Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η συζήτηση μ' έναν εργάτη...

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είχε ένα «ζωντανό» διάλογο με τους λιμενεργάτες. Το πρώτο θέμα που της έθεσε λιμενεργάτης αφορούσε το όριο συνταξιοδότησης. «Θα πεθάνουμε πριν βγούμε στη σύνταξη;», ρώτησε. «Οι αρμόδιοι υπουργοί λένε ότι δε θα αυξηθεί το όριο. Το λένε, όμως, προεκλογικά», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα. «Στην ΕΟΚ φεύγουν μετά από 25 χρόνια δουλιάς», είπε ένας άλλος λιμενεργάτης. «Και εκεί τα αυξάνουν τα όρια. Θέλουν να πεθάνουν οι εργάτες δουλεύοντας. Να παίρνουν σύνταξη στα 75», ήταν η απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λιμενεργάτης: «Αυτό το ρημάδι το λιμάνι, πριν 26 χρόνια που ήμασταν εμείς εδώ, με το παραμικρό κατέβαινε σε αγώνα. Τώρα έχουμε καθίσει σαν κότες, όπως λένε στο λιμάνι. Και αυτά προέρχονται από τα σωματεία μας. Αυτοί τα έχουν κάνει αυτά».

Αλέκα Παπαρήγα: «Και τα σωματεία και εμάς τους βουλευτές εσείς μας βγάζετε, δε διοριζόμαστε».

Λιμενεργάτης: «Γιατί δε συσπειρώνεστε με τα άλλα μικρά κόμματα;».

Αλέκα Παπαρήγα: «Το 1992 προτείναμε σε κόμματα, αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές και δε μας ένοιαζε αν ανήκαν στη ΝΔ. Εμείς στους εργαζόμενους δε βάζουμε ταμπέλες. Οταν, λοιπόν, τότε προτείναμε να γίνει μια τέτοια συσπείρωση, τα άλλα κόμματα δεν το δέχτηκαν. Δεν την προχώρησαν, γιατί δεν ήθελαν. Εχουμε προκαλέσει και το ΔΗΚΚΙ και το ΣΥΝ να πάρουν θέση, τι λέτε για τις ιδιωτικοποιήσεις; Τι θα κάνατε, αν ήσασταν εσείς κυβέρνηση; Για παράδειγμα, ο κ. Κωνσταντόπουλος μας είπε να σταματήσουμε να υποβάλλουμε ερωτήσεις δίκην εισαγγελέως. Εσείς τι λέτε; Μπροστά στις εκλογές, εμείς αυτό θα κάνουμε: Θα πούμε στο λαό, είτε Απρίλη γίνουν είτε Ιούνη οι εκλογές, θα κοιτάξουν να σε κοροϊδέψουν. Εμείς λέμε ότι ο αγώνας που κάνουμε πρέπει να οδηγήσει, όχι στο να αλλάξει ο Μανωλιός, αλλά σε μια άλλη λαϊκή διακυβέρνηση, που το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι οι τομείς στρατηγικής σημασίας να ανήκουν στο λαό και να λειτουργούν για το λαό».

Λιμενεργάτης: «Με την εξέλιξη των πραγμάτων έχουμε μια σύγκρουση με τον αγώνα που προβάλλετε. Των εργαζομένων και του κεφαλαίου. Αν γίνει αυτός ο αγώνας, πού μπορεί να οδηγήσει; Αγώνας σύγκρουσης, δηλαδή, εγώ και το κεφάλαιο;».

Αλέκα Παπαρήγα: «Η σύγκρουση αυτή υπάρχει. Το κεφάλαιο σε εκμεταλλεύεται, απλώς έχει το πάνω χέρι και εσύ είσαι στο περιθώριο. Τη σύγκρουση δεν την επιλέγουμε εμείς. Αυτή αντικειμενικά υπάρχει. Οταν οι εφοπλιστές πετάνε έξω τους ναυτεργάτες, όταν βουλιάζουν τα πλοία τους και πνίγουν τους ναυτεργάτες για να πάρουν τις αποζημιώσεις και δεν τους ενδιαφέρει, αυτό δεν είναι μια σύγκρουση; Μόνο που την κηρύσσει μονίμως και μονομερώς ο εφοπλιστής. Θα κηρύξω κι εγώ αντίστοιχα τη δική μου σύγκρουση, που είναι άμυνα και επίθεση. Πού οδηγεί αυτή η σύγκρουση; Ολος ο 20ός αιώνας απέδειξε, κόντρα σε αυτά που λένε διάφοροι, ότι αυτές οι συγκρούσεις είχαν καρπούς υπέρ των λαών. Ολη η ιστορία της ανθρωπότητας είναι μια ιστορία αγώνων. Τώρα έχουν το επιχείρημα, ανατράπηκε ο σοσιαλισμός, άρα δεν έχει νόημα να αγωνιζόμαστε. Λοιπόν; Χάθηκε μια μάχη. Αυτό τι σημαίνει, ότι θα ανοίξουμε τους ασκούς του Αιόλου και θα κυριαρχήσει η βαρβαρότητα; Οταν δίνεις τη μάχη, τη δίνεις για να κερδίσεις και αν δεν κερδίσεις σήμερα, θα χάσεις λιγότερα τουλάχιστον. Εμείς υποστηρίζουμε ότι κάθε μέρα ο εργαζόμενος πρέπει να κατακτά επιμέρους νίκες και στην πορεία να επιβάλλει δραστικές αλλαγές. Να επιβάλλει λαϊκή διακυβέρνηση. Δε γίνεται διαφορετικά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενοχλήθηκαν για τις κολεγιές τους(2011-11-05 00:00:00.0)
Πανστρατιά για τα λιμάνια(2008-04-22 00:00:00.0)
«Ο μαζικός αθλητισμός απάντηση στο βούρκο του πρωταθλητισμού »(2008-04-11 00:00:00.0)
Η πάλη σας δείχνει κουράγιο και λεβεντιά(2006-01-19 00:00:00.0)
Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας(2005-01-28 00:00:00.0)
Εγκλημα εν ψυχρώ η ιδιωτικοποίηση!(2000-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ