Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μόνιμα μέτρα» απέναντι στο λαϊκό εισόδημα

Ανατιμήσεις - φωτιά στους ειδικούς φόρους λαϊκής κατανάλωσης (βενζίνες κ.ά.). Σχεδιασμοί για τσεκούρωμα στα αφορολόγητα όρια σε μισθωτούς - συνταξιούχους, μικροεπαγγελματίες. Περικοπές και σε σειρά φοροελαφρύνσεων. Ξεκινά η εφαρμογή του 3ετούς Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (2010-2013)

Θέσεις μάχης απέναντι στους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα ξεδιπλώνει το μαύρο μέτωπο της οικονομικής ολιγαρχίας: Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση, οι διάφορες ενώσεις συμφερόντων της πλουτοκρατίας (ΣΕΒ, τραπεζίτες κ.ά.) μαζί και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα επεξεργασίας της στρατηγικής πλεύσης και των κατευθύνσεων της εφαρμοζόμενης πολιτικής έχουν ετοιμάσει νέα «πακέτα» και πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία και θα αρχίσουν να κλιμακώνουν από το αμέσως προσεχείς μέρες. Μοναδικός στόχος τους η κατά το δυνατό αναίμακτη έξοδος της πλουτοκρατίας από τη σημερινή φάση καπιταλιστικής κρίσης, η διασφάλιση των όρων και προϋποθέσεων αναπαραγωγής του εκμεταλλευτικού συστήματος και της κερδοφορίας τους. Ολα αυτά προϋποθέτουν και νέες ανθρωποθυσίες και σε αυτό ακριβώς σκοπεύουν να προχωρήσουν. Αντίπαλο δέος στέκεται αποκλειστικά και μόνο ο λαϊκός παράγοντας, ο ταξικός πόλος συσπείρωσης, δράσης, αντεπίθεσης με κατεύθυνση τη συνολική ρήξη με την εφαρμοζόμενη πολιτική.

O «συμπληρωματικός προϋπολογισμός» για τον οποίο ανοιχτά κάνει λόγο το οικονομικό επιτελείο είναι σάρκα από τη σάρκα του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) δηλαδή των σαρωτικών αναδιαρθρώσεων που προγραμματίζουν για την επόμενη τριετία (2010-2012). Στο αμέσως επόμενο διάστημα ανακοινώνουν και το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων - μετοχοποιήσεων, θα συνεχίσουν το έργο που άφησε μισοτελειωμένο η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ με τις παραπέρα συγχωνεύσεις και καταργήσεις κρατικών φορέων και υπηρεσιών, ενώ άμεσα επίσης ξεκινά και η «απελευθέρωση» στα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα προκειμένου να εκχωρηθεί νέος ζωτικός χώρος σε μερίδες της πλουτοκρατίας.

Ενα το κρατούμενο είναι παραπέρα καρατόμηση κρατικών δαπανών και μάλιστα κοινωνικού χαρακτήρα (μισθοί, δαπάνες για Υγεία - Πρόνοια, ακόμη και για τα όποια βοηθήματα κοινωνικής ελεημοσύνης). Αλλά και από την άποψη της επιβολής φόρων τα λαϊκά στρώματα θα έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα χειρότερα. Εν προκειμένω, και κατά την προσφιλή μεθοδολογία μαζί με τις δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού, στήνουν έναν ακόμη ψευτοδιάλογο γύρω από την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το σχετικό νομοθέτημα θα κατατεθεί για ψήφιση προς το Μάρτη του 2010. Ηδη όμως και στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις αξιώσεις της Κομισιόν και άλλων κέντρων της πλουτοκρατίας, θεωρείται πολύ πιθανόν να επιταχύνουν ακόμη περισσότερο αρχίζοντας την κλιμάκωση αρκετά νωρίτερα.

Με πρόσχημα τα ελλείμματα

Η ραγδαία αύξηση στα εμφανιζόμενα ελλείμματα των κρατικών προϋπολογισμών είναι αποτέλεσμα των απλόχερων ενισχύσεων που έδωσαν στις μερίδες της πλουτοκρατίας. Αυτά τα «ανοίγματα» επιχειρούν τώρα να τα φορτώσουν στο λαό και μέσω της καρατόμησης δαπανών και μέσω των πρόσθετων φορολογικών βαρών.

Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζουν και τα παρακάτω:

Φόροι κατανάλωσης: Νέες τρανταχτές ανατιμήσεις σε μια σειρά από ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Το χοντρό πακέτο θα το βγάλουν από τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα (βενζίνη και πετρέλαιο). θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν να ντύσουν τη φοροαφαίμαξη με την προβιά της οικολογίας, της «πράσινης ανάπτυξης» προβάλλοντας και άλλα πασοκικής - και όχι μόνον - έμπνευσης όπως ότι οι ειδικοί φόροι είναι χαμηλότεροι σε σχέση με την ευρωζώνη. Οι νέες ανατιμήσεις θα κυμαίνονται από 10% μέχρι και 20% εκτοξεύοντας σε νέα ύψη τις λιανικές τιμές. Με βάση τους υπολογισμούς τους, η λιανική τιμή της αμόλυβδης στα πρατήρια - εξαιτίας της αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης - θα πάρει πάνω από 5 μέχρι και 10 λεπτά στο λίτρο! Περίπου στα ίδια επίπεδα θα κυμανθούν και οι ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης. Να σημειωθεί πως και το συγκεκριμένο μέτρο εντάσσεται στη ρότα που αξιώνει η Κομισιόν και άλλα κέντρα της πλουτοκρατίας, δηλαδή στη δέσμη των μέτρων μόνιμου - σταθερού χαρακτήρα και απόδοσης. Ταυτόχρονα, είναι και άμεσης αποτελεσματικότητας. Στα κρατικά ταμεία θα αρχίσει να εισρέει μεγαλύτερο κομμάτι από το λαϊκό εισόδημα από την επόμενη μέρα που θα ανακοινωθεί το μέτρο.

Φόροι στο εισόδημα: Επιχειρούν γερό ανακάτεμα της τράπουλας μηχανεύοντας ακόμη και τρόπους για το πώς θα πλασάρουν τη συρρίκνωση ή ακόμη και την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου (σήμερα από 12.000 για μισθωτούς-συνταξιούχους και από 10.500 για επαγγελματίες). Γι' αυτό ακριβώς το λόγο και με πρόσχημα τον περιορισμό της φοροδιαφυγής έχουν αρχίσει να διοχετεύουν διάφορα σενάρια - με τη μορφή προτάσεων, απόψεων από ειδικούς κ.ο.κ. - τα οποία συνδέουν το ύψος του αφορολόγητου με τις αποδείξεις που τα φορολογούμενα νοικοκυριά θα έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν στη διάρκεια του έτους! Για μισθωτούς - συνταξιούχους επικρατέστερη θεωρείται η καρατόμηση του αφορολόγητου στο μισό (δηλαδή στα 6.000 αντί για 12.000 ευρώ)! Το υπόλοιπο θα συνδέεται με τη δυνατότητα του κάθε νοικοκυριού να καταναλώνει και προσκομίζει αποδείξεις λιανικής! Για τους μικροεπαγγελματίες προκρίνουν τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, όπως επιχείρησε να εφαρμόσει και η κυβέρνηση ΝΔ. Το (όποιο) αφορολόγητο ποσό θα συνδυάζεται μόνο με την προσκόμιση αποδείξεων, που όμως ταυτόχρονα θα αποτελούν και αθροίζονται στα τεκμήρια διαβίωσης!

Η φορολεηλασία έχει και συνέχεια στις δαπάνες των νοικοκυριών που μειώνουν το φορολογούμενο εισόδημα και το φόρο. Στο στόχαστρο (με γερές μειώσεις) μπαίνουν οι δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Για την ώρα «ψάχνονται» στο ποιο ύψος εισοδήματος θα βάλουν το πλαφόν για φοροεκπτώσεις που αφορούν σε δίδακτρα, νοίκια κ.ά.

Η ενιαία φορολογική κλίμακα σημαίνει την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης σε μια σειρά από εισοδήματα. Και δεν αφορά μόνον επιδόματα όπως των εφοριακών αλλά και τα ποσά από εφημερίες γιατρών του ΕΣΥ, ναυτικούς κ.ά.

Στα σκαριά είναι ακόμη η αύξηση της φοροαφαίμαξης σε μια σειρά από μικροεπαγγελματίες, όπως σε ταξί, περίπτερα, πωλητές λαϊκών αγορών, ενοικιαζόμενα τουριστικά δωμάτια κ.ά. Για το συγκεκριμένο έχουν στη φαρέτρα τους τη χρήση ταμειακών μηχανών και εφαρμογή τρόπων λογιστικού προσδιορισμού του εισοδήματος.

Πρόσθετα κονδύλια ετοιμάζουν και για τους φόρους πάνω στη μικρή ακίνητη περιουσία. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών είναι δεδομένη, όπως και οι φόροι σε γονικές παροχές και κληρονομιές.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όπως και η προηγούμενη της ΝΔ μαζί με τις μερίδες της κεφαλαιοκρατίας αυτό που επιδιώκουν είναι να φορτώσουν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Και η εφαρμοζόμενης φορολογική πολιτική είναι μόνο μια από τις πτυχές της αντιλαϊκής επέλασης που σχεδιάζουν

Το ΚΚΕ

Στα μέτωπα πάλης που ξεδιπλώνει το ΚΚΕ για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών εντάσσεται και η προστασία από τα φορολογικά βάρη:

  • Να ανέβει η φορολογία για το μεγάλο κεφάλαιο στο 45%, άμεσα.
  • Απαλλαγή από τους φόρους για τη λαϊκή οικογένεια με εισόδημα 40.000 ευρώ το χρόνο και 5.000 για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο αγροτικής κίνησης.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης και υγείας, στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, ύδρευσης, αποχέτευσης.
  • Η κίνηση όλων των τύπων οχημάτων σε όλες τις οδούς ανεξαρτήτως του όποιου χαρακτηριστικού τους (ενδεικτικά στις εθνικές οδούς, στους αυτοκινητόδρομους και στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας) να είναι ελεύθερη χωρίς τέλη και διόδια.

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ