Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ»
Νέα δέσμη κατασταλτικών μέτρων

Η «ακτινογραφία» του πλαισίου που ενέκρινε την Κυριακή η Σύνοδος Κορυφής

Το «Πρόγραμμα της Στοκχόλμης», που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί τη νέα δέσμη κατασταλτικών μέτρων της ΕΕ, με ορίζοντα εφαρμογής έως το 2014. Στόχο έχει την ακόμα μεγαλύτερη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος και την κυριαρχία των μονοπωλίων σε όλη την ΕΕ. Εντάσσεται στο πλαίσιο του ψευδεπίγραφα αποκαλούμενου «Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης» (ΧΕΑΔ) της ΕΕ.

Η ολοκλήρωση οικοδόμησης αυτού του ΧΕΑΔ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα των πολιτικών εκφραστών του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Το «Πρόγραμμα» έρχεται σήμερα για «να διευκρινίσει το πλαίσιο και να εστιάσει στη συνεργασία εντός της ΕΕ την περίοδο 2010 - 2014 για ζητήματα αστυνομίας, συνοριακής φύλαξης και τελωνείων, νομικά θέματα και ασύλου, τη μεταναστευτική πολιτική και πολιτική χορήγησης βίζας».

Η νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ενδυνάμωση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των κατασταλτικών μηχανισμών και των μυστικών υπηρεσιών των κρατών - μελών της ΕΕ και μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ.
  • Επέκταση και γιγάντωμα του φακελώματος με τη δημιουργία «Ευρωπαϊκού Προτύπου Πληροφοριών», δηλαδή μια γιγάντια βάση ηλεκτρονικού φακελώματος (Συστήματα πληροφοριών SIS II και VIS).
  • Ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών (Europol, Eurojust, Frontex), προώθηση πρότυπου κέντρου αστυνομικής και τελωνειακής συνεργασίας «που θα μπορούσε να χρησιμοποιείται σε γεγονότα όπως μεγάλες συγκεντρώσεις».
  • Προώθηση ισχυρότερης διασύνδεσης του «μηχανισμού πολιτικής προστασίας» της ΕΕ με το «πρόγραμμα για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας» της ΕΕ, που ανοίγει το δρόμο για το χαρακτηρισμό μορφών δράσης του εργατικού και λαϊκού κινήματος ως τρομοκρατικών ενεργειών.
  • Διευκόλυνση πρόσβασης των επιχειρήσεων στη Δικαιοσύνη και δημιουργία μηχανισμών ταχύτατης είσπραξης των απαιτήσεών τους από τους οφειλέτες τους σε ολόκληρη την ΕΕ με το μικρότερο δυνατό κόστος. Αντίθετα, μέσα από διάφορες κοινοτικές οδηγίες (οδηγία Μπολκεστάιν, οδηγία για την «ενοικίαση» - δουλεμπόριο των εργαζομένων κ.ά.) η πρόσβαση των εργαζομένων στη Δικαιοσύνη όχι μόνο συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια, αλλά ακόμη και η είσπραξη των δεδουλευμένων μισθών τους γίνεται αδύνατη, καθώς οι εργοδότες μετατρέπονται με τα κοινοτικά νομικά τερτίπια σε επιχειρήσεις - φάντασμα.
  • Ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με πρωτοφανείς μηχανισμούς καταστολής και παρακολούθησης (σύστημα EUROSUR, χρησιμοποίηση μέχρι και δορυφόρων παρατήρησης και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εισαγωγή βιομετρικών δεδομένων στα διαβατήρια), με πρώτο στόχο την καταστολή και το άγριο κυνήγι των μεταναστών και προσφύγων.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ