Τρίτη 14 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Στρατηγική σύμπλευση πίσω από τους ψευτοκαυγάδες

Ο πυρήνας των προτάσεών τους για την οικονομία δείχνει ότι μόνο σε διαχειριστικές πλευρές διαφοροποιούνται μεταξύ τους

Μάταιη αποδεικνύεται η προσπάθεια των κομμάτων του δικομματισμού να προσδιορίσουν μεταξύ τους διαφορές ουσίας στην οικονομική πολιτική. Είναι ενδεικτικό ότι κάθε «νέο χαρτί» που προβάλλει το ένα ή το άλλο κόμμα για να σημειώσει τις διαφορές του από τον έτερο πόλο του δικομματισμού, εκ προοιμίου αποδεικνύεται καμένο. Τελευταία παραδείγματα αποτελούν τα δημόσια ελλείμματα και ο τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων.

Σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα, όπως έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, υπάρχει συμφωνία με την ΕΕ για δραστικό περιορισμό τους μέσα στο 2009 και μείωσή τους στα επίπεδα του 3% το 2010. Πρόκειται για μια απαράδεκτη συμφωνία, που βεβαίως ανταποκρίνεται στα κριτήρια που θέτει η ΕΕ για τα επίπεδα των επιτρεπτών, βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ελλειμμάτων, ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και το εφαλτήριο για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ με το σύνολο των μέτρων που προωθεί το τελευταίο διάστημα.

Το ΠΑΣΟΚ αποδέχεται από την αρχή μέχρι το τέλος το κριτήριο του 3%, το οποίο ουδέποτε αμφισβήτησε, όπως ουδέποτε αμφισβήτησε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η μοναδική του ...αιτίαση, ο μόνος ψόγος που βρήκε να προσάψει στη ΝΔ, είναι ότι δεν διαπραγματεύτηκε με την ΕΕ μια πιο «χαλαρή» εφαρμογή του κριτηρίου των ελλειμμάτων. Γιατί, δηλαδή, συμφώνησε ο στόχος του 3% να τεθεί για το 2010 και όχι για το 2011 (!!!). Ομως κι αυτή ακόμα η προσπάθεια «διαφοροποίησης» πέφτει στο κενό, αφού, όπως ήδη αποκαλύπτεται, η ίδια η ΕΕ μαζί με τις κυβερνήσεις, έχοντας υπόψη τους ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται κι άλλο «ζεστό χρήμα», έχουν συνομολογήσει ότι τα αποτελέσματα για τη μείωση των ελλειμμάτων θα εξεταστούν με τη δέουσα «ελαστικότητα» και παίρνοντας υπόψη τα δεδομένα που προκαλεί η οικονομική κρίση.

Ενα ακόμα πεδίο, όπου εκδηλώνεται η νόθα δικομματική αντιπαράθεση, είναι ο τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων. Το ΠΑΣΟΚ, προβάλλοντας την ιδέα της «φορολογικής δικαιοσύνης», ξεχνά τα όσα έκαναν οι κυβερνήσεις του και τώρα προτείνει την καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει, θα φορολογούνται τα εισοδήματα από κεφάλαιο με την ίδια κλίμακα όπως και τα εισοδήματα από την εργασία. Την απάντηση για το τι θα σημάνει η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης, τη δίνουν οι εκπρόσωποι της ΕΕ, αφού, όπως αποκαλύπτεται σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, η ίδια η Κομισιόν αξιώνει το «ψαλίδισμα» της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, με το αιτιολογικό ότι η κατάργησή της θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα.

Αλλωστε, όπως συμπληρώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση στοχεύει και αυτή στη σταδιακή κατάργηση κάθε αυτοτελούς φορολόγησης, από την οποία πέραν ορισμένων μεγαλομετόχων, που μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους και με άλλο τρόπο, επωφελούνται μεγάλες ομάδες των εργαζομένων. Κατά τ' άλλα και ανεξάρτητα από την ακριβή φρασεολογία που ακολουθούν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν απόλυτα στην εφαρμογή της ακραίας αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής, όπως αυτή υπαγορεύεται από τη Στρατηγική της Λισαβόνας και τα προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ. Συμφωνούν απόλυτα με την πολιτική οικονομικής στήριξης του κεφαλαίου, αλλά και με τις παραπέρα ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στην Υγεία και την Παιδεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ