Τρίτη 14 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θερινή «καταιγίδα» δημοσκοπήσεων

Ολοένα και περισσότερο λιγοστεύει η ανοχή της «κοινής γνώμης» σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δίχως όμως αυτό να «μεταφράζεται» σε αποφασιστική καταδίκη της κυρίαρχης πολιτικής τους και χειραφέτησης από τα κόμματα που τη διαχειρίζονται. Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται και από τη νέα σοδειά των δημοσκοπήσεων, που βγήκαν στον αέρα ένα μόλις μήνα μετά τις ευρωεκλογές.

Στη δημοσκόπηση της «Public Issue» για την «Καθημερινή», οι μισοί περίπου από τους ερωτηθέντες (ποσοστό 48%) απαντούν ότι «καμία από τις δύο κυβερνήσεις» (είτε ΝΔ είτε ΠΑΣΟΚ) δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας. Το 25% απαντά μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και 22% μια κυβέρνηση ΝΔ. Στην ίδια δημοσκόπηση το 79% θεωρεί ότι τα πράγματα στη χώρα πάνε σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 15% εκφράζει ικανοποίηση από το έργο της κυβέρνησης και 18% για το έργο του ΠΑΣΟΚ.

Εξι στους δέκα θεωρούν ως σημαντικότερο πρόβλημα «το οικονομικό» και ακολουθούν η ανεργία (ποσοστό 43%), η υγεία - ασφάλιση 14% και η Παιδεία 12%. Η «τάξη και ασφάλεια» όπως και η «μετανάστευση» ακολουθούν με χαμηλά ποσοστά της τάξης του 10%. Σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών το 49% εκτιμά ότι δε χρειάζονται, αλλά την ίδια στιγμή το 65% θεωρεί ότι θα γίνουν.

Σε άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας MARC για το «Εθνος της Κυριακής», το 40,8% επιθυμεί πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και το 39,4% εξάντληση της τετραετίας. Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 34,5%, έναντι 29,2% της ΝΔ και ακολουθούν ΚΚΕ 7,1%, ΛΑ.Ο.Σ. 5,8%, ΣΥΡΙΖΑ 3,6% και Οικολόγοι Πράσινοι 3%. Η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 11,1%. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Γ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 41,1%, έναντι 38,6% του Κώστα Καραμανλή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ