Τρίτη 14 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
Αντιπερισπασμός με μέτρα χωρίς αντίκρισμα

Τον ορισμό του αντεισαγγελέα Αν. Κανελλόπουλου ως υπεύθυνου για την έρευνα και τα θέματα ποινικής ευθύνης υπαλλήλων σωφρονιστικών καταστημάτων - ύστερα από απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε - ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας. Ο Αν. Κανελλόπουλος θα έχει συντονιστικό και εποπτικό ρόλο στις έρευνες που διεξάγονται στις φυλακές της χώρας για την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς.

Το συγκεκριμένο μέτρο, όπως και μια σειρά άλλα που ανακοινώθηκαν χτες από την κυβέρνηση, εντάσσονται σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι γίνεται προσπάθεια να «καθαρίσει» τα κυκλώματα των φυλακών και να πατάξει τη διαφθορά. Ομως, όποιο μέτρο κι αν παρθεί, δε θα έχει κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα, αφού ό,τι συμβαίνει και μέσα στις φυλακές, είναι απότοκο της σαπίλας και της σήψης του συστήματος που υπηρετούν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε επίσης ότι εντός του μήνα θα συγκληθεί σύσκεψη των προϊσταμένων των Εισαγγελιών Εφετών της χώρας με θέμα τα φαινόμενα διαφθοράς στο σωφρονιστικό σύστημα, ενώ οι φυλακές των Γρεβενών στο εξής θα είναι υψίστης ασφαλείας (Γ' Τύπου) για τους βαρυποινίτες. Τη ίδια στιγμή κρατείται μυστικός ο τόπος απολογίας των Π. Βλαστού, Ι. Σκαφτούρου και Β. Στεφανάκου, οι οποίοι είναι φυλακισμένοι στις φυλακές Τρικάλων, Διαβατών και Λάρισας αντίστοιχα, με πιθανότερο σενάριο να μεταβεί στις φυλακές η 25η ανακρίτρια.

Τέλος, ο Ν. Δένδιας διέταξε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για δύο αρχιφύλακες των φυλακών Λάρισας, οι οποίοι από απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του Π. Βλαστού και της γυναίκας του Ι. Χήρα φέρεται να έχουν χρηματιστεί.

Ελεύθερη η Μ. Καραβέλα

Ελεύθερη αφέθηκε χτες το μεσημέρι, αφού κατέβαλε 60.000 ευρώ ως εγγύηση, η σύζυγος του Χ. Καραβέλα, Μάρθα. Η τελευταία είχε προφυλακιστεί μετά την απολογία της στον 4ο ειδικό ανακριτή, σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς που είχε και με τους οποίους συνδεόταν με το σύζυγό της. Η Μ. Καραβέλα αποφυλακίστηκε μετά από θετική απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας ως προς την προσφυγή που είχε καταθέσει. Πάντως, εις βάρος της υπάρχουν περιοριστικοί όροι, όπως υποχρεωτική εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής της και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ