Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγωνιστικό προμήνυμα από την Καρδίτσα

Την Τετάρτη 16 του Δεκέμβρη η αγροτική κινητοποίηση

Προμήνυμα επιτυχίας του αγροτικού συλλαλητηρίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκέμβρη, στις 11.30 το πρωί, με τρακτέρ, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, αποτέλεσε η χτεσινή μαζική σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων, Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα και αγροτών, από πάρα πολλά χωριά του νομού, στον Παλαμά. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, που συγκάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων (ΕΟΑΣΚ), μετέφεραν το αγωνιστικό κλίμα που επικρατεί στα χωριά της Καρδίτσας, επισημαίνοντας ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες να είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για το δίκιο τους. Αποφασίστηκε το συλλαλητήριο να γίνει με τρακτέρ, τα οποία θ' αρχίσουν να βγαίνουν από την Κυριακή το βράδυ στις πλατείες των χωριών, ενώ για να φτάσει το κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, θα γίνουν εξορμήσεις, περιοδείες και συγκεντρώσεις ενημέρωσης.

Χαιρετισμό στη σύσκεψη απηύθυνε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Κ. Τζέλας.

Στην εισήγησή του ο Βαγγ. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, αναφέρθηκε στην ακόμα μεγαλύτερη όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, σε σχέση με πέρυσι, όλα τα αγροτικά προϊόντα, καθώς οι τιμές παραγωγού, πέφτουν ακόμα περισσότερο, ενώ πολύ μεγάλες ποσότητες της σοδειάς, παραμένουν απούλητες, κυρίως λόγω των αθρόων εισαγωγών των αγροτικών προϊόντων. Επίσης, οι επιδοτήσεις περικόπτονται κάθε χρόνο και το κόστος παραγωγής εκτοξεύεται στα ύψη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί στον αγροτικό κόσμο ο διαχωρισμός των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα ή μη, τον οποίο προωθούν η ΕΕ, η κυβέρνηση και οι συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Είπε χαρακτηριστικά ότι το 50% των αγροτών της Καρδίτσας, θεωρούνται σαν μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, επειδή για να συμπληρώσουν το ισχνό αγροτικό εισόδημα και να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, αναγκάζονται να κάνουν και κάποια άλλη δουλειά, εκτός της γεωργικής. Οπως πάνε τα πράγματα - σημείωσε - αυτό το ποσοστό κάθε χρόνο θα αυξάνεται. Επίσης τόνισε ότι τα χειρότερα έρχονται με την αναθεώρηση της ΚΑΠ, που γίνεται στο πλαίσιο του ελέγχου υγείας καθώς και μετά το 2013, όταν λήγει η ενδιάμεση αναθεώρηση.

Ο Βαγγ. Μπούτας, υπογράμμισε ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες με τον αγώνα τους στρέφονται κατά της ΚΑΠ και γενικότερα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Μια πολιτική την οποία και θέλουν ν' ανατρέψουν γιατί καταλαβαίνουν ότι όσο αυτή εφαρμόζεται θα ξεκληρίζονται και δεν έχουν κανένα μέλλον. Σ' αυτό το σημείο αναφέρθηκε στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα να προβάλλουν μεν κάποιες διεκδικήσεις, αλλά να μην παλεύουν για την ανατροπή της πολιτικής που δημιουργεί και οξύνει τα προβλήματά τους. «Δηλαδή, σε ό,τι αφορά εμάς τους φτωχούς αγρότες - είπε - ο κ. Πάγκαλος μάς επιτρέπει να ζητάμε μερικά λεπτά του ευρώ παραπάνω, αλλά μας "απαγορεύει" να ζητάμε ν' ανατραπεί η πολιτική που μας ξεκληρίζει. Τα λόγια του κ. αντιπροέδρου φαντάζουν σαν απειλή εναντίον μας, αλλά εμείς δεν έχουμε άλλο δρόμο σωτηρίας, παρά τον αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης». Και βεβαίως - τόνισε - παλεύουμε για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη που θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και στις καθετοποιημένες αγροτικές επιχειρήσεις, θα διασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού.

Στη σύσκεψη πολλοί εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων σημείωσαν ότι στα χωριά επικρατεί αγωνιστικό κλίμα καθώς ο αγροτικός κόσμος βλέπει πως κάθε χρόνο, πάει από το κακό στο χειρότερο και συνειδητοποιεί πως μόνο με την οργανωμένη πάλη μπορεί κάτι να κερδίσει. Αυτό άλλωστε έδειξαν και οι περσινές κινητοποιήσεις με τις οποίες μπορεί να μην πήραν ό,τι ζητούσαν, αλλά κέρδισαν αρκετά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συσκέψεις για την οργάνωση του αγώνα(2019-11-20 00:00:00.0)
Αύριο το πρωί η κινητοποίηση(2009-12-15 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα(2003-11-22 00:00:00.0)
Αγωνιστική προϋπάντηση στον υπουργό Γεωργίας!(2003-11-21 00:00:00.0)
ΟΧΙ στο «στραγγαλισμό» των βαμβακοπαραγωγών(2002-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ