Τρίτη 14 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Δεν αμβλύνθηκαν οι αντιπαραθέσεις

Παρασκήνιο και συγκρούσεις, πίσω από την εκλογή του νέου Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

Αν και χωρίς εντάσεις, η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του ΣΥΝ επιβεβαίωσε την αντιπαράθεση στους κόλπους του και στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να κατορθώσει έστω να την αμβλύνει. Ενδειξη του μεγέθους αυτής της αντιπαράθεσης είναι και το παρασκήνιο της εκλογής στη θέση του Γραμματέα της ΚΠΕ, και σε αντικατάσταση του Ν. Χουντή, του Δ. Βίτσα, διευθύνοντος συμβούλου της «Αυγής» μέχρι προχτές.

Η επιλογή του Δ. Βίτσα αποτέλεσε λύση ανάγκης και προϊόν συμβιβασμού, για να βγει το «αριστερό ρεύμα», πλειοψηφούσα τάση στον ΣΥΝ, από το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει, με τη διάσπασή του σε τρεις ομάδες και την κάθε μία να προωθεί για τη θέση του Γραμματέα τον δικό της υποψήφιο (Αλ. Καλύβη, Ν. Βούτση και Στ. Λεουτσάκο) και ορατό τον κίνδυνο η όποια επιλογή από τους τρεις να μην είχε την αποδοχή στην τελική ψηφοφορία του συνόλου των προσκείμενων στο «αριστερό ρεύμα» μελών της ΚΠΕ. Ο Δ. Βίτσας εξελέγη με 83 ψήφους, ενώ 31 μέλη της ΚΠΕ προσκείμενα στην «Ανανεωτική Πτέρυγα» επέλεξαν «λευκό».

Εκπληξη, όμως, προκάλεσε και η εμφάνιση του Αλ. Αλαβάνου στην ΚΠΕ, έπειτα από 1,5 περίπου χρόνο αποχής του από κάθε διαδικασία του Συνασπισμού. Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με την ομιλία του, κατέστησε σαφές πως δεν υποχωρεί από την απόφασή του η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί το κέντρο λήψης των αποφάσεων, ούτε όμως κι απ' αυτήν για οργανωτικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στους λεγόμενους ανένταχτους να έχουν ρόλο και λόγο, αλλαγές που για την Κουμουνδούρου αποτελούν «κόκκινο πανί», αφού σηματοδοτούν, όπως λένε στελέχη της, τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα.

Σε αντιπαράθεση οι τάσεις

Στην κρίση της ΚΠΕ τέθηκαν δύο αντιπαραθετικά κείμενα από πλειοψηφία και μειοψηφία για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ στο κείμενο της πλειοψηφίας για τον προγραμματισμό δράσης, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών, η μειοψηφία κατέθεσε διορθωτικό (τροπολογίες) σε δύο σημεία, που αφορούν στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών και στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΚΠΕ, όπως ήταν αναμενόμενο, υπερψήφισε τα κείμενα της πλειοψηφίας και απέρριψε τις «τροπολογίες» της «Ανανεωτικής Πτέρυγας». Η ΚΠΕ ενέκρινε την πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα για σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την προετοιμασία του κόμματος για τις εκλογές, ενώ στο αόριστο μέλλον παραπέμφθηκε η εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας.

Στην ομιλία του, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «φαινόμενα γραφειοκρατίας και εκφυλισμού» μέσα στον ΣΥΝ, για λειτουργία μέσα «από διαιρέσεις και περιχαρακώσεις». Κατήγγειλε τον τρόπο λειτουργίας των τάσεων «που θα τον δούμε στο αποκορύφωμα σε αυτή τη συνεδρίαση, σκληρός συγκεντρωτισμός, εκβιασμός της ομοφωνίας, κατάργηση κάθε άλλου κριτηρίου για την ανάδειξη στελεχών, πολλές φορές ακόμα και φραξιονισμός», συμπληρώνοντας πως «δεν μπορώ να λειτουργήσω ούτε ως φερέφωνο αποφάσεων που λαμβάνονται σε κάποιες κλειστές συσκέψεις πλειοψηφιών ή μειοψηφιών» και «δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι (...) Είναι αδιανόητο οι αποφάσεις να μην παίρνονται στα βουλευόμενα όργανα του κόμματος. Είμαστε ενιαίο πολυτασικό κόμμα ή ομοσπονδία κομμάτων που το καθένα από αυτά μάλιστα λειτουργεί με την αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού;» (...) «υπάρχει ζήτημα θεσμικά νομιμοποιημένου κέντρου λήψης των αποφάσεων. Είναι αυτό το κέντρο η ΚΠΕ ή είναι οι χώροι όπου έγιναν χθες διεργασίες για να παρθούν αποφάσεις για το πώς θα ψηφίσουμε στην ΚΠΕ; Είναι κέντρο των αποφάσεων αυτό η ΠΓ; Ενα όργανο αποδεδειγμένα διάτρητο, καθώς όχι μόνο οι τοποθετήσεις αλλά και οι σκέψεις μπορούν να διαρρεύσουν και μάλιστα με στρεβλό τρόπο στα μέσα ενημέρωσης».

Τώρα ξορκίζουν τη «διάχυση»

Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε: «Ισχυρός Συνασπισμός σημαίνει ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει κανένα θέμα διάχυσης του κόμματος στον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε καμία άποψη από πουθενά για μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα» και προειδοποίησε πως αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση τότε «ο κίνδυνος διάχυσης είναι υπαρκτός προς όλες τις κατευθύνσεις, όχι μόνο προς την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Αλ. Αλαβάνος, στην ομιλία του, ανέδειξε τα προβλήματα του ΣΥΝ, λέγοντας πως αυτά μεταφέρονται στον ΣΥΡΙΖΑ και τον δυσκολεύουν. Πρότεινε στην αντιπροσωπεία του ΣΥΝ στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει εκπρόσωπος της «Ανανεωτικής Πτέρυγας». Επέμεινε στο ότι πρέπει να υπάρχει δημοκρατική συμμετοχή του «κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ» και δημοκρατική νομιμοποίηση, να υπάρχουν μέλη και στη Συνδιάσκεψη του φθινοπώρου να έχουν κάρτα. Τέλος, επανέλαβε ότι το κέντρο λήψης των αποφάσεων «δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ».

Να σημειώσουμε, τέλος, πως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματα από τις ευρωεκλογές. Μέχρι στιγμής, οι διεργασίες για ένα κείμενο - εισήγηση έχουν «παγώσει» και είναι άγνωστο αν τελικά θα υπάρξει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τεταμένες οι σχέσεις εντός του ΣΥΝ(2010-02-23 00:00:00.0)
Διεργασίες σε «βαριά» ατμόσφαιρα(2010-01-23 00:00:00.0)
Εν μέσω αντεγκλήσεων αρχίζει η πανελλαδική σύσκεψη(2009-11-27 00:00:00.0)
Στην ΚΠΕ μεταφέρεται σήμερα η αντιπαράθεση(2009-07-11 00:00:00.0)
Μία από τα ίδια στη συνεδρίαση της ΚΠΕ(2007-07-03 00:00:00.0)
Συνέδριο στα μέσα Μάρτη(2007-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ