Τρίτη 22 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φτιάχνει κλίμα ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Προσπαθεί να καθαγιάσει τις βαθιά αντιλαϊκές αποφάσεις που αναμένεται να επικυρωθούν στις 24 και 25 του Μάρτη

Οι αποφάσεις της επικείμενης Συνόδου σηματοδοτούν ένταση του πολέμου ενάντια στους εργαζόμενους. Η ανάγκη για λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση είναι επιτακτική
Οι αποφάσεις της επικείμενης Συνόδου σηματοδοτούν ένταση του πολέμου ενάντια στους εργαζόμενους. Η ανάγκη για λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση είναι επιτακτική
Την υποταγή των εργαζομένων στα νέα βάρβαρα μέτρα που ετοιμάζει για το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση απαίτησε χτες από τη Σύρο ο Γ. Παπανδρέου, ενώ ταυτόχρονα επιτέθηκε σε όσους αντιδρούν στην εφαρμοζόμενη πολιτική, κάνοντας συκοφαντικά λόγο για «οργανωμένα συμφέροντα».

Μιλώντας στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, επιχείρησε να παρουσιάσει τις αντιδραστικές και αντεργατικές αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης σαν «σωτήριες» για τη χώρα. Η κυβέρνηση, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, όπου θα οριστικοποιηθεί το πλαίσιο του «συμφώνου για το ευρώ», επιδιώκει να εξωραΐσει τη βάρβαρη πολιτική που συνδιαμορφώνει με τους συμμάχους της. «Αυτά θέλουμε να επικυρωθούν τις επόμενες ημέρες από τη Σύνοδο Κορυφής, στις 24 και 25 Μαρτίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Η χώρα θα ωφεληθεί σημαντικά» από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο της 11ης Μαρτίου, ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και η μείωση του επιτοκίου θα «διευκολύνει τη μελλοντική μας προσπάθεια να αποπληρώσουμε το δάνειο, αλλά και να ηρεμήσουν οι αγορές σε ό,τι αφορά το χρέος μας».

Οι αποφάσεις, που ο πρωθυπουργός παρουσίασε σαν «ιστορική νίκη» της κυβέρνησης, αποτελούν την αφετηρία για το νέο γύρο των σαρωτικών μέτρων που ετοιμάζεται να φέρει τους επόμενους μήνες. «Οι αποφάσεις δεν ήταν το τέλος όμως της προσπάθειας, ήταν ένας σταθμός», είπε ο πρωθυπουργός και επιβεβαίωσε ότι οι αντιλαϊκές ανατροπές είναι στρατηγική της κυβέρνησης, λέγοντας: «Τις μεγάλες αλλαγές τις κάνουμε όχι με άνωθεν και έξωθεν εντολές, αλλά είναι αυτές οι αλλαγές θεμελιώδεις για την επιβίωσή μας». Ο Γ. Παπανδρέου ουσιαστικά κάλεσε το λαό να σκύψει το κεφάλι μπροστά στα πακέτα των μέτρων 25 δισ. που θα φορτώσει στις πλάτες του η κυβέρνηση μέχρι το 2015.

Μάλιστα, κάλεσε προκλητικά τα λαϊκά στρώματα να γίνουν συμμέτοχα στην κατακρεούργηση των δικαιωμάτων τους και να «χτυπήσουν»(!) όποιον αντιστέκεται στην προώθηση των αλλαγών. «Δεν ζητούμε την ανοχή, ζητούμε τη συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια». Ολόκληρη η κοινωνία, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, πρέπει να «συμμετέχει ενεργά, καθημερινά, απέναντι σε δυνάμεις μιζέριας, άρνησης, αδράνειας που, στο όνομα είτε μιας ιδεολογίας, είτε μιας αντιπολίτευσης, είναι διατεθειμένες να κάνουν τα πάντα για να μην αλλάξει τίποτα».

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από κουστωδία υπουργών, επισκέφτηκε και το ναυπηγείο του Νεώριου στη Σύρο, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε στο κεφάλαιο, στέλνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο, για να παρουσιάσει τα δήθεν «αναπτυξιακά σχέδια» της κυβέρνησης.

Στη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στο Εμπορικό Επιμελητήριο, σημειώθηκαν επεισόδια, όταν φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου επιχείρησαν να προσεγγίσουν το κτίριο, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν δυο διαδηλωτές.

Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του τάχτηκε υπέρ του προγράμματος συγχωνεύσεων των σχολείων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ενώ σχετικά με τα πανεπιστήμια ανέφερε ότι αυτά παραμένουν ακόμα «συγκεντρωτικά» και ότι «δεν είναι ουσιαστικά αυτοδιοίκητα», προαναγγέλλοντας την παραπέρα μετατροπή τους σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ