Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
«Οδύσσεια» δίχως τέλος

«Σαν τον μετανάστη στη δική σου γη/ μέρα νύχτα λύνεις, δένεις την πληγή/ κι όλα γύρω ξένα κι όλα πετρωμένα/ και δεν ξημερώνει να 'ρθει χαραυγή» (Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)

H «Οδύσσεια» των περισσότερων οικονομικών μεταναστών και προσφύγων μοιάζει να μην έχει τέλος. Μονίμως κινούνται σε ένα απέραντο «ναρκοπέδιο». Στο μακρύ ταξίδι τους, μια πικρή ανάπαυλα αποτελούν τα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων. Στη χώρα μας αυτά τα ελάχιστα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων δεν παρέχουν ούτε την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών (πόσιμο νερό, ατομική υγιεινή, παροχή ρεύματος, κ.ά.). Περισσότερο μοιάζουν με χώρους για να σταβλίζονται ζώα παρά για να φιλοξενούνται άνθρωποι.

Τα περιστατικά της ντροπής είναι καθημερινά (πολλά από αυτά δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας), ενώ δε λείπουν οι περιπτώσεις που η συμπεριφορά του κράτους κινείται εντός των ορίων της κτηνωδίας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των 230 προσφύγων, πριν από δύο χρόνια, σε ένα τέτοιο Κέντρο στη Σάμο, όταν, ουσιαστικά, βρίσκονταν φυλακισμένοι. Συγκεκριμένα, τότε, όχι μόνον επί τρεις μήνες βρίσκονταν έγκλειστοι σε ένα χώρο που ήταν περικυκλωμένος από την αστυνομία σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, αλλά το ίδιο το ελληνικό κράτος δεν επέτρεπε την είσοδο ούτε καν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ) για να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του.


Eurokinissi

Πριν από δύο βδομάδες περίπου, στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο έλος της Αγυιάς, όπου είναι εγκαταστημένοι 500 άνθρωποι οι οποίοι ζουν σε έναν αυτοσχέδιο, ουσιαστικά, καταυλισμό κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ένας πατέρας τριών παιδιών σκοτώθηκε. Στην προσπάθειά του να επανασυνδέσει την παροχή του ρεύματος - με προτροπή αν όχι εντολή του νομάρχη Αχαΐας η ΔΕΗ το «έκοψε» - για τον καταυλισμό κεραυνοβολήθηκε από χιλιάδες βολτ κι έγινε «κάρβουνο». Λίγες μόλις μέρες πριν, ο νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος (ΠΑΣΟΚ), σε δηλώσεις του στο «Ράδιο Γάμμα», εξηγούσε πώς, κατά τη γνώμη του, λύνεται το πρόβλημα των προσφύγων: «Η ΔΕΗ να "κόψει το ρεύμα", ο δήμος να "κλείσει" την παροχή του νερού και να κατεδαφιστεί ο καταυλισμός».

Για το συγκεκριμένο καταυλισμό και λίγες μέρες πριν γίνει το μακάβριο περιστατικό, το ΚΚΕ, με Ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές Παναγιώτη Κοσιώνη και Βέρα Νικολαΐδου, ζητούσε τη λήψη άμεσων μέτρων από τα αρμόδια υπουργεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του ΚΚΕ (τρίτη Ερώτηση για το 2006) και τις υποσχέσεις που κατά καιρούς έχουν δοθεί από τους υπουργούς, συνεχίζεται η ίδια απαράδεκτη κατάσταση. Στο μεταξύ, στο χώρο παρεμβαίνουν ανεξέλεγκτα και δρουν κυκλώματα δουλεμπόρων, εμπόρων ναρκωτικών και ορισμένες λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο με την παχυλή επιχορήγησή τους και το μηδενικό έργο.

Στην Ερώτηση, σημειώνεται χαρακτηριστικά τι μέτρα προτίθενται να πάρουν οι κ.κ. υπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δημόσιας Τάξης, ώστε:

  • Να δημιουργηθούν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης στους πολιτικούς - οικονομικούς πρόσφυγες, όπως επιβάλλουν οι διεθνείς συνθήκες που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις μας;

  • Να σταματήσει η δράση των δουλεμπόρων, των ναρκεμπόρων και των διάφορων «φιλάνθρωπων», που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες;
  • Να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες που της αναλογούν και να σταματήσει ο εμπαιγμός και το «παιχνίδι» μεταξύ της Περιφέρειας, της Νομαρχίας και του Δήμου της Πάτρας για τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που έχουν, ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να προστατευτούν οι οικονομικοί - πολιτικοί πρόσφυγες;

Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ