Τρίτη 14 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΟΠΕΔΩΘΗΚΕ Ο ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΥΙΑ ΠΑΤΡΑΣ
Αστυνομική βαρβαρότητα σε βάρος των προσφύγων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργάνωσε χτες το βράδυ η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ

Η πύρινη λαίλαπα κατάπιε ό,τι άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες, ώστε να ακυρωθεί η οποιαδήποτε δυνατότητα επιστροφής

Eurokinissi

Η πύρινη λαίλαπα κατάπιε ό,τι άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες, ώστε να ακυρωθεί η οποιαδήποτε δυνατότητα επιστροφής
Το αποκορύφωμα της κρατικής καταστολής και δίωξης σε βάρος των προσφύγων στην Πάτρα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έμενε σε έναν άθλιο και πρόχειρο καταυλισμό επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου τα τελευταία 12 χρόνια, έφτασε στο απόγειό της την Κυριακή τα ξημερώματα, αποδεικνύοντας ότι οι αντιμεταναστευτικές συμφωνίες με την ΕΕ και η πολιτική της «μηδενικής ανοχής» που απεργάζονται από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γίνονται πράξη.

Υπό το βλέμμα του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Σπυρίδωνος Σπυρίδωνος, του νομάρχη Αχαΐας Δημήτρη Κατσικόπουλου (ΠΑΣΟΚ), του δημάρχου Πάτρας Αντρέα Φούρα (ΠΑΣΟΚ) και του διοικητή Ασφαλείας κ. Νταβλούρου, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ασφαλίτες, με τη συνδρομή πολλών διμοιριών των ΜΑΤ, από νωρίς το πρωί απέκλεισαν το χώρο γύρω από τον καταυλισμό και προχώρησαν στη βίαιη εκκένωσή του αφού συνέλαβαν όσους βρίσκονταν στο χώρο και δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα μαζί τους. Παράλληλα, δεκάδες ανήλικα παιδιά προωθήθηκαν σε ειδικό κέντρο στην Κόνιτσα, 15 πρόσφυγες περίπου μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της πόλης για να υποβάλλουν αίτηση πολιτικού ασύλου και οι υπόλοιποι, όσοι τα κατάφεραν, διασκορπίστηκαν στους δρόμους της πόλης.

Στη συνέχεια μπουλντόζες της νομαρχίας με το πρωτόκολλο κατεδάφισης ανά χείρας - με την υπογραφή του νομάρχη Δ. Κατσικόπουλου, αλλά και του στελέχους του ΣΥΝ Βασίλη Τσονάκα, διευθυντή της Πολεοδομίας, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε με δηλώσεις του στον τοπικό Τύπο προ ημερών πως «έχουν γίνει όλες οι νόμιμες ενέργειες για το γκρέμισμα του καταυλισμού - σάρωσαν τα παραπήγματα από νάιλον και χαρτόνια, καθώς και ό,τι υπήρχαν μέσα σε αυτά. Μάλιστα προηγήθηκε έλεγχος στα παραπήγματα για την απομάκρυνση φιαλών υγραερίου που χρησιμοποιούσαν για να μαγειρεύουν, καθώς και άλλα εύφλεκτα υλικά.

Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια οι μπουλντόζες...

Eurokinissi

Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια οι μπουλντόζες...
Ωστόσο, η πυρκαγιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και την οποία η Αστυνομία αποδίδει στους ίδιους τους πρόσφυγες, μυρίζει «προβοκάτσια» καθώς οι τελευταίοι αυτό που τους ενδιέφερε ήταν είτε να ξεφύγουν από τα μπλόκα της Αστυνομίας είτε να πάρουν τα απαραίτητα από τον καταυλισμό και όχι να επιδοθούν σε εμπρησμούς. Αλλωστε, προκαλεί απορία το γεγονός ότι σε μια τέτοια επιχείρηση, «άρτια» κατά τα άλλα, δεν υπήρχε πυροσβεστικό όχημα και μάλιστα σε χώρο που ήταν γεμάτος από εύφλεκτα υλικά (φιάλες υγραερίου, χαρτόνια, ξύλα, νάιλον κ.ά.). Επιπρόσθετα, το ξέσπασμα της φωτιάς «συνέδραμε» το έργο των υπηρεσιών της νομαρχίας για τον ...καθαρισμό του χώρου. Και ως γνωστό, ένας τέτοιος καμένος χώρος είναι αδύνατο ουσιαστικά να ξαναλειτουργήσει ως καταυλισμός...

Δυναμική συγκέντρωση

Σε δυναμική συγκέντρωση καταδίκης της βάρβαρης επιχείρησης των αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος των προσφύγων προχώρησε χτες το βράδυ πλήθος κόσμου στην πλ. Πίνδου, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ. Με προμετωπίδα το πανό που έγραφε: «Ελληνες και μετανάστες μαζί στον αγώνα ενάντια σε ΕΕ, ιμπεριαλισμό και τα κόμματά τους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ και ΣΥΝ» πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα κατά της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν κατακλύσει το χώρο γύρω από τον καταυλισμό

Eurokinissi

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν κατακλύσει το χώρο γύρω από τον καταυλισμό
Νωρίτερα, ο Αντρέας Αντωνόπουλος, εκ μέρος της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, στην ομιλία του κατήγγειλε την αστυνομική βία και την ισοπέδωση του καταυλισμού που έγινε από κοινού, από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μέσω της περιφέρειας από τη μια πλευρά και της νομαρχίας και του δήμου από την άλλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοβαρός τραυματισμός 72χρονου από έκρηξη υγραερίου(2023-05-11 00:00:00.0)
Θάνατος εργάτη στη Θεσσαλονίκη(2012-06-28 00:00:00.0)
«Οδύσσεια»... (1)(2009-07-15 00:00:00.0)
«Οδύσσεια» δίχως τέλος(2006-12-24 00:00:00.0)
Διώχνουν τους τσιγγάνους(2002-11-20 00:00:00.0)
Οργιο λαθρεμπορίας(1999-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ