Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιλαϊκή συναίνεση και δημαγωγία

Πιέζει το ΠΑΣΟΚ για πιο δραστικές παρεμβάσεις υπέρ του κεφαλαίου και την ίδια ώρα προσπαθεί να εμφανιστεί σαν υπέρμαχος των λαϊκών συμφερόντων

Συναίνεση σε μια στρατηγική εξόδου από την κρίση προς όφελος των επιχειρήσεων είναι πρόθυμος να προσφέρει ο Αντ. Σαμαράς, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις «φιλολαϊκές» κορόνες και την δημαγωγία για χάρη της ψηφοθηρίας, της σταθερότητας του δικομματισμού και του αστικού πολιτικού συστήματος.

«Χρειάζεται να συζητήσουμε μια πιο μακροχρόνια στρατηγική, αλλά στις ίδιες βασικές αρχές: Να απελευθερώσουμε την αγορά από την πίεση, να στηρίξουμε τις λαϊκές τάξεις στην κρίση, να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να κάνουμε άλματα μετά την κρίση», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Καθημερινή» ο Αντ. Σαμαράς δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει στο εξής.

Μάλιστα χαρακτήρισε το «πακέτο Καραμανλή», το «πακέτο» δηλαδή των αντιλαϊκών μέτρων που είχε εξαγγείλει από τη ΔΕΘ ο πρώην πρωθυπουργός, ως «λιγότερο οδυνηρό» από αυτό που ετοιμάζεται να υλοποιήσει τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «η κρίση αυτή είναι πιθανότερο να μας ξυπνήσει παρά να μας βουλιάξει». Γενικότερα, τηρεί μια στάση αναμονής απέναντι στην κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι «είναι νωρίς για να την κρίνουμε συνολικά», αναπαράγοντας ταυτόχρονα τις αιτιάσεις περί μη ύπαρξης σχεδίου, παλινωδιών, κ.ά.

Αναφερόμενος στην οργανωτική ανασυγκρότηση της ΝΔ, δηλώνει ότι θα υπάρξει «βαθιά ανανέωση του κόμματος σε πρόσωπα και ιδέες», επισείοντας ταυτόχρονα το «εύρος της συμμετοχής και της νίκης», που όπως λέει «δεν αφήνει σε κανέναν το περιθώριο να διχάσει πλέον τη βάση». Επιπλέον διαβεβαιώνει ότι παράλληλα με την ανανέωση που θα γίνει, «θα αξιοποιηθούν παλαιά και έμπειρα στελέχη».

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αξιοποιήσει στελέχη που στην εσωκομματική αναμέτρηση είχαν προσχωρήσει στο «αντίπαλο» στρατόπεδο. Ηδη ακούγονται τα ονόματα των Κ. Χατζηδάκη, Ν. Δένδια, Κυρ. Μητσοτάκη κ.ά. Στο πλαίσιο της μοιρασιάς πόστων και ρόλων ανακοινώθηκε χτες η απόφαση του Αντ. Σαμαρά να αναθέσει στον Δ. Αβραμόπουλο την θέση του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής για το 8ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ που θα γίνει την άνοιξη.

Δυσφορία από την πλευρά Μπακογιάννη

Η πλευρά της Ντ. Μπακογιάννη ωστόσο αναμένει σαφή δείγματα γραφής από την πλευρά του προέδρου της ΝΔ για να καθορίσει τη στάση της, ενώ είναι φανερό ότι το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει ψυχρό. Η ψυχρότητα αυτή αναδείχθηκε εκ νέου με αφορμή την αποκάλυψη του «Εθνους της Κυριακής», για τα παζάρια δηλαδή που έκανε η Ντ. Μπακογιάννη με τον ομολόγό της της ΠΓΔΜ Α. Μιλόσοσκι στο Παρίσι, για την οποία η πλευρά της πρώην ΥΠΕΞ δεν κρύβει τη δυσφορία της, θεωρώντας ότι η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη ΝΔ δεν καλύπτει επαρκώς.

Από την άποψη αυτή δεν θεωρείται τυχαία η μη συμμετοχή της Ντ. Μπακογιάννη στην αποστολή της ΝΔ στο συνέδριο του ΕΛΚ που αρχίζει αύριο στη Βόννη. Αν και συνεργάτες της διαβεβαιώνουν ότι μια «ωτίτιδα» είναι η πραγματική αιτία της μη συμμετοχής της στην κομματική αντιπροσωπεία, ωστόσο δεν είναι λίγα τα στελέχη της ΝΔ που μιλούν για «διπλωματική ασθένεια».

Σήμερα το βράδυ, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τον Π. Ψωμιάδη, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε μετά το εξιτήριο που πήρε χτες από το νοσοκομείο, τόνισε ότι «αισθάνεται νικητής στη συνείδηση του ελληνικού λαού», καθώς και ότι «ο λαός περιμένει από τον Αντ. Σαμαρά να κάνει τη δική του επανάσταση, να σπάσει αλυσίδες, να απελευθερωθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ