Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίο «αντίο» στη Χρυσούλα Γκόγκογλου

Με πολιτική τελετή κηδεύτηκε χτες η παλαίμαχη κομμουνίστρια, στο νεκροταφείο της Καισαριανής

Από την πολιτική τελετή, χτες στο νεκροταφείο της Καισαριανής
Από την πολιτική τελετή, χτες στο νεκροταφείο της Καισαριανής
Το τελευταίο «αντίο» απηύθυναν χτες το μεσημέρι σύντροφοι, συναγωνιστές, φίλοι και συγγενείς, στην παλαίμαχη κομμουνίστρια Χρυσούλα Γκόγκογλου, η οποία πέθανε την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 86 χρόνων. Η κηδεία ήταν πολιτική και έγινε στο νεκροταφείο της Καισαριανής.

Τιμητική φρουρά στο φέρετρό της, το οποίο ήταν σκεπασμένο με τη σημαία του Κόμματος, στάθηκαν σύντροφοί της, ανάμεσα τους τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και Δημήτρης Αρβανιτάκης. Πάνω στην τιμημένη σημαία του Κόμματος, τα ιδανικά του οποίου η Χρυσούλα Γκόγκογλου υπηρέτησε μέχρι το τέλος της ζωής της, τοποθετήθηκαν τα παράσημα από τη δράση της στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και η φωτογραφία της με τη στολή του ΔΣΕ, όταν ήταν υπολοχαγός.

Στο γεμάτο με αγώνες βιογραφικό της Χ. Γκόγκογλου στάθηκε η Αιμιλία Αγκαβανάκη, αποχαιρετώντας την εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Η Χρυσούλα Γκόγκογλου γεννήθηκε στο Ροδολείβος Σερρών το 1923 από πατέρα καπνεργάτη - κομμουνιστή και μητέρα αγρότισσα. Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1943. Ηταν υπεύθυνη της ΕΠΟΝ για την περιοχή της και βγήκε στο βουνό το 1944, πολεμώντας μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας με εντολή του Κόμματος, πέρασε στην παρανομία. Το 1947 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ στο Γενικό Αρχηγείο του Γράμμου και με δική της επιθυμία έφυγε στα Τμήματα και αποσπάστηκε στο Αρχηγείο Δυτικής Μακεδονίας.

Στην αρχή ως υπεύθυνη στα συνεργεία ραπτικής στολών και στη συνέχεια ως υπεύθυνη στην Κεντρική Διαχείριση παραλαβής ρουχισμού μέχρι το 1948, οπότε πέρασε στα τμήματα για την ιδιαίτερη δουλειά στις γυναίκες, υπεύθυνη στην 14η Ταξιαρχία. Πήρε μέρος στη μάχη του Γράμμου το 1948 και τραυματίστηκε. Λίγο πριν τον ελιγμό στο Βίτσι, πήγε στο τμήμα των Πολιτικών Επιτρόπων Θεσσαλονίκης στα Κερδύλια.

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ, πέρασε στη Βουλγαρία και μετά στην Ρουμανία. Εφυγε στη Γαλλία και από εκεί ήρθε στην Ελλάδα με αποστολή το 1952. Φεύγοντας ξανά για έξω, το 1954, πιάστηκε στα σύνορα. Βασανίστηκε πολύ με ηλεκτροσόκ, κάψιμο, κρέμασμα και εικονικές εκτελέσεις. Εμεινε, για μεγάλο διάστημα, στην απομόνωση στις νέες φυλακές Θεσσαλονίκης. Με την κατηγορία της κατασκοπίας πέρασε από στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε θάνατο, δίχως να εκτελεστεί η απόφαση.

Εμεινε στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ 10 χρόνια ως τον Απρίλη του 1966. Με το πραξικόπημα του 1967 βγήκε στην παρανομία και δούλεψε στη συγκρότηση κομματικών οργανώσεων και του ΠΑΜ. Το 1968 πιάστηκε και πήγε εξορία 4 χρόνια σε Γιούρα, Αλικαρνασσό, Ωρωπό και Σπάρτη ως το 1971. Στο 9ο Συνέδριο του Κόμματος, εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ.

"Από τα βασανιστήρια και τις δοκιμασίες βγήκα πιο δυνατή", σημειώνει η σ. Χρυσούλα στο βιογραφικό της. "Η πίστη μου στο Κόμμα, στην ιδεολογία μου και στις Αρχές μου ποτέ δεν κλονίστηκε". Αυτή ήταν η σ. Χρυσούλα Γκόγκογλου, η αγαπημένη μας συντρόφισσα».

Παράδειγμα για τις νέες γενιές αγωνιστών

Στο παράδειγμα της Χ. Γκόγκογλου και στη διαπαιδαγωγητική του αξία, στάθηκαν και οι υπόλοιποι σύντροφοι που μίλησαν στη λιτή τελετή. Η Αθηνά Τσάμη, από το Γραφείο Πόλης Αθήνας της ΚΝΕ, επεσήμανε: «η ζωή σου και η δράση σου μέσα από τις γραμμές του Κόμματος δείχνει σε μας τους νέους κομμουνιστές το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε». Ο Γιώργος Κατημερτζής, εκ μέρους των Κομματικών Οργανώσεων Καισαριανής, ανέφερε πως η σ. Χρυσούλα «ήταν σημείο αναφοράς για την κομμουνιστική διαπαιδαγώγησή μας ως μέλη του ΚΚΕ».

Ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σε ευχαριστούμε σ. Χρυσούλα, για την δύναμη, την αντοχή, το πείσμα και την αποφασιστικότητα που διέθεσες, αψηφώντας, κόπωση, σωματικούς κινδύνους, παρανομία και θάνατο για να σταθείς ψηλομέτωπη μπροστά στο στρατοδικείο και να αντιμετωπίσεις με θάρρος την απόφαση για την εκτέλεσή σου και να γίνεις έτσι φωτεινό παράδειγμα για τους νεότερους».

  • H Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια και την ολόψυχη συμπαράστασή της στην οικογένεια της Χ. Γκόγκογλου και προσφέρει στη μνήμη της 200 ευρώ για το Μνημείο της Φλώρινας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ