Σάββατο 11 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Στην ΚΠΕ μεταφέρεται σήμερα η αντιπαράθεση

Η εκλογή Γραμματέα και Πολιτικής Γραμματείας το νέο πεδίο της διαμάχης ανάμεσα στις τάσεις

Κάτι περισσότερο από ρευστό είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται στον ΣΥΝ μετά την απόρριψη απ' την πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας σε μια μαραθώνια συνεδρίαση προχτές της πρότασης του προέδρου Αλ. Τσίπρα για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου το φθινόπωρο, αφού ναυάγησαν όλες οι προσπάθειες για πολιτική συνεννόηση και συναίνεση ανάμεσα στις τάσεις.

Το ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα και αύριο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, απ' την οποία θα εκλεγεί νέος Γραμματέας στη θέση του Ν. Χουντή και πιθανά νέα ΠΓ, για την οποία ο Αλ. Τσίπρας έχει προτείνει να αυξηθούν τα μέλη της σε 21. Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά έως χτες βράδυ, πλειοψηφία και μειοψηφία θα απευθυνθούν στην ΚΠΕ με δύο ξεχωριστά και αντιπαραθετικά κείμενα για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που θα είναι και το πρώτο θέμα συζήτησης.

Στο δεύτερο θέμα που αφορά στις προοπτικές του κόμματος η πλειοψηφία έχει επεξεργαστεί και θα καταθέσει κείμενο, με τη μειοψηφία να καταθέτει δικό της «διορθωτικό» σε δύο επίμαχα ζητήματα, αυτό της εναλλακτικής πολιτικής πρότασης (αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες) και αυτό για τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ (προσφυγή στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση μη ομοφωνίας στη Γραμματεία λέει το «αριστερό ρεύμα», καμία αλλαγή στα ισχύοντα έως σήμερα αντιτείνουν οι «ανανεωτικοί»).

Συσκέπτονται οι τάσεις...

Ως αργά χτες βράδυ ήταν σε εξέλιξη δύο συσκέψεις, του «αριστερού ρεύματος» και της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» για τον καθορισμό της ακριβούς στάσης τους στην ΚΠΕ. Το «αριστερό ρεύμα» συζητούσε και για τον νέο Γραμματέα της ΚΠΕ που ως πλειοψηφούσα δύναμη διεκδικεί και πιθανά θα προέρχεται απ' τους κόλπους του. Αλλωστε, σ' αυτό προσέκρουσαν σκέψεις του Αλ. Τσίπρα ο νέος γραμματέας να είναι πρόσωπο όσο δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, που να σηματοδοτεί διάθεση για υπέρβαση των τάσεων και του τρόπου λειτουργίας τους ως σήμερα.

Επισήμως, στελέχη του ΣΥΝ μετέφεραν μια εικόνα συναίνεσης. Ανεπισήμως όμως αρκετοί ήταν αυτοί που εξέφραζαν την αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς όπως έλεγαν είναι αδύνατον να συνεχίζεται επ' άπειρον αυτή η κατάσταση αλλά και έθεταν ερωτήματα για τις επόμενες κινήσεις του Αλ. Τσίπρα - που φέρεται να έχει εξοργιστεί απ' τις εξελίξεις - ο οποίος για πολλοστή φορά «αδειάζεται» απ' τις τάσεις. Σημειώνεται εδώ ότι πλήγματα φαίνεται να έχει δεχτεί και η συνοχή του «αριστερού ρεύματος» το οποίο δεν κράτησε στο σύνολό του την ίδια στάση απέναντι στην πρόταση για διεξαγωγή συνεδρίου.

Σε συνέντευξή του στον «Φλας» ο Φ. Κουβέλης αιτιολογώντας το «όχι» στο έκτακτο συνέδριο δήλωσε: «Δεν έχει νόημα ένα συνέδριο όταν είναι πρόσφατη και νωπή η εντολή που εδόθη από το προηγούμενο τακτικό συνέδριο. Ενα τακτικό συνέδριο ή ένα έκτακτο συνέδριο λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, είτε αυτές γίνουν το Σεπτέμβριο είτε το Μάρτιο, θα σήμαινε εσωστρέφεια, ομφαλοσκόπηση, διότι θα έπρεπε να προηγηθούν προσυνεδριακές διαδικασίες και το κόμμα θα έπεφτε σε μία εσωτερική λειτουργία που θα του αποστερούσε τη δυνατότητα επικοινωνίας με μία εξαιρετικά καυτή όσο και σύνθετη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα».

Ο Π. Σκουρλέτης, μέλος της ΚΠΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, μιλώντας στο ραδιόφωνο της «ΝΕΤ» δήλωσε: «Περνάμε δύσκολες στιγμές. Και θα έλεγα ότι δυσκολότερα είναι τα πράγματα μετά τις εκλογές». Διέψευσε ωστόσο τις αντιδικίες λέγοντας «υπάρχουν συνεννοήσεις και για το τι κάνουμε από δω και μπρος και για τη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ (...) έχοντας ξεκαθαρίσει ότι εμείς δεν θέλουμε να θυσιάσουμε αυτή την στρατηγική επιλογή, μετατρέποντάς το σε ένα ενιαίο κόμμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τεταμένες οι σχέσεις εντός του ΣΥΝ(2010-02-23 00:00:00.0)
Προς έκτακτο συνέδριο με πολλές αντιδράσεις(2010-01-28 00:00:00.0)
Διεργασίες σε «βαριά» ατμόσφαιρα(2010-01-23 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η φαγωμάρα και η κρίση(2009-08-30 00:00:00.0)
Δεν αμβλύνθηκαν οι αντιπαραθέσεις(2009-07-14 00:00:00.0)
Συνέδριο στα μέσα Μάρτη(2007-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ