Σάββατο 11 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Στόχος ο «εχθρός λαός»

Η νομιμοποίηση της προληπτικής παρακολούθησης και του φακελώματος με τη δημιουργία αρχείου DNA, από την αστυνομία, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια επικύρωση ειλημμένων αποφάσεων. Οι τροπολογίες που κατέθεσε, προχτές το βράδυ, η κυβέρνηση, είχαν προαναγγελθεί. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρήστος Μαρκογιαννάκης δήλωνε σε συνέντευξη του, τον Μάρτη, ότι «ενδεχομένως να χρειαστεί να στερηθούμε κάποια πράγματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα». Η «στέρηση» δικαιωμάτων στην οποία αναφερόταν ο Χρ. Μαρκογιαννάκης έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και στον τομέα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Οταν εγκαταστάθηκαν, το 2004, οι κάμερες στους δρόμους, ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και έπρεπε να λειτουργήσουν για την ...ασφαλή διεξαγωγή τους. Στη συνέχεια λειτούργησαν, με πρόφαση τον έλεγχο της κυκλοφορίας, όμως, παρακολουθούσαν αδιάλειπτα τις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Η παρακολούθηση «νομιμοποιήθηκε» το 2007 με την γνωμοδότηση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά. Τον επόμενο μήνα, τον Δεκέμβρη του 2007, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία (υλοποιώντας οδηγίες της ΕΕ) και απάλλαξε από τη «γραφειοκρατία» την λειτουργία του συστήματος με τις χαφιεδοκάμερες. Μοναδική προϋπόθεση ήταν η εντολή των εισαγγελικών αρχών. Τώρα, πλέον, με τη νέα τροπολογία, θα μπορεί να γίνεται προληπτικά και κατευθείαν από την αστυνομία και όποια άλλη δημόσια αρχή. Το «υλικό» της κάμερας θα μπορεί να το επεξεργάζεται για όποια χρήση θέλει, αρκεί να υπάρχει η γενική και «ελαστική» δικαιολογία της «διαφύλαξης της ασφάλειας του κράτους, της άμυνας και της δημόσιας ασφάλειας».

Η παρακολούθηση με κάμερες για κάθε χρήση και όπως βολεύει το κράτος έγινε - και αυτή τη φορά - με πρόσχημα την αύξηση της εγκληματικότητας. Ο βασικός στόχος είναι η παρακολούθηση της δραστηριότητας οποιουδήποτε αντιστέκεται, οποιασδήποτε κινητοποίησης ή διαδήλωσης διεκδικεί. Για λόγους ...ασφαλείας θα μπορεί να «τυλίγεται» σε μια κόλλα χαρτί με αποδεικτικό το «υλικό» της κάμερας. Η άλλη τροπολογία της κυβέρνησης θεσμοθετεί την ανάλυση και την αρχειοθέτηση DNA, από την αστυνομία, ακόμα και για εκείνους που θα θεωρούνται ένοχοι για ένα πλημμέλημα. Να υπενθυμίσουμε ότι πλημμέλημα μπορεί να θεωρηθεί η «συνηθισμένη» κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής όταν γίνονται μαζικές συλλήψεις σε διαδηλώσεις, η κατάληψη δημοσίου κτιρίου, ακόμα και ορισμένες παραβάσεις του ΚΟΚ! Επίσης το DNA οποιουδήποτε χαρακτηρίζεται «εγκληματίας», θα μπορεί να στέλνεται για ...επεξεργασία στις ΗΠΑ, με βάση το ευρωατλαντικό πλέγμα συμφωνιών.

Οι ρυθμίσεις που περιέχονται στην τροπολογία, σε συνδυασμό με τα μέχρι τώρα μέτρα ενάντια στους διαδηλωτές και το λαϊκό κίνημα, δείχνουν ότι η κυβέρνηση - συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζοντας τις οδηγίες της ΕΕ - βαθαίνει την καταστολή. Το έδαφος προετοιμάστηκε το προηγούμενο διάστημα με την τεράστια προβολή υποθέσεων εγκληματικότητας - πραγματικών ή όχι - ώστε να φανεί «λογική» η λήψη αυταρχικών μέτρων. Τελικός και ουσιαστικός στόχος όλων αυτών είναι ο «εχθρός λαός», ενάντιά του στρέφονται τα μέτρα. Οποιος διεκδικεί, αγωνίζεται και συμμετέχει στους αγώνες του λαϊκού κινήματος είναι ύποπτος, παρακολουθείται και φακελώνεται. Το καμπανάκι του κινδύνου έχει χτυπήσει προ πολλού για το λαϊκό κίνημα. Το αντιπάλεμα των αντιδραστικών μέτρων και η ταυτόχρονη στοχοποίηση της πολιτικής που τα αναπαράγει, αναδεικνύεται σε καθήκον πρώτης γραμμής.


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ