Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αλλεπάλληλα κύματα αντιλαϊκών μέτρων

Το φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς και οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά ακολουθούν τις ανατροπές των πρώτων 100 ημερών

Το σύνολο των εργατικών δικαιωμάτων βρίσκονται στο στόχαστρο, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη την ενιαία ταξική απάντηση των εργαζομένων, σε κοινό μέτωπο με τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχομεσαίους αγρότες
Το σύνολο των εργατικών δικαιωμάτων βρίσκονται στο στόχαστρο, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη την ενιαία ταξική απάντηση των εργαζομένων, σε κοινό μέτωπο με τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχομεσαίους αγρότες
Το δεύτερο κύμα της αντιλαϊκής επίθεσης, με «πυξίδα» το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» και αιχμή του δόρατος την ψήφιση των αντιδραστικών νομοσχεδίων και την εφαρμογή των διαρθρωτικών ανατροπών στο λαϊκό εισόδημα, τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, προετοιμάζει η κυβέρνηση.

Η υλοποίηση των στρατηγικών κατευθύνσεων του κυβερνητικού προγράμματος για το επόμενο διάστημα συζητήθηκε χτες κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Ευθυμίου, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Ν. Αθανασάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ρ. Βάρτζελη και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γ. Ελενόπουλος.

Στόχος της σύσκεψης ήταν να ενισχυθεί ο συντονισμός μεταξύ της κυβέρνησης, της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κομματικού μηχανισμού, προκειμένου ο καθένας από το πόστο του να φροντίσει για την απρόσκοπτη εφαρμογή των φιλομονοπωλιακών μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κυβερνητικά στελέχη αποτίμησαν τις 100 πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης και έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην επιβολή των αντιλαϊκών ανατροπών και των φοροεισπρακτικών μέτρων που συμπεριλαμβάνονται στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας», τονίζοντας την αποφασιστικότητά τους για αυστηρή εφαρμογή του.

Επέλαση νομοσχεδίων

Σήμερα και με αφορμή την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες, όπου κατέθεσε το «Πρόγραμμα Σταθερότητας», θα πραγματοποιηθεί άτυπο υπουργικό συμβούλιο.

«Η κυβέρνηση δίνει μια ακόμη μάχη στις Βρυξέλλες, για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για την αποφασιστικότητά μας να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, φανερώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης να εφαρμόσει κατά γράμμα τις αντιλαϊκές πολιτικές της, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.

«Στοίχημα της κυβέρνησης είναι να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα σταθερότητας (...) έχουμε σχέδιο και στρατηγική για την οικονομία μας», τόνισε ο Γ. Πεταλωτής. Ο ίδιος επίσης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «δεν διαθέτει δεύτερο σχέδιο με νέα μέτρα», αν και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη ενημερώσει τις Βρυξέλλες για πρόσθετα μέτρα.

Στην κυβερνητική σύσκεψη συζητήθηκε επίσης το χρονοδιάγραμμα των νομοσχεδίων που θα ψηφίσει η κυβέρνηση στο φορολογικό (και θα φέρει νέα βάρη για τα λαϊκά νοικοκυριά), στο Ασφαλιστικό (που θα σηματοδοτήσει το ξεθεμελίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης) και στη «διοικητική μεταρρύθμιση», με το σχέδιο «Καλλικράτης».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύντομο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει και το «χωροταξικό σχεδιασμό» για τον «Καλλικράτη», βάσει του οποίου θα ορίζονται τα νέα όρια των Περιφερειών και των Δήμων.

«Υπάρχει ένα τεράστιο νομοθετικό έργο που καλούμαστε να επιτελέσουμε μέσα στη Βουλή, μέσα από συγκεκριμένα νομοσχέδια, τα οποία θα έχουν να κάνουν με την οικονομία.Εχουμε φορολογικό νομοσχέδιο, έχουμε διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Τρομοκρατούν και παραπλανούν

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχειρεί να τρομοκρατήσει και να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα, με στόχο να υποτάξει τις λαϊκές συνειδήσεις και να αποτρέψει τις κινητοποιήσεις.

Σ' αυτή την κατεύθυνση χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ για την Κοινωνική Ασφάλιση, επανέφερε τις τρομοκρατικές προβλέψεις περί άδειων ταμείων.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχουν χρήματα για να δοθούν επιδόματα ανεργίας για τους όσους χάσουν τη δουλειά τους το επόμενο διάστημα». Βέβαια, την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσφέρει εκατομμύρια ευρώ στους εργοδότες, εφοδιάζοντάς τους με τζάμπα εργατική δύναμη, δήθεν για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Στο μεταξύ, επανήλθαν χτες στο προσκήνιο οι «εικονικές» διαφωνίες μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, με τους βουλευτές και τον κομματικό μηχανισμό να ασκούν δήθεν κριτική στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τις διαρροές κυβερνητικών βουλευτών, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στην υπουργό Κ. Μπατζελή και τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδη, οι οποίοι αλληλοκατηγορήθηκαν για το ποιος ευθύνεται που δεν μπόρεσαν να «ελέγξουν οι αγρότες» (!), με αποτέλεσμα αυτοί να βγουν στους δρόμους. Αυτό ωστόσο που επιβεβαίωσε η συνεδρίαση, ήταν η απόλυτη συμφωνία όλων στην αντιαγροτική πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο πάντα της ευρωενωσιακής ΚΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ