Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Η πολιτική σας ξεκληρίζει 20.000 αγρότες το χρόνο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος αποκάλυψε την ουσία της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας

Motion Team

Με τη φράση «δεν μπορούμε να γυρίσουμε στο παρελθόν όταν η Ελλάδα ήταν εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης γιατί αυτό δεν είναι ούτε εφικτό ούτε ρεαλιστικό ούτε επιθυμητό σε έναν κόσμο που αναπόφευκτα αλλάζει», η κυβέρνηση, διά της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αικ. Μπατζελή, απέδωσε ξεκάθαρα το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής, που δεν είναι άλλη από την ...προσαρμογή και τη συμμόρφωση στις καταστροφικές για τους μικρομεσαίους αγρότες επιταγές της ΕΕ.

Η υπουργός επικαλέστηκε τη «διεθνή αγορά που μεταβάλλεται συνεχώς» για να πει ότι «δεν μπορούμε σε ευρωπαϊκό ή σε εθνικό επίπεδο να ακολουθήσουμε από μόνοι μας τις απρόβλεπτες και ακραίες μεταβολές των τιμών» στα αγροτικά προϊόντα. Η Αικ. Μπατζελή στην απάντησή της επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, τις οποίες κατηγόρησε για απορύθμιση της αγοράς και για αποσπασματικά μέτρα στήριξης των αγροτών. Κινούμενη στη λογική του ευρωμονόδρομου είπε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει «καλύτερες κοινοτικές πολιτικές που να ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της δικής μας γεωργίας».

Η υπουργός, σπέρνοντας αυταπάτες, είπε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει «την απαραίτητη ομπρέλα προστασίας με ρύθμιση και εποπτεία των αγορών για τα προϊόντα και τα εφόδια, με ουσιαστική στήριξη στις περιπτώσεις κρίσεων και απρόβλεπτων κινδύνων». Επικαλέστηκε το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ισχυριζόμενη ότι σε αυτό υπήρχαν μια σειρά από μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου. Ως τέτοια ανέφερε την αύξηση κατά 11% του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής και την αύξηση από τον Οκτώβρη της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30% ώστε αυτή να διαμορφωθεί σταδιακά στα 550 ευρώ ή 950 ευρώ για το ζευγάρι αγροτών. Επίσης, ως ενίσχυση των αγροτών εμφάνισε και το επίδομα φτώχειας που βαφτίστηκε «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης», ενώ είπε ότι θα δημιουργηθεί «ρευστότητα» στην αγορά με τις ρυθμίσεις χρεών και το νέο τρόπο λειτουργίας του «Τειρεσία», στον οποίο εντάσσονται και οι αγρότες.

Παραγνωρίζοντας την πραγματικότητα που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι ισχυρίστηκε ότι παίρνονται μέτρα για την ανακούφισή τους με την επίσπευση των ενισχύσεων που τους δίνονται. Η Αικ. Μπατζελή είπε ότι οι επιδοτήσεις της ΕΕ προς τους αγρότες αποτελούν το 40% της ακαθάριστης αξίας της αγροτικής παραγωγής της χώρας και ανέφερε ότι «πρέπει όλοι να προβληματιστούμε το πώς διαχειρίζονται αυτό το ποσό οι αγρότες και πώς εμείς τους βοηθάμε για να συνεχίσουν το επάγγελμά τους».

Αναφερόμενη σε επιμέρους τομείς είπε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η επίλυση του ζητήματος των καπνοπαραγωγών, την ίδια στιγμή που η καλλιέργεια καπνού στη χώρα μας έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί, ενώ για το βαμβάκι τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να το βγάλει από τον αγροτικό κύκλο αλλά να το στρέψει «εκεί ως εμπορικό προϊόν, στις ζώνες παραγωγής όπου μπορούν οι αγρότες να αποκομίσουν σωστή εμπορική τιμή».

Διαστρέφοντας πλήρως την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που στράφηκαν με ιδιαίτερο μένος κατά των κινητοποιήσεων των αγροτών (στην ιστορία έμεινε το ξεφούσκωμα που έγινε στα λάστιχα των τρακτέρ των αγροτών της Θεσσαλίας), η υπουργός κατέληξε λέγοντας: «Η κυβέρνησή μας ουδέποτε ποινικοποίησε κοινωνικούς αγώνες αλλά ποτέ δεν πρόκειται να το κάνει και στο μέλλον».

Ο Σπύρος Χαλβατζής

Απάντηση στους ισχυρισμούς της υπουργού έδωσε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής. Σχολιάζοντας τη ρήση της ότι «ο κόσμος αλλάζει και δεν μπορούμε να μην τον ακολουθήσουμε», τόνισε:

«Το κύριο πρόβλημα είναι ότι αυτές οι αλλαγές πλήττουν στη συγκεκριμένη περίπτωση τους φτωχομεσαίους αγρότες αφού ξεκληρίζουν κάθε χρόνο 20.000 αγρότες. Αυτές οι αλλαγές ενισχύουν και στηρίζουν τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις στην αγροτική οικονομία. Οταν λέμε λοιπόν ότι ο κόσμος αλλάζει και όταν αλλάζει προς όφελος των μεγαλοκαπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων και σε βάρος των φτωχομεσαίων αγροτών είναι αλλαγές αντιδραστικού χαρακτήρα».

Οσον αφορά στους ισχυρισμούς της υπουργού ότι στα πλαίσια της ΕΕ αναπτύσσονται διαβουλεύσεις για τον έλεγχο των καρτέλ, τόνισε ότι «η πραγματικότητα δείχνει πως έχουμε συγκεκριμένες μονοπωλιακές επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους σε διάφορες πρωτεύουσες της Ευρώπης και η τιμή των αγροτικών τους προϊόντων στην Ελλάδα είναι από 30% έως 70% ακριβότερη από τις άλλες χώρες».

Ο Σπ. Χαλβατζής ανέφερε ότι όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων όταν περιγράφουν την κατάσταση της αγροτιάς την χαρακτηρίζουν κακή και αναπτύσσοντας την ειδοποιό διαφορά του ΚΚΕ σε σχέση με τα άλλα κόμματα τόνισε:

«Η διαφορά είναι ότι εμείς αναδεικνύουμε και προβάλλουμε τα πραγματικά προβλήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, αποκαλύπτουμε τις αιτίες και τους υπεύθυνους και κυρίως προτείνουμε λύσεις σε φιλολαϊκή κατεύθυνση. Η αιτία για την όξυνση των προβλημάτων της αγροτιάς είναι η πολιτική της ΕΕ και υπεύθυνες γι' αυτό είναι οι κυβερνήσεις που υπηρετούν αυτήν την πολιτική αλλά και που συναποφασίζουν γι' αυτήν την πολιτική, όπως συναποφάσισαν για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις, συνέχισε, πολύ συχνά αθωώνουν τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ και φορτώνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο ενώ το ΚΚΕ δεν έχει την πρόθεση να αθωώσει κανέναν και δεν αθώωσε κανέναν.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις και τόνισε ότι το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα συνεχίσει να βρίσκεται μαζί με τους αγρότες στηρίζοντας τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους γιατί τα αιτήματά τους είναι δίκαια. Οσο δε για τον ισχυρισμό της υπουργού ότι το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν ποινικοποίησε τους αγώνες των αγροτών τόνισε χαρακτηριστικά: «Ναι, πολεμήσατε και χτυπήσατε τους αγρότες. Και με τα ΜΑΤ και χρησιμοποιήσατε και εκείνη τη μέθοδο της δολιοφθοράς με τα βουλκανιζατέρ, ενώ και σήμερα σέρνετε τους αγρότες στα αγροτοδικεία. Τα προβλήματα δε λύνονται ούτε με δικαστήρια ούτε με διοικητικές πράξεις. Τα προβλήματα της αγροτιάς, τα προβλήματα των εργαζομένων, τα προβλήματα του λαού λύνονται με αγώνα, με πάλη, με μαζική κινητοποίηση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ