Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδράσεις μέσω των εφημερίδων

Πώς είδε ο Τύπος την πολιτική δίωξη κατά του «Ρ» 

Τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, εξαιτίας της πολιτικής δίωξης του υπουργού Δικαιοσύνης κατά του «Ρ», καταγράφουν στα ρεπορτάζ τους αρκετές χθεσινές εφημερίδες, ενώ δε λείπουν και αυτές που αποσιωπούν το θέμα. Στη συνέχεια, παρατίθεται ένα απάνθισμα από την προβολή του θέματος στα χθεσινά φύλλα.

Τα ΝΕΑ, στο ρεπορτάζ κάτω από τον τίτλο «Αντιδράσεις για τη νέα μήνυση κατά "Ριζοσπάστη"», προβάλλουν τη δήλωση του διευθυντή του «Ρ» Δ. Κουτσούμπα για «νέα επίθεση κατά της ελευθεροτυπίας» και επισημαίνουν ότι «η ενέργεια του κ. Γιαννόπουλου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου του τόπου» και, στο πλαίσιο αυτό, παραθέτουν τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, καθώς και βουλευτών και στελεχών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Η «Ελευθεροτυπία» προβάλλει το θέμα, κάτω από τον τίτλο ...«Σκληρός ο Μητσοτάκης για την αγωγή Γιαννόπουλου κατά "Ριζοσπάστη"» και επισημαίνει: «Την αντίδραση και πολιτικών προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης προκαλεί η αγωγή του υπουργού Δικαιοσύνης Ευ. Γιαννόπουλου εναντίον του "Ριζοσπάστη", τον οποίο κατηγορεί ότι ψευδώς ανέφερε ότι δεν έχει αντιστασιακή δράση».

«Σάλος από τις μεθόδους του Ε. Γιαννόπουλου - Μείζον πολιτικό θέμα του υπουργού Δικαιοσύνης με το "Ριζοσπάστη"». Αυτός είναι ο τίτλος στο ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», στο οποίο, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται: «Σε μείζον πολιτικό θέμα με απρόβλεπτες διαστάσεις εξελίσσεται η δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου και της εφημερίδας "Ριζοσπάστης". Η κίνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να αξιώνει το ποσό των 500 εκατ. δρχ. από την εφημερίδα για συκοφαντική δυσφήμιση, με αιχμή του δόρατος την πολυσυζητημένη αντιστασιακή του δράση, έχει προκαλέσει δριμύτατες αντιδράσεις, τόσο από το χώρο των ΜΜΕ, όσο και από πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων προερχομένων από την κυβερνητική παράταξη». Η εφημερίδα παραθέτει τις δηλώσεις των Κ. Μητσοτάκη, Α. Μαγκάκη και του διευθυντή της, Γ. Κύρτσου.

Το «Βήμα», στο σχετικό ρεπορτάζ, υπό τον τίτλο «Λάβαρο για το ΚΚΕ η δίωξη στο "Ριζοσπάστη"» διακρίνει πως «σε υπ' αριθμόν ένα ζήτημα της αντιπολιτευτικής στάσης του ΚΚΕ έναντι της κυβέρνησης αναδεικνύεται το ζήτημα της δίωξης του "Ριζοσπάστη", μετά και την τυπική εξέλιξη με την κοινοποίηση στην εφημερίδα της αγωγής που κατέθεσε εναντίον της στις 23.11.1999 ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευ. Γιαννόπουλος για τη δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης Κατριβάνου». Ο Περισσός, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, κρίνει τη δίωξη ως ευθεία βολή κατά της ελευθεροτυπίας και ως προσπάθεια φίμωσης του «Ριζοσπάστη», ενώ για τις κατηγορίες του κ. Γιαννόπουλου υποστηρίζει «πως δεν έχουν κανένα απολύτως έρεισμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η «Καθημερινή» - Τίτλος: «Αγωγή Γιαννόπουλου κατά "Ριζοσπάστη" - Η εφημερίδα μιλάει για πολιτική δίωξη» - η οποία επισημαίνει ότι «στο επίκεντρο της σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΚΚΕ βρίσκεται από χθες η αγωγή, την οποία κατέθεσε εναντίον της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευ. Γιαννόπουλος». Στο ρεπορτάζ προστίθεται ότι «η εφημερίδα, επίσημο όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια του κ. Γιαννόπουλου συνιστά επί της ουσίας «πολιτική δίωξη», την πολιτική ευθύνη για την οποία φέρει η κυβέρνηση Σημίτη».

Η «Αυγή», σε σχόλιό της με τίτλο «Αγωγή που προκαλεί», μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ξεπερνάει πραγματικά όρια και κανόνες η αγωγή του υπουργού Δικαιοσύνης Ευ. Γιαννόπουλου κατά του "Ριζοσπάστη". Και γι' αυτό προκαλεί πολλές και εύλογες αντιδράσεις. Η πολιτική κριτική - και ειδικά μιας εφημερίδας - δεν μπορεί να ανάγεται στη σφαίρα του Ποινικού Δικαίου, γιατί υπονομεύονται οι αρχές του πολιτεύματος και της ελευθεροτυπίας... Δεν είναι δυνατόν και αυτή η πληροφόρηση να τίθεται υπό δικαστικό έλεγχο!». Η «Ακρόπολις», με τίτλο «Επίθεση στην ελευθεροτυπία», παραθέτει τη δήλωση του διευθυντή του «Ρ», σημειώνοντας ότι «επίθεση κατά της ελευθεροτυπίας χαρακτηρίζει η διεύθυνση του "Ριζοσπάστη" την ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης να καταθέσει αγωγή αποζημίωσης ύψους 500 εκατ. δρχ. κατά της εφημερίδας». Η «Αυριανή» κάνει λόγο για κόντρα με «Ριζοσπάστη» και επισημαίνει τις ποικίλες αντιδράσεις στον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο. Τέλος, ο «Λόγος» αναφέρει ότι «φουντώνουν οι αντιδράσεις» για την αγωγή κατά του «Ρ», ενώ δηλώσεις συμπαράστασης ήρθαν χθες και από άλλους πολιτικούς χώρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ