Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρέμβαση στη Βουλή για τις ΜΚΟ

Ερωτήματα για το ρόλο και τη χρηματοδότησή τους έθεσε χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη

Το θέμα της «απόρρητης» χρηματοδότησης και του συνολικά αδιαφανούς ρόλου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων έθεσε χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, με αφορμή τη συζήτηση για την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, Γεώργιου Καμίνη, ο οποίος και παραβρέθηκε στη συνεδρίαση.

Παίρνοντας το λόγο, η βουλευτής του ΚΚΕ έθεσε το ερώτημα προς το Συνήγορο του Πολίτη «πόσο συνηγορεί υπέρ του πολίτη να είναι μέλος μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, με την αίσθηση ότι δεν επιτελεί κυβερνητικό έργο, αλλά να χρηματοδοτείται από το υπουργείο. Να επιτελεί έργο πολλές φορές και σε βαθμό πρεσβευτή ή προξένου - διότι έχουμε τέτοια φαινόμενα, δηλαδή με τμήμα των κονδυλίων να υπάγονται στη διαδικασία του απόρρητου, ειδικά από το υπουργείο Εξωτερικών. Αδιαφανείς κρατικοί πόροι σε μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες παραμένουν Μη Κυβερνητικές».

Απαντώντας ο Γ. Καμίνης υποστήριξε ότι «υπάρχει κατά κάποιο τρόπο ένα contradiction termini (αντίφαση) όταν μιλάμε για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που χρηματοδοτούνται», προσθέτοντας ότι θα ήταν θετικός στη χρηματοδότηση κάποιων ΜΚΟ εφόσον ελεγχθεί το έργο που παράγουν. Ο ίδιος αποκάλυψε και τα γενικότερα σχέδια που εξυφαίνονται σε κυβερνητικό επίπεδο για το θέμα των ΜΚΟ, λέγοντας ότι δε συμφωνεί «στην οιονεί κρατικοποίησή τους, δηλαδή να περάσουν και στο Σύνταγμα οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ