Τρίτη 14 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ποιος τη ζωή σου κυβερνά;

Οι εκλογές τέλειωσαν, ζήτω οι εκλογές. Σε δουλειά να βρίσκεται το σύστημα, μπας και πειστούν κάποτε οι από κάτω ότι όλα δουλεύουν για το καλό τους. Προπαντός η δημοκρατία. Που εξοπλισμένη με καινούρια βαλιτσάκια παρακολούθησης, όπως μας πληροφορούν οι έγκριτοι αστυνομικοί συντάκτες, είναι έτοιμη, η δημοκρατία, να κατατροπώσει τους εχθρούς της.

Πασχίζει η δημοκρατία, αλλά ο κόσμος έξω στις ρούγες, πάντα δύσπιστος, πιστεύει μόνο πως όλα αυτά είναι ένα ακόμα κόλπο που θα το πληρώσει ακριβά και κουμπώνεται. Δύσκολο πράγμα η δημοκρατία. Δύσκολα πείθει ότι ο ένας μετά τον άλλο οι νόμοι που φέρνουν κέρδη στα μονοπώλια είναι για το καλό του λαού. Αντε τώρα να πείσει ότι το βαλιτσάκι της ΚΥΠ, που την είπανε ΕΥΠ μπας και ξεχάσουμε το ρόλο της, είναι για να πιάσει στα πράσα κάποιον από τους αστούς την ώρα που ξεσκίζει εργάτες. Τα 'χει αυτά τα προβλήματα η δημοκρατία.

Πάντως, δε φταίει η δημοκρατία για τη δυσπιστία του κόσμου. Φταίνε οι παράξενες συμπτώσεις. Κοίτα τώρα: Ξάφνου, διαβάζεις πως το σύστημα ανακάλυψε ότι είναι διεφθαρμένο και άρχισε να καταγγέλλει τον εαυτό του. Και πάνω που πας να πιστέψεις ότι πρόκειται για ψυχολογικού χαρακτήρα κρίση αυτοκριτικής, αρχίζουν μόνοι τους να αμολάνε διάφορα περί «αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών», που θα έρθει αν χτυπηθεί η παραβατικότητα στον τρόπο που λειτουργούν η Βουλή και τα κόμματα. Δηλαδή;

Βιάζονται; Τους ξεφεύγουν; Προετοιμάζουν το κλίμα; Οπως και να 'χει, η συνέχεια θα είναι ενδιαφέρουσα.

Γιατί, πράγματι, οργιάζει η παραβατικότητα. Οι εργάτες ξεθάρρεψαν και με επικεφαλής τους κομμουνιστές πάνε νύχτα και κλείνουν εργοστάσια και εργοτάξια. Αποφασίζουν απεργίες οι εργάτες και δεν ειδοποιούν το «Πριν» του Δελαστίκ, που δουλεύει στον Μπόμπολα. Κι έτσι, μετά, ο Μπόμπολας θα αναγκαστεί να εντατικοποιήσει τη δουλειά στα εργοτάξια και θα πάθουν ατυχήματα οι εργάτες. Και θα φταίει το ΠΑΜΕ, που αναγκάζει τους εργάτες να κάνουν απεργία, γεγονός που αναγκάζει μετά τα αφεντικά, για να καλύψουν τη ζημιά, να γίνουν σκληρά με τους εργάτες κι έτσι ελπίζει το ΚΚΕ ότι θα ξεσηκωθούν οι εργάτες. Σατανικοί αυτοί οι κομμουνιστές. Ασε που είναι και γραφειοκράτες. Ακου απεργία, που να την μαθαίνει το «Πριν» από τον «Ριζοσπάστη». Απαράδεκτα πράγματα.

Τώρα, εσύ, βέβαια, ένας καχύποπτος κομμουνιστής (με τέτοιες παρέες που κάνεις με τους, έτσι κι αλλιώς, πάντα καχύποπτους εργάτες), θα πεις πως ανησυχούν οι αστοί, καθώς χάνουν σε νομιμοποίηση ακόμη κι απέναντι στα «δικά τους» μεσαία στρώματα, που ενώ νόμιζαν πως τα 'χουν στο χέρι διαπιστώνουν πως ως κι απ' αυτούς τους μεσαίους πολλοί αρχίζουν και βλέπουν σαν εχθρό τον ένα και μοναδικό, τα μονοπώλια... Ε, τι να κάνουμε; Τα 'χει αυτά ο καπιταλισμός. Γίνεται ανάπτυξη χωρίς να μεγεθύνονται τα μονοπώλια, άρα χωρίς να εξαφανίζονται οι ενδιάμεσοι; Δε γίνεται. Ολες οι αυταπάτες κάποτε τελειώνουν. Αλλά, άλλο είναι το θέμα μας.

Το θέμα είναι η δημοκρατία και η διαφάνεια. Δες πώς το 'πιασε ο αντιεξουσιαστής Βότσης. Ετσι εξηγείται γιατί τρέμουν τα μονοπώλια. Τώρα, πια, με τα μέτρα που προτείνονται, δε θα μπορούν να έχουν τα κόμματα στην υπηρεσία τους. Θα γίνει εντελώς αμερικάνικο το σύστημα. Εντελώς δημοκρατικά θα δηλώνει η «Microsoft» πόσα έδωσε στην προεκλογική εκστρατεία και η δημοκρατία θα νικήσει.

Τη σούπα, βέβαια, τη χαλάει ο Χρυσοχοΐδης, αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.

Προς το παρόν, ας μείνουμε στα γεγονότα: Γεγονός είναι ότι στο Αφγανιστάν όχι μόνο συνεχίζεται η σφαγή, αλλά και ότι θα ενταθεί. Το δηλώνει ο ίδιος ο Ομπάμα, βεβαιώνοντας ότι είναι γνήσιος απόγονος του Κένεντι. Κι εκείνος φιλειρηνικός ήτανε. Γεγονός είναι ότι για τα λαϊκά νοικοκυριά η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Οι τράπεζες πλασάρουν νέα δάνεια για να πληρωθούν οι τόκοι των προηγούμενων. Για τους τόκους δίνουν το νέο δάνειο. Το κεφάλαιο απλά διπλασιάζεται σαν χρέος. Κι έτσι πολλαπλασιάζει τους τόκους που θα χρειαστούν νέο δάνειο, ώσπου να έχει πουληθεί κι ο γάιδαρος στο χωριό. Γεγονός είναι ότι και το ΠΑΣΟΚ δεν πάει καλά. Μια βόλτα στα χωριά βεβαιώνει του λόγου το αληθές. Γεγονός, επίσης, είναι ότι το ΚΚΕ ενημερώνει και οργανώνει την αντίσταση. Γεγονός είναι ότι διάφοροι στεναχωριούνται με κάτι τέτοια. Γεγονός παραμένει, τέλος, ότι κάθε φούσκα κάποτε σκάει, δες τον ΣΥΡΙΖΑ και καταλαβαίνεις.

Κι επειδή αυτά είναι γεγονότα που σε οδηγούν σε παράξενες σκέψεις, γι' αυτό διαβάζεις εφημερίδες και νομίζεις ότι διαβάζεις απομαγνητοφωνημένα πρακτικά. Μέχρι που καταλαβαίνεις ότι είναι απομαγνητοφωνήσεις υποκλοπών. Τι γίνεται; Απλά, πρέπει να εθιστείς σ' αυτήν τη «νομιμότητα». Και να τη ζητάς, μάλιστα. Ωστε αύριο, όταν βρεθείς δεμένος, να έχει συμβεί με τη δική σου συναίνεση.


Επιμέλεια:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ