Τρίτη 22 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
ΝΑΤΟ
«Αέναο» παζάρι

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με φόντο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για το ρόλο του ΝΑΤΟ στην επέμβαση στη Λιβύη συνεχίστηκαν και χτες, χωρίς απόφαση προς το παρόν, οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο πρεσβευτών της «Βορειοατλαντικής Συμμαχίας» στις Βρυξέλλες, με την Τουρκία να εμφανίζεται με πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Η συνεδρίαση που αναμένεται να συνεχιστεί και την Τρίτη καλείται να αποφασίσει τελικά την ενεργό ή μη ανάμειξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο σχέδιο επιβολής απαγόρευσης πώλησης όπλων, με τη συμμετοχή αεροσκαφών και πλοίων στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Το ΝΑΤΟ παρουσιάζεται διαιρεμένο, δεδομένων των αντιδράσεων Γερμανίας και Τουρκίας, με αποτέλεσμα η απόφαση να καθυστερεί, ελλείψει ομοφωνίας. Η Αγκυρα στο πλαίσιο του ρόλου που επιθυμεί να διαδραματίσει ως ισχυρή περιφερειακή δύναμη, εμφανίζεται αντίθετη στη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον της Λιβύης, έχοντας ισχυρά συμφέροντα στην περιοχή και σε μία προσπάθεια να διατηρήσει τις «ισορροπίες» με τον αραβικό κόσμο.

Σε δηλώσεις του χτες στη Μέκκα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία επιθυμεί να «ολοκληρωθεί» το συντομότερο δυνατό η επιχείρηση εναντίον των δυνάμεων του Μ. Καντάφι, «για να μπορέσουν οι Λίβυοι να αποφασίσουν για το μέλλον τους». Ο Ρ. Ερντογάν, επιχειρώντας να παρουσιάσει την Τουρκία ως τη «σύμμαχη» δύναμη του λιβυκού λαού, που διαχωρίζει τη θέση της από τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ, ισχυρίστηκε ότι αν η «Συμμαχία» αρχίσει να επιχειρεί η Αγκυρα «έχει κάποιους όρους», αναφέροντας σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας ότι το ΝΑΤΟ θα «πρέπει να επέμβει παραδεχόμενο και αναγνωρίζοντας ότι η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους όχι για να διανείμει τους πόρους και τον πλούτο του υπεδάφους της». Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμα ότι οι Λίβυοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη οικοδόμησης του μέλλοντός τους και η «επιχείρηση να μη μετατραπεί σε κατοχή».

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου εμφανίστηκε να αμφισβητεί τη διαδικασία δημιουργίας της Συμμαχίας, ενώ ο Τούρκος υπουργός Αμυνας εξέφρασε προβληματισμό, γιατί η Γαλλία βγήκε μπροστά στις επιχειρήσεις αυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία, πέρα από το ρόλο του «ρυθμιστή» που δήθεν εκπροσωπεί το μουσουλμανικό κόσμο στα ιμπεριαλιστικά κέντρα είχε υπογράψει συμφωνίες άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το καθεστώς Καντάφι, ενώ ο Ρ. Ερντογάν είχε βραβευθεί με το βραβείο Μ. Καντάφι για τα ανθρώπινα δικαιώματα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ