Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΓΙΑ ΠΓΔΜ
Συντηρούν τη βολική ονοματολογία

Ενώ στηρίζουν από κοινού τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, αναζητούν διαφωνίες με αφορμή διαρροή εγγράφου του ΥΠΕΞ

Από το καραβάνι αλληλεγγύης που διοργάνωσε η ΚΝΕ πέρυσι τον Απρίλη σε χώρες των Βαλκανίων, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που διαιρούν τους λαούς και υποθάλπουν εθνικιστικά πάθη
Από το καραβάνι αλληλεγγύης που διοργάνωσε η ΚΝΕ πέρυσι τον Απρίλη σε χώρες των Βαλκανίων, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που διαιρούν τους λαούς και υποθάλπουν εθνικιστικά πάθη
Η αδιέξοδη πολιτική της «ονοματολογίας», την οποία από την πρώτη στιγμή κατέστησαν σημαία τους το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, με την ουσιαστική στήριξη του ΣΥΝ, εξακολουθεί να συντηρεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το οποίο αξιοποιείται κατά περίπτωση, είτε για να υποθάλπεται η αστάθεια στην περιοχή, είτε για να παίζονται πολιτικά - εσωκομματικά παιχνίδια στο εσωτερικό. Αυτή η πλευρά αναδείχνεται από την αποκάλυψη του περιεχομένου πρόσφατης συνομιλίας της πρώην υπουργού Εξωτερικών της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη με τον ομόλογό της της ΠΓΔΜ, στο Παρίσι, που παρουσίασε η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε στις 20 του περασμένου Σεπτέμβρη στο Παρίσι με τον ομόλογό της Α. Μιλοσόσκι. Το περιεχόμενο του διαλόγου καταγράφεται σε απόρρητο τηλεγράφημα του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Γαλλία. Σύμφωνα με το έγγραφο, «η κα υπουργός προσδιόρισε την ουσία της υπόθεσης στην ονομασία και στο εύρος της χρήσης αυτής. Τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν ασχολείται με το σκοπιανό Σύνταγμα, δεν επιβάλλει ονομασία, όμως δεν συζητά μια ονομασία για το χαρτί, αλλά για αποδεκτή ενσυνείδητη χρήση αυτής από το λαό της ΠΓΔΜ».

Σε άλλο σημείο της συζήτησης και σύμφωνα με όσα αναφέρει το απόρρητο έγγραφο, η υπουργός Εξωτερικών πρότεινε η ίδια στο συνομιλητή της «τον όρο "Μακεντόνσκι" στην Κυριλλική, ως προσδιοριστικό στοιχείο της γλώσσας και της εθνότητας του λαού των Σκοπίων».

Οι θέσεις που διατύπωσε η τότε υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνομιλία της με τον ομόλογό της της ΠΓΔΜ, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, υπονόμευσαν τη λεγόμενη «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει η κυβέρνηση Καραμανλή έξι μήνες νωρίτερα κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου αρνήθηκε την ένταξη της ΠΓΔΜ στη συμμαχία αν προηγουμένως δε συμφωνηθεί μια λύση για το όνομα αυτής της χώρας. Σύμφωνα με την ελληνική θέση, για να γίνει αποδεκτό το οποιοδήποτε όνομα, θα πρέπει «να ισχύει έναντι όλων». Για να κατοχυρωθεί μια τέτοια λύση, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αναθεωρηθεί έτσι ώστε να επικυρωθεί η αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Αντεγκλήσεις μακριά από την ουσία

Απαντώντας στο δημοσίευμα και χωρίς να αμφισβητήσει το περιεχόμενο του εγγράφου, η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για διολίσθηση του ΠΑΣΟΚ «σε παράλληλη μυστική διπλωματία με τα Σκόπια» και απόπειρα του ΠΑΣΟΚ «να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη μέσα από διοχετευμένες συκοφαντικές επιθέσεις». Στην ίδια δήλωση, υπερασπίζεται την «εθνική κόκκινη γραμμή», η οποία, όπως ισχυρίζεται, «τηρήθηκε απαρέγκλιτα σε όλες τις φάσεις της διαπραγμάτευσης και σε όλα τα επίπεδα».

Νερό στο μύλο της κοκορομαχίας έριξε με τη σειρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Κάλεσε την Ντόρα Μπακογιάννη «να αναζητήσει αλλού εχθρούς» και διεκδίκησε για λογαριασμό του κόμματός του την «εθνική κόκκινη γραμμή». Τέλος, το γραφείο Τύπου της ΝΔ σε ανακοίνωσή του απέφυγε να σχολιάσει «το περιεχόμενο διαβαθμισμένης υπηρεσιακής αλληλογραφίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών» και προσθέτει ότι «καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε - και δεν μπορεί - να αποδεχθεί την ύπαρξη δήθεν "Μακεδονικού" έθνους, γλώσσας ή ταυτότητας. Οπως είναι επίσης ξεκάθαρο, ότι επιμένουμε σε μία ονομασία, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις».

Είναι φανερό ότι τόσο η πρώην υπουργός και το κόμμα της, όσο και το ΠΑΣΟΚ, επιμένουν να συντηρούν τη μεταξύ τους διαμάχη στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, περιορίζοντας το θέμα στην ονομασία της γείτονος χώρας. Καμιά αναφορά δε γίνεται στην ανάγκη να απαλειφθεί κάθε αλυτρωτική θέση από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Πρόκειται για τα ίδια κόμματα που το 1992 έλεγαν μαζί με τον ΣΥΝ ότι το «όνομα είναι η ψυχή μας», διοργάνωναν εθνικιστικά συλλαλητήρια, στήριξαν το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και σήμερα προσπαθούν να διευθετήσουν το ζήτημα στη βάση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή, που αποτελεί παράδεισο επενδύσεων και κερδοφορίας για το ελληνικό - και όχι μόνο - κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ