Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
«Μηδενική ανοχή» με τη σφραγίδα του ΟΗΕ

Ο ύπατος αρμοστής για τους πρόσφυγες επικρότησε την ευρωενωσιακή αντιμεταναστευτική πολιτική, κατά τις συναντήσεις που είχε χτες με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Εξειδικεύοντας την ταξική στρατηγική της ΕΕ, η κυβέρνηση σφίγγει με κάθε τρόπο τη θηλιά στο λαιμό των διωγμένων και κυνηγημένων από τις εστίες τους

Eurokinissi

Εξειδικεύοντας την ταξική στρατηγική της ΕΕ, η κυβέρνηση σφίγγει με κάθε τρόπο τη θηλιά στο λαιμό των διωγμένων και κυνηγημένων από τις εστίες τους
Αποφασισμένη να εφαρμόσει με πυγμή την πολιτική που απαγορεύει και «αποτρέπει» με οποιοδήποτε μέσο τους διωγμένους από τις εστίες τους πρόσφυγες και μετανάστες να ζητούν καταφύγιο στη χώρα μας και στα κράτη - μέλη της ΕΕ επιβεβαιώνει με κάθε αφορμή η κυβέρνηση.

«Σύμμαχος» σ' αυτή τη βαθιά ταξική πολιτική δεν είναι μόνο η ΕΕ, αλλά και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Αυτό επιβεβαίωσε ο Αντόνιο Γκουτιέρες, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και εξέφρασε την υποστήριξή του στην κυβέρνηση.

Δίνοντας επί της ουσίας το «πράσινο φως» για τη δραστηριοποίηση του στρατού στο κυνήγι των μεταναστών, σε κρατικό και διακρατικό επίπεδο, ο Α. Γκουτιέρες, στη συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπανδρέου, είπε ότι τα θέματα διαχείρισης της μετανάστευσης «αφορούν στην προστασία του εθνικού συμφέροντος και της εθνικής ασφάλειας». Βρήκε γι' αυτό πρόσφορο έδαφος, ακούγοντας τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να τον ενημερώνει ότι «το 30% της παράνομης μετανάστευσης της Ευρώπης εγκαθίσταται στην Ελλάδα».

Στη συνάντηση, που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον ύπατο αρμοστή για τις αντιμεταναστευτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως η στενή επιτήρηση των συνόρων για την είσοδο και την έξοδο μεταναστών. Με μια σειρά επιχειρησιακών μέτρων της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού, της ΕΥΠ και της Frontex, έχουν απλώσει αποτρεπτικό «συρματόπλεγμα», το οποίο θα «ναρκοθετεί» κάθε προσπάθεια όσων απελπισμένων συνωστίζονται στα σύνορα της χώρας κυνηγημένοι από την πείνα και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Ξεκάθαρο αντιμεταναστευτικό στίγμα

Το στίγμα της βάρβαρης κυβερνητικής πολιτικής έδωσε με απόλυτη ευκρίνεια ο Μ. Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ. Προαναγγέλλοντας νέες κατασταλτικές επιχειρήσεις σε βάρος των μεταναστών, είπε ότι «αποφασίσαμε ως κυβέρνηση να προστατεύσουμε τα σύνορά μας» και ότι «η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», ενώ εκτίμησε πως «ήδη, με τα μέτρα που έχουμε πάρει στα λιμάνια και στα αεροδρόμια της χώρας, έχουμε κλείσει τις εξόδους για όσους θέλουν παράνομα να πάνε προς την Ευρώπη».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «το μήνυμα είναι σαφές και πολύ καθαρό», και εξήγησε: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί τη γέφυρα για οποιονδήποτε παράνομο που θέλει να πάει στην Ευρώπη. Θέλουμε να είμαστε μία χώρα ασφαλής. Οποιος αλλοδαπός ζει στη χώρα, είτε είναι αιτών άσυλο, είτε του έχει χορηγηθεί άσυλο, είτε είναι νόμιμος μετανάστης, θα είναι γνωστός στις αρχές, έτσι ώστε σε αυτή τη χώρα να κυριαρχήσει η νομιμότητα, η ασφάλεια και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε άλλες παλιότερες, όταν στελέχη της κυβέρνησης διαβεβαίωναν ότι «νέα πολιτική είναι μηδενική ανοχή στην παράνομη είσοδο στη χώρα, που σημαίνει επιχειρησιακή αναδιάταξη όλων των δυνάμεων» και διακήρυτταν ότι «πρώτα και πάνω από όλα θέλουμε να γίνουμε ισχυρά αποτρεπτικοί στους παράνομα εισερχομένους στη χώρα». Αυτό στην πράξη σημαίνει «σιδερόφραχτη» αντιμετώπιση των μεταναστών που η ανάγκη θα τους σπρώξει στην απόπειρα να περάσουν τα σύνορα.

Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσει κανείς και τον αναβαθμισμένο ρόλο που θα έχει η ΕΛ.ΑΣ. στις νέες ρυθμίσεις για την παροχή του πολιτικού ασύλου, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που είχε συγκροτήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σημειώνεται ότι σήμερα εκκρεμούν πάνω από 50.000 αιτήσεις για άσυλο.

Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις για το θέμα, διατηρείται η διάκριση σε «κανονική» και «ταχύρρυθμη» διαδικασία, όπως παραμένουν και οι περισσότερες προβλέψεις του αντιπροσφυγικού ΠΔ 81 για τη διαχείριση των συσσωρευμένων εκκρεμών αιτημάτων ασύλου, όπως και για τη διαχείριση των αιτημάτων που θα υποβληθούν μέχρι να τεθεί σε ισχύ το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Παιχνίδι εντυπώσεων με την ιθαγένεια

Αλλη προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η «ομαλή ένταξη των νομίμων μεταναστών στις κοινωνικές μας δομές και ιδιαίτερα της δεύτερης γενιάς στην ελληνική κοινωνία, κάτι που δημιουργεί ευνομία», όπως ανέφερε στον Α. Γκουτιέρες ο πρωθυπουργός. Στην ουσία, οι κυβερνητικές ρυθμίσεις και γι' αυτό το θέμα κάθε άλλο παρά λύνουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι οικογένειές τους.

Συγκεκριμένα, τα εμπόδια για τη νομιμοποίησή τους, την άδεια παραμονής και εργασίας (χρειάζονται 150-200 ένσημα το χρόνο) παραμένουν, όπως και οι σχετικές ρυθμίσεις όπου χωρίς καν να έχει καταδικαστεί ο μετανάστης - μόνο με την άσκηση της ποινικής δίωξης για ένα μικροαδίκημα το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών - θα είναι δυνατή η απέλασή του.

Προς επίρρωση των παραπάνω, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε και χτες ότι «χρήση όλων αυτών των διατάξεων, όλων αυτών των προνομίων, όλων αυτών των δικαιωμάτων (σ.σ. που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια) μπορούν να κάνουν και σήμερα και αύριο μόνο - και αυστηρά αποκλειστικά - οι νόμιμοι μετανάστες στη χώρα μας. Κανένας δεν μπορεί που δεν είναι νόμιμος ή που δε θα έρθει νόμιμα στην Ελλάδα, να κάνει χρήση αυτών των διατάξεων».

Ο ίδιος φρόντισε να προσδιορίσει και ότι «σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία οι νόμιμοι μετανάστες αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι όσοι εισήλθαν στην Ελλάδα μέχρι το 2004 και από εκεί και μετά νόμιμοι είναι μόνο όσοι ήρθαν με βίζα, δηλαδή με άδεια του ελληνικού κράτους που πήραν από τα προξενεία της χώρας στο εξωτερικό».

Σε απλά ελληνικά, ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι η σαφής και ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης είναι, με πογκρόμ και επαναπροωθήσεις, να μην αφήσει ούτε ρουθούνι μετανάστη στην Ελλάδα, από αυτούς που εισήλθαν στη χώρα μετά το 2004 και η ταξική νομοθεσία τους χαρακτηρίζει «μη νόμιμους».

Συνεχίζεται ο «Γολγοθάς» για τις οικογένειες

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο «Γολγοθάς» της οικογενειακής επανένωσης και του εγκλωβισμού των μεταναστών στην Ελλάδα - λόγω της συμφωνίας του Δουβλίνου -, καθώς και η ανύπαρκτη μέριμνα για τους ασυνόδευτους ανήλικους, πολλοί από τους οποίους φυλακίζονται ή εγκαταλείπονται στην τύχη τους.

Αλλά και η απόκτηση της ιθαγένειας μέσω πολιτογράφησης θυμίζει πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, αφού απαιτεί από τον μετανάστη να αποδείχνει την ένταξή του στην ελληνική κοινωνία και τη δυνατότητά του να συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με τις «θεμελιώδεις αρχές οι οποίες την διέπουν».

Οπως προκύπτει από τις χτεσινές συναντήσεις, άμεσος στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η μετατροπή των κέντρων κράτησης σε κέντρα διαχείρισης (screening centers), όπου θα καταγράφονται, θα ταυτοποιούνται και θα δακτυλοσκοπούνται οι μετανάστες. Ηδη στην Ελλάδα εφαρμόστηκε πιλοτικό πρόγραμμα που στελεχώθηκε από ειδικούς σε θέματα επιχειρήσεων επαναπροώθησης και ταυτοποίησης αλλοδαπών. Αυτή είναι απαραίτητη για την προετοιμασία των «επιχειρήσεων επαναπατρισμού», δηλαδή, της βίαιης ή «ηθελημένης» δίωξης.

Στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμα το πρόγραμμα της Στοκχόλμης. Σύμφωνα με αυτό ενισχύεται ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με πρωτοφανείς μηχανισμούς καταστολής και παρακολούθησης (σύστημα Eurosur, χρησιμοποίηση δορυφόρων παρατήρησης, εισαγωγή βιομετρικών δεδομένων στα διαβατήρια) με πρώτο στόχο την καταστολή σε βάρος των μεταναστών. Παράλληλα, ενδυναμώνονται ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ των κατασταλτικών μηχανισμών και των μυστικών υπηρεσιών των κρατών - μελών της ΕΕ και μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, ενώ γιγαντώνεται το φακέλωμα με τη σύσταση «ευρωπαϊκού δικτύου πληροφοριών».

Τέλος, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του Α. Γκουτιέρες με την υφυπουργό Υγείας, Φ. Γεννηματά, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σκοπεύει να δημιουργήσει δίκτυο συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να επιτευχθεί η διάχυση πρακτικών που αφορούν τους ασυνόδευτους ανηλίκους οι οποίοι προέρχονται από χώρες όπως το Αφγανιστάν ή το Ιράκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επείγουσα ανάγκη για μέτρα ανακούφισης(2011-02-09 00:00:00.0)
Να σταματήσει η βαρβαρότητα(2009-08-12 00:00:00.0)
Βάζει στο στόχαστρο τους μετανάστες(2009-06-12 00:00:00.0)
Εφαρμογή νέων αντιμεταναστευτικών μέτρων(2008-10-23 00:00:00.0)
Ενισχύεται ο ενιαίος κατασταλτικός μηχανισμός(2008-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ