Τρίτη 22 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Νεολαιίστικη καταδίκη της πολιτικής των ιμπεριαλιστών

Κινητοποιήσεις χτες σε πολλές πόλεις από μαθητές και φοιτητές. Επόμενος σταθμός η 30ή του Μάρτη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τα συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στο νέο έγκλημα και υπέρ του δικαιώματος των λαών να αποφασίζουν τη μοίρα τους, αντήχησαν χτες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυναν άμεσα, με την έναρξη του βομβαρδισμού της Λιβύης, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και συμμετείχαν στη χτεσινή διαδήλωση.

Νεαρά παιδιά, που όμως ήδη έχουν μνήμες από τους άδικους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, που βρίσκονται αντιμέτωπα με τους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή μας, έστειλαν μήνυμα καταδίκης του ιμπεριαλισμού.

Με ανακοίνωσή του, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών«χαιρετίζει τους χιλιάδες φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, που έδωσαν βροντερό "παρών" στα έκτακτα αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια τη Δευτέρα 21 Μάρτη που κάλεσαν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων, σε όλη την Ελλάδα» και καλεί ξανά στους δρόμους στις 30 Μάρτη.

Οι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας γέμισαν από τα τρικ, με συνθήματα ενάντια στο μακέλεμα των λαών, που αποκάλυπταν το ρόλο του ιμπεριαλισμού και των ντόπιων στηριγμάτων του, που δήλωναν ότι η μόνη θέση που καλείται να πάρει η νεολαία είναι στο πλευρό των λαών, ούτε με τους «σωτήρες» τους, ούτε με τους δυνάστες τους.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Εκκληση σε κάθε φοιτητή και σπουδαστή να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο λαό της Λιβύης, να καταδικάσει την ιμπεριαλιστική επέμβαση και κάθε εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτή, απηύθυνε, μιλώντας εκ μέρους του ΜΑΣ, ο Δ. Βιτάλης, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του. Εκ μέρους του ΣΑΣΑ, ο Α. Ελευθερίου, καταδικάζοντας τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι ίδιοι που καταδικάζουν την τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού στη φτώχεια και την ανεργία είναι οι ίδιοι που τώρα βομβαρδίζουν τη Λιβύη. Φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές πορεύτηκαν προς το Σύνταγμα. Εκεί έκαψαν συμβολικά και τη σημαία της ΕΕ.

Σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε χτες το μεσημέρι και στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα του Βενιζέλου, με κάλεσμα του ΜΑΣ και του ΣΑΣΘ. Από εκεί με μαχητική πορεία κατευθύνθηκαν προς το Γαλλικό Προξενείο, όπου θυροκόλλησαν την κοινή ανακοίνωσή τους. Στη συνέχεια η πορεία σταμάτησε έξω από το σχολικό συγκρότημα της οδού Ικτίνου.

Οι μαθητές από την ντουντούκα κάλεσαν τους συμμαθητές τους να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, αφού «αυτοί που επιτίθενται στη Λιβύη είναι οι ίδιοι που τσακίζουν με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση εμάς και τις οικογένειές μας, καταργούν και συγχωνεύουν τη μόρφωση, φέρνουν το μνημόνιο διαρκείας, το νόμο - πλαίσιο, καταργούν δικαιώματα, μισθούς και συντάξεις».

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Με τα πανό και τις σημαίες, με τα συνθήματά τους να δημιουργούν κλίμα ξεσηκωμού στο κέντρο της πόλης, κατευθύνθηκαν προς το αμερικάνικο προξενείο. Εκεί, μπροστά στην είσοδο του κτιρίου, πυρπόλησαν τη σημαία της ΕΕ, υπό τους ήχους των συνθημάτων: «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Ο ανθρωπισμός τους είναι ένα ψέμα, οι δρόμοι πετρελαίου χαράζονται με αίμα». Η πορεία ολοκληρώθηκε μπροστά στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού.

Ανάλογες συγκεντρώσεις, πορείες και εξορμήσεις, από τους νέους που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ και τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων, έγιναν στην Πάτρα, στον Πύργο, στη Λάρισα, στο Βόλο, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα.



ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ