Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανησυχία για το ενδεχόμενο εκλογής Ερογλου

Σημαντική για το περιουσιακό ζήτημα η τελεσίδικη απόφαση του βρετανικού Εφετείου υπέρ Ελληνοκύπριου

Αρνητική εξέλιξη για την πορεία του Κυπριακού εκτιμά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας, ότι θα αποτελέσει τυχόν ανάδειξη του Ντ. Ερογλου σε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, από τις επικείμενες εκλογές στα κατεχόμενα. Ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε χτες ότι ο Ντ. Ερογλου δεν είναι ο κατάλληλος πολιτικός για να προωθήσει λύση του Κυπριακού κοινά αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

«Θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, γιατί πιστεύω ειλικρινά ότι η διχοτόμηση θα είναι ένα καίριο κτύπημα και πολύ ζημιογόνο και για τους Τουρκοκύπριους» είπε ο Δ. Χριστόφιας, σχολιάζοντας την ενδεχόμενη εκλογή Ερογλου.

Στο μεταξύ, «εξαιρετικής νομικής και πολιτικής σημασίας» χαρακτήρισε ο Δ. Χριστόφιας την τελεσίδικη απόφαση βρετανικού Εφετείου να δικαιώσει τον Ελληνοκύπριο Μελέτη Αποστολίδη, ο οποίος είχε προσφύγει ενάντια σε ζεύγος Βρετανών για την «αγορά» και την ανέγερση κατοικίας στην καταπατημένη περιουσία του στην κατεχόμενη Λάπηθο. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει να εκτελεστεί η απόφαση που έχει εκδώσει η κυπριακή Δικαιοσύνη, σύμφωνα με την οποία οι Βρετανοί θα πρέπει να καταβάλουν αποζημιώσεις στον Μελέτη Αποστολίδη, να κατεδαφιστεί το παράνομο χτίσμα και να παραδοθεί η καταπατημένη έκταση στο νόμιμο ιδιοκτήτη της.

Τέλος, συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας θα έχει στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδης, αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή. Σχολιάζοντας την απόφαση για σύσταση ομάδας νομικών στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η οποία θα ενεργεί υποστηρικτικά ως προς τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς, άφησε αιχμές για τη διαπραγματευτική διαδικασία. Οπως είπε, «δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς διαπραγματευόμαστε για ενάμιση χρόνο (...) χωρίς να νιώσουμε ως πλευρά την ανάγκη επαρκούς νομικής και τεχνοκρατικής στήριξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ