Σάββατο 11 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ
Φακέλωμα των ταξιδιωτών και ένταση της τρομολαγνίας

Η αντίστοιχη συμφωνία που έχει ήδη υπογράψει η Τσεχία με τις ΗΠΑ επιβεβαιώνει τον αντιδραστικό χαρακτήρα των όσων προωθεί και η ελληνική κυβέρνηση

Νέες δομές για το φακέλωμα προσωπικών δεδομένων και βιομετρικών στοιχείων προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τη βίζα

ICON

Νέες δομές για το φακέλωμα προσωπικών δεδομένων και βιομετρικών στοιχείων προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τη βίζα
Στις 27 και 28 του Ιούνη, στη Σύνοδο των χωρών του ΟΑΣΕ που έγινε στην Κέρκυρα, η υπουργός Εξωτερικών, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, υπέγραψε με τον Αμερικανό ομόλογό της δύο αντιδραστικές συμφωνίες με αφορμή την κατάργηση της βίζας για τους Ελληνες που επιθυμούν ή χρειάζεται να ταξιδέψουν προς τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, με τις συμφωνίες αυτές απλώς ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της βίζας που ισχύει μόνο για τους Ελληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ και όχι αντίστροφα.

Πρόκειται για συμφωνίες επικίνδυνες, ενταγμένες στη γενικότερη «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία των ΗΠΑ και τα μνημόνια που αυτές έχουν υπογράψει με την ΕΕ. Μόνο στόχο έχουν να εντείνουν το φακέλωμα όσων ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ, καθιστώντας τους πάντες εν δυνάμει ύποπτους και επικίνδυνους για την εσωτερική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Επί της ουσίας, οι δυο συμφωνίες, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει σαν κατάκτηση στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμα μέσο για την καταγραφή, αξιοποίηση και ανταλλαγή κρίσιμων προσωπικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του γενετικού υλικού ύστερα από την πρόσφατη τροπολογία, που θα αξιοποιείται κατά περίπτωση από τις υπηρεσίες ασφάλειας των ΗΠΑ και τις ΕΕ σε βάρος του «εχθρού λαού».

Η κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να αποκαλύψει το περιεχόμενο των δύο συμφωνιών - παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις του ΚΚΕ - και παραπέμπει την αποκάλυψή του στη στιγμή που θα τις φέρει προς κύρωση στη Βουλή. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η παράκαμψη ακόμη και της Βουλής κατά το προπαρασκευαστικό στάδιο ήταν μία από τις απαιτήσεις των Αμερικανών.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες να κρατηθεί μυστικό το περιεχόμενο, τα όσα περιέχονται στην αντίστοιχη συμφωνία που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Τσεχία, αλλά και τα όσα προβλέπονται από τις συμφωνίες και τα μνημόνια ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ σχετικά με την «ασφάλεια» των πτήσεων, είναι δηλωτικά και αποκαλυπτικά για το περιεχόμενο και των συμφωνιών που υπέγραψε η Ελλάδα με τις ΗΠΑ.

Η Συμφωνία ΗΠΑ - Τσεχίας

Η συμφωνία που καταργεί τη βίζα για τους πολίτες της Τσεχίας που θέλουν να ταξιδέψουν προς τις ΗΠΑ υπογράφτηκε την Ανοιξη του 2008. Ανάμεσα σε άλλα προβλέπει και τους εξής απαράδεκτους όρους:

1. «Η Τσεχία αποδέχεται την ανάπτυξη και τη λειτουργία από το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ενός συστήματος Ηλεκτρονικής Εγκρισης Ταξιδιού (Electronic Travel Authorization - ΕΤΑ) για τη συλλογή βιογραφικών και άλλων στοιχείων του ταξιδιώτη, που το τμήμα των ΗΠΑ θεωρεί κάθε φορά απαραίτητα». Στη συλλογή αυτών των στοιχείων, που μπορεί να αφορούν οποιαδήποτε προσωπικά δεδομένα ζητήσουν οι αρχές και μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, καθοριστικό ρόλο καλούνται να παίξουν και τα ταξιδιωτικά γραφεία στη μια και την άλλη άκρη του Ατλαντικού, που θα επιβάλλουν τους ταξιδιώτες σε έναν ιδιότυπο προταξιδιωτικό έλεγχο. Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό φακελώματος και χαφιεδισμού, καθώς οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ βάζουν στο χέρι στοιχεία που ανά πάσα στιγμή μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να στοχοποιήσουν και να κατασκευάσουν υπόπτους για δήθεν τρομοκρατικές ενέργειες.

2. «Το υπουργείο Εσωτερικών της Τσεχίας σε συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες αρχές της Τσεχικής Δημοκρατίας, αποδέχεται να συνεργαστεί με το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και να παρέχει πληροφορίες που περιλαμβάνουν βιογραφικά και βιομετρικά στοιχεία του ταξιδιώτη, ώστε να μπορεί η αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ να διευκρινίσει κατά πόσο ο ταξιδιώτης αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ και παραβιάζει τη μεταναστευτική νομοθεσία της. Σ' αυτό το πλαίσιο, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τσέχικης Δημοκρατίας υποχρεώνονται να διεκπεραιώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ». Δηλαδή, η Τσεχία (πιθανά και η Ελλάδα) δεσμεύθηκε όχι μόνο να δίνει όποια στοιχεία ζητήσουν οι αρχές των ΗΠΑ, αλλά επιπλέον τους παραχωρεί το δικαίωμα, συνδυάζοντας τις πληροφορίες, να αποφασίζουν από μόνες τους αν ο Τσέχος ή Ελληνας ταξιδιώτης είναι επικίνδυνος, να κατασκευάζουν τα λεγόμενα προφίλ υπόπτων ακόμη και για παραβίαση της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ και να τροφοδοτούν τις γνωστές μαύρες λίστες. Είναι φανερό ότι με αυτή τη συμφωνία ενισχύεται το κύκλωμα της ανταλλαγής πληροφοριών υπόπτων ανάμεσα σε υπηρεσίες και μηχανισμούς που αναπτύσσονται και δρουν τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ (π.χ. Ευρωπόλ) όσο και στο πλαίσιο της αστυνομικής συνεργασίας των κρατών μελών της ΕΕ, σε κράτη μέλη της και τις ΗΠΑ.

3. «Οι δυο πλευρές συμφωνούν να συλλέγουν, να αναλύουν να χρησιμοποιούν και να μοιράζονται πληροφορίες που προέρχονται από το Αναβαθμισμένο Σύστημα Πληροφοριών για τους επιβάτες και το Μητρώο των επιβατών, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τις συμφωνίες που ισχύουν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ». Και η συγκεκριμένη διάταξη εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο του χαφιεδισμού και της συλλογής προσωπικών δεδομένων από ασφαλίτικες μυστικές υπηρεσίες οποιουδήποτε ταξιδεύει αεροπορικά.

4. «Το υπουργείο Εσωτερικών της Τσεχίας δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι η Τσέχικη Δημοκρατία αποδέχεται τον επαναπατρισμό ενός Τσέχου πολίτη που ταξίδεψε στις ΗΠΑ, στην περίπτωση που από τις αμερικάνικες υπηρεσίες ασφαλείας εκδοθεί σχετική διαταγή εντός 21 ημερών από τον εντοπισμό μιας τέτοιας περίπτωσης». Οι ΗΠΑ σπεύδουν να εξασφαλίσουν ότι ο οποιοσδήποτε κρίνεται ανεπιθύμητος θα επιστρέφεται «πακέτο» στη χώρα απ' όπου ξεκίνησε το ταξίδι του. Πρόκειται για μέτρο που πρώτα και κύρια χτυπάει τους μετανάστες που ενδεχόμενα ευελπιστούν ότι στις ΗΠΑ θα βρουν ένα καλύτερο μέλλον.

5. «Οι Τσέχικες υπηρεσίες αναλαμβάνουν να εκδώσουν νέα διαβατήρια και ταξιδιωτικά έγγραφα με στοιχεία που απαιτούνται βάσει της νομοθεσίας που ισχύει και στις ΗΠΑ». Με λίγα λόγια, κανείς - ούτε τα μικρά παιδιά - δε θα μπορεί να ταξιδέψει στις ΗΠΑ αν δεν έχει βιομετρικά διαβατήρια και ταξιδιωτικά έγγραφα.

6. «Τα δυο μέρη δεσμεύονται να προωθήσουν τα όσα επίσημα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ (στις 25 Απρίλη 2007 και στις 30 Απρίλη 2007) σχετικά με το επίπεδο των μέτρων ασφάλειας που πρέπει να ισχύουν στα αεροδρόμια». Πρόκειται για συμφωνίες που προβλέπουν την ένταση των ελέγχων στα αεροδρόμια και την παρουσία σε αυτά αξιωματούχων των ΗΠΑ, που θα ελέγχουν τη διαδικασία του ταξιδιού.

7. «Η Τσεχία δεσμεύεται να προωθήσει τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία που υπέγραψε με τις ΗΠΑ στις 14 Νοέμβρη 2007 σχετικά με την παρουσία αξιωματικών μέσα στα αεροπλάνα κατά τη διάρκεια των πτήσεων». Δηλαδή, η Τσεχία δέχτηκε ότι στα αεροπλάνα προς και από τις ΗΠΑ θα βρίσκονται στις καμπίνες πλοήγησης ένοπλοι αστυνομικοί με πιθανές απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες για την ασφάλεια των πτήσεων, όπως οι ίδιοι οι πιλότοι έχουν επισημάνει.

Είναι αυτονόητο ότι αν αυτά ισχύουν για την Τσεχία, τα όσα προβλέπονται στις συμφωνίες Ελλάδας - ΗΠΑ ελάχιστες παραλλαγές μπορούν να παρουσιάζουν, αφού πατάνε πάνω σε δεδομένες συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Γεγονός που παραπέμπει σε ένα ακόμα αντιδραστικό βήμα από την πλευρά της κυβέρνησης και της ΕΕ σε βάρος των δικαιωμάτων των Ελλήνων ταξιδιωτών, τα ευαίσθητα στοιχεία των οποίων παραδίνονται απευθείας στις υπηρεσίες των ΗΠΑ για κάθε χρήση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ