, τον Β. Ξένο και την Ελπίδα Παντελάκη, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και στελέχη της ΚΟΠ, ξεκίνησε την περιοδεία της μιλώντας στους λιμενεργάτες και τους εκτελωνιστές. Μετά πραγματοποιήθηκε συνάντηση της αντιπροσωπείας του Κόμματος με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ). Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γεωργακόπουλος τόνισε ότι η ΟΜΥΛΕ διαφωνεί ριζικά με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, ο δε πρόεδρος των εκτελωνιστών υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι θα κλείσουν το λιμάνι αν προχωρήσει στα σχέδιά της η κυβέρνηση.


Ακολούθως το κλιμάκιο του Κόμματος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΟΛΠ Κ. Μανιατόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Χ. Ψαραύτη. Στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη Τύπου. Το απόγευμα η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε σε συγκέντρωση του Κόμματος στο Κερατσίνι.

Για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Μιλώντας τους λιμενεργάτες η Αλέκα Παπαρήγα ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και των άλλων λιμανιών της χώρας. Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Να πάρουν τώρα καθαρή θέση όλα τα κόμματα που υποστηρίζουν ότι έχουν διαφορετική πολιτική από το ΠΑΣΟΚ, να πουν αν έρθουν στη διακυβέρνηση του τόπου, τι θα κάνουν με τις ήδη ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας. Ιδιαίτερα να πάρουν θέση οι πολιτικές δυνάμεις που κάνουν αναφορά για προοδευτική κυβέρνηση. Θα διεκδικήσουν να τις κάνουν κοινή περιουσία του λαού και στα πλαίσια αυτά να αποτελέσουν κρατικό τομέα; Τι πρωτοβουλίες θα επιχειρήσουν να αναλάβουν, ή μήπως θα ισχυριστούν το κλασικό σοσιαλδημοκρατικό επιχείρημα ότι παρέλαβαν καμένη γη και άρα πρέπει να συμμορφωθούν; Τι θα κάνουν απέναντι στις επιλογές της ΕΕ που δεν "ανέχεται" δημόσια επιχειρηματική δραστηριότητα στους νευραλγικούς τομείς;

Το στρατηγικό σχέδιο που εξετάζει ο ΟΛΠ με απόφαση και τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης ένα στόχο έχει: Να διαμορφώσει ένα ιδανικό πλαίσιο εκμετάλλευσης των πιο σημαντικών τμημάτων του λιμανιού για το μεγάλο κεφάλαιο, ιδιαίτερα για τους εφοπλιστές. Να απαλλαγεί η κυβέρνηση από όσες υποχρεώσεις είχε ως τώρα απέναντι στο εργατικό δυναμικό, και ελεύθερο από τα εργατικά δικαιώματα να παραδώσει αυτόν τον πνεύμονα στην πλουτοκρατία. Υπόψη ότι η κυβέρνηση ήδη προχωρά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των βασικών λιμανιών της χώρας.

Πρόκειται για ένα νέο έγκλημα στη σειρά των πολιτικών και οικονομικών εγκλημάτων που εκτελεί εν ψυχρώ η κυβέρνηση, με τη βοήθεια της συναινετικής αντιπολίτευσης, που υποστηρίζει στον ένα ή τον άλλο βαθμό το ιδεολόγημα ότι φταίει ο μεγάλος κρατικός τομέας και όχι το κράτος, που υπηρετεί, ανεξάρτητα από μέγεθος, τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, τα μονοπώλια, ή το άλλο ιδεολόγημα ότι "αφού όλα άλλαξαν ας αλλάξει και ο λαός, δηλαδή ας παραιτηθεί ο λαός από τα δικαιώματα, την πείρα και τα οράματά του"».

Επιλογή χαριστική για το μεγάλο κεφάλαιο

«Ηδη ο πρωθυπουργός στην κοινή εμφάνισή του με τον άλλο φωτισμένο "αριστερό" Ντ' Αλέμα υποστήριξε την άποψη ότι δεν έχει καμία σημασία πού ανήκει ο πλούτος της χώρας, αν ανήκει δηλαδή στο κράτος, στην κοινωνία ή στους ιδιώτες. Βεβαίως στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι για την κυβέρνηση - και όχι μόνο - αυτό που έχει σημασία είναι ΜΟΝΟ ΕΝΑ: Να κερδίζουν οι καπιταλιστές.

Είναι επιλογή προκλητικά χαριστική για το μεγάλο κεφάλαιο, δεν προκύπτει από καμία αντικειμενική ανάγκη, ούτε καν υπαγορεύτηκε από ελλείμματα, αν πάρουμε υπόψη ότι είναι μια επιχείρηση που ουδέποτε χρηματοδοτήθηκε από τον κρατικό κορβανά. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ όπως και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης αποτελεί μέρος των γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων τομέων στρατηγικής σημασίας και άμυνας, της γενικευμένης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων. Θα πλήξει ευρύτερα λαϊκά συμφέροντα, πέραν των εργατών, και μικροεπιχειρηματιών που συνδέονται με τις δραστηριότητες του χώρου. Θα είναι ένα καινούριο χτύπημα για το Πέραμα, όλο τον Πειραιά, την Αττική.

Το θέμα είναι τι έκαναν εδώ και χρόνια και τι κάνουν έστω στο παραπέντε τα ηγετικά συνδικαλιστικά όργανα, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Ουσιαστικά τίποτε. Αντίθετα βοήθησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να φθάσουμε ως εδώ. Το θέμα είναι τώρα να παρέμβουμε έγκαιρα, να μη νομιμοποιείται στη συνείδηση του λαού καμία νεοφιλελεύθερη επιλογή.

Εμείς πριν χρόνια, από το 1992 ακόμα, είχαμε προτείνει τη συγκρότηση μιας πανελλαδικής συσπείρωσης συνδικάτων και των άλλων οργανώσεων των εργαζομένων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων, με στόχο την οργάνωση έγκαιρα πανελλαδικού αγώνα για να παρεμποδίσουμε την πορεία αυτή που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια.

Τότε, η πρότασή μας πετάχτηκε στις ελληνικές καλένδες, ακόμα και από κόμματα και παράγοντες που τυπικά τουλάχιστον δε συμφωνούσαν με τις γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις. Υπήρχε και χρόνος και τρόπος να παρεμποδίσουμε έστω στον τομέα αυτό τις αρνητικές εξελίξεις. Δεν έγινε προσπάθεια από όλους. ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Θα αποτελέσει και μοχλό ανάσχεσης των ακόμα χειρότερων επιλογών που θα ακολουθήσουν, αλλά θα είναι παρακαταθήκη και για το αύριο.

Κριτήριο προοδευτισμού, αριστερής ταυτότητας δεν είναι η καταγγελία μιας πολιτικής αλλά κυρίως η δράση για την ανατροπή της με μοχλό την ταξική πάλη, τους πολιτικούς αγώνες, το πνεύμα αυτοθυσίας, την απέχθεια σε κάθε μορφή συναλλαγής με τη σημερινή πολιτική και τις διάφορες παραλλαγές διαχείρισής της. Δεν πάσχει ο τόπος μόνο από τις κυβερνητικές επιλογές αλλά και από τις επιλογές του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης.

Οποιος, είτε κόμμα, είτε φορέας, είτε μεμονωμένο άτομο, θέλει να βάλει εμπόδια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, μια επιλογή έχει: Να βοηθήσει την οργάνωση των λαϊκών μαζών, να εμπνεύσει στο λαό εμπιστοσύνη στη δύναμή του. Εμείς κάναμε και κάνουμε ό,τι μπορούσαμε, δε θα σταματήσουμε, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Δεν πρόκειται να χαρίσουμε τίποτε όχι μόνο στους πρωτεργάτες της εγκληματικής πολιτικής, αλλά ούτε και σε εκείνους που κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους».

Συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΛΠ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ ανέπτυξαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τις θέσεις της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, που προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Ο Κ. Μανιατόπουλος αποκάλυψε ότι εντός των προσεχών δέκα ημερών ο Οργανισμός θα είναι σε θέση να γνωρίζει το χρόνο που θα χρειαστεί για τη δημιουργία θυγατρικής εταιρίας του ΟΛΠ, η οποία μπορεί να αναλάβει τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων, που είναι η σπουδαιότερη δραστηριότητα του Οργανισμού. Η θυγατρική αυτή εταιρία θα εισαχθεί και στο χρηματιστήριο.

«Θα ήθελα να σας ευχηθώ από καρδίας να μην είστε εσείς η διοίκηση εκείνη που επί των ημερών της θα γίνουν οι πιο αρνητικές εξελίξεις στο λιμάνι», είπε η Αλέκα Παπαρήγα στα δύο κορυφαία στελέχη του ΟΛΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ