Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Πόλεμος στις εργατικές και λαϊκές συνειδήσεις

Μια πρωτόγνωρη σε ένταση και διάρκεια επίθεση στη συνείδηση των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων από την κυβέρνηση για να απεμπολήσουν τα δικαιώματά τους, βρίσκεται σε εξέλιξη. Στόχος αυτής της επίθεσης είναι:

1. Να ριζώσει στη συνείδηση πλατιών λαϊκών στρωμάτων το επικίνδυνο ιδεολόγημα ότι το συμφέρον της εργατικής τάξης ταυτίζεται με εκείνο της αστικής. Στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, έφτασε στο σημείο να πει ότι «το δημοσιονομικό πρόβλημα απειλεί για πρώτη φορά από το 1974 την εθνική κυριαρχία». Πρόκειται για ωμή κινδυνολογία και ψέμα. Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίζεται ότι η παρατεταμένη επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας σημαίνει και απώλεια της «εθνικής κυριαρχίας». Είναι προκλητικός. Ξέρει καλά πως η αλληλοδιαπλοκή καπιταλιστικών οικονομιών και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης, σημαίνει αντιμετώπιση των υποδεέστερων με επαχθείς όρους από τις ισχυρότερες, είτε σε συνθήκες ένταξης σε διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση όπως η ΕΕ είτε όχι. Αλλά ενώ και ισχυρά κράτη βρίσκονται σε πορόμοιες συνθήκες, οι πιέσεις ασκούνται στα υποδεέστερα σαν την Ελλάδα. Ξέρει επίσης καλά πως τόσα χρόνια, είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είτε με ΝΔ, την «εθνική» πολιτική την καθορίζουν οι συναποφάσεις τους στο πλαίσιο της ΕΕ, στις οποίες, ούτως ή άλλως, αντανακλάται η ανισομετρία της καπιταλιστικής ανάπτυξης στα κράτη μέλη. Οι ίδιοι άλλωστε επικαλούνται τις στρατηγικές που έχουν συνυπογράψει στην ΕΕ όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με εργατικά αιτήματα και θέλουν να τα απορρίψουν. Ολ' αυτά βεβαίως δεν είναι σε βάρος του κεφαλαίου αλλά των λαών.

2. Να νομιμοποιηθεί εκβιαστικά ο «κοινωνικός διάλογος», ένα από τα εργαλεία - κλειδιά που έχει θεσμοθετήσει η ΕΕ και τα κράτη μέλη για να περνάνε ανεμπόδιστα την αντιδραστική πολιτική τους.

«Θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση για τις μεγάλες αλλαγές και τομές που πρέπει να γίνουν. Θα θέσουμε στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν από χρόνια την ελληνική κοινωνία και δεν μπορούν πλέον να μείνουν κρυμμένα κάτω από το χαλί», δήλωνε τις προάλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, προετοιμάζοντας το κλίμα για την αυριανή φιέστα στο Ζάππειο, όπου ο πρωθυπουργός, παρουσία των «κοινωνικών εταίρων» θα κηρύξει την έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου» με όλους τους πολιτικά και συνδικαλιστικά «πρόθυμους». Ξέρουν όμως πως δεν αρκεί να εξασφαλίσουν τη συναίνεση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Το κρίσιμο είναι να εμφυσήσουν στις συνειδήσεις των εργαζόμενων το φόβο, για να μη συμμετέχουν στους αγώνες. Γι' αυτό προσπαθούν να συκοφαντήσουν το ΠΑΜΕ που τους χαλάει τη σούπα και αντιπαλεύει τους «κοινωνικούς διαλόγους».

3. Να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους ώστε να αποδεχτούν αναντίρρητα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που χτυπάνε στα θεμέλιά τους το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, τα εργασιακά και άλλα δικαιώματα.

Το παράδειγμα του Ασφαλιστικού είναι χαρακτηριστικό. Τι λένε; Ο υπουργός Εργασίας ισχυριζόταν μέσα στη βδομάδα ότι «έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει από το 2000 τις αλλαγές» στην Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά τότε «δεν προχωρήσαμε». Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι «το 2015 το σύστημα θα εκραγεί» και ότι «το 2016 δε γνωρίζει ποιος θα μπορεί να πάρει 14 συντάξεις». Φοβερίζουν και εκβιάζουν το λαό για να περάσουν ανατροπές στην Ασφάλιση που θα έχουν σαν συνέπεια την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των εισφορών. Λένε πως τα ταμεία δεν έχουν λεφτά και κρύβουν ότι αυτό οφείλεται στη φιλεργοδοτική πολιτική τους και στο γεγονός ότι θεωρούν την κοινωνική ασφάλιση βάρος στην κερδοφορία της εργοδοσίας και όχι θεμελιώδες εργατικό και λαϊκό δικαίωμα. Λένε πως δεν υπάρχουν λεφτά για τα Ταμεία.

Αν και το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν είναι λογιστικό, το ΚΚΕ λέει ότι υπάρχουν χρήματα και μάλιστα πολλά:

Να επιστραφούν τα κλεμμένα από τα αποθεματικά. Για την περίοδο 1951 - 1975 φτάνουν τα 58 δισ. ευρώ, ενώ 3,5 δισ. χάθηκαν από το τζογάρισμα στο Χρηματιστήριο και τα ομόλογα. Να αποδοθούν στο ΙΚΑ τα 2 δισ. ευρώ της τριμερούς χρηματοδότησης που παρακρατήθηκαν μέχρι το 2002. Να εισπραχθεί η εισφοροδιαφυγή. Μόνο για ένα έτος (2007) έφτασε τα 4 δισ. ευρώ. Να αποδοθούν τα τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ που χρωστάει το κράτος στα Ταμεία και τα 7,5 δισ. που χρωστούν οι ιδιώτες (στοιχεία 2007). Να αυξηθεί δραστικά η φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων, που «έπεσε» από το 35% στο 25%. Το 2005, το σύνολο των μεγάλων επιχειρήσεων (ΑΕ και ΑΠΕ) είχαν μεικτά κέρδη 34,3 δισ. ευρώ. Οι 307 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο το 2006 είχαν καθαρά κέρδη 8,3 δισ. ευρώ. Να καταβληθούν οι κρατικές εισφορές στους κλάδους Υγείας. Να αυξηθούν οι εισφορές των εργοδοτών αντί να τους γίνονται εισφοροαπαλλαγές και χαριστικές ρυθμίσεις. Να καταργηθεί κάθε ελαστική μορφή απασχόλησης που μειώνει τα έσοδα των Ταμείων. Γιατί δεν τα κάνουν όλα αυτά; Επειδή η πολιτική τους είναι φιλομονοπωλιακή.

4. Να συκοφαντήσουν και να λοιδορήσουν το ταξικό εργατικό κίνημα και το ΚΚΕ, τις μόνες φωνές αντίστασης που αντιπαλεύουν την κυρίαρχη πολιτική από θέση στρατηγικής και γι' αυτό είναι το μεγαλύτερο φόβητρό τους.

Στην επιτροπή της Βουλής όπου παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, ο Α. Λοβέρδος είπε τη βδομάδα που μας πέρασε σχετικά με το ΚΚΕ: «Αδιάλλακτος δεν είναι αυτός που οργανώνει μια συζήτηση, προτείνοντας λύσεις. Αδιάλλακτος είναι αυτός που δεν προσέρχεται στον κοινοβουλευτικό διάλογο και παρεμποδίζει το διάλογο που διεξάγεται στο κοινωνικό πεδίο». Αμέτρητες σελίδες έχουν γραφτεί στις εφημερίδες των συγκροτημάτων για τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στο διάλογο. Είναι καθαρός ο φόβος τους. Ξέρουν πως το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να τους κοντράρει πολιτικά και με τη στρατηγική του να συγκεντρώσει λαϊκές δυνάμεις ικανές να βάλουν σοβαρά εμπόδια, να αμφισβητήσουν και σε μια πορεία να ανατρέψουν την κυρίαρχη πολιτική. Φοβούνται ότι κόσμος του μόχθου που τους ψήφισε έχει ανοιχτά τα αυτιά του και ακούει το ΚΚΕ, τις προτάσεις και τα αγωνιστικά του καλέσματα. Και ξέρουν πως αν αυτός ο κόσμος αποφασίσει να διορθώσει την ψήφο του στο στίβο των ταξικών αγώνων, το έχουν χάσει το παιχνίδι. Γι' αυτό εκλιπαρούν μάταια για συναίνεση. Και επειδή δεν μπορούν να βάλουν το ΚΚΕ στο χέρι επιτίθενται και συκοφαντούν το Κόμμα.


Περ.Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ