Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Χάγη το θέμα της ΠΓΔΜ

Απαντητικό μνημόνιο στην προσφυγή των Σκοπίων κατέθεσε χτες η ελληνική κυβέρνηση

Στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης μεταφέρεται η διαφορά Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας. Το Δικαστήριο έχει αρχίσει να ασχολείται με την υπόθεση από τις 13 Νοέμβρη του 2008, με την κατάθεση από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μνημονίου με το οποίο κατηγορούσε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, λόγω του βέτο που άσκησε η Αθήνα στην πρόσκληση για προσχώρηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Καθώς η Ελλάδα έχει αποδεχτεί τη γενική δικαιοδοσία του ΔΔ, κατέθεσε απαντητικό μνημόνιο, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας εκδίκασης της υπόθεσης.

Στην περίπτωση που το δικαστήριο αποφανθεί ότι η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία, η οποία ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών, θα προσφέρει στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τη δυνατότητα να προχωρήσει τη διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, πριν από την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.

Ανεξάρτητα από την όποια απόφαση, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η αδιέξοδη τακτική της ονοματολογίας, που διαχρονικά υπερασπίστηκαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Παράλληλα, επαληθεύεται ότι τόσο η ΕΕ, όσο και το ΝΑΤΟ, κάθε άλλο παρά υπερασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα της οποιασδήποτε χώρας - μέλους τους, στο βαθμό που οι διαφορές μεταξύ κρατών προσεγγίζονται από τη σκοπιά των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Αλλωστε, το δικαστήριο της Χάγης είναι αυτό που αναλαμβάνει να «καθαρίσει» τους ιμπεριαλιστές από τα εγκλήματά τους ανά τη Γη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το ελληνικό μνημόνιο απορρίπτει στο σύνολό τους τα επιχειρήματα της ΠΓΔΜ και αναπτύσσει «εμπεριστατωμένα και εξαντλητικά τα νομικά, πολιτικά και ιστορικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς στην υπόθεση αυτή». Σε δεύτερη φάση, θα ακολουθήσει και προφορική ανάπτυξη των εκατέρωθεν επιχειρημάτων ενώπιον του Δικαστηρίου. Μέχρι τότε, σύμφωνα με τους Κανόνες Διαδικασίας του Δικαστηρίου, τα μνημόνια των δυο αντίδικων θα παραμείνουν εμπιστευτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ