Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αποπροσανατολισμός και «πράσινα» ... φούμαρα

Στις ...«πράσινες» αυταπάτες που προσπαθεί να καλλιεργήσει στους αγρότες το ΠΑΣΟΚ αφιέρωσε την παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αποκαλύπτοντας την ουσία της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης».

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «στα ζητήματα της αγροτικής οικονομίας εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ως βασική παράμετρος, η υπόθεση της πράσινης ανάπτυξης και μάλιστα με έναν τέτοιο τρόπο ως το μαγικό ραβδί, το οποίο θα αντιμετωπίσει, θα επιλύσει τα οξυμένα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες». Οπως είπε, όμως, «δεν έχουμε να κάνουμε με τίποτε άλλο παρά με μία πράσινη καπιταλιστική ανάπτυξη, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να κάνει τον πλούσιο πλουσιότερο και το φτωχό φτωχότερο. Μάλιστα, θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της διαδικασίας ξεκληρίσματος της φτωχομεσαίας αγροτιάς».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος ανέλυσε τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που στηρίζουν αυτήν τη διαδικασία, λέγοντας ότι η ΕΕ «προσδιορίζει ως πράσινη ανάπτυξη στον τομέα της αγροτικής οικονομίας την πράσινη ενέργεια και την αξιοποίησή της, τον αγροτουρισμό, τις βιοκαλλιέργειες και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης». Ειδικά για το θέμα της ενέργειας, έθεσε το ερώτημα: «Παραδοσιακές ελληνικές καλλιέργειες που έχουν άμεσο αποτέλεσμα στην ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του ελληνικού λαού, όπως η ελιά και το αμπέλι, είναι ενεργοβόρες καλλιέργειες; Μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα επιταχυνθεί ή όχι η διαδικασία αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών;». Συνέχισε, επισημαίνοντας πως «υπάρχουν ενεργοβόρες καλλιέργειες, αλλά το κύριο είναι η πράσινη ενέργεια, η οποία θα είναι πανάκριβη, γιατί ακριβώς θα είναι μία ιδιωτική επιχειρηματική δράση στον τομέα της ενέργειας». Οπως είπε, πρέπει «το ίδιο το κράτος να διασφαλίσει φθηνή ενέργεια ή θα πρέπει να κτυπήσει τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν το κόστος της αγροτικής παραγωγής, αγροεφόδια, λιπάσματα και μία σειρά άλλα ζητήματα, τα οποία, στο όνομα του κέρδους και του ανταγωνισμού, αυξάνουν το κόστος παραγωγής».

Συνολικά, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως «η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, όχι με βάση την ικανοποίηση των αναγκών, αλλά με βάση το κέρδος, θα είναι το αποτέλεσμα της πράσινης διαδικασίας που θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Γιατί; Διότι κατ' αρχάς, για να ενταχθούν αυτές οι νέες τεχνολογίες, που είναι καινοτόμες τεχνολογίες, άρα έχουν και υψηλό κόστος, αποκλείονται εκ των πραγμάτων οι φτωχοί αγρότες. Αποκλείονται οι ορεινές και μειονεκτικές περιοχές από την αξιοποίηση αυτής της νέας τεχνολογίας. Αρα, λοιπόν, τι θα έχει ως αποτέλεσμα; Η συγκέντρωση της γης σε όλο και λιγότερα χέρια και, μάλιστα, και η αλλαγή της χρήσης γης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ