Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ
Η πρόταση του ΚΚΕ για τους συνεταιρισμούς

Eurokinissi

Την τελευταία ...πράξη στο έργο της καταστροφής των συνεταιρισμών από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ βλέπουν σήμερα οι μικρομεσαίοι αγρότες, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, αφού «προωθείται, με τη σύμφωνη γνώμη της ΠΑΣΕΓΕΣ, η δημιουργία συνεταιρισμών ή η μετατροπή όσων υπάρχουν σε ενώσεις κεφαλαίων και όχι προσώπων, με μετοχική δηλαδή διάθεση». Θύμισε, μάλιστα, δήλωση της υπουργού Γεωργίας, σύμφωνα με την οποία «θα πρέπει πλέον να δούμε τη δημιουργία των ενώσεων σε βάση "Καποδίστρια 2"». Δηλαδή, με απλά λόγια, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια, έτσι πρέπει να λειτουργήσει και ο συνεταιρισμός, καθαρά με ιδιωτικοοικονομικά».

Ο Αγγελος Τζέκης παρέθεσε την πρόταση του ΚΚΕ για τους συνεταιρισμούς, τονίζοντας: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας προτείνει τον παραγωγικό συνεταιρισμό, που με όλη την υλικοτεχνική βοήθεια από κρατικές βιομηχανίες μπορεί να προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στη φτωχή και μεσαία αγροτιά. Για να γίνει, όμως, αυτό, χρειάζεται και ένα κίνημα που θα αμφισβητήσει τα σημερινά πλαίσια, θα αμφισβητήσει τη σημερινή πολιτική, θα αμφισβητήσει, δηλαδή, την εξουσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, για να μπορέσει πραγματικά, μέσα από άλλη πολιτική, μέσα σε άλλα πλαίσια οικονομικής πολιτικής, αλλά και εξουσίας, αυτός ο παραγωγικός συνεταιρισμός να δώσει πραγματικά την ενίσχυση στη φτωχομεσαία αγροτιά».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της πολιτικής του δικομματισμού για τους συνεταιρισμούς, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι «η ΚΥΔΕΠ, η Ομοσπονδία στη Θεσσαλονίκη, τα εργοστάσια της Ξάνθης, η ΑΓΝΟ, η ΟΛΥΜΠΟΣ, η ΑΣΠΡΟ, αλλά και οι κρατικές βιομηχανίες, όπως τα λιπάσματα, άλλες έκλεισαν και άλλες ιδιωτικοποιήθηκαν και, μάλιστα, η μεγάλη τους περιουσία ξεπουλήθηκε»...

Αποκαλυπτικός ήταν ο Αγγελος Τζέκης, για τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού που αφορούν την αγροτική οικονομία. Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, επισήμανε ότι ...στα λόγια είναι «στην πολιτική πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τον αγροτικό τομέα. Ομως, δεν αρκούν τα λόγια». Αναφερόμενος στα στοιχεία του προϋπολογισμού, τόνισε πως «στον κρατικό προϋπολογισμό στον πίνακα 320 το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παίρνει τα εξής κονδύλια: 1.299.000.000 το 2010, το 2009 1.346.000.000. Μείωση 3,6%! Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σημαντικό εργαλείο όπως λέει η κυβέρνηση: Το 2009 δόθηκαν στη Γεωργία 369.000.000, το 2010 δίνονται 355.000.000. Μείωση 3,8%! Για την αλιεία, με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παράκτιοι αλιείς και όχι μόνο, δίνονται το 2010 40.000.000. Το 2009 65.000.000. Μείωση 38,5%!!!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ