Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΝΟΣ
Αγωνιστική ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής

Οι αγρότες μόνο με τον αγώνα τους μπορούν να αντιστρέψουν την πορεία που οδηγεί στο ξεκλήρισμά τους και έχουν κάθε λόγο να αγωνιστούν μαζί με τους εργαζόμενους γιατί οι πολιτικές της ΕΕ στη Γεωργία θίγουν ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Αυτό επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απόστολος Νάνος, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι αγρότες «πρέπει να έρθουν σε κόντρα με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επιπλέον να έρθουν σε συμμαχία με τους εργαζόμενους, γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι συμπαραστάτες και οι αγρότες μαζί με αυτούς γιατί η διατροφική αλυσίδα είναι ενιαία και ενδιαφέρει όλα τα στρώματα αυτά».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο θέμα των τιμών των προϊόντων σε συνάρτηση με τις τιμές κατανάλωσης, τονίζοντας πως «οι τιμές που υπάρχουν στα αγροτικά προϊόντα, άλλες είναι στο χωράφι και πολλαπλάσιες είναι στα ράφια στα σούπερ μάρκετ και που τα αγοράζουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα». Επίσης ανέφερε ότι βασικό αίτιο των δεινών των αγροτών είναι «το κόστος παραγωγής, τα φυτοφάρμακα, τα εργαλεία, οι σπόροι, μετά την κατάργηση που είχαν οι συνεταιρισμοί και όλα αυτά, που οι ιδιώτες τώρα κοιτάζουν να έχουν μεγαλύτερο κέρδος». Τεράστιο προβλημα, επισήμανε ο Απ. Νάνος, είναι η ποσόστωση στα αγροτικά προϊόντα, που είναι κατάρα στον τόπο μας. «Ενώ μπορούμε να παράγουμε υπεραρκετά αγροτικά προϊόντα, να μην μπορούν να τα παράγουν οι αγρότες γιατί βάζει φραγμό η Ευρωπαϊκή Ενωση στην ποσότητα της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων». Παράλληλα, αναφέρθηκε στις «αθρόες εισαγωγές των αγροτικών προϊόντων, φρούτα, λαχανικά, λάδια, μούστος, γάλα, κρέατα, όλα αυτά τα οποία γίνονται, γιατί συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο, συμφέρει τους βιομήχανους και τα καρτέλ του γάλακτος που έχουν δημιουργηθεί».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι «έχετε ευθύνες σαν κυβέρνηση και εσείς είστε συνυπεύθυνοι γιατί έχετε υπογράψει όλες αυτές τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχετε υπογράψει την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την έχετε συμφωνήσει, έχετε υπογράψει τη συνθήκη για την Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου, όπου υπάρχουν αυτές οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα και οι αθρόες εισαγωγές με την απελευθέρωση». Τέλος, ο Απ. Νάνος επισήμανε πως «η Ευρωπαϊκή Ενωση, έχοντας στη στρατηγική της το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, σταδιακά και με τακτική, παίρνει διάφορες αποφάσεις όλα αυτά τα χρόνια με στόχο να ξεκληρίσει τους μικρομεσαίους αγρότες και να δημιουργήσει τους σύγχρονους τσιφλικάδες που υπήρχαν παλαιότερα. Συμπαραστάτες σε αυτή την πολιτική, δυστυχώς, υπάρχουν οι πρασινογάλαζες διοικήσεις είτε της ΠΑΣΕΓΕΣ, είτε της ΓΕΣΑΣΕ, είτε της ΣΥΔΑΣΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ