Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Τα αδιέξοδα βγάζουν τους αγρότες στους δρόμους

Η παρέμβαση της εισηγήτριας του Κόμματος

Motion Team

Παρουσιάζοντας την Επερώτηση η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου, περιέγραψε αναλυτικά την τραγική κατάσταση που βιώνει η φτωχομεσαία αγροτιά στη χώρα μας και ανέδειξε με σαφήνεια τους υπεύθυνους για τα σημερινά δεινά της αγροτιάς. Συγκεκριμένα τόνισε:

«Η κατάσταση της μικρής και φτωχομεσαίας αγροτιάς είναι τραγική. Πληρώνουν, αν και δε φταίνε για την καπιταλιστική κρίση και τις επιπτώσεις της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων. Η πλειοψηφία των αγροτών είναι σε απόγνωση. Τα προβλήματα τα ξέρετε. Τακτικά έχετε συναντήσεις με ιδιαίτερη προτίμηση στους μεγαλομεταποιητές και μεγαλοεξαγωγείς, δευτερευόντως με εκπροσώπους μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, οι οποίοι απογοητευμένοι έρχονται στο υπουργείο και απελπισμένοι φεύγουν. Τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής είναι ολοφάνερα. Συνεχίζονται, μεγαλώνουν και με τη δική σας συμβολή. Δε ζητούν κάτι παράλογο, ή υπερβολικό οι αγρότες, αλλά να μη σαπίζει απούλητη παραγωγή, για την οποία ξόδεψαν χρήματα και εργασία, στο χωράφι, ενώ ταυτόχρονα ίδια προϊόντα εισάγονται. Να έχουν ικανοποιητικές εγγυημένες τιμές, για να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα.

Σήμερα οι τιμές είναι εξευτελιστικές, δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Οι αγρότες είναι θύματα εκβιασμών των εμποροβιομηχάνων και των καρτέλ. Γνωρίζετε την κατάσταση:


Eurokinissi

Τα χρέη πνίγουν, οι κατασχέσεις από τράπεζες είναι αρκετές.

Οι τιμές στα αγροτικά εφόδια αυξάνονται από τα μονοπώλια, ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής.

Οι συνεταιρισμοί είναι στην πλειοψηφία τους καταχρεωμένοι και η λειτουργία τους είναι για υπεράσπιση μεγαλοαγροτών και εμπόρων και όχι της μικρής και φτωχομεσαίας αγροτιάς. Γι' αυτό είναι χρεοκοπημένες στη συνείδηση της πλειοψηφίας των αγροτών και οι αγροτικές Ενώσεις και η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Δε θα συνεχίσω τις περιγραφές - τα ξέρετε - και ευθύνεστε γι' αυτά μαζί με τη Νέα Δημοκρατία, αφού με συνέπεια ψηφίζετε και υλοποιείτε την ευρωκοινοτική αντιαγροτική πολιτική που ξεκληρίζει, φτωχαίνει την αγροτιά, αφήνει απροστάτευτη την ντόπια παραγωγή από εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, ερημώνει τα χωριά.

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έγκαιρα και με ειλικρίνεια είχε ενημερώσει, είχε περιγράψει τις συνέπειες, τα αδιέξοδα, όταν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις παραπλανούσαν, ωραιοποιούσαν αυτή τη σκληρή αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μονοπωλίων και που τελικά από εξαγωγική χώρα σε αγροτικά προϊόντα μετατραπήκαμε σε χώρα εισαγωγική. Επιβεβαιωθήκαμε, δε χαιρόμαστε γι' αυτό. Το ζήτημα που βάζουμε είναι μελλοντικά και ειδικά με τα νέα μέτρα του ελέγχου υγείας της ΚΑΠ, που αρχίζει η υλοποίησή της την επόμενη χρονιά, τι ποσοστό ντόπιας παραγωγής θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες μας και ποιοι θα παράγουν; Εκτιμούμε ότι προοπτικά, με γρηγορότερους ρυθμούς, θα καταστραφούν και θα εξοστρακιστούν οι μικροί και οι φτωχομεσαίοι μικροπαραγωγοί που απέμειναν, θα μειωθεί η ντόπια παραγωγή, θα αυξηθούν οι εισαγωγές, θα υπάρχουν συνέπειες με κλείσιμο μεταποιητικών μονάδων, θα αυξηθεί η ανεργία στην ύπαιθρο.

Η πλήρης απελευθέρωση του αγροτικού τομέα εξυπηρετεί το στόχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης - που είναι και δικός σας στόχος και της Νέας Δημοκρατίας - για μεγέθυνση της ιδιοκτησίας που θα λειτουργεί σε επιχειρηματική βάση, μέσα από την καταστροφή των πολλών μικροπαραγωγών, για να μείνουν και να κερδοφορούν οι λίγοι μεγάλοι που θα γίνουν μεγαλύτεροι.

Θα μπορούσε να παραμείνει κανείς με τις πενιχρές εισοδηματικές ενισχύσεις, σαν αυτές που δίνονται σχεδόν κάθε χρόνο μετά βέβαια από κινητοποιήσεις και πιέσεις που εμείς τις υποστηρίζουμε; Εχει απαντήσει η ίδια η ζωή. Οχι μόνο δε λύθηκαν αλλά οξύνθηκαν τα προβλήματα και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού αυτή η πολιτική είναι εχθρική για τους μικρούς και φτωχομεσαίους και ευνοϊκή για τους μεγαλοαγρότες, τους μεγαλέμπορους, τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες.

Αποτελεί λύση η ένταξη του αγροτικού τομέα στην πράσινη ανάπτυξη; Πράσινη ανάπτυξη είναι μπίζνες για τους μεγάλους, είναι η νέα μορφή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που παρόμοια τη διατύπωνε η Νέα Δημοκρατία και σιγοντάρουν με άλλη έκφραση ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς απλά την ντύνετε με αυταπάτες.

Μάλιστα, συνεχίζετε ό,τι ξεκίνησε η Νέα Δημοκρατία, το διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, στερείτε τις λίγες οικονομικές ενισχύσεις σε φτωχούς αγρότες που εξαναγκάζονται να κάνουν και εξωγεωργικά μεροκάματα για να ζήσουν. Αν και μπορούσατε να βάλετε πλαφόν να μη δίνονται ενισχύσεις σε μεγαλοδικηγόρους, μεγαλογιατρούς, μοναστήρια και άλλα, δεν το κάνετε, γιατί στόχο έχετε να ξεριζώσετε τους μικρούς αγρότες και το ξέρετε. Η αγροτιά θα ξεσηκωθεί. Οι αγρότες δε ζητιανεύουν! Απαιτούν, διεκδικούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια από τα προϊόντα που παράγουν, με ασφάλιση, δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, σε χωριά και πόλεις με σχολεία, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με σεβασμό στο περιβάλλον και σε αυτά θα έχουν σύμμαχο και υποστηρικτή το ΚΚΕ.

Ουσιαστικά τι προωθείτε κι εσείς; Συμπλήρωμα να είναι ο αγροτικός τομέας και τουριστική ατραξιόν και όχι βασικός στρατηγικός τομέας εξασφάλισης παραγωγής τροφίμων. Γι' αυτό προωθείτε φωτοβολταϊκά, που θα συγκεντρωθούν σε λίγα χρόνια στους λίγους, και όχι παραγωγή τροφίμων και το κύριο και βασικό είναι ότι θα είμαστε εξαρτώμενοι σε τρόφιμα ενώ μπορούμε να τα παράγουμε.

Διέξοδος η κοινωνικοποίηση των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και της γης

Ποια είναι η λύση; Εμείς το λέμε καθαρά μέσα και έξω από τη Βουλή: Λύτρωση του μικρού και του μεσαίου αγροτοκτηνοτρόφου και ψαρά δεν μπορεί να υπάρξει από την εκμετάλλευση των μονοπωλίων, που διαθέτουν ακριβά αγροτικά εφόδια, των εμποροβιομηχάνων, που αγοράζουν πάμφθηνα την αγροτική παραγωγή για να την μεταπουλήσουν πανάκριβα, των τραπεζιτών με τα τοκογλυφικά επιτόκια που απομυζούν τον κόπο και τον ιδρώτα της αγροτιάς. Λύση που θα αντιμετωπίζει τις αδυναμίες της χαμηλής παραγωγικότητας του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου είναι η κοινωνικοποίηση των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων και της γης.

Μόνο έτσι θα εξασφαλίζεται η παραγωγή και η διάθεση όλων των αναγκαίων αγροτικών εφοδίων, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές κλπ., και θα μειώνεται το κόστος παραγωγής με κρατικές παραγωγικές μονάδες που θα απορροφούν τα αγροτικά προϊόντα, θα παράγουν ποιοτικά τρόφιμα σε προσιτές τιμές καλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, με κεντρικό σχεδιασμό, κρατικοποίηση των μεγάλων αγροτικών μονάδων, με κατάργηση της εμπορευματοποίησης της γης και την ένταξη του μικροπαραγωγού στον παραγωγικό συνεταιρισμό, που καμία σχέση δεν έχει με τους σημερινούς χρεοκοπημένους συνεταιρισμούς.

Ετσι, η μαζική συνεταιριστική παραγωγή θα συνδέεται με την οργανωμένη βιομηχανική με σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας αξιοποιώντας και ιεραρχώντας όλες τις εγχώριες παραγωγικές δυνάμεις, αναπτύσσοντας εκείνους τους κλάδους που συμφέρουν το λαό και τη χώρα. Παραδείγματος χάριν, δαπανώνται δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ μπορούμε να τα παράγουμε. Βάζει, όμως, περιορισμούς η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ξέρουμε ότι μία τέτοια φιλολαϊκή αναπτυξιακή πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΠΟΕ (Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου), αλλά μόνο με απαλλαγή από αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς και Ενώσεις.

Η πλειοψηφία των αγροτών - εμείς το λέμε καθαρά - έχει δύο δρόμους να διαλέξει: Ο ένας είναι η ευρωκοινοτική πολιτική που εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ως κυβερνήσεις και στηρίζουν, με παραλλαγές, και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Το μόνο σίγουρο και βέβαιο είναι ότι οδηγεί στην καταστροφή και τον εκτοπισμό της μικρής και φτωχομεσαίας αγροτιάς με την ταυτόχρονη γιγάντωση των λίγων μεγαλοαγροτών. Και ο άλλος είναι αυτός που δίνει προοπτική καλλιεργειών και παραγωγής με κεντρικό σχεδιασμό και οργάνωση, που συμφέρει το λαό και καλύπτει τις διατροφικές του ανάγκες.

Αυτός είναι ο δρόμος που εξασφαλίζει δημιουργική, παραγωγική δουλειά στην αγροτιά και καλά, ποιοτικά τρόφιμα για όλους.

Οι αγρότες έχουν να διαλέξουν το συμφέρον τους

Να, λοιπόν, γιατί ένας τέτοιος στόχος αποτελεί αναγκαιότητα συμμαχίας και κοινού μετώπου των μικρών και φτωχομεσαίων αγροτών με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους. Και αυτό πρέπει να κάνουν οι αγρότες, γιατί μόνο έτσι όλοι μαζί θα μπορέσουν και να πολεμήσουν αποτελεσματικά την καπιταλιστική σας βαρβαρότητα και να υπάρχει παραγωγή ντόπιων και ποιοτικά καλών τροφίμων σε όφελος του λαού και της χώρας, με ανάπτυξη της απασχόλησης και με σεβασμό προς το περιβάλλον.

Εμείς, με όλες μας τις δυνάμεις, θα προσπαθήσουμε να πείσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, που συμφέρει την πλειοψηφία του λαού».

Κινητοποιήσεις γίνονται γιατί πιέζουν τα προβλήματα

Στη δευτερολογία της η Δ. Μανωλάκου σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσή ότι το ΚΚΕ πάσχει από «αντιΠΑΣΟΚική αντιπολίτευση» τόνισε:

«Τα προβλήματα δεν κρύβονται. Μόνο που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δεν τα βλέπει και θεωρεί ότι το ΚΚΕ πάσχει από "αντιΠΑΣΟΚ αντιπολίτευση". Οχι, κύριε Παπουτσή. Αγροτικές κινητοποιήσεις γίνονται όλη τη χρονιά, ακόμα και κατακαλόκαιρο, ακόμα και παραμονές των εκλογών. Και αυτό είναι πρωτοφανές.

Γιατί γίνονται; Επειδή πιέζουν τα προβλήματα. Οι ροδακινοπαραγωγοί ξεκίνησαν το καλοκαίρι, γιατί οι τιμές ήταν εξευτελιστικές. Και προχτές πάλι στους δρόμους ήταν. Γιατί; Γιατί δεν είχαν πληρωθεί. Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει την κρίση, δεν αναγνωρίζει όμως τις αιτίες και τους υπεύθυνους. Γιατί τότε θα έβλεπε και τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, και σαν κυβέρνηση και σαν αντιπολίτευση. Ακόμα και τα αγροτοδικεία, αυτά που εξελίσσονται τώρα και στη Βοιωτία και στην Αχαΐα, αφορούν εποχή που κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να ρίχνετε τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, όμως, την ίδια στρατηγική έχει και πολιτική της δικής σας κυβέρνησης. Είναι η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεν μπορείτε να την αποφύγετε, αφού συμφωνείτε. Αυτήν την πολιτική θα συνεχίσετε, μόνο που έχετε άλλη φρασεολογία και μεθοδολογία. Η ουσία δεν αλλάζει.

Τι προτείνατε για τα προβλήματα; Τη ...ρύθμιση της αγοράς. Δηλαδή, μεγαλύτερη εκμετάλλευση των πιο αδύνατων οικονομικά από τους πιο ισχυρούς.

Ανακοινώσατε ένα "πακέτο". Γνωστό είναι το "πακέτο", δεν ήταν κάτι καινούριο. Πτωχοκομείο όμως ήταν, δε διορθώνει την κατάσταση.

Μήπως το "επίδομα αλληλεγγύης" εξαλείφει τη φτώχεια; Δεν την εξαλείφει, αυτή η πολιτική την εντείνει τη φτώχεια.

Ερχομαι στην αύξηση στη σύνταξη του ΟΓΑ, για την οποία όλοι από την κυβέρνηση καμαρώνετε. Η σύνταξη είναι 380 ευρώ το μήνα. Μπορεί να ζήσει κανείς; Ούτε τα φάρμακά του δεν μπορεί να πληρώσει. Και με τους έμμεσους φόρους η αύξηση εξανεμίζεται.

Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι το 40% του εισοδήματος είναι από επιδοτήσεις. Ομως, αυτήν τη χρονιά υπάρχει ο κίνδυνος να μην πάρουν ούτε αυτές τις επιδοτήσεις εξαιτίας της μη ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, στην οποία αναφερθήκατε.

Σας ρωτάω: Τι θα κάνετε; Θα τις δώσετε; Είμαστε στο Δεκέμβρη μήνα. Οι αγρότες στην πλειοψηφία τους ή δεν έχουν πουλήσει ή όσοι πούλησαν δεν έχουν πληρωθεί και περιμένουν αυτές τις επιδοτήσεις. Θα τις στερηθούν;

Προσπαθείτε να δημιουργήσετε ελπίδες ανάπτυξης. Ξέρουμε καλά ότι η ανάπτυξη για την οποία μιλάτε είναι μόνο για τους μεγάλους και μέσα από το ΕΣΠΑ. Και τα τρία προηγούμενα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης αυτοί τα καρπωθήκανε και όχι οι μικροί και οι φτωχομεσαίοι αγρότες γιατί, αν τα είχανε καρπωθεί, άλλη θα ήταν η εξέλιξή τους. Δε θα ήταν η σημερινή κατάσταση.

Και το κυριότερο είναι ότι ξέρουμε καλά πως έρχονται χειρότερα για τους μικρομεσαίους και το ξέρετε κι εσείς. Ομως, το κυριότερο είναι ότι δεν προστατεύεται η ντόπια παραγωγή, δεν φτιάχνονται υποδομές που θα μείωναν το κόστος. Ισως γι' αυτό αποφύγατε να απαντήσετε, να πάρετε θέση και για την εκτροπή του Αχελώου.

Ποιο θα είναι το μέλλον; Η αύξηση των εισαγωγών. Μου λέγανε οι παραγωγοί ότι μέχρι και ντομάτες ήρθαν φέτος από το Μαρόκο, γιατί πέσανε τα μεταφορικά. Και μιλάω για νωπά κηπευτικά. Εισαγωγές ακόμα και γενετικά τροποποιημένων προϊόντων που πρόσφατα εξυμνούσε υπουργός Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ξέρετε καλά ότι η αγροτιά θα ξεσηκωθεί. Μπορεί να φτιάχνετε επιτροπές για να κερδίσετε χρόνο. Είναι δοκιμασμένη μέθοδος από το παρελθόν. Δεν πέρασε, γιατί η ανέχεια και η απελπισία δεν μπορούν να περιμένουν.

Τελειώνω λέγοντας ότι είναι καθαρό πως δεν υπάρχει καμία προοπτική για τους μικρούς και φτωχομεσαίους αγρότες εκτός από το ξερίζωμά τους. Ομως, υπάρχει και λύση. Είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής που καταστρέφει. Αγώνες έγιναν όλη τη χρονιά και θα συνεχιστούν. Εμείς θα είμαστε μπροστά και μαζί τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ